ביטקוין חוזר ל-$23,000 לראשונה מזה חצי שנה: 3 סיבות למה

למרות עליות הריביות, החששות ממיתון, הפחדים מהקריסות בתוך שוק הקריפטו: מטבעות דיגיטליים נוסקים.
ביטקוין ירוק

שער הביטקוין משלים עלייה של כ-15% אחוזים במהלך סוף השבוע ו-38% מתחילת השנה, עם אחד מרצפי העליות הארוכים ביותר של המטבע הדיגיטלי המבוזר הראשון. בכך, הוא חוזר מהתחתית שנרשמה באיזור ה-$15,500 לעבר הנקודה הגבוהה ביותר מזה שישה חודשים, $23,360. נכון לכתיבת מלים אלו, נסחר בכ-$22,880.

העליות תפסו את רוב משקיעי הקריפטו בהפתעה משתי סיבות מרכזיות. האחת, חברות רבות בתעשייה עדיין נמצאות בסיכון. עד כה חווינו את קריסתן של LUNA, קרן הגידור Three Arrows Capital, חברות ההלוואות BlockFi, Celsius ו-Babel, ובשבוע שעבר אף הצטרפה אליהן ענקית ההלוואות ג'נסיס (Genesis), שהגישה בקשה ל-Chapter 11 (לקראת פשיטת רגל), עם חוב המוערך בלמעלה מ-5.1 מיליארד דולר.

סיכונים נוספים עוד מרחפים באוויר, כאשר אפקט הדבקה צפוי להיווצר מג'נסיס לעבר חברת האם שלה Digital Currency Group – גוף גדול בעל השפעה רבה בתעשייה, בדגש גרייסקייל (Grayscale) – קרן הנאמנות שמחזיקה למעלה מ-600,000 מטבעות ביטקוין.

אם לא די בכך, מצבם של הבנקים שמשרתים את חברות הקריפטו המובילות – סילברגייט (Silvergate) וסיגנטור (Signature) – ממשיך להסתבך עם חשדות למעורבות בפרשות פליליות כגון הלבנת הון, ותביעות רבות מצד משקיעים.

התייחסתי לסיכונים בהרחבה בסרטון שצולם בתחילת השנה:

הסיבה השניה היא הסיכונים שמגיעים מזירת המאקרו. עליות הריבית מצד הפדרל ריזרב יוצרות אפשרויות אטרקטיביות לתשואה באמצעות המערכת הבנקאית המסורתית.

החששות מהמשך עליות הריבית מובילות משקיעים להפחית סיכונים ע"י מכירת נכסי סיכון כמו מטבעות דיגיטליים, או מניות.

לבסוף, ישנם אנליסטים שמעריכים כי המיתון הגלובלי הצפוי טרם מתומחר במחירי המניות, ועל כן – בהינתן הקורלציה בין השווקים בשנתיים האחרונות – גם לא בשערי הקריפטו.

ביניהם, ארתור הייז מנכ"ל בורסת BitMEX שפרסם במהלך סוף השבוע בלוג לפי הוא מעריך שהולכת להיות "קריסה פיננסית גלובלית" במסגרתה ביטקוין יחזור ל-$15,000.

עליות בשוק הקריפטו

כאמור, מחיר הביטקוין חוזר ל-$23,000 לראשונה מזה חודש אוגוסט. הוא מוביל את שוק הקריפטו בכך שהדומיננטיות שלו (אחוזי נתח השוק שלו מכלל סך שווי המטבעות הדיגיטליים) ממשיכה להתחזק, לעבר ה-40%.

מטבעות נוספים הצטרפו לחגיגה. שער אתריום (ETH) הגיע קרוב ל-$1,700 לראשונה מנובמבר, סולאנה (SOL) נסק כ-30% מיום חמישי מ-$20.8 ל-$26.6, המטבע החדש אפטוס (Aptos) בעל הסימול APT ומפותח ע"י יוצאי פרויקט המטבע הדיגיטלי של פייסבוק לשעבר ('ליברה' או 'דיאם') נסק לא פחות מ-84% מיום חמישי.

אז מהן הסיבות הפוטנציאליות לעליות?

מחיר הביטקוין
מחיר הביטקוין מתחילת השנה. מקור: Coinmarketcap

"שורט סקוויז"

שורט סקוויז (Short Squeeze) הוא מונח מוכר משווקי ההון. פוזיציית שורט היא פעולת מסחר בה הסוחר מהמר שהמחיר ירד, ולטובת זאת הוא מוכרח ללוות מניה (או מטבע דיגיטלי), למכור אותה במחיר השוק הנוכחי, על מנת לרכוש אותה חזרה בשער נמוך יותר – להחזיר את ההלוואה שנקובה במניה עצמה (או במטבע הדיגיטלי) ולרשום את הפרשי המחירי כרווח.

מאחר ובפוזיציית שורט ישנה הלוואה בבסיס, היא יוצרת את הפתח ל"מחיצה" – Squeeze. בפשטות, כאשר לוקחים את ההלוואה לטובת השורט, יש להעמיד ערבות. למשל, אם ארצה לפתוח שורט על ביטקוין בשווי $1,000 בעזרת מינוף (הלוואה) של פי 10, אצטרך להעמיד $100 שווי ביטקוין כערבות. לאחר שקיבלתי את ה-BTC בשווי ה-$1,000, אמכור אותו כאמור במחיר השוק, בשאיפה לקנות אותו במחיר נמוך יותר.

אך מה קורה אם המחיר עולה, ולא יורד? ובכן בסיטואציה כזו, הערבות שלי לפתע אינה מספיקה למלווה. אם המחיר יעלה 10%, אזי המלווה ידרוש ערבות נוספת בהליך שנקרא Margin Call. במידה ולא אעמיד את הערבות הנוספת, איאלץ לסגור את הפוזיציה בהפסד או לחלופין שהמלווה יסגור לי אותה בהליך שנקרא 'הנזלה' (Liquidation).

אך מהי המשמעות של סגירת הפוזיציה בצורה יזומה או כפויה? ובכן, מאחר שלוויתי את נכס הבסיס (ביטקוין), עליי לקנות אותו בחזרה – במחיר גבוה יותר משרכשתי אותו מלכתחילה!

כאשר ישנו שורט סקוויז, המשמעות היא שישנם סוחרים רבים שנמצאים בפוזיציית שורט ומהמרים על ירידות. לרוב, "לוויתנים" (סוחרים עם הון גדול) יזהו שישנם שורטים גדולים – וידחפו את המחיר כלפי מעלה. בכך, הם יוצרים אפקט דומינו שבמסגרתו שורטיסטים רבים נאלצים לסגור את הפוזיציה בהפסד ע"י קניית הביטקוין (במקרה שלנו) במחיר גבוה יותר – מה שדוחף את מחירו כלפי מעלה.

במהלך השבוע האחרון, בביטקוין לבדו היו קרוב ל-1 מיליארד דולר שווי פוזיציות שורט שהונזלו (Liquidated). כלומר, הסיבה הראשונה לעליות – להערכתי – הינה סקוויז.

הכורים הפסיקו למכור

הלחצים השליליים בתעשייה לא פגעו רק בבורסות או בחברות ההלוואות המוכרות, אלא גם בחברות כריית הביטקוין שהתקשו להתמודד עם הנפילות במחיר מצד אחד, ועליית מחירי הכרייה מצד שני. לכן, ראינו כורים רבים פושטים את הרגל ו"סוגרים את הבאסטה".

אך, אנו חוזים כעת בכוח החישוב של ביטקוין חוזר לשיאים חדשים, וכורי הביטקוין מתחילת השנה חזרו להחזיק בביטקוין (במקום למכור אותו) – ובכך מפחיתים כוח מכירה מהשוק.

כורי ביטקוין
בגרף: השינוי בפוזיציות נטו של הכורים. ירוק אומר ממשיכים להחזיק אצלם. מקור: Glassnode

פסיכולוגיה הפוכה

כאשר ביטקוין הגיע בשנת 2019 לאזור שער ה-$3,000 לאחר ירידות דומות של למעלה מ-85% מהשיא שנרשם בדצמבר 2017, רוב הקולות בתעשייה היו כאלה שקורים להמשך ירידות עד $1,800 ואף עד $1,000. כלומר, הסנטימנט היה כה שלילי, שכמעט ולא נותרו אנליסטים שחוזים עליות.

הייתכן שאנו חווים תהליך דומה כעת?

ככל שיותר חברות קורסות ומשתפות את המידע של גובה הפגיעה, כך יותר מידע מהימן משתחרר ומאפשר למשקיעים, גדולים וקטנים כאחד, לקבל החלטות עם וודאות גבוהה יותר.

כאשר ביטקוין נסחר באזור ה-$15,500-17,000, רוב התעשייה דיברה על המשך ירידות. אחדים (ואני ביניהם) דיברו על טריטוריית ה-$14,000 כתחתית הפוטנציאלית, והרוב שוחחו על $10,000-12,000.

קיימת האפשרות שמכיוון שרוב הסוחרים והמשקיעים, אפילו אלו המאמינים, נמצאו בצד אחד של המשוואה וסברו שיהיה המשך ירידות – זו עשויה להיות אינדיקציה לכך שהתחתית אכן נרשמה ושאנחנו חווים כעת את "עליות חוסר האמונה" (Disbelief) שבמסגרתן כולם סבורים שזוהי עלייה נוספת בדרך להמשך ירידות.

האם כך המקרה? אין לדעת, אך מומלץ להמשיך לעקוב 🙂

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.
בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

Blockchain Expert 

מקומות אחרונים להכשרה מקצועית עם הסכמה רשמית

מבצע מחירים מיוחד לפסח

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן