מילנה מיורגה, שגרירת אל סלבדור בארה"ב, התראיינה ל-CoinDesk TV בעקבות ההודעה של נשיא המדינה על תוכניתו להקים "עיר ביטקוין".בראיון אמרה שבמידה והאימוץ של ביטקוין כהילך חוקי באל סלבדור יתברר כהצלחה זה יוביל מדינות נוספות לקחת צעדים דומים ושזו הסיבה האמיתית שארה"ב מודאגת.
"הם מפחדים וחוששים מכיוון שהרבה מדינות מסתכלות עלינו, והן ילכו אחר ההובלה שלנו," אמרה. "אני מכירה את החששות כאן בוושינגטון בנוגע לאיבוד הכח של הדולר ואנחנו יכולים להבין את זה, אבל אל סלבדור מוכרחה לנוע קדימה מכיוון שהיא רוצה להגיע לרמה חדשה," הוסיפה.
אימוץ הביטקוין על ידי מדינות כמו אל סלבדור ישפיע ישירות על הדולר ויחסי הכוחות עם ארה"ב, מאחר ובאל סלבדור ובמדינות נוספות ההילך החוקי במדינה הינו הדולר האמריקני. כעת באל סלבדור יש שני מטבעות עם מעמד חוקי של הילך חוקי: ביטקוין ודולר אמריקני.
חששות מניסוי הביטקוין
חששות רבות הועלו בעקבות הניסוי החלוצי של אל סלבדור. לאחר ההודעה על עיר הביטקוין המתוכננת, קרן המטבע הבינלאומית (IMF) הזהירה מפני הסכנות של אימוץ ביטקוין כהילך חוקי במדינה וטענה שאל סלבדור צריכה לחזור בה מהחלטתה.
כדי להקים את עיר הביטקוין המתוכננת, אל סלבדור צפויה להנפיק אגרות חוב מבוססות ביטקוין באמצעות רשת Liquid ובשיתוף פעולה עם זירת המסחר ביטפינקס (Bitfinex). לפי ה-IMF, התוכניות להנפקת אג"ח ממשלתיות ושימוש בכספים הללו כדי לקנות עוד ביטקוין ולממן פיתוח תשתיות לא הובאו לדיון עם הרשות.
כאשר נשאלה האם הנשיא, נאיב בוקלה, נפגש עם המנכ"ל של חברת ביטפינקס, מיורגה לא ענתה ישירות ואמרה שהוא נפגש עם בכירים בתחום ומקבל את העצות הטובות ביותר. באופן דומה, כאשר הועלתה השאלה האם ביטפינקס או חברת האחות שלה טט'ר (Tether) סיכמו על קנייה מראש של אג"ח הממשלתיות הנ"ל, היא ענתה שהרבה חברות גדולות מתעניינות ברכישת אגרות החוב ובקרוב הנשיא יציין שמות.
בעקבות העבר הבעייתי של שתי החברות הללו, רבים בתעשייה תוהים האם שיתוף הפעולה איתן הוא מהלך חכם מצד אל סלבדור. בנוגע לביקורת המופנית אל בוקלה, מיורגה אמרה שהנשיא נכנס לשלטון לאחר עשרות שנים של שחיתות ממשלתית ולכן הוא מוכרח לעשות הרבה שינויים גדולים כדי להחליף אנשים בתפקידי מפתח אשר לא רוצים לוותר על השליטה שלהם במדינה.
ביטקוין באל סלבדור
מיורגה הדגישה את הרצון של אל סלבדור לנוע קדימה אל מצב כלכלי חדש, ואמרה שבמערכת הפיננסית הנוכחית יהיה קשה מאוד להצליח בכך. בזכות אימוץ הביטקוין כהילך חוקי באל סלבדור, רבים מהתושבים כבר מקבלים כספים מקרובי משפחותיהם ללא עמלות, מקבלים גישה למערכת פיננסית מתקדמת גם ללא חשבון בנק ותיירים ומשקיעים מגיעים אל המדינה.
לדבריה, העמלות של העברות הכספים מצטברות למאות מיליוני דולרים בשנה, וכעת בזכות הארנק הדיגיטלי הממשלתי Chivo כבר עשרות מיליוני דולרים הועברו ללא עמלות כלל. אל סלבדור היא מדינה אשר חלק משמעותי מהתוצר הלאומי הגולמי שלה מגיע מהעברות כספים מחו"ל, ולכן חיסכון בעמלות הוא משמעותי ביותר.
העיניים מופנות אל ניסוי הביטקוין המתרחש בימים אלו באל סלבדור. השאלה הגדולה היא לא האם האימוץ הוא חיובי או שלילי, אלא האם הממשלה תדע לנהל נכון את צעדיה כדי להבטיח שאימוץ הביטקוין כהילך חוקי יביא תועלת כלכלית למדינה ולאזרחיה לאורך זמן.