טור דעה מאת אביטל חייטוביץ', עורכת דין בכירה ומרכזת תחום הבלוקצ'יין בפירמת גורניצקי (Gornitzky GNY), ממשרדי עורכי הדין הגדולים והמובילים בישראל.
שנת 2024 מסתמנת כשנה משמעותית במיוחד עבור תעשיית הבלוקצ'יין. כך למשל, בתחילת השנה אישרה רשות ניירות הערך האמריקאית הנפקת קרנות סל עוקבות ביטקוין, ומספר חודשים לאחר מכן גם ניתן אישור דומה ביחס לאתריום.
המהלך התקדימי משקף אימוץ הולך וגובר של טכנולוגיית הבלוקצ'יין ויישומיה בקרב הגופים המוסדיים "המסורתיים".
הפופולריות של טכנולוגיית הבלוקצ'יין הולכת וגדלה בשנים האחרונות, הרבה מעבר להיותה הבסיס למטבעות קריפטוגרפיים, היא מעוררת עניין בתעשיות רבות כגון: פינטק, נדל"ן, בריאות, חינוך ואפילו בתעשיית התרומות.
בהתאם, הצורך והדרישה להקמת מיזמי בלוקצ'יין גבוהה מתמיד ויעידו על כך סכומי העתק שגייסו מיזמים ישראליים למימון פעילותם בתחום בשנים האחרונות. בצד האתגרים שנלווים להקמת כל מיזם, מיזמי בלוקצ'יין מתאפיינים באתגרים ייחודים.
על רקע זה, להלן ריכוז של 5 צעדים מרכזיים שאתם צריכים להכיר לצורך הקמת מיזם הבלוקצ'יין שלכם בשנת 2024.
1. היכרות עם התעשייה
מרחב הבלוקצ'יין מתפתח כל העת, מה שמחייב הבנה והיכרות מעמיקה עם מאפייני השוק (לרבות, השחקנים המרכזיים בו) בטרם השקת מטבע או מיזם בלוקצ'יין.
יזמים נדרשים לגבש אסטרטגיות לקידום המיזם (ולעיתים הטוקן הנלווה לו) בין היתר, על-מנת לטפח קהילה משמעותית סביב המיזם שתתרום להצלחתו.
ההיכרות כוללת בתוכה גם בהכרח הבנה בסיסית של הנוף הרגולטורי סביב המיזם, המערכות שבהן המיזם עושה שימוש והנורמות החלות ביחס לסוג המוצרים שהמיזם מבקש לקדם.
2. בחירה מושכלת של הפלטפורמה
ככל שהטכנולוגיה מוסיפה להתפתח, כך גם המסגרת הרגולטורית המתגבשת לאורה, ומעצבת את האופן שבו יזמים בוחרים לגשת לבעיות הקיימות בשוק (לרבות הבחירה באלו בעיות להתמקד) ואת מנעד הפתרונות האפשריים.
מלבד השיקולים הטכנולוגיים הברורים הנלווים לבחירת הפלטפורמה בעת בניית המיזם, יזמי בלוקצ'יין נתקלים באתגרים משפטיים ייחודיים המחייבים אותם להיות ערים כל העת לצורך בציות לרגולציות מגוונות, בדגש על החובות בכל הקשור לעולמות "הכר את הלקוח" (KYC), איסור הלבנת הון (AML) ומניעת טרור (CFT).
3. בניית הצוות
לצורך בניית מיזם מוצלח בתחום הבלוקצ'יין, נדרש צוות מיומן, הבקיא ברזי הטכנולוגיה, נלהב לגבי בלוקצ'יין, ונחוש לבנות מוצר אשר יביא ערך מוסף לשוק (בהנחה שעשיתם את "שיעורי הבית" שלכם וביררתם היטב כחלק מההיכרות עם התעשייה שאכן יש שוק למוצר).
איתור מומחים בתחום ובניית צוות מוכשר עשויה להיות משימה מאתגרת אך היא הכרחית לצורך יצירת פרויקט בעל בסיס איתן אשר יוכל לשרוד ולהתפתח גם בראייה ארוכת טווח.
במישור המשפטי, חשוב לשלב כלים שיאפשרו למיזם להיבנות, לגדול ולהתפתח באופן שיטתי לאורך זמן. כך למשל, יש לחשוב על מנגנונים משפטיים לגיוס ושימור עובדים, להגנה על הטכנולוגיה והפיתוחים הייחודים שנוצרו כחלק מהמיזם (גם בתרחיש שבו חברי צוות שתרמו משמעותית לפיתוחם מבקשים לעזוב) וכמובן לייצר, כבר בתחילת הדרך, מנגנוני היפרדות סדורים במקרים של סכסוכי מייסדים.
בניית המנגנונים המשפטיים האפקטיביים ביותר לצורך שמירה על "בריאותו" של המיזם ועל חברי הצוות מחייבת ייעוץ משפטי המתמחה במיזמי בלוקצ'יין ואשר יודע להתאים, לא אחת תוך יישום כלים משפטיים חדשניים יחסית וחשיבה יצירתית, את "החימוש המתאים ביותר למטרה".
כך למשל, בעוד שבמיזם "קלאסי" חלוקת אופציות היא כלי נפוץ לצורך גיוס ושימור עובדים, בתחום הבלוקצ'יין, פעמים רבות דווקא חלוקת טוקנים של המיזם היא בעלת ערך משמעותי יותר.
4. רגולציה וציות
אחד מהאתגרים המשמעותיים ביותר עבור יזמים הנערכים להשקת מיזם הבלוקצ'יין שלהם הוא העדר הוודאות הרגולטורית. אופיה המבוזר של הבלוקצ'יין מקשה על הסיווג של הדינים ודרישות הרגולציה שיחולו ביחס למיזם הפרטני. לחוסר הוודאות תורמת הגישה הרגולטורית המגוונת (או היעדרה כלל בחלק מהמדינות) של המדינות השונות המייצרת תמונה משפטית מורכבת במיוחד.
על אף האתגרים וחוסר הוודאות, גישה הבוחרת להתעלם משיקולי רגולציה לחלוטין בעת בנייתו ופיתוחו של המיזם עלולה להתברר כגישה מסוכנת. ישנם לא מעט מקרים בהם התעלמות או חמור מכך הפרה מודעת של רגולציה הובילה לקריסה של מיזמים, להטלת קנסות גבוהים ואף לאחריות אישית של היזמים.
עם זאת, יש מקום לאופטימיות בהתחשב במאמצי הרגולציה של מדינות רבות ברחבי העולם (קידום הרגולציה בתחום הבלוקצ'יין אף מככבת כאחת מהבטחות הקמפיין במסע הבחירות הנשיאותי בארה"ב), ובראשן, MiCA – רגולציית הקריפטו הראשונה מסוגה והמקיפה בעולם, שחלקה הראשון נכנס לתוקף לאחרונה ושיתר הוראותיה יכנסו לתוקף באיחוד האירופי עד סוף שנת 2024.
שילוב שיקולי הרגולציה והטמעתם כבר בשלבים הראשונים של המיזם, הן בכל הקשור לבחירת מקום ההתאגדות והן בקשר לעיצוב המוצר יכול לחסוך ליזמים כאבי ראש רבים בהמשך הדרך.
5. גמישות והסתגלות מהירה לשינויים
בעוד שהיכולת לשמור על גמישות מחשבתית והסתגלות מהירה הכרחית לכל מיזם, האמור נכון ביתר שאת עבור יזמים בתחום הבלוקצ'יין. מרחב הבלוקצ'יין מתפתח ומשתנה כל הזמן, מה שמחייב יזמים להיות ערים לפיתוחים החדשים ולתנודות במגמות המרכזיות המעצבות את השוק. לכך, מתווספים גם השינויים התדירים ברגולציה המחייבים מעקב שוטף הן ברמה המקומית והן ברמה הגלובלית, כתלות באופי וטיב הפעילות של המיזם.
המשמעות היא שיזמי בלוקצ'יין חייבים לשמור על "דריכות" תמידית, להימנע מקיבעון מחשבתי (לרבות דבקות ברעיונות שעבר זמנם) וגמישות לביצוע התאמות, גם בשלבים מאוחרים יותר בחיי המיזם.
לסיכום, העניין שמגלים סקטורים רבים בטכנולוגיית הבלוקצ'יין, בצד הפוטנציאל האדיר לייעול תהליכים וצמצום מתווכים בתעשיות הקיימות מייצרים כר פורה של הזדמנויות עבור יזמים בתעשיית הבלוקצ'יין. עם זאת, בצד האפשרויות הרבות על יזמים המבקשים לפתח מיזמי בלוקצ'יין להיות ערים למאפייניה המובהקים של התעשייה, לרבות האתגרים המשפטיים הייחודים הנלווים לה והצורך בייעוץ משפטי מדויק, מיומן ואפקטיבי שיסייע ליזם לנווט בסבך הרגולטורי המורכב הסובב את המיזם החל מצעדיו הראשונים.