ביטקוין נופל מעל 50% השבוע: כל הסיבות האפשריות

הירידות האחרונות בשוק המטבעות הדיגיטליים ובשווקים פיננסיים נוספים, לצד כותרות מהדורות החדשות על השפעותיו של נגיף הקורונה, מזכירות סצנות מסרטים אפוקליפטיים שמנסים לתאר כיצד ייראה סוף העולם.

ביטקוין רשם ביום חמישי האחרון את ירידת המחיר היומית השלישית בגודלה מאז שנוצר, כאשר ירד מ-$7,930 ל-$4340 בתוך שעות ספורות – ירידה של 45%. אם לא די בכך, בלילה שבין חמישי לשישי המשיכה הקריסה ומחיר המטבע הספיק לבקר גם בשער של כ-$3,600 בחלק מזירות המסחר. כוחות קנייה חזקים נכנסו בשלב זה, וסחפו את המחיר למעל שער ה-$5,000 בשנית.

יתר השוק, כפי שאתם יכולים לנחש, לא נשאר אדיש. ריפל (XRP) ירד אף הוא כ-50% לפני שתיקן חלקית למעלה, את'ר (ETH) רשם את הירידה הגדולה בהיסטוריה שלו משער של $195 ל-$86 על פני חמישי ושישי – ירידה של כ-55%. כעת הוא נסחר בשער של כ-$131. לייטקוין (LTC), איאוס (EOS) ומטבעות נוספים רשמו גם הם ירידות של עשרות אחוזים.

אמצעי לשמירה על ערך, או לא?

אחד הנראטיבים שהוצמדו לביטקוין לאורך השנים, בין היתר גם על ידי יו"ר הבנק הפדרלי בארה"ב, הוא שביטקוין נתפס ו/או ייתפס ע"י משקיעים והציבור הרחב כאמצעי לשמירה על ערך – כזהב דיגיטלי. מסתמן כי תגובתו החריגה למשבר הקורונה פוגעת בנראטיב הזה, שכן בעת משבר כלכלי היה אמור המטבע לנסוק.

אז מהן הסיבות שמחיר הביטקוין קרס כך? ומה זה אומר על עתידו? ובכן, למען הסדר הטוב אדגיש כי אינני יועץ השקעות ואין לראות בזה כהמלצה. בנוסף, הסיבות הללו כמובן מבוססות על דעתי האישית ואין זה בהכרח מעיד שאלו הסיבות לירידה בערכו.

משבר נזילות בתחילתו של משבר כלכלי

"מה שאנשים לא מבינים הוא, שלפחות בהתחלה, שוק המטבעות הדיגיטליים יקרוס בצורה חזקה," אמר מומחה הביטקוין המוערך אנדראס אנטונופולוס בריאיון לפודקאסט WhatBitcoinDid בתחילת ינואר השנה. הסיבה לכך, לטענתו, היא שמשקיעים מוסדיים, פרטיים ותאגידיים מסתמכים על כסף זול (בעקבות הריבית הנמוכה) ומקצים אחוזים מההכנסה הפנויה שלהם או ממזומנים עודפים לטובת השקעות בשווקים פיננסיים. "אך כאשר הם מתחילים לפחד ממשבר כלכלי, הם מושכים את ההשקעות שלהם – והם ימשכו גם את השקעותיהם בקריפטו," הוא המשיך.

משבר נזילות, בו אנשים צמאים להחזיק את כספיהם אצלם ולא בהשקעות מסוכנות מאפיין כמעט כל משבר כלכלי שהתרחש במאה האחרונה. לראייה, במשבר הסאב-פריים בשנת 2008, מתכת הזהב אשר נתפסת בקונצנזוס כאמצעי לשמירה על ערך ירדה בערכה 30% לפני שחזרה למגמת עלייה וחזרה לבצע את תפקידה כשומרת ערך. בדומה ל-2008 ובמקביל לביטקוין, רשמה מתכת הזהב ירידה של כ-12% על פני ארבעת הימים האחרונים.

ההשפעה המיידית המהירה בשוק המטבעות הדיגיטליים נובעת, בין היתר, מהסיבות השנייה והשלישית בהן אדון.

נזילות נמוכה בספרי הפקודות

קריסת הביטקוין ביום חמישי האחרון הובילה להנזלת (Liquidation) פוזיציות המסחר בגובה של לא פחות מ-700 מיליון דולר בבורסת BitMEX. הנפילה מ-$7,200 ל-$5,678 התרחשה ב-15 דקות בלבד – ורוב הסוחרים לא צפו זאת.

הנזלה קורה כאשר סוחרים משתמשים במינוף (לוקחים הלוואה בגובה של עד פי 100 מההון העצמי שהם מחזיקים בבורסה) לטובת פוזיציית מסחר, והמחיר נע לכיוון ההפוך מניחושם. בהתאם לגובה המינוף שנלקח וגובה ההון העצמי הזמין של הסוחר, נקבע שער ההנזלה בו המנגנון מתחיל לעבוד. בשלב הראשוני, הבורסה תסגור פקודות קניה או מכירה פתוחות נוספות שיש לסוחר על מנת להגדיל את גובה ההון העצמי הזמין שלו (במידה ויש). אם אין זה מספיק והסבירות של הסוחר לעמוד בהחזר ההלוואה עדיין נמוכה, מנגנון ההנזלה ישתלט על פוזיציית הסוחר, וימכור את החוזה הנסחר במחיר "פשיטת הרגל".

במקרה של יום חמישי, 698 מיליון דולר הונזלו לסוחרי לונג אשר סברו שהמחיר יעלה ממחיר ה-$7,200, ו-4 מיליון דולר בלבד הונזלו לסוחרים אשר ניסו להמר על ירידות (שורט) בתזמון לא נכון. המשמעות היא שסוחרים רבים איבדו את ההון העצמי שבחשבונם, וכתוצאה מנגנון ההנזלה נאלץ למכור המון מטבעות בזמן קצר. בעקבות זאת, נוצר כדור שלג של מכירות שמלווה בהנזלות של המנגנון, לצד בוטים למסחר וסוחרים פעילים שביצעו פעולות. אגב, זו הייתה ההנזלה הגדולה ביותר בבורסת BitMEX מזה נובמבר 2018.

הנזלות ביטמקס
מקור: Skew

ספר הפקודות של בורסה מכיל את כלל פקודות הקניה והמכירה שמחכות להתממש במחיר מסוים. לאחר שמנגנון ההנזלה נכנס לפעולה אגרסיבית בהתאם לירידת המחירים, נוצר מצב בו יש חוסר ממשי בנזילות בספר הפקודות – כלומר אין מספיק קונים. עפ"י ניתוח של lowstrife בטוויטר, כאשר ביטקוין נסחר בשער של $4,220 נשארו רק 18 מיליון דולר בשווי ביטקוין בפקודות קנייה, בעוד שנותרו כ-200 מיליון דולר במנגנון ההנזלה. המשמעות היא שאם BitMEX לא היו עוצרים לשדרוג בעקבות בעיות חומרה (כך לטענתם), מחיר הביטקוין היה יכול גם להגיע ל-0 במהרה.

במובן מסוים, ניתן להקביל את זה למנגנוני עצירת הבורסה שקיימים בבורסות מסורתיות והופעלו גם הן השבוע, ואין ספק שהדיון בנושא עלה לכותרות בעקבות המקרה שתואר לעיל.

שווי השוק של ביטקוין ביחס לכסף בעולם

לרובכם ככל הנראה לא אחדש, אך שווי השוק של ביטקוין עומד על כ-100 מיליארד דולר בלבד. שוק הזהב, אשר ספג גם הוא ירידות כבדות השבוע כאמור, מוערך בכ-8 טריליון דולר לעומת זאת. כלומר ירידה של 12% בשוק הזהב שוות ערך למחיקת שווי הביטקוין לחלוטין – 10 פעמים!

שוק המניות מוערך אף הוא במעל 90 טריליון דולר, כך שירידה של 1% בלבד בשוק המניות מקבילה לדוגמת הזהב.

המשמעות היא שביטקוין עדיין קטן. ביטקוין עד כדי כך קטן שאנשים בודדים אך עשירים המעוניינים לממש את רווחיהם או לבצע מניפולציות במחיר, יכולים לעשות זאת די בקלות. במיוחד בגלל חוסר האיזון בין נזילות לבין מינופים בשוק.

ביטקוין אינו קטן רק מבחינת שווי שוק, אלא גם מבחינת איכות האימוץ שלו בקרב ההמונים. מחזיקים רבים בביטקוין עדיין מחזיקים בו רק משום שהם לא רוצים למכור בהפסד, או כי מאמינים שמתישהו יעשיר אותם בדולרים. רוב אוכלוסיית העולם אינו מודע למאפיינים המוניטריים והטכנולוגיים עליהם ביטקוין נשען, ולפוטנציאל הגלום בהם. לכן, לצפות שמיד עם תחילתו של משבר כלכלי המונים של משקיעים ירוצו לביטקוין, מה שהם תופסים כספקולציה, מטבע לפושעים או הונאה – זו ציפייה שגויה.

עם זאת, תהליך הלמידה וההבנה יקרה, לדעתי, על פני זמן. איבוד האמון בממשלות ובנקים מרכזיים יגבר, האינפלציה תכה, וכשזה יקרה – ביטקוין עדיין יישאר שם כאלטרנטיבה למערכת הפיננסית הקיימת.

הונאת PlusToken ממשיכה למכור

הסיבה האחרונה שראויה לציון היא הונאת הפונזי פלוס-טוקן (PlusToken) אשר הכתה את סין וקוריאה בשנים האחרונות ונחשבת לאחת הגדולות ביותר בשוק המטבעות הדיגיטליים. על פי החשדות נגנבו סכומים שחוצים את רף ה-2 מיליארד דולר ממשקיעים תמימים.

בשבוע האחרון, לפי ניתוחים של פעילות ברשת הבלוקצ'יין ולפי עדויות מפעילות של זירות מסחר, נותבו 100 מיליון דולר בשווי ביטקוין ע"י מבצעי ההונאה, דרך "מיקסרים" אשר מאפשרים להחביא את מקור ויעד המטבעות – לזירות מסחר.

על פי החשדות המטבעות נמכרו ותרמו לירידות הגדולות, ואין זו הפעם הראשונה שהונאת PlusToken נחשדת כגורם מרכזי בירידות חריגות בשוק.

לאן פנינו מועדות?

חוסר הוודאות שקיים כיום בעולם הוא הגדול ביותר שחווינו כאנושות מאז שהתחיל עידן הגלובליזציה, ואולי הגדול ביותר בהיסטוריה ככלל. טרם ברורה ההשפעה של נגיף הקורונה על חיינו ומה יידרש כדי להילחם בו.

מסתמן שאין אדם שלא ייפגע מהמשבר. החל מהמלצר במסעדה, דרך בעלי עסקים קטנים ועד תאגידים גדולים וקרנות הפנסיה של כולנו, השפעתה של הדממת הכלכלה – עם עצירה מוחלטת בהיצע ובביקוש – עלולה לגרום לפשיטות רגל מרובות, אבטלה גבוהה והשלכות הרסניות נוספות אם הנגיף לא ימוגר בהקדם.

חוסר הוודאות יגולם גם בשווקים הפיננסיים, וסביר שימשיך להשפיע על שוק המטבעות הדיגיטליים ועל ביטקוין לרעה. בהנחה שמשבר הנזילות נמצא יחסית בתחילת דרכו, ייתכן שמשקיעים נוספים יממשו את אחזקותיהם ויברחו לכסף מזומן. סיטואציה כזו כאמור, תוביל להמשך ירידות.

עם זאת, אסיים בנימה אופטימית ואומר שלמרות הקשיים שהשוק צפוי לעבור, השינוי שביטקוין ושוק המטבעות הדיגיטליים מביאים עימם, לדעתי, עוד לא באמת התחיל – כך שיש עוד המון לצפות אליו.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.
בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן