בורסת Bit2C מגייסת מההמונים: ריאיון עם המנכ"ל אלי בז'רנו

אלי בז'רנו

ביטוסי (Bit2C) היא הבורסה הישראלית הוותיקה והיחידה למסחר במטבעות דיגיטליים. את פעילותה החלה בשנת 2013 לאחר שנוסדה ע"י אלי בז'רנו והדר מקדסי. מאז, צמחה לנפח מסחר מצטבר שקרוב למיליארד ש"ח, עשרות אלפי משתמשים רשומים ותרמה רבות לקהילת המטבעות הדיגיטליים המקומית.

ביטוסי מאפשרת קנייה ומכירה מאובטחת של מטבעות דיגיטליים מול השקל, לצד שירותי תשלום והמרת ביטקוין לעסקים, ניהול ושמירת מטבעות דיגיטליים ומימוש עסקאות בהיקפים גדולים (OTC), כך לפי האתר שלה. כעת, היא יוצאת למסע חדש שתואם את רוח התעשייה ומגייסת הון דרך פלטפורמת פיפלביז שמתווכת בין יזמים לבין משקיעים קטנים. עד כה גויסו כבר מעל 350,000 ש"ח ממעל 100 משקיעים שונים, וישנו רצון להגיע ל 4 מיליון שקלים עד תום הקמפיין ב-17 ביולי.פיפלביז ביטוסי

בעקבות גיוס ההון חשבתי שיהיה זה זמן מצוין לארח את אלי בז'רנו, מנכ"ל ומייסד Bit2C, לריאיון קצר על פעילותו בתחום, גיוס ההמונים, עתיד החברה ועתיד התעשייה ככלל.

היי אלי, ספר קצת על עצמך

אני בן 41, נשוי לאהבת חיי ואבא ל-3 ילדים.

אני חושב שעוד ב-2008 התחילה להתפתח אצלי "המחשבה הביטקויינרית". המפלה הגדולה בשוק הפיננסים והנדל"ן בארה"ב השאירה אותי בפה פעור. לאחר תפקיד בשירות והדרכה בחברת כ.א.ל, פרויקט בבנק איגוד, עבודה כשכיר בחברת הייטק מצליחה וכשחקן חובב בשוק ההון – חשבתי שראיתי הכל. כמובן שטעיתי. 

עוצמת הטירוף גרמה לי לצאת מאזור הנוחות ולהתחיל לחקור מה זה כסף יותר לעומק. התעמקתי במושגים כמו ליברטריאניזם, כלכלה אוסטרית, תקן הזהב, החוב האמריקאי. אך בעיקר עניינו אותי מנגנוני הבקרה, תיאוריות פיזור ותנועת הכסף, אשראי וכו'.

בזמנו זה נשאר במסגרת לימודית עם מעט פרקטיקה בשוק ההון, אך עם השנים, כמובן, זה השתנה.

מתי לראשונה נחשפת לתחום המטבעות הדיגיטליים, ומה משך אותך אליו?

הפעם הראשונה הייתה ב-2011. עבדתי כראש צוות בקרת תוכנה כשחברים למשרד העלו את הנושא, אבל התעלמתי בהפגנתיות לכמה חודשים טובים. הייתי בטוח שמדובר בפוקר צ'יפס, המיועד להימורים ו"משחקים". רק לאחר שהמנהל שלי שכנע אותי שמדובר בטכנולוגיה מעניינת, הוכחת עבודה בשילוב קריפטוגרפיה בפרוטוקול חופשי עמית לעמית וקוד פתוח, התעמקתי בדף הלבן. אני זוכר שהייתי צריך לקרוא אותו מספר פעמים כדי להבין. בזמן שאני  מבין היטב את הטכנולוגיה שמאחורי המספרים שרואים בבנק, לקח לי כ-3 שבועות – והקרקע נשמטה תחת רגלי.

לא יכולתי לחשוב על שום דבר אחר. במשך כל קיומי הורגלתי שכל נכסי וכל הנכסים של ההורים והסביבה שלי, כולם, כולם מחזיקים את כספם בבנק, את החסכונות בחשבונות הביטוח, את הנדל"ן ברשם הממשלתי, מלבד שרשרת או טבעת כל ההון שלנו מנוהל ע"י צד שלישי שמתחייב. פה פתאום יש טכנולוגיה מעצימה אותך לרמת בנק, כל מה שצריך זה ללמוד להיות מוכן וחיבור אינטרנט. כאן הבנתי שכמו כל טכנולוגיה מעצימה אמיתית, לא ניתן יהיה לעצור אותה והיא משתלטת על הנוף, כמו שמכוניות יותר יעילות מסוסים, כמו שהאינטרנט הופך כל אחד לערוץ חדשות בפני עצמו.

