ביידן מאיים ומקיים: ביום שישי האחרון הטיל נשיא ארה"ב ג'ו ביידן וטו על הצעת חוק שבאה לבטל הנחיה מגבילה מטעם רשות ניירות ערך האמריקנית (ה-SEC) על אחזקת מטבעות דיגיטליים בשירותי משמורן. הצעת החוק נועדה לבטל את הנחיה SAB121 המטילה מגבלות חשבונאיות על אחזקת מטבעות דיגיטליים בגופים פיננסיים מפוקחים, ובכך למעשה מונעת בפועל מבנקים להציע ללקוחותיהם שירותי משמורן (custody) למשקיעי קריפטו.
החלטה של ביידן להטיל וטו באה על אף שהצעת החוק אושרה בקונגרס בתמיכת נציגים משתי המפלגות. לאחר ההצבעה בבית הנבחרים ב-8 במאי הוציא הבית הלבן הודעה רשמית שלפיה אם ההצעה תאושר גם בסנאט ותגיע לשולחן הנשיא לחתימה ולאישור סופי הנשיא יטיל עליה וטו. ואכן, הסנאט אישר אותה בתמיכת 60 סנאטורים מול 38 מתנגדים, גם הפעם – בתמיכת נציגים משני צדי המפה הפוליטית כאשר 12 דמוקרטים הצטרפו לעמיתיהם הרפובליקנים – וכעת, בסוף השבוע האחרון, ביידן מימש את איומיו.
בנימוקים לווטו שפורסמו בהודעת הבית הלבן נאמר כי "ביטול הנחיית ה-SEC בדרך כזו מסכן את סמכותה הרחבה יותר של הרשות בנוגע לפרקטיקות חשבונאיות", וכי "הממשל לא יתמוך בצעדים המסכנים את רווחת הצרכנים והמשקיעים". ביידן הדגיש כי הוא פתוח לשיתוף פעולה עם הקונגרס לניסוח "מסגרת רגולטורית מאוזנת לנכסים דיגיטליים", אך טען שהחלטת הקונגרס הנוכחית "מגבילה באופן לא ראוי את יכולת ה-SEC לקבוע סייגים מתאימים".
הבנקים מתגייסים לתמיכה בקריפטו
זמן קצר לפני שביידן הטיל את הווטו, ארגון הלובינג של תעשיית הבנקאות בארה"ב ABA שלח מכתב לנשיא בניסיון להשפיע על החלטתו. "ההנחיה של ה-SEC מונעת מבנקים מפוקחים לספק שירותי אחזקה יעילים לנכסים דיגיטליים בקנה מידה רחב, ובכך פוגעת במשקיעים, בלקוחות ובסופו של דבר במערכת הפיננסית כולה", נכתב בפניית ארגון הבנקים. עם זאת, ביידן בחר להתעלם מהפנייה.
בינתיים, בכנס של תעשיית הבלוקצ'יין Consensus שנערך בימים האחרונים באוסטין טקסס, המתחרים בביידן למירוץ לנשיאות לקראת הבחירות שיתקיימו בנובמבר המשיכו להביע תמיכה בלתי מסויגת בתעשיית הקריפטו והבלוקצ'יין ובתחום המטבעות הדיגיטליים.
המתמודד העצמאי רוברט קנדי ג'וניור התחייב שאם ייבחר לנשיא יפעל כדי שהקריפטו יוכר כמטבע לגיטימי לכל דבר. קנדי אף סיפר לקהל השומעים כי רכש לאחרונה 21 מטבעות ביטקוין לעצמו, ועוד 3 ביטקוין עבור ילדיו.
בתגובה לדבריו של קנדי אמר המועמד המוביל לנשיאות מטעם המפלגה הרפובליקנית דונלד טראמפ: "אני שמח מאוד בכך. אני חושב שזה דבר טוב למדינה שלנו". לדברי טראמפ, "מחויבות לקריפטו היא מחויבות לחופש ולשקיפות". דברים אלה באו בהמשך להצהרות אחרות מטעם הנשיא לשעבר שהתחייב "להפוך את ארה"ב למובילה בתחום הקריפטו".
"מטרת ה-SEC – לחנוק את התעשייה"
הווטו של ביידן מצטרף לביקורת ציבורית גוברת על גישת ה-SEC העוינת כלפי התעשייה והתחום, בתמיכת הבית הלבן. כך למשל בורסת הקריפטו קוינבייס, טענה בעתירה שהגישה נגד הסוכנות כי המטרה של ה-SEC היא "לחנוק את התעשייה" ולמנוע חדשנות טכנולוגית.
העתירה של קוינבייס משקפת תסכול הולך וגובר בקרב שחקניות מרכזיות בתעשיית הקריפטו האמריקנית, הטוענות כי היעדר בהירות רגולטורית והתעקשות של ה-SEC על אכיפה דרקונית מעכבים חדשנות וצמיחה, ודוחקים את התעשייה, החדשנות והיזמות אל מחוץ לגבולות ארה"ב.
יחד עם זאת, הרשות דבקה עד כה בגישתה הנוקשה, ונראה שגם הפעם קוינבייס תתקשה במאבקה המשפטי. בעבר, נסיונות של החברה ואחרות בתעשייה לבטל תביעות של ה-SEC לא צלחו. כעת, על רקע הווטו של ביידן, נותר לראות האם לחץ פוליטי ציבורי יובילו בכל זאת לשינוי מדיניות מצד הרגולטורים.