זירת המסחר ביטרקס (Bittrex) היא בורסת מטבעות דיגיטליים ותיקה אשר נוסדה בשנת 2014 ע"י ביל שיהארה, ריצ'י לאי ורמי קוואץ', שלושה מהנדסי אבטחת מידע לשעבר שעבדו באמזון ומיקרוסופט.
ביטרקס מציעה למשתמשיה גישה לסחור ביותר מ-250 מטבעות דיגיטליים ובחמישה שווקי מסחר: דולר, יורו, ביטקוין, אתריום ו-USDT (מטבע דיגיטלי אשר מוצמד בערכו לדולר).
בורסת ביטרקס מפעילה שתי פלטפורמות נפרדות החולקות נזילות:
- ביטרקס – בורסת הליבה של החברה, בה פועל המטה הראשי, ממוקמת בסיאטל שבוושינגטון. פלטפורמה זו, הינה בלעדית לקהל היעד בארה"ב. מדיניות הפלטפורמה פועלת בהתאם לחוקים המקומיים בארה"ב אך היא אינה מפוקחת שם.
- ביטרקס גלובל (Bittrex Global) – מנוהלת מליכטנשטיין ומכוונת לבסיס המשתמשים הבינלאומי. פלטפורמה זו תואמת את רגולציית האיחוד האירופי, ואף מפוקחת במדינת ליכטנשטיין.
בשנת 2019 ביטרקס עדכנה את מנוע המסחר שלה על מנת להפוך את הפלטפורמה למהירה עד פי 20, וכזה המאפשר תמיכה בשווקים נוספים (כמו שווקי הדולר והאירו).
ביטרקס שמה דגש רב על אבטחה, ועל כן חשוב להדגיש כבר עתה כי משתמשים אינם יכולים להפקיד כספים כלשהם לחשבון לפני השלמת אימות KYC (הליך אימות זהות שעל גופים פיננסים מוסדרים לבצע לכלל לקוחותיהם).
במדריך זה, נסביר על בורסת ביטרקס, על הפיצ'רים שלה, יתרונות חסרונות, עמלות ומדריך פתיחת משתמש עבור הסוחר הישראלי.
האם ביטרקס בטוחה?
ביטרקס מחזיקה בהישג נפלא: נכון לשנת 2022 היא מעולם לא נפרצה, לא סבלה מהפרות כלשהן או איבדה כספי לקוחות וזאת על ידי שימת אבטחת המשתמש בעדיפות עליונה. ביטרקס מפעילה אסטרטגיית ארנק אלסטית, המוכרת גם כ"הגנה לעומק". אסטרטגיה זו מתייחסת לשימוש במספר טכניקות של אבטחת מידע, באופן שיקשה על תוקף פוטנציאלי לנצל פרצה או חולשה באחת משכבות ההגנה. בנוסף, היא שומרת תמיד על לפחות 80% מהכספים במצב לא מקוון. בצד המשתמש, הפלטפורמה משתמשת באימות דו-גורמי של גוגל ומספקת שירות שחזור "חוצה השרשרת" (פירוט בהמשך).
הפיצ'רים של ביטרקס
מגוון רחב של מטבעות
ביטרקס מציעה למשתמשיה גישה לסחור ביותר מ-250 מטבעות דיגיטליים, ועושה מאמץ להוסיף מטבעות אלטרנטיביים חדשים לאחר בדיקה קפדנית של קוד המקור שלהם והסרת מטבעות עם פיתוח לא פעיל.
אפליקציה ושירותי מובייל
לביטרקס אפליקציה בממשק משתמש נוח בגרסת דסקטופ ומובייל, אשר תומכת מכשירי אנדרואיד ו- iOS. האפליקציה מאפשרת להפקיד, למשוך, לעקוב ולסחור בכל השווקים הנתמכים של ביטרקס.
שירות לקוחות
ביטרקס אינה מספקת מענה אנושי אלא צ'אט של "שאלות ותשובות" או תמיכה במייל.