ערב אחד הזמנתי חברים למשחק פלייסטיישן בסלון וסיפרתי בהתלהבות על הביטקוין. חברי מהתיכון הדר מקדסי היה היחיד שהבין על מה ההתלהבות. תמיד חלמנו להקים סטארט אפ וכמו כל הייטקיסט חיפשנו רעיון, אז הרעיון לא היה שלנו כי הייתה כבר סוג של פלטפורמה בחו"ל, אבל הוא היה מונח על מגש.

יחד עם הדר מקדסי סמנכ"ל טכנולוגיות של החברה כיום, חבר קרוב וגאון טכנולוגי, ייסדנו את Bit2C.

בשנת 2013 הקמת את Bit2C, הבורסה הראשונה בישראל למסחר במטבעות דיגיטליים. מה הוביל אותך להקמתה?

כשהתחלתי להתעסק עם ביטקוין, לא היו שירותים בישראל והיה צריך לשלוח כסף ליפן, כדי לקנות או למכור. אז הדר רצה מאוד להקים אתר מידע, שהפך לסוג של אתר תיווך בסגנון LocalBitcoins. היו מעט מאוד אנשים בתחום בארץ ומהר מאוד הבנו שאת אף אחד לא מעניין ללמוד, אנשים רוצים להשקיע במחיר, לקנות ולמכור, מהר ולא ביניהם אלא מול גוף תיווך אמין ומסודר. הלקוחות רוצים לתת פקודה במחיר שהם רואים ולא להמתין יום יומיים לאישור ביצוע, הפרט רוצה מקום בטוח להחזיק את הביטקוין עד שיבין איפה ואיך ניתן לאחסן מטבעות דיגיטליים באופן אישי בצורה בטוחה.

מנוע מסחר הוא הדרך היעילה ביותר לפרייס דיסקברי בשוק חדש. רצינו לחבר בין קונים ומוכרים, ולא רק למכור ביטקוין.

וכך נולדה Bit2C כפלטפורמת מסחר עמית לעמית בשקלים לישראלים.

מהם האתגרים העיקריים מולם נאלצת להתמודד עד כה?

הדר ואנוכי אנשי טכנולוגיה, ולכן הקושי העיקרי שלנו היה שיווק ורגולציה. בתחילת הדרך היו אתגרים רבים באיפיון מנוע המסחר, הפקדות ומשיכות אוטומטיות מול הפרוטוקול של ביטקוין, וגם התפתחות הדרגתית של ממשק המשתמש ושירותי API. קהילת הביטקוין בישראל הייתה מאוד קטנה, ורווחים לא ממש היו.

אני זוכר שפתחנו חשבון בנק בדיסקונט, הפקידים התלהבו מהביטקוין ומהמערכת שלנו, הציעו לנו הלוואה למינוף כי המשקיעים בכלל לא שמעו על ביטקוין. החברה התפתחה בהתחלה מ"המוסך" כמעט ללא עלויות מלבד פיתוח ובמשך הזמן צברנו לקוחות. 

באותה התקופה של תחילת 2013 אף אחד לא ידע מה זה ביטקוין ולכן הלכתי בעצמי לפקיד המע"מ לקבל פרה-רולינג לחברה, שמאפשר לשלם את המע"מ רק על הרווחים, החברה מתפקדת כמתווכת בלבד בין ישראלים עד היום.

בהמשך היו אתגרים לא פשוטים של אבטחת מידע, טכנולוגיה שרצה קדימה, סבבי הייפ ודאון שחייבו אותנו לפתח יכולות של סקייל והתכווצות בהתאמה לשוק.

הבנקים גם לא עשו לנו חיים קלים, וההוצאות המשפטיות גדלו. על אף שהאסטרטגיה של החברה היא לעבוד עם הבנק ולנסות לספק, להפיג את חששותיו. העובדה שלביטוסי יש רק לקוחות ישראלים מזוהים ואין מט"ח, הם חלק מהורדת הסיכונים של הבנק בתפעול חשבון נאמנות מרובה נהנים כמו שלנו.

בתקופה המוקדמת ההיא פיתחתנו גם את כספומט האשראי הראשון בעולם, והייתה גם אפשרות לרכוש ולמכור באמצעות כרטיס אשראי. זהו אגב שירות שאנחנו מתכננים להחזיר לפעילות בקרוב.

לאחר ההייפ הגדול ב-2017 הבנקים מאוד הקשיחו את עמדותיהם, נושא שעתיד להיפתר עם קבלת הרישיון מהרגולטור, אשר מתעכב מאוד בשל העובדה שאין לנו ממשלה וכנסת מתפקדת מזה זמן רב. 

בנוסף לכל זה, כל התחום סובל באופן קבוע מתדמית בעייתית, לפעמים בצדק, לרוב לא. פשוט מכיוון שמדובר בטכנולוגיה, כלי מעצים נייטרלי, שאופן השימוש בו נקבע ע"י בני אדם לטוב או לרע. עם השנים נוכחו כולם להבין גם באמצעות כלים טכנולוגים המנצלים את השקיפות ברשת, שכמו כל טכנולוגיה טובה רק 1% בקירוב משמש לפשע ולרע. עוד 99% היא פעילות פיננסית לגיטימית עם כל חבלי הלידה של אבולוציה וצמיחה של טכנולוגיה משבשת.

מדוע החלטת לגייס דרך מימון המונים באמצעות פיפלביז?

האמת שזה היה החלום שלי מההתחלה, לרתום את הלקוחות ואת האנשים מהתעשייה לגוף אחד שיודע לעשות הכל ובגדול. כך כולם מרוויחים, כך כולם שגרירים של ההצלחה.

זה מאוד מתאים לאידיאולוגיה שלי ולתחום בכלל, כמו הביטקוין שצמח מלמטה, מאנשי טכנולוגיה ואידיאולוגיה ולא כרישי השקעות וכסף ממסדי. כך צמחה Bit2C בזכות הלקוחות שלה והקהילה שבנינו סביב הפלטפורמה עצמה, ומגייסת מההמון ולא מא'נגלים ומשקיעי הון מומחים לכלכלה המסורתית.

פיפלביז וביטוסי נוסדו בערך באותה התקופה ואני מכיר את המנכ"ל והצוות זמן רב, הם מתמודדים עם אתגרי רגולציה דומים, פונים לקהל דומה והחיבור התעכב בגלל שיקולים זרים.

הרבה זוכרים לדוגמא את האקזיט של וו'יז, ששכחה לתגמל את הקהילה השיתופית שעזרה לה בתחילת דרכה לצייר את המסלולים ולשתף מידע באופן שיתופי והתנדבותי. כאן יש לי הזדמנות לקרוא לכולם לקחת חלק קטן בסיכון ובהצלחה.

עבר מעל שבוע מאז השקתם את קמפיין הגיוס. כיצד נראים המספרים עד כה, והאם הם עומדים בציפיות שלך?

ההתגייסות של הקהילה, הלקוחות וכל מי שהתחום נוגע בו מדהימה, תוך זמן קצר הגענו כבר למחצית מהיעד. אני אחד כזה שקשה לו לעמוד בציפיות של עצמו, אבל כרגע נראה שבהחלט נעמוד ביעד ומעבר. זו הזדמנות של פעם בדור לייסד חברה גדולה מלמטה עם הרבה שותפים מהשטח, אינטרס משותף רחב, ובאמת ליצור תשתית לעתיד פיננסי טוב הרבה יותר לחברה ולמשקיעים.

אני קורא לכולם, לקחת רגע ולחשוב שוב, למה כדאי לקחת חלק, גם אם בסכום סימלי ולהצטרף למשפחת Bit2C.

משבר הקורונה הכה חזק בכלכלה, ומועטים העסקים ומשקי הבית שצלחו את תקופת הסגר בצורה טובה. כיצד השפיעה התקופה על Bit2C?

כאשר יש אי ודאות, התנודתיות עולה ואז הרווחים עולים. מבחינה לוגיסטית, באופן מכוון ומושרש בצוות, כולם מסוגלים לעבוד מכל מקום ואין שום צורך במשרד, מעבר לישיבות וקפה. אז תעשה את החשבון לבד.

בקרב קהילת המטבעות הדיגיטליים ישנו קרב מתמשך העוסק בסוגיית "בלוקצ'יין, לא ביטקוין". כלומר ישנם לא מעט אנשים שטוענים שבעוד שביטקוין הוא הוכחת היתכנות טובה, הטכנולוגיה שבבסיסו היא זו שמהפכנית. היכן אתה עומד בדעותייך, ולמה?

אני חושב שאין פה מהפכה. יש פה התפתחות, אבולוציה אם תרצה, וכרגע רובנו עדיין בתוך הקופסא של "מה זה אומר כסף", ואיך צריך\כדאי ומה אפשר לעשות איתו. זה מאוד פילוסופי, שורה תחתונה אני חושב שיהיו שימושיים לבלוקצ'יין, בהקשר לביטקוין שישאר ה"אחד".

למרות שתיאוריות ופילוסופיות הטכנולוגיה מרתקות אותי, אני מתאמץ חזק להישאר עם הרגליים על הקרקע. יש היום מקרים שעדיין צריך להשתמש בפקס מול הבנק.

אנו נמצאים בעיצומו של משבר כלכלי גדול, יש הטוענים גדול משל 2008. כיצד לדעתך משבר מסוג זה ישפיע על ביטקוין? 

בראיה רחבה יותר, כל משבר פוקח קצת את העיניים וכל אחד ואחת מנסים לחשוב איך הם יכולים לפעול אחרת ולהסתגל. לאחרונה ביטקוין הפך נכס פיננסי סחיר ונזיל בצורה מדהימה, מהירה ומאובטחת. כלכלות אחרות מאפשרות תעודות סל, מינופים וביטוחים שונים על אבטחת הנכסים. ביטקוין בפרט מעורר עניין בשל הגבלת הכמות ושימוש כשומר ערך, אבל גם מסחר דקסים אוטו' מתחזקים והנפחים עולים.

כל תחום הדיגיטל קיבל בוסט מהריחוק החברתי, ואילו הגידורים הפיננסים קיבלו במה בשל הריחוק הכלכלה המסורתית מהשטח. רוב אוכלוסיית מעמד הביניים ומטה, ספגו מכה כלכלית קשה, כל זה באופן גלובלי אך לא שווה, אוכלוסיות שיסתגלו מהר יותר לשינוי ירוויחו בגדול.

בהקשר לביטקוין, אם אתה כבר שואל… לדעתי, ביטקוין יתחזק מאוד ומחירו ירקיע לירח 😉

וכיצד על מטבעות דיגיטליים אחרים והתעשייה בכללותה?

כל תעשיית האמון עוברת התפכחות. הדור הצעיר השבע מפייק ניוז, פוליטיקה מסורתית, וחוסר אופק מובהק לעתידם הפיננסי, ירימו את התעשייה למקומות שאנחנו פשוט לא מסוגלים לדמיין.

החברה שלנו נמצאת בדיוק באמצע, גוף המתווך בין העולם הפיננסי המסורתי, המפוקח המוכר, לבין הג'ונגל הפיננסי הטכנולוגי על סטרואידים, שלרוב מנסה ונכשל ורק פה ושם צצות להן הברקות שמשנות לנו את העולם. אני תמיד מחפש את ההברקות האלו, את השת"פ המיוחד, את המוצר השונה, ליצירת מודל ראשוני, עם Bit2C. כי יש לנו מוחות פינטק חריפים בישראל, ושתפ"ים כאלה הם לרוב כיף גדול. 

לסיום, אני בטוח שהיזמים והמשקיעים המקומיים ישמחו לעצה איכותית ממך, לאחר שהתמודדת עם משוכות רבות כחלק מהקמת תעשייה חדשה. איזה טיפ טוב תוכל לתת ליזמים, ואיזה למשקיעים?

אני לא יזם רגיל שיוזם בשביל ליזום ולהצליח. ה"מיזם" הזה זורם לי בדם. אני מניח שהעצה שלי היא שאם יש לך משהו זורם בדם, כדאי ליזום אותו.

למשקיעים בביטוסי אני ממליץ, לא לחשוב על התסריט הטוב בו הם מוכרים את המניות שלהם בממון רב, אלא דווקא על התסריט הגרוע ביותר בו השקעתם יורדת לטמיון והם נשארים רק עם הידיעה שהם היו המשקיעים הראשונים בבורסה הישראלית למטבעות דיגיטליים, והשקיעו סכום שהם מוכנים לסכן.

למשקיעים בעולם הקריפטו בכללי, אני ממליץ לשמור על קור רוח. בתור אחד שיהיה נחשב לליצן שעוזב משרת הייטק מפנקת בשביל חלומות לפני כמה שנים, אני היום סוג של מגשים את חלומי ומגדיל את יכולות החברה בעזרת גיוס משקיעים. 

"קודם הם מתעלמים ממך, אז הם צוחקים עליך, אז הם נלחמים איתך, אז אתה מנצח."

– מהטמה גנדי

נותר לי רק לאחל בהצלחה! 🙂

תודה רבה! 🙂

אשמח אם הקוראים יצטרפו אלינו לעתיד פיננסי חדש.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.
בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.

Blockchain Expert

מסלול ההכשרה המקצועי בישראל

זה הזמן שלך להצטרף להצלחה!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן