אנדראס בהצהרה מעניינת: אני נגד קרנות סל של ביטקוין

אנדראס אנטונופולוס הוא אחת מהדמויות המוערכות ביותר בעולם המטבעות הדיגיטליים בכלל, ובקרב קהילת הביטקוין בפרט.

אנדראס, יווני-בריטי בן 46, הוא סופר, מרצה ומחנך שהקדיש את השנים האחרונות כולן לביטקוין ולרשתות בלוקצ'יין מבוזרות. בשנים הללו כתב את הספר "Mastering Bitcoin", אחד הספרים הטובים ביותר לקריאה בעולם המטבעות הדיגיטליים, ואף את "Internet of Money" ו-"Internet of Money Vol 2".

לכן, לא סתם הוא מוכר כאחד המומחים ביותר בביטקוין ורשתות בלוקצ'יין פתוחות.

אנדראס, בנוסף לטיוליו ברחבי העולם בכדי להגביר מודעות וללמד ביטקוין, גם מנהל ערוץ יוטיוב משלו – בו מלמד נושאים חדשים, מגיב לחדשות או לשמועות, ועונה המון לשאלות ותשובות של עוקביו.

אתמול (ה-15.8), לאחר תקופה ארוכה שעוקביו מנסים לשמוע את דעתו על קרנות הסל בביטקוין, הוא העלה סרטון המסביר את קרנות הסל מנקודת מבטו.

חילקנו את זה לשניים – החדשות הטובות, והחדשות הרעות.

מה תרצו לקרוא קודם? 😉

החדשות הרעות

קרנות סל (ETFs) של ביטקוין הן מכשיר פיננסי שמאפשר למשקיעים רבים, בעיקר מוסדיים ומסורתיים, לסחור בערכו של הביטקוין מבלי להחזיק בו פיזית – אלא להסתמך על הבורסה שתשמור עליו.

כלומר, הבורסה שתאפשר את המסחר ב-ETF מסוים, תקנה ביטקוין בכמות שהיא חושבת שתספיק ללקוחותיה (בהתאם לביקוש כמובן), ותאפשר למשקיעים ולסוחרים השונים לסחור ב"מניות" אשר ייצגו החזקה באחוזים מסוימים מהביטקוין שברשותה.

על פי אנדראס, למכשיר הפיננסי הנ"ל יש שני גורמים עיקריים שהופכים אותו למזיק לאקו-סיסטם המתפתח סביב הביטקוין:

מניפולציות מוגברות

אין זה סוד ואין זה חדש ששוק המטבעות הדיגיטליים, לאור אופיו וגודלו הקטן, נתון למניפולציות יומיומיות בידי "לוויתנים" – סוחרים בעלי כסף רב שיכולים להשפיע על מחיר הביטקוין ויתר המטבעות.

לפי אנדראס, ישנן טענות רבות ששוק המטבעות הדיגיטליים איננו היחיד שחווה מניפולציות ביומיום, אלא גם שוק הנכסים: תירס, זהב, כסף וכדומה. לדעתו, קרנות הסל של ביטקוין יובילו למניפולציות גדולות אף יותר מהמתקיימות כיום. רק שההבדל הוא שביטקוין נועד להיות מטבע, ולא נכס.

"פתיחת מסחר בקרנות סל בבורסות השונות רק תגביר את היכולת של המשקיעים המוסדיים, במיוחד Market Makers גדולים, לבצע מניפולציות בערכו של הביטקוין לא רק באותה בורסה, אלא בכל רחבי העולם."

לא המפתח הפרטי שלך? לא הביטקוין שלך

הבורסה אשר תאפשר את המסחר ב-ETF, כאמור תהיה זו שמחזיקה את הביטקוין. בשפת הבלוקצ'יין, המשמעות היא שהבורסה תחזיק במפתחות הפרטיים של המשקיעים אשר מעוניינים לסחור במטבע המבוזר.

הבעיה היא לא בהכרח בעובדה שאותם משקיעים "פוחדים" מאחריות, או מעדיפים את הנוחות שבשימוש בגורם מתווך במקרה זה, אלא הבעיה טמונה בקונצנזוס ברשת.

אם ניקח לדוגמה את ה-1.8.2017, יום היווצרותו של המטבע ביקאש כפורק (פיצול) מרשת הביטקוין, מאחורי הקלעים הייתה סאגה שלמה שכללה פוליטיקה ומאבקי כוחות בין חמשת הצדדים העיקריים המובילים את התעשייה: המפתחים, הכורים, מפעילי הבורסות, מפעילי הארנקים וכמובן שאנחנו – המשתמשים.

אך בסופו של דבר כמשתמשים אנחנו צד קטן במאבק הנ"ל, שכן רובנו משתמשים מהווים צמתים 'קלים'. כלומר אנחנו מתחברים לשרתיהם של מפעילי הארנקים (או הבורסות), אשר נקראים צמתים 'מלאים', ובמובן מסוים סומכים עליהם (או על הבורסות) שיבצעו את ההחלטות הנכונות עבורנו. באותה סאגה מדוברת, בורסות ומפעילי ארנקים לקחו החלטות בשם מיליוני משתמשיהם, וגם אם המשתמשים יכלו להצביע "ברגליים" ולנטוש את אותה בורסה או ארנק, בסופו של דבר הם שימשו כ"נבחריהם" של המשתמשים בפני הרשת עצמה.

אם נחזור ל-ETFs, בואו ניקח דוגמה בה קרנות הסל אכן, בהתאם לציפיות, גורמות ל'הייפ' גדול בקרב משקיעים מסורתיים ומוסדיים ולהקטנת היצע המטבעות בסירקולציה (עקב החזקת מספר רב של מטבעות בבורסה) – המשמעות היא שגם כאן, לאותה הבורסה יהיה כוח הצבעה גדול יותר בקבלת החלטות קונצנזוס ברשת, אך מנגד למשקיעים אשר מחזיקים במניות על אותם מטבעות הביטקוין – לא יהיו זכאים להביע את דעתם שכן הם לא מחזיקים במפתח הפרטי שלהם.

אנדראס, בסרטון ששיתף, מתאר את התרחיש הפוטנציאלי אשר מעביר את הבעייתיות בצורה האופטימלית:

"מוצע שינוי חדש לאקו-סיסטם של ביטקוין, המאפשר טרנסקציות אנונימיות לחלוטין שבה שני הצדדים והסכומים המועברים – מוצפנים לחלוטין. השינוי הזה מוצע כסופט פורק (מזלוג קל). האם לדעתכם מנהלי ה-ETF יסכימו לסופט פורק? מממ.. יש להם בעיה גדולה. כי בהנחה שהרשויות יתנגדו לביטקוין אנונימי ופרטי, הם ירגישו מחויבים שלא לאמץ את השינוי הנ"ל. מה שזה אומר הוא שיהיו כמויות גדולות של מטבעות ביטקוין שלא יקבלו הגנת אנונימיות ופרטיות בגלל האפוטרופוס של אותם מטבעות לא אימץ את השינוי.

אפקטיבית – זה מפצל את שוק הביטקוין לשניים – ביטקוין אנונימי, וביטקוין לא כל כך אנונימי. אלו הבעיות שקורות עם ETFs. קרנות סל מבטלות פונדמנטלית את העיקרון החשוב ביותר של כסף Peer to Peer (מעמית לעמית), בו כל משתמש לא פועל דרך מתווך אלא יש לו שליטה מוחלטת על הכסף שלו – כי יש לו שליטה מוחלטת על המטבעות שלכם."

החדשות הטובות

בעוד שאנדראס משדר מסר חשוב ביותר בדבריו ולהשפעה הרעה של ה-ETFs על ביטקוין, הוא גם מתייחס לפוטנציאל של עליית שער הביטקוין.

"לפי מה שראינו בשווקים אחרים, כשקרנות סל נכנסות למסחר, כמו בשוק הזהב, המחיר עולה באופן דרמטי משום שהנכס נהיה זמין בין רגע להרבה יותר משקיעים, ולהון שלהם."

בנוסף, כשאנדראס הסביר מדוע הוא נגד קרנות הסל, הוא דאג להדגיש שעוד עדיין חושב ומאמין שזה יקרה – למרות שהוא נגד זה.

לסיכום

כמו תמיד, אנדראס דואג לתת פרספקטיבה מעט אחרת ולהמחיש את השוני בין ביטקוין לשאר. קרנות הסל בהחלט יכולות לשים רגליים לעתיד הביטקוין, עקב הרגולציה המחמירה שיהיו נתונות לה.

עם זאת, בהתחשב בלוביסטים ובגופים הפועלים מאחורי הקלעים ואף בפרונט להביא את ביטקוין להמונים (בדמות קרנות סל) – קשה להאמין שזה לא יקרה בכל זאת.

נמשיך לעדכן אתכם, ובינתיים נשאיר אתכם עם נקודה נוספת מעניינת למחשבה:

אם יהיה הארד פורק נוסף, שיזכה את מחזיקי הביטקוין במטבעות נוספים, האם לדעתם הבורסות יחלקו את המטבעות למשקיעים?

Probably not 🙂

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.
בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן