ה-Halving מגיע: מהו אירוע חציית הגמול לכורי הביטקוין? [חלק ראשון]

ביטקוין חצייה

אירוע החצייה (Halving) הוא ככל הנראה האירוע המצופה ביותר בקרב קהילת הביטקוין. כעת, מאחר ואנחנו מתקרבים למועד החצייה הצפוי לחול ב-12 במאי 2020, הציפייה הולכת וגוברת.

בחלקו הראשון של המאמר אפרט מהו בדיוק אירוע החצייה, מדוע הוא נתפס כבעל חשיבות גבוהה וכיצד השפיעו שני אירועי החצייה הקודמים.

בחלקו השני, אשר יפורסם בהמשך השבוע, אתעמק בשאלה שמעסיקה רבים: כיצד תשפיע החצייה על מחיר הביטקוין? במענה על השאלה אבחן את רווחיות הכורים, אסביר מה משפיע לרוב על מחיר הביטקוין וכיצד החצייה משפיעה הן על ההיצע והן על הביקוש. כמו כן, אסביר מהם שלושת המכשולים שיש לחשוש מהם בטווח הקצר – הגדול שבהם הוא המשבר הכלכלי בצל הקורונה.

מהו אירוע החצייה ברשת הביטקוין?

רשת הביטקוין מאובטחת ומתופעלת ע"י כורי ביטקוין

איך, אתם תוהים? ובכן בקצרה, הכורים פותרים פאזלים מתמטיים מסובכים שמשך הזמן הדרוש לפתרונם אורך כ-10 דקות בממוצע, ובסוף התהליך נוצר בלוק חדש בשרשרת הבלוקים של ביטקוין. להזכירכם, ניתן להקביל בלוק בביטקוין לדף ביומן חשבונאי, אשר מכיל עסקאות רבות של משתמשים שמעבירים מטבעות בין ארנקים שונים. חלק מרכזי מפיתרון הפאזל כרוך בשיבוץ עסקאות ביטקוין שמחכות להתממש (טרנסקציות) בתוך הבלוק החדש, כך שלמעשה הכורים משמשים גם כרואי החשבון של הרשת. הפיתרון מתבצע תוך שימוש במחשבים מיוחדים שצורכים אנרגיה רבה ונוצרו למטרה אחת בלבד: לפתור את הפאזלים המתמטיים של ביטקוין כמה שיותר מהר.

מדוע שירצו לעשות זאת? ובכן, משום שהם מקבלים פרס. כרייה היא תהליך שאנו מכירים במיוחד בהקשר של זהב. כורי זהב משקיעים אנרגיה פיזית כבירה על מנת לזכות במתכת הזהב הנדירה – אשר תוכל להימכר ולספק רווחים. כריית זהב מתבצעת בתחרות, שכן מדובר במשאב מוגבל שרבים מנסים לכרות אותו בו-זמנית.

כריית ביטקוין פועלת באופן דומה. כורי הביטקוין משקיעים אנרגיה חישובית על מנת לזכות במטבעות ביטקוין, אשר נדירים באופי שלהם (לעולם לא יהיו יותר מ-21,000,000 מטבעות ביטקוין), והם עושים זאת בתחרות. הראשון שפותר את הפאזל המתמטי זוכה ליצור את הבלוק הבא בשרשרת הבלוקים ולקבל פרס בדמות מטבעות ביטקוין חדשים, וחוזר חלילה כל 10 דקות בממוצע כאמור.

אגב, ככל שישנה אנרגיה חישובית רבה יותר שפועלת ברשת הביטקוין (כלומר ככל שישנם יותר כורים שמנסים לפתור את הפאזלים), כך הרשת מאובטחת יותר. 

על פי פרוטוקול הביטקוין, כל 210,000 בלוקים – שהם כ-4 שנים בממוצע – ייחתך הפרס שמקבלים הכורים בחצי, ומכאן אנו מקבלים את אירוע החצייה. הפרוטוקול נקבע ע"י סטושי נקמוטו, יוצר/י הביטקוין האנונימי/ים, והוא ידוע מראש לכורים ולמשתמשי רשת הביטקוין. הסיבות לבחירת המספרים ומשכי הזמן, אינן ידועות שכן סטושי נעלם כשנה לאחר שיצר את ביטקוין. ישנן לא מעט השערות עם זאת, ואותן נשאיר לדיון אחר. 

בסך הכול, אגב, יתקיימו עוד עשרות אירועי חצייה עד לשנת 2140 בה יחידות הביטקוין האחרונות צפויות להיכרות. בשלב מסוים, העמלות המשולמות לכורים בכל עסקה ברשת ישמשו כגמול העיקרי עבור הכורים, בעוד שיצירת המטבעות החדשים עצמה תיחשב כזניחה.

חציית ביטקוין
בכתום: מדרגות הגמול לבלוק שמקבלים הכורים. בשחור: היצע המטבעות המתגלגל על פני זמן. מקור: Coindesk Research

היסטוריית אירועי החצייה בביטקוין

הבלוק הראשון בשרשרת הבלוקים של ביטקוין, שנקרא גם "בלוק הבראשית" (Genesis Block), נוצר ב-3 בינואר 2009. הגמול לכורים, שכאמור מקובע בפרוטוקול, עמד על 50 מטבעות לבלוק.

מאז, רשת הביטקוין עברה שני אירועי חצייה. הראשון חל ב-28 בנובמבר 2012 ובו נחצה הפרס לכורים מ-50 מטבעות לבלוק, ל-25 מטבעות. באותה עת אגב, טרם נוצרו מכשירי כרייה ייעודיים והכרייה בוצעה בעיקר על מחשבים רגילים ואף ניידים. כמו כן, עד החצייה הראשונה קצב יצירת המטבעות החדשים עמד על אחוזים גבוהים יחסית, שכן נוצרו כ-7,200 מטבעות ליום – שהם כ-2.6 מיליון מטבעות בשנה. כך, היצע המטבעות המתגלגל הגיע ל-10,500,000 במועד החצייה הראשונה (50% מהיצע מטבעות הביטקוין המקסימלי).

בשנה שקדמה לאירוע החצייה הראשון, נסק ביטקוין כ-385% משער של $2 לשער של כ-$12.3. בשנה שלאחר החצייה, נסק מחיר הביטקוין עוד כ-8,000% לשער של כ-$1,000.

לאחר אירוע החצייה הראשון, קצב היווצרות המטבעות החדשים פחת משמעותית, כאשר כ-3,600 מטבעות נוספו כל יום בממוצע להיצע המתגלגל (או כ-1.3 מיליון בשנה). אם טרם ברורה לכם מהי משמעות הירידה בהיצע המתחדש, אגב, אבהיר זאת בהמשך. בכל אופן, החצייה השנייה התרחשה ב-9 ביולי 2016 ובה נחתך הגמול לכורים בחצי פעם נוספת, מ-25 ל-12.5 מטבעות עבור יצירת בלוק. מאז החצייה האחרונה ועד היום נוצרו כ-2.58 מיליון מטבעות בלבד, קצב אינפלציה מוניטרית של כ-3.65% (כלומר היצע המטבעות גדל בכ-3.65% בשנה).

בשנה שקדמה לאירוע החצייה השני, שער הביטקוין עלה מ-$270 לכ-$650, עלייה של כ-140%. בשנה שלאחר החצייה, חלה עלייה נוספת של כ-285% לשער של כ-$2,500.

חצייה ביטקוין
אירועי החצייה של 2012 ו-2016.

לאירוע החצייה הקרוב אנחנו מגיעים עם נתונים מעט שונים. שנה לפני אירוע החצייה המצופה (ב-12 במאי 2019) נסחר ביטקוין בשער של כ-$7,200. היום לעומת זאת, כשבועיים לפני החצייה, הוא נסחר באזור ה-$7,550 – עלייה של כ-5% בלבד. עם זאת, ממחיר השפל של כ-$3,150 שנקבע באמצע דצמבר 2018 אנו נמצאים במרחק של כ-140%.

אם כן, אירוע החצייה הוא האירוע ככל הנראה המצופה ביותר בקהילת המטבע המבוזר. כעת, הרגע הגדול של ביטקוין מתקרב כאשר "בעולם האמיתי" כולם עסוקים בכאוס הכלכלי, חברתי ובריאותי שנוצר סביב משבר הקורונה.

בחלק השני כאמור, אשתף כיצד אני סבור שהחצייה תשפיע על מחיר הביטקוין.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.
בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן