עשר שנים עברו מאז הבלוק הראשון בשרשרת הבלוקים של ביטקוין. עשר שנים גדושות באירועים משמעותיים שעיצבו את פניו של המטבע הדיגיטלי המבוזר הראשון וסללו את דרכו למיליוני משתמשים, שווי שוק של מיליארדי דולרים והמון אמונה כי המהפכה שהוא מייצג – תצליח.
לכבוד יום הולדתו העשירי של המטבע, החלטתי לכתוב את הסיכום שלפניכם. בבתי הספר, חטיבות הביניים והתיכון למדנו היסטוריה ועל חשיבותה. למדנו שהיסטוריה היא זו שמגדירה את מאפייני התרבות והזהות של העמים השונים, ובמידה רבה לצערנו מעצבת את חייהם כיום – ועתידיהם.
טבעי שנזכור מהיכן הגענו ומה עברנו בדרך, על מנת שנוכל להשכיל לעשות אחרת בעתיד. מטבע הביטקוין נוצר כחלק מאותו תהליך למידה, במטרה לעצב מציאות כלכלית חדשה ומשופרת. לדעתי, אם ברצוננו לקחת חלק בעיצוב המציאות הזו, עלינו להכיר את ההיסטוריה שלו – גם אם בקצרה.
1982-2008: השנים שלפני
ההיסטוריה של ביטקוין לא התחילה לפני עשר שנים, אלא התחילה כמעט 30 שנים קודם לכן עם הצגת הרעיון של הכסף מזומן דיגיטלי מבוזר, e-Cash, ע"י דיוויד צ'אום. מאז, היו מעל חמישה ניסיונות שונים ליצירת כסף כזה ע"י טובי מוחות הקריפטוגרפיה, ביניהם DigiCash (צ'אום), HashCash (אדם בק) ו-Bit Gold (ניק זאבו), אך כולם נכשלו.
תנועת ה'סייפרפאנקס' הייתה המכנה המשותף של כלל הניסיונות הללו. תנועה שנוסדה מתוך הבנה שהאינטרנט, בעוד שמכיל בתוכו המון יתרונות לציבור הרחב, צפוי להגדיל משמעותית את האחיזה הממשלתית והתאגידית בציבור ולהקטין באופן דרסטי את הפרטיות שלו. מטרתם התנועה הייתה, באמצעות כלים שונים של הצפנה, ליצור אמצעי תקשורת והעברת ערך שאינם בשליטה ממשלתית או תאגידית.
המניפסט שלהם מתאר זאת היטב:
"פרטיות נחוצה עבור חברה פתוחה בעידן אלקטרוני. פרטיות אינה סודיות. עניין פרטי הוא משהו שלא נרצה שכל העולם יידע, בעוד שעניין סודי הוא משהו שנרצה שאף אחד לא יידע. פרטיות היא הכוח לברור את מה שנחשוף על עצמנו לעולם".
לכן, במקום שתהיה תחרות ליצירת כסף מזומן דיגיטלי מבוזר בין חברי ה'סייפרפאנקס', הייתה עזרה הדדית, תמיכה וסיעורי מוחין משותפים. רואים זאת גם בביטקוין, אשר משלב את הרעיונות השונים שקדמו לו כחלק מהשלמת החוליה החסרה במשוואה. סטושי נקמוטו, אשר עדיין לא ידוע מי הוא או הם (וספק גדול שאי פעם יגלו). הצליח בגאונותו להשלים את אותה חוליה ולפתור את הבעיה שאף אחד מקודמיו לא הצליח לפתור – כיצד למנוע בזבוז כפול של מטבעות. כך, ב-31 באוקטובר 2008, בעיצומו של המשבר הכלכלי אולי הגדול ביותר בתולדות ארה"ב והעולם, הופץ המסמך הלבן (Whitepaper) המציג את ביטקוין: מערכת שיתופית לכסף אלקטרוני.
2009-2010: השנים הראשונות
ב-3 בינואר 2009, נכרה 'בלוק הבראשית' (Genesis Block) ע"י סטושי עצמו, ויצאה לדרך רשת הביטקוין. מספר ימים לאחר מכן יצאה גרסת התוכנה הראשונה, וב-12 בינואר כבר בוצעה טרנסקציית הביטקוין הראשונה כאשר סטושי העביר 10 ביטקוין להאל פיני (Hal Finney), חבר 'סייפרפאנקס' נוסף שהתעניין במטבע מהרגע הראשון ולימים סייע לעיצוב עתידו.
במהלך 2009 אימצו את פרויקט הביטקוין 'סייפרפאנקס' נוספים כגון ניק זאבו וויי דאי (Wei Dai). בחודש אוקטובר עשה המטבע את הצעד הראשון לעבר בורסה כאשר הוערך בשער חליפין של $1 = 1309.03BTC, ובסוף נובמבר 2009 הקים סטושי את פורום Bitcointalk המפורסם שלימים הפך לחממת אוהדי הביטקוין.
ב-6 בפברואר 2010 הוקמה BitcoinMarket, הבורסה הראשונה למסחר בביטקוין, ולא הרבה אחריה נוסדה גם בורסת Mt.Gox הידועה לשמצה. ב-22 במאי חל יום הביטקוין-פיצה שרובכם ככל הנראה שמעתם עליו, בו משתמש הפורום Bitcointalk, לזלו הנייץ, רכש שני מגשי פיצה תמורת 10,000 מטבעות בעסקה שמוכרת כעסקת הביטקוין הראשונה "בעולם האמיתי".
ב-15 באוגוסט התגלתה פרצת אבטחה בקוד של המטבע המוכרת גם כ"תקרית הצפת הערך" (Value Overflow Incident), אשר נוצלה ליצירת כ-185 מיליארד מטבעות ביטקוין בבלוק מספר 74638. הבאג כמובן תוקן, השרשרת הוחזרה לאחור ומגבלת ה-21 מיליון מטבעות חזרה לקדמותה.
בנובמבר 2010, מגיע שער הביטקוין לראשונה ל-$0.5 ומשלים עליה של 650% בשנה. ל-2011 נכנס בשער של $0.3.
2011-2012: האימוץ מתחיל
בשנים 2011 ו-2012 ביטקוין הוכיח לראשונה שהוא יכול לשמש כאמצעי תשלום.
ב-9 פברואר 2011 הגיע ביטקוין לראשונה לשער של $1. במקביל, בעקבות כתבות על המטבע באתרים גדולים כגון Hacker News ו-Slashdot חל גידול משמעותי במשתמשים.
באותו חודש נוסדה גם סילקרוד (Silk Road), פלטפורמת מסחר בשוק השחור האינטרנטי (ה-Darknet). בסילקרוד ניתן היה לרכוש סמים לא חוקיים, תעודות מזהות מזויפות ועוד. אמצעי התשלום העיקרי בפלטפורמה היה ביטקוין, וזו ככל הנראה הסיבה לבועה הראשונה במחיר הביטקוין.
ב-2 ביוני מגיע שער המטבע לראשונה ל-$10 ומספר ימים לאחר מכן כבר ל-$30. בתחילת יוני מודיע מייסד ויקיליקס וחבר ה'סייפרפאקנס', ג'וליאן אסאנג', שבעקבות הסנקציות הכלכליות שהחילה ממשלת ארה"ב על הארגון השנוי במחלוקת, הוא פותח ארנק ביטקוין לתרומות. המחשבה על המהלך החלה כבר בשנת 2010, אז התבטא סטושי בעצמו נגד המהלך:
"הפרויקט צריך לגדול בהדרגה על מנת שהתוכנה תוכל להתחזק לאורך הדרך. אני מבקש מויקיליקס שלא להשתמש בביטקוין. ביטקוין הוא קהילה ניסיונית בחיתוליה. עבור ויקיליקס יהיה מדובר בדמי כיס במידה ויקבלו תרומות בביטקוין, אך החשיפה שזה יביא לביטקוין ככל הנראה תהרוס אותנו בשלב הזה".
למשך קצת יותר מחצי שנה הסכימו עמו בארגון ויקיליקס, אך בסופו של דבר בחודש יוני יצאה הבשורה.
אם חשבתם שנגמרו ה'אירועים' של יוני, טעיתם. ב-19 בחודש נפרצת לראשונה בורסת מט.גוקס ונגנבים פרטיהם של 60,000 משתמשי הפלטפורמה. ההאקר אף משיג גישה לחשבונות המנהלים את הפלטפורמה וגונב מטבעות ביטקוין בשווי של כ-9 מיליון דולר.
ב-29 ביולי נפרץ ארנק הביטקוין MyBitcoin (יש שאומרים שמייסדי הארנק ברחו עם הכסף) ונגנבים מטבעות בשווי כ-$250,000. הפריצות הללו הובילו לאיבוד אמון במטבע ובבורסות והארנקים הריכוזיים, מחיר הביטקוין קרס תוך מספר חודשים ל-$2 והבועה הראשונה התנפצה.
2012 הייתה שנה ללא אירועים חשובים במיוחד. בחודש ספטמבר הוקמה קרן ה-"Bitcoin Foundation" ע"י גאווין אנדרסן, כאשר מטרתה העיקרית הייתה לשפר את תדמית הביטקוין לאור הסקנדלים שהתרחשו ב-2011. בחודש נובמבר לאותה שנה, נוצר בלוק מס' 210,000 והתרחשה חציית הבלוק הראשונה – מאותה רגע ואילך הגמול לכורים בעת כריית בלוק נחתך בחצי, מ-50 מטבעות לבלוק ל-25.
2013-2014: הפריצה לתודעה
2013 הייתה שנת הפריצה לתודעה של ביטקוין. אם עד השנה הזו רוב האנשים שהכירו אותו היו גיקים או צרכני סילקרוד, ב-2013 כבר נחשף הפוטנציאל שלו כמטבע, כאמצעי לשמירת ערך, וכאמצעי ספקולטיבי להשקעה.
ב-28 בפברואר יצר ביטקוין שיא חדש במחירו כשחצה את קו $30 בבורסת Mt.Gox. בחודש מרץ נוצר הארד פורק (מזלוג קשיח) כתוצאה מבאג בגרסת התוכנה החדשה שהוציא צוות הפיתוח 'ביטקוין קור'. בעקבות זאת, רשת הביטקוין התפצלה לשתי שרשראות למשך 6 שעות, ומחירו של המטבע צנח במעל 20%. במקביל, רשת האכיפה לפשעים פיננסיים בארה"ב פרסמה מסמך הנחיות למטבעות דיגיטליים מבוזרים והגדירה כורי ביטקוין כ"נותני שירותי פיננסיים" – הגדרה אשר מצריכה רישיון רגולטורי ייעודי. ההשפעה הייתה מידית, וביחד עם כשלים בבורסת Mt.Gox ובחברת הסליקה BitInstant, מחיר הביטקוין קרס (ב-11 באפריל) מ-$266 ל-$76 – וחזר ל-$160 תוך 6 שעות בלבד. זו כמובן, הייתה הבועה השניה (והסופר מהירה) של ביטקוין.
באוקטובר 2013 נעצר מייסד סילקרוד רוס אולבריכט (Ross Ulbricht) ע"י ה-FBI, 26,000 מטבעות הוחרמו מארנקי האתר, והאתר כמובן נסגר. ב-29 באוקטובר הוצג בקנדה כספומט הביטקוין הראשון בעולם.
בסוף נובמבר לאותה שנה חצה לראשונה ביטקוין את שער ה-$1,000, ושבועיים לאחר מכן הודיעה ממשלת סין על איסור המוסדות הפיננסיים במדינה לעסוק בביטקוין. כתגובה, התנפצה הבועה השלישית ומחירו צנח על פני 3 חודשים מכ-$1,200 ל-$165.
בחודש פברואר לשנת 2014 עצרה בורסת Mt.Gox את משיכות הכספים מהבורסה, ועד סוף חודש הכריזה על פשיטת רגל בעקבות גניבתם של כ-800,000 מטבעות ביטקוין בשווי של 450 מיליון דולר דאז. הייתה זו מכה אנושה לקהילה ולתעשייה, משקיעים רבים נכוו מנפילתה של Mt.Gox, ועולם המטבעות הדיגיטליים נכנס לשנתיים של "חורף".
אם לא די בכך, בחודש מרץ לאותה שנה הכריזה לראשונה רשות המסים בארה"ב שביטקוין הוא נכס, ולא מטבע. כתוצאה, כל עסקת ביטקוין נחשבה לעסקת ברטר, וכל מימוש המטבע הוגדר כאירוע מס. בנוסף, באותו החודש פרסם המגזין Newsweek את הכתבה הידועה לשמצה על דוריאן סטושי נקמוטו, אמריקני-יפני תושב עמק הסיליקון, שעל פי המחקר שלכאורה ערכו נמצא כי הוא סטושי נקמוטו. כחלק מהכתבה אף גילו את פרטיו האישיים וכתובת מגוריו, וסיכנו את משפחתו (הונו של סטושי לאותה עת הוערך בכ-600 מיליון דולר). כמובן שלאחר מכן התברר שטעו.
בחודש יוני הכריזה חברת אקספדיה (Expedia) שתקבל תשלומים בביטקוין, ובחודש דצמבר הצטרפה אליה מיקרוסופט אחרי הצהרתו של ביל גייטס ש"ביטקוין יותר טוב ממטבע". בין לבין, בחודש יולי הוצג לראשונה רישיון ה-BitLicense במדינת ניו יורק. ביטלייסנס היה רישיון רגולטורי דרקוני אשר מנע מעסקי חלפנות ביטקוין לפעול בצורה הגיונית במדינת ניו יורק, והיווה מכה עבור תעשיית המטבע שקמה לצד וול סטריט. כשנה לאחר מכן הוצגה הגרסה הסופית, דרקונית גם היא.
לשנת 2015 נכנס ביטקוין בשער של כ-$260.
2015-2016: Winter Is Coming
השנתיים שבאו אחרי פיצוץ הבועה השלישית מוכרות בקהילת הביטקוין כ'שנות החורף' בהן ערכו עלה באופן איטי במיוחד, משקיעים רבים שנכוו הכריזו (כרגיל) על מותו ובעיקר השנתיים הללו אופיינו בבנייה.
2015 התחילה עם הצעתו של גאווין אנדרסן, מתכנת ביטקוין מוביל, לבצע 'מזלוג קשיח' על מנת להגדיל את גודל הבלוק בשרשרת בכדי שיוכל להכיל יותר טרנסקציות (אך עם מחיר גבוה לביצוע השינוי). סביר להניח שהוא בעצמו לא האמין עד כמה גדולה תהיה המלחמה סביב הגדלת הבלוק בשנים שיבואו אחרי.
בחודש ינואר נפרצה בורסת ביטסטאמפ (Bitstamp) ונגנבו 5 מיליון דולר. הבורסה לקחה אחריות והודיעה למשתמשיה שהיא תספוג את הפריצה עקב כשלי האבטחה שהובילו אליה. בחודש פברואר מספר בתי העסקים שמקבלים ביטקוין ברחבי העולם חצה לראשונה את ה-100,000.
בחודש מאי נשפט מייסד סילקרוד, רוס אולבריכט, על עבירות הלבנת הון, פריצות למחשבים והאשמות נוספות, ונמצא אשם. לאור חומרת העבירות קיבל אולבריכט מאסר עולם. בחודש יולי בן לאוסקי, בכיר במחלקת הרגולציה לשירותים פיננסיים והתורם העיקרי לאופיו של רישיון הביטלייסנס, פרש מתפקידו והקים חברת ייעוץ לחברות שרוצות לעסוק בתחום הביטקוין ולציית לרגולציה. הצעד התקבל בביקורות נוקבות מצד קהילת הביטקוין (הרצחת וגם ירשת?).
בסוף חודש יולי, כשנה לאחר שגייסו כספים ב-ICO, השיקו ויטליק בוטרין ושותפיו את רשת אתריום. ניתן לומר שהשקת אתריום הייתה יריית הפתיחה לעידן השיווקי של "בלוקצ'יין, לא ביטקוין". תקופה זו נמשכת עוד היום, כאשר גישת המאמינים בה היא שביטקוין מיושן ובעל טכנולוגיה לא מספיק טובה, ובנוסף על כך שטכנולוגיית הבלוקצ'יין תשתלב ותבצע מהפכה בכל תעשייה אפשרית. בעוד שהחלק השני של גישתם אפשרי בהחלט, על החלק הראשון יש המון להתווכח.
בחודש דצמבר התפרסמה לראשונה במגזין Wired הידיעה שד"ר קרייג רייט האוסטרלי הוא סטושי נקמוטו. לידיעה התווספו מסמכים שלטענת העיתונאי מאמתים שקרייג הוא סטושי, אך כמובן שבמהרה התברר שאין כך הדבר ומדובר בניסיון הונאה. קרייג עד היום פעיל בקהילת המטבעות הדיגיטליים והינו "המנהיג" של BitcoinSV, פיצול משרשרת הביטקוין. כינויו בקהילת הביטקוין נהפך ל-Faketoshi, והוא לעומת זאת עדיין מנסה לשווק שהוא אכן סטושי.
את שנת 2015 סיים המטבע בשער של כ-$450.
בפברואר 2016 נערכה ועידת פסגה בהונג קונג בה התכנסו מפתחים, כורים, משתמשים ומובילי דעה בקהילת הביטקוין לדון במחלוקת על הטיפול בבעיית הסקלאביליות. בשלב זה, השיפור הטכנולוגי סגוויט כבר הוצע והחל פיתוחו ע"י צוות 'ביטקוין קור', ואילו מנגד צוות הפיתוח 'ביטקוין קלאסיק' הציע להגדיל את גודל הבלוק פי 2. המחלוקת והאינטרסים הגדילו את הפערים בין שני הצדדים, והחלו האיומים על 'מזלוג קשיח' ויצירת "ביטקוין לפי חזונו של סטושי" בו הבלוקים גדולים יותר ובעיית הסקלאביליות נפתרת על גבי הרשת עצמה.
בחודש אפריל הצהירה חברת המשחקים 'סטים' (Steam) על קבלת תשלומים בביטקוין ובחודש מאי משיקה ביטפיי (BitPay) כרטיס דביט של המטבע. בחודש יולי הגיע בלוק מס' 420,000 והתרחשה חציית הבלוק השנייה ברשת הביטקוין. לאחר החצייה, הגמול לכורה היוצר בלוק נחתך ל-12.5 מטבעות ביטקוין. באוגוסט השוק מגלה שבורסה נוספת נפרצה, והפעם זו ביטפינקס (Bitfinex) אשר מאבדת 60 מיליון דולר בפריצה. על אף איבוד 20% משערו בעקבות הפריצה, המטבע מסיים את שנת 2016 בשער של כ-$970.
2017-2018: ההגעה למיינסטרים ובועת ה-ICO
2017 הייתה שנה שככל הנראה תיזכר בהיסטוריה של ביטקוין כשנה שהביאה אותו לתודעה הציבורית הרחבה ביותר, בעקבות גלי עליות המחירים שהובילו להרגשה כוללת שהשקעה בו או ביתר המטבעות הן המתכון להתעשרות מהירה (לסיכום המלא של 2017).
בחודש ינואר ביטקוין חצה שוב, לאחר 3 שנים, את מחיר ה-$1,000. בחודש מרץ דחתה לראשונה הרשות לניירות ערך האמריקנית את בקשת התאומים ווינלקווס לאפשר מסחר בקרנות סל של ביטקוין. בחודש אפריל הכירה ממשלת יפן בביטקוין כאמצעי תשלום חוקי לחלוטין.
בחודש מאי נפגשו בכירים בתעשיית המטבעות הדיגיטליים בניו יורק בכדי לדון, שוב, בבעיית הסקלאביליות. החיכוך בקהילת המטבע בשלב זה כבר אינטנסיבי מאד ועל אף דיווחים על הסכם שנחתם במהלך הפגישה, בפועל אין כך הדבר.
בחודש יוני ביטקוין חוצה לראשונה את שער ה-$3,000. בנוסף, בורסת ביטאמב הקוריאנית נפרצת בידי האקרים ונגנבים מטבעות דיגיטליים בשווי של כ-30 מיליון דולר.
בחודש אוגוסט קרו שני דברים משמעותיים מאד: ב-1 באוגוסט התפצל המטבע ביטקוין, ונוצר מטבע חדש שנקרא ביקאש (ביטקוין קאש). המטבע ביקאש נוצר לאחר שהכורים והמפתחים שניסו להגדיל את הבלוק ברשת הביטקוין נתקלו בסירובים בלתי-נגמרים מצד הקהילה והמפתחים, ולכן יצרו שרשרת משלהם בעלת בלוקים גדולים יותר. אירוע הפיצול היה דרמטי במיוחד וסוקר בהרחבה בכל כלי התקשורת בתחום, שכן היה מדובר ב'מזלוג הקשיח' הגדול ביותר מבחינת כוחות כרייה עד אותו שלב.
מספר ימים לאחר מכן, הופעל השיפור הטכנולוגי סגוויט סופסוף. בצעד שנקרא UASF, ר"ת של User Activated Soft Fork, אילצו קהילות המפתחים והמשתמשים של ביטקוין את הכורים לתמוך בהטמעת סגוויט. לאחר הפיצול אירועי אוגוסט עלה ערכו של ביטקוין לראשונה ל-$5,000.
חודש ספטמבר היה חודש שחור במיוחד. הרשויות בסין הצהירו על איסור הנפקות טוקן ראשוניות (ICOs) ועל פיקוח מחמיר כלפי בורסות בתחומיה. בנוסף, ג'יימי דימון – מנכ"ל בנק ההשקעות ג'ייפי מורגן, התבטא נגד ביטקוין ואמר שמדובר בהונאה. שני הדיווחים הללו הובילו לקריסה של כ-40% בערכו תוך שבועיים, ולקראת סוף החודש חזר למסלול העליות.
בחודש אוקטובר התקיים פיצול נוסף ברשת הביטקוין, והפעם לביגולד (ביטקוין גולד) אשר שינו את אלגוריתם הכרייה בטענה שזה ייצור יותר ביזור ברשת. בשלב זה ביטקוין כבר חצה את שיאו הקודם, ונסחר באזור ה-$5,500. במקביל, מתחילות השמועות על כך שבורסת CME –אחת מזירות המסחר הגדולות בעולם לנכסים וסחורות, מתכוונת לאפשר מסחר בחוזים עתידיים על רשת הביטקוין.
המאבק על גודל הבלוק חזר לכותרות לקראת נובמבר, אז הצהירו תומכי 'הסכם ניו יורק' שיישמו את חלקו השני – הגדלת גודל הבלוק במזלוג קשיח – אם או בלי תמיכת הקהילה. אי הוודאות הייתה גדולה מאד עבור חברי קהילת הביטקוין, אך בתאריך היעד של המזלוג הקשיח התגלה שהמתכנת הראשי ביצע טעויות רבות בקוד התוכנה והביא לקריסת הרשת החדשה עוד לפני הקמתה (הרשו לי לגחך).
הריצה של ביטקוין לא מפסיקה עקב הציפייה לחוזים העתידיים, ובסוף חודש נובמבר הוא כבר חוצה את ה-$10,000.
לבורסת CME הצטרפה גם בורסת CBOE, גם היא מענקיות זירות המסחר, וב-10 בדצמבר היא גם הראשונה שמאפשרת את המסחר בחוזים עתידיים על מחיר הביטקוין. מחיר המטבע ממשיך להרקיע לשחקים וכבר חוצה את $15,000. שבוע אחרי CBOE, משיקה גם CME את המוצר הפיננסי, והדלת למשקיעים המסורתיים נפתחת רשמית. באותה יום נקבע גם מחיר השיא של ביטקוין קצת מתחת ל-$20,000 והחלה התפוצצות הבועה הרביעית והאחרונה עד כה.
שנת 2018 הייתה מלאת ירידות מבחינת מחירים, ועליות מבחינת בניה והתבגרות השוק. מוזמנים לקרוא את סיכום שנת 2018 המלא בעולם המטבעות הדיגיטליים על מנת לצרפה לחלק מידע ההיסטוריה שלכם.
סיכום העשור הראשון של ביטקוין
במהלך העשור האחרון ביטקוין הוכתר כמת לא פחות מ-339 פעמים, אך פעם אחר פעם הוכיח שהוא כאן כדי להישאר ולחולל מהפכה.
עם עשרות מיליוני ארנקים, מיליוני משתמשים, מאות אלפי בעלי עסקים שמקבלים את המטבע כאמצעי תשלום, אלפי יזמים שמעוניינים לחולל שינוי, ואימוץ הולך וגובר במדינות מתפתחות כגון ונצואלה וזימבבואה, ניכר שבעשור האחרון ביטקוין עורר "משהו" – ניצוץ – בציבור בעל תושייה ורצון להביא להצלחתו.
פעמים רבות שואלים אותי: "מתי כבר ביטקוין באמת יתפוס? מתי ישתמשו בו כמטבע? למה זה לא קרה כבר – הרי 10 שנים זה המון זמן?". ובכן, 10 שנים הם כלום זמן כשמדובר במהפכה כה גדולה.
לפני מספר ימים בודדים פורסם מאמר פרשנות במגזין Time תחת הכותרת "מדוע ביטקוין חשוב עבור החופש?". המאמר התמקד במדינות מתפתחות, במדיניות הכלכלית שלהן, ובעובדה שישנם עדיין מעל 4 מיליארד אנשים שחיים תחת שלטון סמכותני שאינו מצליח לנהל את כלכלתו נכונה.
מסקנת המאמר, שמשתלבת נהדר בסיכום העשור של המטשבע, היא הבאה:
"אם נשקיע את הזמן והמשאבים לפתח ארנקים ידידותיים למשתמש, יותר זירות מסחר וחומרי חינוך טובים יותר עבור ביטקוין, יש לו את הפוטנציאל להוביל לשינוי משמעותי עבור 4 מיליארד האנשים שאינם יכולים לסמוך על שליטיהם או שאינם יכולים לקחת חלק במערכת הבנקאית. עבורם, ביטקוין יכול להיות הפיתרון."
אני מסכים איתה. ואתם?