קרדאנו (Cardano), המוכר גם כמטבע הדיגיטלי ADA, הוא אחד הפרויקטים המוכרים ביותר כיום בעולם המטבעות הדיגיטליים. את קרדאנו הקים צ'ארלס הוסקינסון (דמות בכירה בעולם הקריפטו ושותף להקמת את'ריום), ומושקעים בפרויקט מאמצים מדעיים ואקדמיים גדולים מאד.
כאשר הוקם הפרויקט, הוחלט לפצלו (כפי שמתואר בסקירה המלאה של קרדאנו) לשלוש ישויות שיפעלו במקביל, כאשר לכל אחת מטרה שונה. מטרת הפיצול הייתה להבטיח שבמידה וישות אחת כושלת – הפרויקט לא ייפגע או ייהרס לחלוטין.
שלוש הישויות הן IOHK, אמורגו (Emurgo) וקרן קרדאנו (Cardano Foundation). חברת IOHK פועלת בראשותו של צ'ארלס הוסקינסון, ואמונה על המחקר והפיתוח של הפלטפורמה. אמורגו אמונה יותר על הצד העסקי של הפרויקט, ואחראית על יצירת שותפויות עם פרויקטים אחרים ומפתחים נוספים. לבסוף, קרן קרדאנו אמונה על קידום הפלטפורמה, ופיתוח וניהול מערכת היחסים עם הקהילה. כלומר באחריות הקרן להתנהל בשקיפות עם הקהילה, לשתף מידע על כנסים ואירועים, ולעדכן בהתפתחויות האחרונות שקורות.
שקיפות ואמון מול הקהילה
במכתב פתוח לקהילה, שפורסם אתמול ונכתב על ידי צ'ארלס הוסקינסון וקן קודאמה (מנכ"ל אמורגו), מתארים השניים כשלים מהותיים בהתנהלותה של קרן קרדאנו. לטענתם, בשנתיים האחרונות מאז שהוקם הפרויקט, ישנו תסכול רב בקרב הקהילה והאקו-סיסטם.
"קרן קרדאנו הובילה לתסכול רב בקהילה ובאקו סיסטם, בעקבות חוסר פעילות והתקדמות באחריויותיה. לאורך הזמן בוצעו פניות חוזרות ונשנות למנהל הקרן ויועציו בכדי להניע לשיפור – שכמובן לא הניבו פרי" כך במכתב.
בהמשך המכתב מתוארות הסיבות העיקריות שהובילו לתסכול הקהילה, וביניהן חוסר בחזון אסטרטגי או מדדי הצלחה לביקורת, חוסר בתכנית חשופה לציבור הכוללת את חלוקת תקציב העמותה, חוסר בשקיפות ועוד. באחד הסעיפים אף מתואר ניסיון השתלטות על הטריידמארק (כלומר השם "קרדאנו") במטרה לשלוט בפרוטוקול ולהכתיב את עתידו. ניסיון השתלטות זה הוביל לפיצול מ-IOHK למשך מספר שבועות עד שקרן קרדאנו חזרה בה והציעה "מדיניות שימוש בטריידמארק" שהייתה הוגנת לצדדים.
אם לא די בכך, על פי המכתב הגיעו נציגי IOHK לאתיופיה למטרת חתימה על שיתוף פעולה עם משרד המדע והטכנולוגיה המקומי, ונציגי קרן קרדאנו היו אמורים להתייצב גם הם. למרבה הפלא, שבוע לפני הודיעו נציגי הקרן שלא יגיעו, ואף ציינו ש"קרן קרדאנו היא היחידה שאמונה על מותג קרדאנו והפרוטוקולים שמגיעים עמו".
כל אלו הובילו לקריאה לפעולה. חברת אמורגו ו-IOHK פונים למועצת קרן קרדאנו ודורשים שיצייתו לרשויות השוויצריות, יבצעו ביקורת על ההתנהלות החשבונאית של הקרן ועל קבלת ההחלטות שלה, וישתפו את התוצאות לציבור הרחב. על הביקורת לכלול את סך הכספים שמנהלי הקרן (בני אותה משפחה) לקחו לעצמם במהלך השנתיים הללו. מכיוון שקרן קרדאנו הינה ישות חוקית עצמאית, הקהילה ושתי החברות לא יכולות לדרוש שיו"ר הקרן יפרוש. עם זאת, ישנה תקווה שיוכלו לשכנע אותו לפרוש לבדו. בסוף המסמך אף מציעות שתי החברות תכנית פעולה לשנתיים הקרובות להחזר האמון של הקהילה וטיפוחה, כולל שיקום הקרן.
המקרה המתואר מזכיר רבות את הדרמה שהתרחשה סביב הפרויקט טזוס (Tezos). ה-ICO שגייס מעל 250 מיליון דולר בשנת 2017 ונתקל גם הוא בקשיים פנימיים עם העמותה השוויצרית שניהלה את הכספים. הסאגה של טזוס נמתחה על פני מעל שנה, והשקת הפלטפורמה התעכבה משמעותית לאור זאת. לבסוף, למרות שהיה נדמה שהקהילה כבר מתייאשת, הושקה הרשת הראשית של טזוס באמצע החודש שעבר ופניהם של המייסדים לעתיד.
האם כך יהיה בקרדאנו?
קשה לנו להאמין שהבלאגן המתואר במכתב יהיה בעל השלכה ארוכת טווח על עתידו של הפרויקט. אין ספק שמשאבים רבים מושקעים בפרוטוקול של קרדאנו ושבניגוד לפרויקטים רבים בתחום, נעשית עבודה מסיבית מאחורי הקלעים במחקר ופיתוח הפלטפורמה. לפיכך, יש לצפות שבני משפחת פרסונס (מנהלי הקרן) יפרשו (ככל הנראה עם בונוס נכבד בכיס), וחברות IOHK ואמורגו יוציאו את תכנית הפעולה שלהם לפועל. עם זאת, ללא מעט מקרים מהסוג הזה יש נטייה להסתבך יותר ויותר, ואנו מקווים שלא כך יהיה הפעם.
שער המטבע ADA נותר ללא תגובה למכתב הפתוח, כאשר ממשיך להיסחר באזור ה-1,200 סטושיז (0.00001200 BTC) וה-7.5 סנט.