בורסת בינאנס (Binance), הבורסה המובילה והגדולה בעולם בתחום המטבעות הדיגיטליים, מתמודדת עם ימים קשים. עפ"י ניתוחי הבלוקצ'יין, הבורסה התמודדה עם כמות המשיכות מהגבוהות בתולדותיה, כאשר מטבעות בשווי העולה על 4 מיליארד ד' נמשכו ממנה מתחילת השבוע.
רק במקרי LUNA, שקרסה בחודש מאי השנה, ו-FTX שקרסה לפני כחודש – רשמה הבורסה משיכות גבוהות יותר.
עם זאת, המנכ"ל צ'אנגפנג זהאו (CZ) מרגיע במכתב ששחרר לעובדים: "בטח צפיתם בחדשות על בינאנס," פתח את המכתב. "הקריסה של FTX שולחת הדים שמביאים ביקורת גדולה יותר ושאלות קשות. החדשות הטובות הן שלמרות שהכתבות בתקשורת לא משקפות זאת תמיד, יש לנו תשובות לשאלות הקשות שמושלכות לעברנו."
"אנחנו במצב פיננסי חזק," הוא ממשיך, ומציין כי הבורסה מתמודדת באופן יומיומי עם משיכות והפקדות בגבהים העולים על מיליארד דולר. "נכסי המשתמשים מגובים ביחס 1:1 ומבנה ההון שלנו אינו כולל חוב. אנחנו מחזיקים יתרות בארנקים דיגיטליים חמים כדי לוודא שתמיד יש לנו יותר נכסים זמינים מהנדרש כדי למלא את צרכי המשיכות ואנחנו מבצעים התאמות בארנקים אלו בהתאם לביקושים."
החקירה של משרד המשפטים
שני דיווחים מרכזיים לצד משפיענים שהדהדו אותם הובילו לגל המשיכות ההמוני והפניקה. הראשון הוא הדיווח של סוכנות הידיעות רויטרס שנתן עדכון בנוגע לחקירה הפתוחה במשרד המשפטים האמריקני. החוקרים, שבוחנים את מעורבתה של בינאנס בהלבנות הון, מתלבטים אם להגיש כתב אישום נגד הבורסה ומנכ"לה. הידיעה הזו לאחר מקרה FTX, הובילה לחששות גדולים ש-CZ ייעצר וכי הבורסה תתמודד עם צרות.
טרם ידוע מה יהיו התובנות והמסקנות של החקירה, אך השורה התחתונה היא שנכון לכתיבת מלים אלו אין בה עדכון. בנוסף, ישנו תקדים שניתן להסתמך עליו: בורסת BitMEX הייתה אחת מהבורסות הפופולריות ביותר למסחר בנגזרים פיננסיים בתחום הקריפטו, כגון חוזים עתידיים. הנהלת הבורסה שכללה את המנכ"ל ארתור הייס ושותפיו נחקרו ונמצאים אשמים בעבירות הלבנת הון.
לאחר מספר חודשים, נחתם הסדר טיעון במסגרתו ההנהלה הודתה באשמה, הבורסה שילמה קנס של 100 מיליון דולר, חברי ההנהלה קיבלו קנס בגובה 10 מיליון דולר כל אחד, ומאסר על תנאי. הבורסה המשיכה לפעול כרגיל, ביצעה התאמות של הליכי אימות זיהוי לקוח ומדיניות מניעת הלבנת הון אשר לידיעת המערכת בוצעו בבינאנס כבר לפני תקופה ארוכה, אך איבדה מהפופולריות שלה.
האם ניתן להסיק כי אלו יהיו גורליהם של בינאנס ומנכ"לה? התשובה היא כמובן שלא. ניתן רק לחכות שהמידע יתפרסם, להבין את עומק החקירה, ורק משם להתקדם. אך בינתיים, עצם העובדה שישנה התלבטות האם להגיש כתב אישום – אומרת שככל הנראה הראיות אינן מספקות.
מה קורה עם USDC?
הדיווח השני שהשפיע על תחושות הציבור היה הקפאת המשיכות של מטבע צמוד-הדולר USDC. החל מסוף חודש ספטמבר בינאנס הודיעה כי תפסיק לתמוך במסחר של USDC בפלטפורמה אלא תמיר את זוגות המסחר בין המטבעות השונים לבין USDC, עם מטבע צמוד-הדולר שמונפק ע"י בינאנס בשיתוף עם הגוף האמריקני המפוקח פקסוס – BUSD.
על אף שהסירה את זוגות המסחר, כן אפשרה למשוך ולהפקיד USDC – אך הודיעה שבעת הפקדת USDC, המטבע יומר ל-BUSD עד אשר יהיה ביקוש למשיכתו.
ביום שלישי האחרון, בינאנס הודיעה על הקפאה זמנית של משיכות באמצעות USDC. מנכ"ל בינאנס מסר שההקפאה היא משום שהבנק סגור, ובעת שהבנק ייפתח ויתאפשר יהיה להמיר בין BUSD ל-USDC, ניתן יהיה למשוך שוב.
בנוסף, הובהר כי ניתן עדיין למשוך ללא בעיות BUSD ו-USDT, שני מטבעות דיגיטליים צמודי-דולר מתחרים.
גם לנושא זה התייחס CZ במכתבו לעובדים: "בדרך כלל אנחנו משאירים מספיק הפקדות USDC אצלנו לטובת התמודדות עם משיכות עתידיות. במקרה הנוכחי, המון אנשים הפקידו BUSD או USDT כדי למשוך USDC. כשזה קורה, אנחנו צריכים להמיר ביניהם. ערוצי ההמרה הנוכחיים שלנו מגושמים. אנחנו צריכים לעבור דרך חשבון בנק דולרי בניו יורק, וזה איטי. אנחנו נשפר את זה מכאן ואילך."
אתמול (ד') החזירה בינאנס את המשיכות של USDC כרגיל.
בסיום המכתב כתב CZ כי "אנו מצפים שהחודשים הקרובים יהיו Bumpy (קופצניים, או בתרגום חופשי "לא קלים"). אנחנו נתגבר על התקופה המאתגרת הזו, ונהיה חזקים יותר."
אין ספק שהוא צדק, וכי יש לשמור על עירנות גבוהה בימים אלו.
סביבת הריביות הגבוהות שמפחיתות שאיפות לסיכונים, לצד החשש מאפקט ההדבקה של FTX, אמורים בשלב זה לשמש כאות אזהרה להחזקת מטבעות דיגיטליים בבורסות על פני אחזקת עצמית בארנק חומרה מאובטח כגון לדג'ר ננו X.