איך פותחים ארנק ביטקוין? איזה ארנק ביטקוין נחשב כמומלץ?
אלו הן השאלות הנפוצות ביותר כאשר מבצעים את הצעדים הראשונים בעולם המטבעות הדיגיטליים שנמצא בתחילת דרכו.
במאמר הבא נעשה עבורכם סדר ונסביר מהם ארנקים דיגיטליים, איך פותחים ארנק ביטקוין, איזה סוגי ארנקים קיימים, איזה ארנק ביטקוין מומלץ (ומאילו צריך להיזהר) ועוד.
אז מהו ארנק ביטקוין?
ובכן, ארנק ביטקוין הוא תוכנה אשר מתקשרת עם רשת הבלוקצ’יין של ביטקוין. אפליקציית ארנק ביטקוין יכולה להיות בטלפון, במחשב, באתר אינטרנט ואפילו על נייר. לכל ארנק ביטקוין יש כתובת, ולכל כתובת מקושרים שני סוגי מפתחות: פרטיים וציבוריים. בשביל להחזיק ביטקוין, צריך להחזיק במפתח הפרטי שלו. בדרך כלל המפתחות יוצגו ע”י מחרוזת של אותיות ומספרים, ולמעשה כל מה ש’מחזיק’ במפתח הפרטי נקרא ארנק. אם בחרנו לשמור את המפתח הפרטי על דף נייר, משמע אנו מחזיקים בארנק נייר. אם בחרנו לשמור את המפתח הפרטי בתוכנת מחשב, משמע אנו מחזיקים בארנק מחשב.
כתובת הארנק שלכם הינה מחרוזת ארוכה של אותיות ומספרים שמשמשת כנמען לשליחת הביטקוין. אם ברצונכם לקבל ביטקוין, עליכם לתת את הכתובת שלכם, שתאופיין גם היא במחרוזת של אותיות ומספרים (או כ-QR CODE). הכתובת הזו היא דרכה של המערכת לאמת כי אתם אכן הבעלים של המפתח הציבורי (שקשור בפעולה מתמטית אף הוא לכתובת הארנק).
ניתן להקביל את השימוש באפליקציית ארנק ביטקוין לאי-מייל. ניתן להשתמש בו באתר אינטרנט, בטלפון ובמחשב. בדומה לאי-מייל, על מנת לקבל אי-מייל נהיה מוכרחים לשתף את כתובת האי-מייל שלנו. המפתח הפרטי לעומת זאת – הוא הסיסמה, שכן בלעדי הסיסמה לא נוכל לשלוח את האי-מייל מחשבוננו, כפי שבלי המפתח הפרטי לא נוכל לחתום עסקה ברשת הביטקוין.
נדגיש זאת, ודמיינו כי זה נצעק בקול רם – “המפתח הפרטי הוא הביטקוין שלכם, אם המפתח הפרטי לא ברשותכם – אין לכם ביטקוין“. דגש זה תקף לאחזקת ביטקוין בבורסה, אך תקף לא פחות לגיבויים ואיסור שיתוף!
את המפתח הפרטי שלנו נגבה בגיבוי קר (זאת אומרת, לא מחובר לרשת האינטרנט, עדיפות בצורה ידנית ללא אינטראקציה כלל עם המחשב), לפחות בשני מקומות שונים הידועים אך ורק לנו. מפתח זה לעולם לא ישותף עם אנשים אחרים, משום שברגע שהם חשופים למפתח הפרטי שלכם – יש להם את הביטקוין שלכם.
כתהליך שנועד להגן על משתמשי הביטקוין, הוצעה דרך נוחה יותר לשמירה על המפתח הפרטי, גיבויו ואבטחתו. במקום שניאלץ לגבות מחרוזת ענקית של אותיות ומספרים נוכל לגבות “Seed” (גרעין), הסיד הינו אוסף של 12 או 24 מילים אשר יוצרות ‘עץ’ שאליו מתקשרים / ממנו יוצאים כל המפתחות הפרטיים של הארנק שלכם. למעשה, הסיד הינו המפתח הפרטי שלכם – אם תזינו את הסיד בארנק חדש, הוא ישחזר עבורכם ארנק ביטקוין כולל סכום הכסף שהחזקתם בו.
לכן, כשאני אומר שעליכם לגבות את המפתח הפרטי שלכם ולשמור עליו מכל משמר, לרוב יהיה זה הסיד – אוסף ה-12 / 24 מילים – שעליכם לגבות ולשמור.
רוצים ללמוד הכל על עולם הקריפטו – בתוך שעתיים בלבד?
הירשמו לקורס המזורז שילמד אתכם שלב אחר שלב – בחינם!
סוגי ארנקי ביטקוין
קיימים שני סוגי ארנקים – חמים וקרים. ארנק חם הוא ארנק אשר מחובר לרשת האינטרנט ואילו ארנק קר הוא ארנק שאינו מחובר לרשת האינטרנט. ארנק קר נחשב בטוח יותר שכן כך המפתחות הפרטיים אינם נחשפים לרשת בשום צורה.
ארנקי ביטקוין קרים
ישנם 3 סוגי ארנקים קרים:
ארנקי חומרה – ארנק חומרה הוא הארנק הקר המאובטח ביותר אשר קיים כיום. למעשה מדובר בכונן קשיח חיצוני (USB), אשר מוצפן ברמות הגבוהות ביותר וחסין להתקפת וירוסים שנועדו לגנוב מארנקי תוכנה. רוב ארנקי החומרה לביטקוין היום אף מגיעים עם מסך, כך שניתן להשתמש בהם בשוטף לשליחת כספים. ברוב המקרים ארנקי החומרה אף יהיו בעלי קוד פתוח כך שכל אחד יוכל לאמת את גודל ועומק האבטחה.
כיום ישנם 2 סוגי ארנקי חומרה מובילים:
1.ארנק טרזור טי (Trezor) – ארנק חומרה מצוין והוותיק ביותר כיום. מכיל מספר מטבעות נוספים מלבד ביטקוין. הכנו עבורכם את המדריך המלא לארנק טרזור.
2. ארנק לדג’ר ננו אקס (Ledger Nano X) – ארנק חומרה מומלץ מאוד. לדג’ר אף יכול להכיל מספר רב יותר של מטבעות (ביחס לטרזור), ובעוד שהוא זול יותר – הוא מאובטח באותה מידה לפחות. גם כאן, הכנו עבורכם את המדריך המלא לארנק לדג’ר.
ארנק נייר – שמו כן הוא. ארנק נייר מיועד לאנשים אשר מעוניינים לרכוש ביטקוין ולהחזיק בו לטווח ארוך ללא התעסקות כלל בטווח הקצר/בינוני. בסוג ארנק זה, נרשום את המפתח הפרטי שלנו (הסיד) על גבי דף נייר, בצורה ברורה ולפי סדר המילים שניתן לנו, וכמובן נגבה אותו מספר פעמים. הכנו עבורכם מדריך יצירת ארנק נייר לביטקוין, אך אופציה זו איננה מומלצת לרוב המשתמשים לאור המורכבות הטכנולוגית הנדרשת על מנת לעשות זאת בצורה בטוחה.
ארנק דיגיטלי קר – ארנק דיגיטלי קר הינו תוכנת ארנק ביטקוין אשר מותקנת על חומרה שאינה מחוברת לרשת האינטרנט. תוכנה זו יכולה להיות מותקנת על מחשב ישן שנותק מהאינטרנט, סמארטפון ללא כרטיס SIM, או ארנקי חומרה שמיד נפרט עליהם. אם ברצונכם להשתמש בארנק דיגיטלי קר, עליכם לוודא כי ניקיתם (פרמטתם) את המחשב, התקנתם עליו מחדש תוכנת אנטי-וירוס ותוכנת ארנק ביטקוין, לאחר מכן ניתקתם את האינטרנט מבלי לחבר אותו שנית. בנוסף, הקפידו להשתמש בחומרה תקינה ולא ישנה יתר על המידה – בכל זאת, יש בלאי טבעי שעלינו לקחת בחשבון. גם כאן, עלינו לגבות את המפתח הפרטי בלי קשר להיות הארנק קר.
אופציה זו מצריכה גם היא מורכבות טכנולוגית על מנת להתבצע כראוי ולפיכך אינה מומלצת.
ארנקי חומרה מומלצים
הארנקים המומלצים ביותר הם ארנקי חומרה, ארנקים אשר דואגים שהמטבעות שלכם יהיו מנותקים מרשת האינטרנט אפילו בעת השימוש בארנק. האבטחה הגבוהה שהם מציעים מגיעה עם תג מחיר, כאשר ארנק טרזור וארנק לדג'ר ננו איקס הם המפורסמים והמומלצים ביותר.
ארנק לדג'ר ננו X
מארנקי החומרה הפופולריים ביותר בשוק
מחיר: ₪900
ארנקים חמים – ארנקי תוכנה מומלצים לביטקוין
1.ארנק דסקטופ – תכנת ארנק המותקנת על שולחן העבודה שלכם. אני ממליץ על ארנק אלקטרום (Electrum) או על ארנק Bitcoin Core (למעשה הרצת הבלוקצ’יין של הביטקוין על מחשבכם והצטרפות לקהילה השומרת על הביטקוין). שני הארנקים הללו הם בעלי קוד פתוח כך שאומתו עבורכם, וכמובן שהמפתחות הפרטיים שלכם בבעלותכם האישית בלבד. הכנו עבורכם מדריך התקנה ושימוש לארנק אלקטרום בלינק הבא.
2.ארנק באתר אינטרנט – הארנק שכפי ששמו מסגיר זאת – נמצא באתר האינטרנט. באופן כללי הימנעו מאפליקציית ארנק ביטקוין כזו, משום שאתם מגדילים את סיכוייכם להוות קורבן להונאת פישינג. כמו כן, השימוש בארנק באתר אינטרנט הוא מסורבל יותר, פחות נוח ופחות בטוח באופן כללי מפני חשיפה למתקפות סייבר.
3.ארנק סלולר – תוכנת ארנק המותקנת בסמאטרפון שלכם. היא נגישה יותר, ונוחה יותר לשימוש. עם זאת, המלצתי היא לא להחזיק סכומים גדולים בארנק סלולר שכן בכל זאת מדובר בארנק חם. ארנק הסלולר המומלץ ביותר לביטקוין כיום בלו וולט התומך בביטקוין בלבד. במידה ותהיו מעוניינים להחזיק מטבועת נוספים, אזי קיימים הארנק אדג’ (Edge) או הארנק אקסודוס.
חסרונות של ארנקי ביטקוין פופולריים
בתור משקיעים, מתסכל אותנו מאד שעלינו להחזיק בארנק נפרד עבור כל סוג של מטבע אותו אנו רוכשים. עם זאת, כפי שכתבנו במדריך אבטחת מידע בעולם המטבעות הדיגיטליים, עלינו להבין כי מדובר במרחב חדש ושעלינו לבצע שינוי תפיסתי בכל הנוגע לשמירה על הכסף שלנו. לכן חשוב להבין גם את החסרונות בארנקים הבאים:
1.אקסודוס (Exodus) – ארנק דסקטופ המאפשר להחזיק מספר גדול של מטבעות ואף לבצע המרות ביניהם, מדובר בארנק שחלק מהקוד שלו סגור. זאת אומרת שלא ניתן לאמת שלא הושארה דלת אחורית המאפשרת גישה למפתחות הפרטיים שלכם.
2.Blockchain.info – ארנק ווב וסלולר המאפשר החזקת ביטקוין,אתריום,סולאנה ועוד. בנוסף, מפעילה החברה גם בורסה לקנייה ומכירה של מגוון מטבעות (77 זוגות מסחר נכון לכתיבת מילים אלו).
אמנם הקוד שלהם פתוח, אך לבלוקצ’יין.אינפו היו המון בעיות אבטחה בעבר, הם איטיים בעדכונים ומנגנון חישוב העמלות שלהם בעייתי. לא מעט כספים נגנבו כתוצאה מבעיות האבטחה שלהם. בנוסף, מדובר בארנק החשוף ביותר להונאות פישינג – לכן זה הוא ארנק שאיננו ממליצים עליו.
ארנק ביטקוין עם שירות משמורן
היבט חשוב נוסף כאשר בוחנים את האופציות הוא האם אפליקציית ארנק הביטקוין הינה קאסטודי (עם שירות משמורן) או לא.
כפי שצוין לעיל ישנם ארנקים שהמפתח הפרטי מוחזק בשרתים שלהם – במילים אחרות ישנו גוף נוסף עם גישה מלאה להון של המשתמשים.
גישה זו סותרת את הצביון של עולם הקריפטו מאחר והיא ריכוזית יותר ומגיעה משירותי הבנקאות המסורתיים – כל סוגי כסף הפיאט (מטבע של מדינה) המאוחסנים בבנק הם בשירות משמורן והבנק מסוגל להשתמש בהם לרוחו (חוב, אשראי, השקעות ועוד).
בכלכלה המבוזרת (DeFi) סוג שירות זה אינו נפוץ. ארנק ביטקוין איכותי נחשב כזה שהגישה למטבעות אקסקלוסיבית למחזיק המפתח הפרטי בלבד.
המשפט "Not Your Keys Not your coins" (לא המפתחות שלך לא המטבעות שלך) הינו המשפט הנפוץ ביותר בהקשר זה – כאשר הגישה לארנק הביטקוין אינה בלעדית למשתמש, אי-אפשר להתייחס למטבעות שנמצאים שם כבבעלתו באמת; במרחב הקריפטו אפליקציית ארנק ביטקוין איכותית נחשבת בדרך כלל לכזו ללא שירות משמורן.
ארנק מולטי-סיג
בארנק מולטי סיג (Multisignature) דרושים יותר ממפתח פרטי אחד על מנת לחתום עסקה בבלוקצ’יין. כך שהחזקת המפתח הפרטי שלכם בלבד, בארנק מולטי סיג, אינה מספקת. לרוב, ארנק ביטקוין מולטי סיג ייכנס לשימוש כאשר יש לחלק אחריות על אחזקת המטבע הדיגיטלי. למשל, אם שניים ממכריי ואני נרצה לפתוח ארנק ביחד לגיוס תרומות, נפתח ארנק מולטי-סיג על מנת שהכספים יהיו מאובטחים מפני רדיפת בצע של אחד מאיתנו (משום שנצטרך לפחות 2 חתימות של 2 מפתחות פרטיים של 2 אנשים שונים). ארנק אלקטרום לדוגמה, מאפשר ארנק מולטיסיג.
סיכונים בארנקי ביטקוין
האקוסיסטם של הקריפטו יוצר סיכונים רבים שגורמים נזק לסוחרים ומשתמשים מדי יום. כעת נמנה כמה מהם כדי שתוכלו להחכים ולדעת ממה להיזהר.
- איבוד גישה לארנק הביטקוין
הסיוט של כל משקיע שמחזיק בביטקוין הוא לאבד את המפתח הפרטי וכתוצאה מכך את הגישה למטבעותיו.
ישנו מגוון אנקדוטות על הפסדי ביטקוין כאלה המגוללים את סיפורם של משקיעים שהפסידו (או לא לקחו רווחים) בשווי מאות אלפי ומיליוני דולרים.
כדי שהביטקוין גם יוכל לצאת מהארנק ולא רק להיכנס, חשיבות גיבוי המפתח הפרטי צריכה להיות גבוהה עבורכם – כאשר ישנו גיבוי לא מקוון בנוסף לארנק חם/חומרה, תוכלו להיות בטוחים שיש לכם רשת הגנה גם במידה והמפתח הפרטי לארנק הביטקוין נאבד.
- יישומים זדוניים
כאשר בוטחים באפליקציה שתשמש אתכם כשער עבור כספיכם, חשוב לשים לב שיש לה המוניטין הראוי – בידקו את ביקורות המשתמשים ודעותיהם, מה הם הצדדים החזקים והחלשים של האפליקציה, אבטחה, קוד סגור/פתוח.
האנליזה הזו חשובה ביותר גם כדי לבחון שלא מדובר בתרמית וגם כדי להסיק מה היא רמת האבטחה וחווית השירות של היישום.
- ארנק חומרה פרוץ
כאשר רוכשים ארנק חומרה ממקור לא אמין, ישנו הסיכון שהארנק שהגיע מסכן את הכסף באיזשהו אופן.
הסיכון יכול להגיע בעקבות מניפולציה טכנית שהארנק עבר שמספקת, ללא ידיעת המשתמש, את המפתח הפרטי שבארנק לגורם זדוני ובכך מעניקה לו את היכולת למשוך את הכספים.
לחילופין, יכול להגיע ארנק עם נייר שעליו רשום המפתח הפרטי – כאשר המשתמש יקשר בין הארנק למפתח הכספים בסכנה מפני שזה מפתח שהונח שם על-ידי גורם זדוני.
היתרון בארנק ביטקוין מומלץ ואיכותי, כמו לדג'ר ננו X או טרזור T, לא יסולא בפז במרחב פיננסי שבו אבטחה היא מעל הכל.
לסיכום
כעת, אתם מבינים יותר כיצד עובד ארנק ביטקוין ואיך הוא בנוי. זכרו שכאשר אנו עוברים לנהל את כספינו במרחב הדיגיטלי ישנה אחריות גדולה יותר עלינו לכן גבו כפי שצריך, בצורה קרה, את המפתחות הפרטיים שלכם, ועל אף העלות – אם סכום הרכישה הראשוני שלכם גבוה יחסית עבורכם – מומלץ להשקיע את הכסף בארנק חומרה.
שאלות ותשובות
שאלה: איך אוכל להעביר כסף לארנק הביטקוין שלי?
תשובה:
1.פתח את הארנק שלך
2.מצא את כתובת הארנק שלך על ידי לחיצה על כפתור ה"קהלה" (באנגלית Recieve)
3.שלח ביטקוין לכתובת הארנק שלך
4.המתן ל-2 אישורים לפחות לוידוא הטרנסקציה
שאלה: כיצד אוכל להעביר כסף מארנק הביטקוין שלי לחשבון הבנק שלי?
תשובה: האתגר המרכזי עלול להיות מדיניות הבנק עצמו אך התהליך אמור להיות פשוט:
1.העבר את הביטקוין אל חלפן או בורסה מוכרת ואמינה (מומלץ עסק ישראלי עם רישיון)
2.לאחר מכן ממש את הביטקוין שלך למטבע אותו תרצה להעביר לבנק (פיאט כגון שקל, דולר,יורו)
3.בצע העברה בנקאית מאותו ברוקר/בורסה/חלפן בו השתמשת אל חשבון הבנק שלך.
74 תגובות
תודה!
יש מצב לעדכן את הכתבה לזמנינו?
למשל – טרזור ולדג'ר עדיין המובילים בקרים?
ומה עם הארנק של טלגרם?
בכל אופן – שאפו על עבודת העומק!
תודה~! כן, יש תכנים בעדכונים, בשבועות הקרובים יצאו.
לאנשים שהנושא מסובך עבורם אבל כן רוצים להעביר לביטקוין. יש חברה שמלווה ומדריכה שלב שלב? כשכמובן האדם הפרטי הוא זה שכותב את המילים ולא חושף, ונעשה במחשב/טלפון שלו.
מה הפיתרון לאנשים מבוגרים ולא טכנולוגיים
כרגע זהו אינו שירות שאנחנו מציעים לצערי
תודה על הכתבה בן. כן יש יותר סדר בראש עכשיו
אהלן דור ובן,
אחלה כתבה אבל אני רואה שהיא משנת 2017 והרבה השתנה מאז.
תוכלו לעדכן בקרוב כי אני אישית ממש מתלבט בין ארנקים כרגע.
תודה,
רועי.
היי רועי, תודה! אכן אנחנו משתדלים לעדכן כמה שיותר תכנים באתר כדי שיתאימו לתקופה, הכתבה בעיקר מסבירה את העקרונות שצריך לשמור עליהם כדי להגן על עצמך ולשים לב למה יש ולמה אין כשאתה משתמש בארנק חדש. ארנקי תוכנה יש המון, אדג' ובלו וולט הם מעולים (בלו וולט רק לביטקוין) ואת ארנקי החומרה, כפי שכתוב.
בהצלחה 🙂
בן ודור שלום רב,
לא מזמן והרבה בזכות הנגשת המידע באתר זה התחלתי ללמוד את הנושא ועל כך אני מודה לכם.
השאלה שלי היא האם אני יכול להגן על הכסף בארנק הקר שלי (טרג'ר s) מפני הפסדים בירידות חדות ולתת פקודות מכירה בשער רצוי בזמן שאני לא מחובר? כמו אופציית stop limit בבינאנס כדוגמה.
תודה רבה
היי פיני, תודה רבה! כיף לשמוע.
כאשר אתה מחזיק מטבעות בארנק קר הם הרבה פחות נזילים, כלומר שלוקח לך יותר זמן להגיב במהירות לירידה חדשה, אם כי אתה יכול להמיר בתוך הארנק את המטבעות לסטייבלקויין צמוד דולר, אך זה יעשה עם עמלה מאוד גבוהה.
מטבעות בבורסה אמנם פחות בטוחים (המפתח לא אצלך) אך הם נזילים בצורה מיידית וזולה.
בהצלחה.
היי בן,
עברתי כמעט על כל התכתבויות ולא הבחנתי בשאלה כיצד ניתן לממש את הרווחים של המטבעות.
השאלה שלי כיצד ניתן בישראל לממש/למכור ביטוקין/ להעביר לחשבון הבנק את הרווחים מהארנק הדיגיטלי.
ניסיתי דרך האשראי וקיבלתי סירוב מצידם. אודה לעזרתך.
היי אבי, בן כתב פוסט מפורט על כך:
https://www.facebook.com/groups/ilcrypto/permalink/457031535431713/
בהצלחה:)
היי בן תודה רבה, המדריך והאתר פשוט מעולים.
משהו אחד לא ברור לי; מה ההבדל בין ארנק קר (לדג'ר ושות') לעומת ארנק נייר?
בסופו של יום בשניהם צריך לרשום את הסיד על נייר ו"שם נמצא הכסף", לא? מה היתרון של ה usb, מה הוא מאבטח שם?
תודה
תודה רבה רני!
ארנק החומרה מייצר את המפתחות הפרטיים בסביבה שמנותקת מהרשת לחלוטין בעוד שארנק נייר מיוצר בחומרה "מלוכלכת" (שהייתה מחוברת לאינטרנט בעבר או עודנה).
כמו כן, ארנק חומרה מאפשר לך ממשק אינטראקטיבי לשליחה וקבלה של מטבעות וצפייה ביתרה.
ארנק נייר לא.
בברכה,
בן
שוב תודה על התכנים המעולים.
מה דעתכם על ארנק yoroi למובייל? לא מצאתי אחר שתומך ב ADA.
תודה רבה
ערב טוב בן.
יש לי מטבעות בביטין,ביטוסי,ביטס אוף גולד,ובבינאנס.
האם אני יכול להעביר מכל המקומות האלה את המטבעות ל״טרזור״?
היי אלי,
בוודאי שאתה יכול. כשאתה מחבר את הטרזור למחשב, תוכל להעתיק את הכתובת הציבורית (בלשונית ה-receive) של ארנק המטבע הרלוונטי. זו הכתובת אותה אתה מציב בפלטפורמות שציינת בתהליך המשיכה משם.
בהצלחה:)
למה ישראלים עדיין לא בנו ארנק לישראלים ?
בינתיים היה ניסיון אחד כזה והוא התברר כהונאה.
לאט לאט יגיעו עוד 🙂
שלום רב,
מה לגבי ארנק באפליקציה binance ?
בינאנס היא בורסה, לא ארנק, כלומר היא מחזיקה את המטבעות בשבילך. פחות בטיחותי.
שלום יש לי מטבעות בביינס ואני רוצה לרכוש עוד אבל לא נותנים לי אני לא יודע למה
האים אפשר לרכוש עם פייפאל
עליך לעבור אימות זיהוי לקוח ולרכוש באשראי.
לא ניתן לרכוש באמצעות פייפאל (וגם אם היה אפשר זה מאד לא מומלץ)
בברכה,
בן
הביטקוין לא באמת יושב על המחשב שלך, אלא הוא יושב ברשת הביטקוין והארנק הוא הגישה שלך לביטקוין שיושב ברשת הביטקוין.
כל עוד יש לך גיבוי למפתח הפרטי (המילים), שהם למעשה הגישה המתמטית לביטקוין שלך, תוכל לגשת אליו ללא קשר לאם אתה מאבד ימי סינכרון או לא.
בן
היי בן
תודה על המענה
שאלה הבנה בסיסית לגבי ארנקים
במקרה שארנק מותקן ע"ג כונן במחשב ובשל תקלה צריך להעלות את מערכת ההפעלה מגיבוי (כולל הארנק שמותקן בה),
האם סטאטוס ה BTC בארנק מתעדכן בחיבור לאינטרנט או שיציג את הסטאטוס ביום הגיבוי?
אם הסטאטוס נכון ליום הגיבוי האם אני "מפסיד" BTC (בהנחה שרשכתי עוד מתאריך הגיבוי)?
תודה רבה
מוטי
היי בן
האם אלקטרום מומלץ גם ללינוקס (חצי קר)?
איזה ארנקים תומכים בשיחזור מארנק נייר?
באיזה ארנקים ניתן לשחזר חשבון עם אותו מפתח פרטי (12 המילים)? לדוגמה אלקטרום ו exodus?
האיזה ארנקים ניתן לשחזר את המפתח הפרטי (24 מילים) של טרזור?
המון תודה
מוטי
היי מוטי,
אלקטרום אכן מומלץ גם ללינוקס, לפחות לפי מה שידוע לי – אני לא משתמש בלינוקס.
ארנקים שתומכים בשחזור מארנק נייר: blue wallet, אלקטרום
באיזה ארנקים ניתן לשחזר חשבון עם אותו מפתח פרטי (12 המילים)? blue wallet, electrum
האיזה ארנקים ניתן לשחזר את המפתח הפרטי (24 מילים) של טרזור? blue wallet, electrum
בברכה,
בן
הי בן, תודה על המידע המועיל!
אני מעוניין להתחיל לרכוש מטבעות דיגיטליים
אני יכול לרכוש ישר מהאתר של bunance ؟
והשאלה השנייה כשארצה למכור מטבעות איך מושך את הכסף לחשבון שלי בארץ ?
היי חאלד, בכיף!
כן, ניתן לרכוש ישירות מבינאנס באשראי בעמלה של כ-5%. רצוי לרכוש ביטקוין ובמידה ותרצה לרכוש מטבעות אחרים, להמיר בין ביטקוין לבינם.
כשתרצה למשוך – תוכל להמיר את המטבעות שברשותך לביטקוין או אתריום, ואז למכור אותם אצל נותן שירות ישראלי.
בבורסת Bit2C זה יהיה כרוך באימות זיהוי לקוח + הפקדת המטבעות + מכירה לשקלים + משיכה לבנק, בתוספת עמלה של בין 1-3% עבור המכירה (תלוי אם יש הפרשי מחירים לעולם או לא) ועמלת משיכה של 80 שח לחשבון הבנק.
בביטס אוף גולד או ביטין זה יהיה כרוך באימות זיהוי לקוח + שליחת המטבעות ומתן פרטי חשבון בנק + קבלת השקלים לחשבון הבנק, והעמלה תהיה 6%.
בן
מה ההיגיון בפער באחוזי העמלה בין ביטוסי לביטס אוף גולד ?
מדוע שמישהו ישלם כל-כך הרבה כסף בביטס אוף גולד אם יכול לחסוף אלפי שקלים דרך ביטוסי ?
איפה הקאטץ׳ ?
שלום,
יש לי ביטקויין שהיה בארנק MyCelium בסלולרי, החלפתי כמה פעמים ולא העברתי את MyCelium לסלולרי החדש.
יש לי את הקודים והמפתחות שמורים.
שאלה ראשונה: שלי אם ואיך אני יכול להשתמש ב ארנק Trezor והסכום יהיה/יעבור לארנק Trezor .
שאלה שניה: האם מעבר בין הארנקים ידרוש עמלה.
שאלה שלישית: מזה סנכרון ארנקים (MyCelium Trezor ) אם יש דבר כזה.
בתודה מראש
דוד
1. ההמלצה שלי תהיה: לבצע שחזור של המטבעות בארנק הסלולרי Blue Wallet, ליצור ארנק חדש בטרזור, ולבצע העברה מ-Blue Wallet לטרזור (זו תהיה הדרך המאובטחת יותר בהסתכלות ארוכת טווח והיא אומרת לגבות מחדש את המילים שנוצרות בטרזור).
2. כן, מעבר בין ארנקים ידרוש עמלה, אם כי אתה יכול לשים עמלה נמוכה יותר שכן אתה לא ממהר (אתה שולח לעצמך)
3. סנכרון ארנקים מדבר על הסלולר – לחבר את הטרזור דרך מייסליום. לא מומלץ יותר, בקרוב תצא אפליקציה מסודרת של טרזור.
בברכה,
בן
תודה על התגובה המהירה.
מבקש הבהרה: להשתמש ב ארנק Blue Wallet במקום MyCelium?
תודה
דוד
הי בן, תודה על המידע המועיל!
אני מנסה להבין- כשאני נכנס לאפליקצית EDGE , אני צריך להזין קוד בן 4 ספרות.
זה אומר שהאפליקציה שומרת את המפתח הפרטי שלי, נכון?
אז מי שיפרוץ לדאטאבייס של האפליקציה (או אפילו לטלפון שלי), תהיה לו גישה לא מוגבלת לארנק שלי?
האם אתה ממליץ לשמור סכומי כסף גדולים באפליקציות כאלה?
תודה 🙂
היי יובל,
המפתח הפרטי מיוצר במכשיר, בצורה מוצפנת. לאחר מכן, אדג' מצפינה את פרטי הלוגין (שם משתמש, סיסמה, קוד PIN ושאלות האבטחה) בתוך המכשיר גם כן, ביחד עם המפתח הפרטי.
ביחד, הם עוברים הצפנה נוספת, ואז מאחוסנים על שרת כך שבמידה ותאבד את המפתח הפרטי אך תזכור את שם המשתמש, תוכל לשחזר אותו בצורה עצמאית.
זוהי פשרה קטנה לארנק קוד פתוח שפותח ע"י ביטקוינרים, עבר אימות צד שלישי אמין ואף מופיע באתר bitcoin.org כארנק מומלץ.
הפשרה הזו נועדה כדי להגן על משתמשים חדשים בתחום, שבלאו הכי מתקשים עם ההבנה של משמעות המפתחות הפרטיים. אבל אדג' *לא שומרים את הסיד שלך* בשרת שלהם.
בהינתן המטרות שלו (להיות ארנק לכסף כיס) הוא ארנק מצוין, במיוחד משום שהוא תומך גם במטבעות נוספים, והרבה אנשים מחפשים תמיכה רוחבית.
במידה ומחפשים ארנק ביטקוין לבדו, עדיף blue wallet.
לא מומלץ להחזיק סכומי כסף גדולים באפליקציה (וזה תקף גם לגבי blue wallet). כלל האצבע שלי הוא שהחל מ-7000 ש"ח רצוי לרכוש ארנק חומרה.
בברכה,
בן
תודה על התשובה.
אבל עדיין, אם פורצים או גונבים לי את הטלפון, אז מספיק להתגבר על קוד הPIN כדי לרוקן לי את הארנק, נכון?
אשמח לעצתך-
אני מעוניין לקנות מספר מטבעות להשקעה לטווח של מספר שנים (בסכום גבוה ממה שציינת).
ממה שהבנתי יש לי אפשרות לעשות ארנק נייר, אבל אני גם יכול לעשות ארנק באפליקציה, לשמור את הסיד (12 המילים), למחוק את האפליקציה מהמכשיר ולהתקין אותה שוב בעוד כמה שנים כשארצה למכור (ולשחזזר את הארנק)…
יש לך המלצה מה מדרכי הפעולה האלה עדיף (מבחינת אבטחה ונוחות)?
תודה רבה
חד משמעית מומלץ ארנק חומרה בהינתן העובדה שאתה מעוניין גם לקנות מגוון מטבעות וגם למספר שנים.
טרזור T ככל הנראה תהיה האופציה הטובה ביותר (מודל ארנק מאד הכי מתקדם כרגע + תומך במגוון רחב של מטבעות בצורה נוחה).
בנוגע לשאלתך על קוד ה-PIN ניתן להוסיף שכבות אבטחה נוספות (אימות דו שלבי).
בן
שלום רב ,
הודה לך האם אפשר להפנות אותי לחנויות שמוכרות ארנקי חומרה המומליצים ועדכניים.
תודה מראש !
רון
היי רון,
אתה יכול ליצור קשר ישירות עם יבואן רשמי של טרזור ע"י השארת פרטים כאן:
https://www.cryptojungle.co.il/guides/trezor-the-complete-guide
בברכה,
בן
היי בן,
כתבה מצוינת, תודה!
רציתי להתייעץ עם מישהו מנוסה לגבי התחלה בסכומים בסיסיים – בין 5000-10000 שקלים לתקופה של כמה שנים, כתלות ברווח.
-האם כדאי להשקיע דווקא בביטקוין או במטבע אחר (אתריום וכדומה), כדי לקבל רווח מקסימלי בתקופה הנוכחית?
-על איזה ארנק חם אתה הכי ממליץ? ומה בתכלס ההבדלים בפועל? או שלמשקיע כמוני אולי שווה להוציא מעט כסף ולקנות ארנק קר?
-איפה העמלות הכי נמוכות לביצוע רכישה של ביטקוין, לפי הכרותך? אני מבין שיש את ביטס אוף גולד שהם יחסית גדולים בארץ, אך האם הם באמת הכי זולים?
המון תודה!
היי גילי,
על השאלה הראשונה לא אוכל לענות, רק אומר מראש שיש את ביטקוין ויש את השאר. לביטקוין יש מאפיינים שונים מהותית מהיתר ורצוי ללמוד עליו יותר.
אני ממליץ על blue wallet לביטקוין בלבד, ואם אתה מתכווון לקנות עוד מטבעות אז Edge. בסכום שאתה מתאר אני חושב ששווה לשקול רכישה של ארנק טרזור, כן: https://www.cryptojungle.co.il/hardwarewallets2/trezor-the-complete-guide
העמלה הנמוכה ביותר תהיה בבורסת Bit2C הישראלית: https://www.cryptojungle.co.il/bit2c-the-complete-guide
שבוע טוב,
בן
היי בן
אני מעוניין להתחיל לרכוש מטבעות דיגיטליים.
איך הייתי ממליץ לי להתחיל לפעול? תודה
היי רמי, מומלץ להתחיל מהמסלול המהיר למתחיל כדי להבין את התחום ואת הסכנות הנפוצות בו:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL0NAkHplDQtYFqJNTA96wLZKtnUr4UoLh
לאחר מכן אני באופן אישי ממליץ לרכוש מביטוסי שכן היא זולה יותר.
במידה ואתה מתכוון לרכוש בסכום גבוה (סובייקטיבי) אני ממליץ על ארנק חומרה: https://www.cryptojungle.co.il/hardwarewallets2/trezor-the-complete-guide
בן
היי בן ,תודה רבה על המאמר חייב לציין שזה היה קצת סדר
אני מעוניין לקנות את'ריום ובעתיד גם ביטקויין
ברשותך 2 שאלות:
1.האם הארנק למטבע את'ר דרך אתר אינטרנט נחשב בארנק חם? לפי מה שהבנתי ארנק חם יותר מועד לפורענות
2. איזה ארנק קר מומלץ לשמור את'ריום וביטקויין כלומר שלא יהיה מחובר לרשת (אני כנראה אשמור את גיבוי 12 המילים על נייר וגיבוי דיסק און קי)
אשמח למענה במייל amirush55@gmail.com
היי אמיר, תודה!
1. אכן כן, ארנק חם הוא ארנק שמחובר לאינטרנט, כפי שמוסבר כאן: https://www.cryptojungle.co.il/best-bitcoin-wallets
2. ארנק טרזור. אם אתה מתכוון להיצמד לביטקוין ואת'ר, אזי Trezor One מצוין ומומלץ. אם אתה סבור שתרכוש עוד מטבעות, אז עדיף את המודל החדש, ה-T (יישור) – https://www.cryptojungle.co.il/hardwarewallets2/trezor-the-complete-guide
בן
שלום בן,
תודה על המאמר.
אני מעוניין לבדוק אפשרות להתחיל להשקיע במטבע דיגיטלי.
אולי תוכל לייעץ מהיכן כדאי להתחיל ללמוד, וגם על ה blockchain.
הבנתי מהמאמר שלמי שמחזיק bitcoin יש 3 מחרוזות
א. מפתח ציבורי
ב. מפתח פרטי
ג. כתובת ארנק שמחושבת מתוך המפתח הפרטי (או שילוב עם המפתח הציבורי) המוצגת גם כמחרוזת או QR קוד.
האם לא מספיק לשמור לעצמו בכל אופן שירצה את המחרוזת הפרטית והציבורית שלו, למשל על פיסת נייר ? ללא כל תוכנות ?
בתודה
מתי בלוך
ויש לי גם שאלה פראקטית:
1. מה תהיה זמינות המטבע הדיגיטלי למקרה שארצה להפוך אותו בחזרה לפיאט, לדולארים, בארץ ובחו"ל. דקות, שעות או ימים ?
2. מה השוני באחוזים של ה מטבע הדיגיטלי לקניה בבורסות השונות ? (יש בורסות. נכון?)
3. כנ"ל במכירה.
4. מה הפער בממוצע באחוזים בין מחיר קניה ומכירה בבורסות השונות ?
5. האם יש גם עמלה של הבורסות?
לדוגמה: השקעתי 1000$ ב bitcoin וביום ההמרה הערך שלו זהה לזה שבו קניתי אותו. כמה אקבל בדולרים בסוף הסיבוב.
ראיתי באתר שאנשים מציעים לקנות וגם למכור באופן פרונטלי וגם רק במזומן. מה זה? ולמה הסיכון ?
היי מתי,
ביצירת ארנק מה שחשוב הוא המפתח הפרטי. כתובת הארנק היא כמו כתובת אי-מייל, שניתן לשתף אותה, בעוד שהמפתח הפרטי הוא הגישה דה פקטו למטבעות.
את שניהם ניתן לשמור גם על פיסת נייר, זה מוכר גם כארנק נייר.
בנוגע לשאלות הנוספות:
1. הזמינות משתנה בהתאם לבנק שלך. חלק מהבנקים עושים בעיות והתהליך עלול להתעכב, ורוב הבנקים לא עושים בעיות ולפיכך אין בעיה להנזיל דרך נותני שירותים כמו ביטוסי, ביטס אוף גולד או ביטין.
2. השוני כמובן משתנה בין כל בורסה, בה מחיר הביטקוין נקבע לפי ההיצע והביקוש המקומי. לרוב אין הבדלים גדולים, כי אחרת בוטים (מסחר אלגוריתמי) היו מנצלים זאת לרווחים.
3. גם כאן, ה-Spread (הפער בין מחיר קניה למחיר מכירה) משתנה בין בורסה לבורסה. בגדולות הוא יהיה מאד נמוך, בקטנות הוא יהיה יותר גדול.
4. כמובן, לבורסות יש עמלות.
אם רכשת ביטקוין ב-1,000$ סביר להניח ששילמת עמלה על הרכישה וקיבלת ביטקוין, לצורך הנוחות, בשווי 950$ (5% עמלה). אם ביום ההמרה השער יהיה זהה ותרצה למכור, תצטרך להוריד מזה גם כן את האחוזים שעולה למכור. אם שוב נלך על 5% אז יהיה מדובר בקצת יותר מ-900$.
בנוגע לרכישה במזומן יש לך כאן מדריך: https://www.cryptojungle.co.il/buy-bitcoin/cash
בהצלחה,
בן
יש מה לעשות אם פרצו לי לארנק והעבירו את הכסף לארנק אחר הקוד סיד יכול לעזור לי במקרה כזה ואם לא יש משהו שאני כן יכול לעשות ?
היי אברהם,
אני משער שנפלת במתקפה מסוג "פישינג" שבה ככל הנראה הזנת את הסיד שלך באפליקציה או אתר זדוניים.
אם ראית את המטבעות יוצאים מהארנק, סביר להניח שאין מה לעשות בנידון לצערי.
בן
היי
שמי שלומי ואני התחלתי להתעניין במטבעות דיגיטליים איך היית ממליץ לי להתחיל ?
אשמח לעצתך בנושא
shlomibismut@gmail.com
היי שלומי שבוע טוב,
שלחתי לך מייל.
בהצלחה,
בן
מעוניינת לקרוא את התשובה
אשמח אם תוכל לשלוח גם לי במייל
Revitalbar9@gmail.com
תודה רבה!!
שלום בן,
האם אתה יכול להרחיב אם יש אופציה לעבור בין פלטפורמות ארנקים שונים עם אותו החשבון?
כאילו עם אותם 12 המילים אם אני מבין נכון? או שהכוונה לסיסמא של הארנק באותה הפלטפורמה?
או
האם חייבים להעביר את הכסף מארנק אחד לאחר ולשלם עמלה?
למשל ארנק דסקטופ שבא לי להעביר לארנק סמארטפון. נניח ששני הארנקים של חברות שונות אבל אני רוצה להעביר את המטבעות.
אז האם כל מה שנדרש זה 12 המילים או העברה?
היי יובל,
כן – ניתן ליצור ארנק במקום אחד, לגבות את המילים, ולאחר מכן לשחזר אותן בארנק אחר.
עם זאת, יש כמה בעיות עם זה:
1. זה חושף את המפתח הפרטי (המילים) לסיכוני אבטחת מידע
2. ישנים ארנקים שמייצרים מילים באופן שונה ולכן אין תאימות בין סוגי ארנקים מסוימים
לכן, רצוי ליצור ארנק חדש ולהעביר את המטבעות לארנק הזה, כולל יצירת גיבויים חדשים.
זה משמעותית עדיף.
בן
היי בן ,
ראשית תודה רבה על כל המידע
אשמח לקבל עוד פרטים לגבי ה-TREZOR
מה עושים במידה והוא מפסיק לעבוד ? ואיך הכי טוב לשמור עליו ?
תודה רבה לך
matanos101@gmail.com
היי מתן,
בהגדרה הראשונית של הטרזור יוצרים מפתח פרטי. המפתח הפרטי, שהינו בדמות של 24 מילים, למעשה מהווה הוכחת הבעלות על המטבעות שלך.
לכן, בעת ההגדרה הראשונית יש לבצע גיבויים ידניים (לא במחשב/בטלפון), בשני עותקים לפחות, של 24 המילים (רצוי גם את קוד ה-PIN ובמידה והוספת איזשהי סיסמה, אז גם אותה).
כך, במידה והטרזור נגנב, נהרס או מפסיק לעבוד – תוכל לגשת למטבעות שלך מארנק אחר בכל עת.
בנוגע לכיצד שומרים עליו – זה תלוי במידת השימוש שלך במטבעות. במידה והשימוש לא תדיר, רצוי להחביא אותו במקום מסוים בבית. במידה והשימוש תדיר (כולל חיבור לטלפון), אפשר במחזיק מפתחות.
בבקשה,
בן
שלום בן
תודה על המיידע.
2 שאלות
איך אני מעביר ביטקוין בין ארנקי נייר שונים?
כשאני כותב את הכתובת של הארנק. הבנתי שהכתובת הציבורית זה מה שמתחיל ב1 . השאלה שלי זה עם צריך גם לכתוב את ה" שיש בהתחלה ובסוף?
תודה
היי רז,
על מנת להעביר ביטקוין בין שני ארנקי נייר יש לשחזר את ארנק הנייר הראשון בתוכנת ארנק במחשב או בטלפון, ולבצע העברה לארנק הנייר החדש.
אם יש מרכאות הן אינן חלק מכתובת הארנק. אמור להיות רשום לך לצד כל מחרוזת האם מדובר במפתח הפרטי או בכתובת הארנק.
בהצלחה,
בן
שלום בן
תודה על המיידע.
2 שאלות
איך אני מעביר ביטקוין בין ארנקי נייר שונים?
כשאני כותב את הכתובת של הארנק. הבנתי שהכתובת הציבורית זה מה שמתחיל ב1 . השאלה שלי זה עם צריך גם לכתוב את ה" שיש בהתחלה ובסוף?
תודה
היי רז,
1. על מנת להעביר בין ארנקי נייר, התהליך הוא: פתיחת ארנק חם (כגון ארנק סלולר או תוכנת מחשב), הזנת המפתח הפרטי, יצירת ארנק נייר חדש ושליחת המטבעות מהארנק החם החדש, לארנק הנייר החדש.
2. אני חושב שלא הבנתי את שאלתך השניה. כתובת הארנק כוללת מחרוזת ארוכה של אותיות גדולות, קטנות ומספרים – וכך גם המפתח הפרטי. עם זאת, לצד שניהם (בהנחה שיש לך ארנק ניר מסורתי) אמור להיות רשום אם מדובר במפתח הפרטי או בכתובת הארנק. אם לא רשום, אז המפתח הפרטי אמור להיות ארוך יותר, אך אין זה הכרח שכתובת הארנק תתחיל ב-1.
בברכה,
בן
בן היקר, אתה יכול לומר לי או לשלוח קישור למקום הטוב ,הבטוח, וברמת הבטיחות הכי גבוהה ששם אני יכול לרכוש ארנק קר פיזי של לדג'ר? אני מבין שזה התקן USB, והאם זה לא יכול להתקלקל? ואם כן אז מה עושים, וכמה זה עולה
אשמח את תשיב לי למייל הבא
bigshalom@gmail.com
צהריים טובים,
עניתי לך במייל 🙂
בן.
שלום וברכה, האם תוכל לענות לי בבקשה, מעוניין לרכוש ביטקוין ולהשאיר אותו בתקוה שיעלה שער המטבע. בעקרון אם ארצה להשאיר את המטבעות זמן רב בארנק, אשמח לקבל תגובתך. אם תוכל בבקשה להגיב לי למייל gidonherman@gmail.com. תודה רבה
שלום ותודה על המאמר.
מה דעתך על השקעה דרך אתרים של בורסות מקומיות כמו bit2c?
תודה
היי דודי,
ראשית תודה רבה, אני שמח שהמאמר משמש אותך היטב!
שנית, אם מדובר ברכישה חד פעמית או במספר מצומצם של רכישות/מכירות, אז לחלוטין ממליץ על ביטוסי. עם זאת, אם ברצונך לסחור כנגד מטבעות אלטרנטיביים רבים, ככל הנראה מומלץ לבחור בורסה בינלאומית גדולה יותר כגון בינאנס או ביטרקס.
בהצלחה,
בן
אם כבר יש לי חשבון באחד מארנקי הonline, איך מעבירים אותם לארנק אחר? יש מדריכים בנושא?
היי שחר,
הארנקים הקרים המומלצים הם ארנקי חומרה או ארנק נייר.
למדריכים על ארנקי החומרה המובילים טרזור ולדג'ר ננו אס: https://www.cryptojungle.co.il/hardwarewallets
למדריך יצירת ארנק נייר בצורה בטוחה: https://www.cryptojungle.co.il/blog/267
לכל אחד מהארנקים יש כתובת ארנק, אליה תצטרך לשלוח את הביטקוין מארנק ה-Online הישן שלך.
בברכה ושבת שלום,
בן
אז האם בכל זאת קיים בשוק ארנק שיכול להכיל מספר מטבעות שונים בצורה בטוחה? או שעבור כל אחד צריך להוריד ארנק משלו? האם ארנק חומרה יעשה את העבודה?
ארנק חומרה יעשה את העבודה 🙂
אז באיזה ארנק כן בטוח להחזיק אתריום?
ההמלצה הכי טובה שתקבל ממני היא לרכוש ארנק חומרה (Ledger Nano S או Trezor).
לאחר מכן, אני ממליץ על ארנק נייר.
אם את/ה רוצה להתעסק עם האת'ר, אז ייתכן שעדיף ללכת לברירת מחדל שאני לא אוהב – Blockchain.info לנייד, או myetherwallet (ארנק באתר אינטרנט)
בהצלחה!
מה רע בהם ? מה הדבר שגורע מהם להיות טובים ? נפקא מינה שכבר יש לי שם מטבע…
ארנק בלוקצ'יין הוא ארנק מזעזע עם המון פרצות אבטחה, רצוי להתרחק ממנו מאד.
ארנק myetherwallet חשוף למתקפות מסוג פישינג, על אף שהוא נחשב אמין בסה"כ. זאת לאור העובדה שהוא ארנק באינטרנט (בדפדפן).
מתי תעשה סיקור על דפדפן BRAVE שמקבלים טוקונים ע"י גלישה בדפדדן. ומה הם האופציות להגדיל את קבלת הטוקונים
בהמשך יהיה..