בלוקפיי (BlockFi) הייתה פלטפורמת שמירה ואבטחה של מטבעות דיגיטליים לצד שירות הלוואות. החברה הוקמה בשנת 2017 ע"י זאק פרינס ופלורי מארקז, אך פשטה רגל בסוף שנת 2022 לאחר כחצי שנה של נסיונות להציל את פעילותה לאחר שקריסת המטבע LUNA ובורסת FTX הובילו לאפקט הדבקה שלקח אותה איתם.
זאק פרינס ופלורי מארקז (תמונה: Blockfi.com)
בינואר 2018 בלוקפיי השיקה את המוצר הראשון שלה: הלוואות (בדולר אמריקאי) מגובות במטבעות קריפטו. כך, משקיעי מטבעות דיגיטליים יכולים להשתמש בפלטפורמה כדי לקחת הלוואות בדולרים כנגד בטחונות בקריפטו, לצד להלוות מטבעות דיגיטליים כנגד ריבית גבוהה בהינתן הריבית האפסית במערכת הבנקאית.
המוצר היה פופולרי במיוחד ונתן שירות למאות אלפי משתמשים, רובם בארה"ב. בשיאה הייתה החברה מוערכת ביותר מ-5 מיליארד דולר, אך התחייבויותיה היו גדולות והיא נתקלה לצרות.
מה היא פלטפורמת הלוואות מבוססת קריפטו?
פלטפורמת הלוואות למטבעות דיגיטליים מספקת שני שירותים עיקריים. הראשון הוא הפקדת מטבעות דיגיטליים כדי לצבור ריבית ואילו השני הוא הפקדת מטבעות דיגיטליים כדי לקחת הלוואה במטבע אחר.
פלטפורמות אלו עובדות על בסיס משכון המטבעות. כלומר, כאשר אנחנו רוצים לקחת הלוואה אנחנו למעשה מפקידים את המטבעות שלנו כבטחונות (ערובה), והפלטפורמה מעניקה לנו הלוואה בסך אחוז מסוים משווי המטבעות הממושכנים.
האבטחה של בלוקפיי
בלוקפיי הייתה משתמשת בבורסת ג'מיני (Gemini) האמריקנית בתור הגוף העיקרי השומר על המטבעות הדיגיטליים של החברה. את שירותי הבנקאות שלה היא הייתה מקבלת מהבנק האמריקאי שצבר תאוצה בשנים 2019-2022: סילברגייט (Silvergate), אך סגר את פעילות הבנק במרץ 2023.
ג'מיני היא חברה המעניקה שירותי המרה ומסחר במטבעות דיגיטליים, המשמשת גם כשומרת נכסים דיגיטליים בנאמנות עבור חברות. החברה הוקמה על ידי התאומים ווינקלווס, אשר שמים דגש רב על אבטחה.
באתר החברה מצויינים שלושת עקרונות האבטחה המנחים אותם: הגנה מאיום חיצוני, הגנה מטעות אנוש, ושמירה משימוש לרעה של גורם פנימי.
עם זאת, חשוב לציין כי ב-2020 האקר הצליח להשתלט על כרטיס סים של אחד העובדים בבלוקפיי, ולחשוף פרטים אישיים של לקוחות. לא נגנבו כספים במתקפה הזו.
ביטוח כספי המפקידים
לבלוקפיי לא היה ביטוח מהתאגיד הפדרלי לביטוח פיקדונות (FDIC), מאחר ו-FDIC לא מעניקים ביטוח לנכסים דיגיטליים.
למרות שלג'מיני יש ביטוח עצמאי לכספים ולנכסים הדיגיטליים שלה, על בלוקפיי לנהל את שירותי ההלוואות שלהם בצורה זהירה ביותר, במיוחד במטבעות דיגיטליים שערכם נוטה להיות תנודתי ביותר.
בנקים מבוטחים יכולים לקבל דולרים במקום דולרים שנגנבו, מאחר וניתן להדפיס דולרים, לעומת זאת, מטבעות קריפטו כמו ביטקוין לא ניתן לייצר כפיצוי במקרה של גניבה.
הלוואות בפלטפורמת בלוקפיי – עמלות וריביות
בעת שהמוצר היה פעיל, לא היו עמלות שימוש קבועות או מינימום הפקדה בבלוקפיי. גובה ההלוואה המינימלי שניתן היה לקחת הוא 5,000 דולר אמריקאי.
על ההפקדות ניתן היה לקבל ריבית מקסימלית של 5% על ביטקוין ו-4.25% על אתריום. הריביות תלויות בסוג המטבע והכמות המופקדת. הריבית משולמת באותו המטבע שהופקד. אם הפקדתי ביטקוין, למשל, אז הריבית תתקבל בביטקוין.