ראוי לציין, כי נתון זה פגע בדעת הקהל: הועלו ביקורות רבות בפורומים השונים כאשר עיקר הטענות קשורות לתהליך אימות חשבונות המשתמשים ולנעילת המשתמשים מחוץ לחשבונותיהם.
באופן כללי, חשבונות עשויים להינעל אם הם מסומנים בשל פעילות חשודה או שמשתמש לא עובר את אימות החשבון (KYC) כאמור.
אפשרות משיכה והפקדה של דולר אמריקאי
אחד היתרונות של ביטרקס היא האפשרות למשוך ולהפקיד דולרים בצורה ישירה אך אפשרות זו אינה זמינה לקהל הישראלי.
שירות שחזור "חוצה השרשרת"
עבור כל הפקדה של מטבעות דיגיטליים בשווי של יותר מ-5,000 דולר (בזמן ההפקדה), תחזיר הבורסה את הכספים לחשבון המשתמש במידה ובוצעה בטעות העברה של מטבע (כגון ביטקוין) כתובת ארנק של סוג מטבע אחר (כגון ביטקוין קאש). עם זאת, הבורסה תגבה 0.1 BTC עבור כל שחזור של כל מטבע דיגיטלי שהיא רושמת בפלטפורמה שלה.
ספרייה נרחבת של מדריכי עזרה
ביטרקס מציעה באתר התמיכה שלה ספריה נרחבת של מדריכי עזרה, וכן כמות נכבדה של תוכן לימודי בבלוג האתר שלה (באנגלית).
עמלות וריביות
עמלות מכירה וקניה
העמלות הנגבות על ידי ביטרקס תלויות בסוג הפקודות, אשר מתחלקות לשתיים: הראשונה, פקודת taker"" (פקודה אשר "לוקחת" מהנזילות על ידי מתן פקודת מחיר שוק נוכחי), השנייה, "פקודת "maker" (פקודה אשר "יוצרת" נזילות על ידי מתן פקודה למחיר שאינו נמצא ברגע הנתון בשוק).
בנוסף, תלויות העמלות בנפח המסחר של 30 הימים האחרונים של המשתמש, וכן בהתאם לצמד המטבעות הדיגיטליים הנסחרים. ככל שנפח המסחר של המשתמש גבוה מ-50 אלף דולר במהלך 30 הימים האחרונים, ביטרקס מפחיתה את העמלות בהתבסס על מהות הפקודה. ההיגיון הוא שביטרקס מורידה את עמלות ה"לוקחים" כדי לעודד נזילות בפלטפורמה שלהם. להלן חלוקת העמלות לפי מהות הפעולה ונפח המסחר:
Taker | Maker | נפח מסחר-30 יום (בדולר אמריקאי) |
0.200% | 0.200% | 0-50,000 |
0.180% | 0.120% | 50,000-1,000,000 |
0.150% | 0.050% | 1,000,000-10,000,000 |
0.100% | 0.020% | 10,000,000-60,000,000 |
0.080% | 0.000% | 60,000,000 ויותר |
בעסקאות של עד נפח מסחר של 50,000$ בחודש, יחויב המשתמש בעמלה של 0.2% על כל העסקאות. לדוגמא, אם לקוח קונה ביטקוין תמורת 10,000 דולר, זה אומר שהוא ישלם כ-20 דולר עמלה.
עמלות הפקדה ומשיכה
ביטרקס מאפשרת להפקיד לחשבון (המאומת) באמצעות כרטיס בנק (VISA), העברה בנקאית או מטבעות דיגיטליים. הפקדות VISA מגיעות עם עמלה של 3%, בעוד שעלות העברה בנקאית תלויה בבנק. באשר להפקדות במטבעות דיגיטליים, ביטרקס לא גובה עמלות כלל, כולל הפקדות פיאט. עם זאת, היא כן גובה תשלום עבור משיכות, כאשר מחירי העמלה משתנים בהתאם לסוג המטבע שנמשך.
בנקים בישראל לרוב עושים בעיות בהעברות בנקאיות לביטרקס בעיקר בגלל שברוב שנות הפעילות שלה באירופה וישראל פעלה ללא רגולציה, לכן רצוי להימנע מהעברה בנקאית.
יתרונות
- אבטחה: ביטרקס מעולם לא נפרצה ואין ספק כי היא נחשבת לאחת הבורסות הבטוחות.
- ותק: ביטרקס פועלת מאז שנת 2014, ובמהלך השנים זכתה לאמינות רבה מצד המשתמשים, דבר שמקנה לה יתרון בשוק
- אפשרות משיכה והפקדה של דולר אמריקאי
- מגוון מטבעות רחב
- שירות שחזור "חוצה השרשרת"
- ספרייה נרחבת של מדריכי עזרה
- הפקדה באמצעות כרטיס אשראי
חסרונות
- ירידה בנפח המסחר בבורסה: לאור עדכון ממשק המשתמש שהבריח משתמשים רבים, ומכיוון שהתווספו שחקנים רבים (ביניהם בורסת בינאנס) חלה ירידה משמעותית בנפח המסחר בבורסה
- לא מפוקחת בארה"ב: על אף שהיא פועלת בהתאם לחוקים של 40 מדינות בתוך ארה"ב ומדווחת לרשות אכיפת פשעים פיננסיים (FinCEN), היא אינה נחשבת למפוקחת באופן רשמי
- עמלות גבוהות ביחס לבינאנס: בהנחה שאתם לא סוחרים בהיקפים של מעל מיליון דולר בחודש, העמלות של בינאנס נוחות הרבה יותר
- רק 57 מטבעות דיגיטליים זמינים לרכישה ישירה עם מטבע פיאט (כגון דולר אמריקאי ויורו). בנוסף, ישנם כמה סוגי מטבעות דיגיטליים פופולריים (דוגמת סולנה (SOL) ופולקאדוט ( (DOT) שאינם זמינים בביטרקס בשלב זה
- שירות לקוחות לקוי
מדריך לפתיחת משתמש:
- היכנסו לזירת המסחר ביטרקס
- לחצו על Sign up בצד ימין למעלה, הזינו את פרטיכם – ואשרו את החשבון החדש בתכתובת המייל שקיבלתם
לאחר שיצרנו את המשתמש ואישרנו את תנאי הפרטיות:
(א) נצטרך למלא מידע בסיסי על עצמנו
(ב) מידע פיננסי ומקורות הכנסה
(ג) אימות זהות הכוללת העלאת צילום של דרכון/רישיון וצילום פנים
(ד) לאחר צילום הפנים נצטרך להמתין כ-5-10 דקות על מנת לקבל אישור
(ה) לאחר שקיבלנו אישור, יפרסו בפנינו אופציות מימון המשתמש נבחר באופציה הנוחה לנו ונסיים את ההרשמה.
- לאחר ההרשמה נגיע ישירות לדף חדש בו נוכל לרכוש מטבעות דיגיטליים.
מומלץ להשתמש באימות דו-שלבי (2FA) שהוא שכבת אבטחה נוספת עבור החשבון.
כאשר אימות דו-שלבי מופעל ובעת כניסה לחשבון, יידרש מבעל החשבון להזין קוד אימות נוסף בעל שישה תווים המוצגים אוטומטית באפליקציית האימות שלו. ניתן להוריד את אפליקציית האימות לטלפון החכם או למחשב האישי.
לסיכום
ביטרקס היא זירת מסחר מצוינת לסוחרים מתחילים ומתקדמים, פלטפורמה נוחה לשימוש, חזקה ומאובטחת, אך לוקה בחסר בכל הקשור לשירות לקוחות והקפאת החשבונות שנעשית לעתים קרובות למדי. בשל כמות המטבעות שמציעה ביטרקס.
עם זאת, לאור תהליך האימות הקפדני והעמלות הגבוהות יחסית (0.25% לעומת 0.1% בבינאנס) נראה שחוץ מהעובדה שביטרקס מציעה אבטחה חזקה, אין לה יתרון של ממש על בורסת בינאנס, שגם נחשבת למאובטחת דיה.