צלזיוס מקפיאה משיכות: האם ענקית הלוואות הקריפטו לקראת קריסה?

ענקית ההלוואות צלזיוס מקפיאה משיכות לאור "תנאי שוק קיצוניים" לדבריה. האם אתריום 2.0 היא הגורם?
צלזיוס

צלזיוס (Celsius), חברת הלוואות הקריפטו מהגדולות בעולם אשר ניהלה מעל 20 מיליארד דולר שווי מטבעות דיגיטליים עבור לקוחותיה בשיאה, הודיעה הבוקר (ב') ללקוחותיה על הקפאת משיכות והמרות בין מטבעות דיגיטליים עד להודעה חדשה.

"לאור תנאי שוק קיצוניים אנחנו מודיעים היום על הקפאת משיכות, המרות בין מטבעות והעברות בין חשבונות. אנחנו נוקטים בצעד הזה כדי לשים את צלזיוס בפוזיציה טובה יותר לכבד את דרישות המשיכות ממנה על פני זמן," נמסר בהודעת החברה.

על פי ההודעה, הצעד נלקח כדי "לאזן את הנזילות והאופרציות" בזמן שנלקחים צעדים לשמר ולהגן על הנכסים הדיגיטליים שמחזיקה החברה.

החברה אף מבהירה שעל אף ההקפאה, לקוחותיה ימשיכו להיות מתוגמלים עבור השירותים הפיננסיים השונים (ריביות על הלוואות, סטייקינג), "בהמשך להתחייבותיה ללקוחות."

הטוקן של החברה, CEL, ממשיך בקריסתו ונפל כ-70% מיד עם צאת ההודעה לכ-$0.088. כעת, נסחר בכ-$0.24. בכך, משלים המטבע נפילה של מעל 97% מאז הושק במרץ 2021.

שער הביטקוין ויתר השוק נופלים אף הם. המטבע המוביל נפל מתחת ל-$25,000 למספר דקות וכעת נסחר בכ-$25,500. שער אתריום הגיע לכ-$1,315 וכעת עומד על כ-$1,350.

במקרה של ביטקוין מדובר בשפל שלא נרשם מאז דצמבר 2020. באתריום לעומת זאת, מדובר ברמת מחירים בה לא ביקר המטבע מזה מרץ 2021.

צרות באות בצרורות

בצל עליית הריבית, הקריסה של LUNA והחששות מ-USDT, שוק הקריפטו ממשיך לספוג מכות קשות.

צלזיוס, שהוקמה ע"י הישראלים אלכס משינסקי ודניאל לאון אך רשומה בבריטניה ואינה פועלת בישראל, עשויה להסתמן כמכה הבאה.

החברה הציעה בשנים האחרונות תשואות גבוהות במיוחד הן עבור מטבעות דיגיטליים שונים והן עבור המטבע שלה, CEL.

למשל, מי שהפקיד ונעל את מטבעות ה-CEL שלו יכול היה להנות מריבית של עד 17% על בסיס שבועי, בהתאם לתכנית הפרסים של החברה.

מבנה תמריצים שכזה עודד משתמשים רבים מרחבי העולם להפקיד את המטבעות הדיגיטליים שלהם בפלטפורמה, וכעת – הסיכון האמיתי של הכספים מתברר בזמן אמת.

קורי קליפסטן הוא המייסד של Swan Bitcoin, שירות להמרה בין פיאט לביטקוין בקלות – וביטקוינר אדוק. בחודשים האחרונים קליפסטן צבר תשומת לב רבה מן הרגיל בכך שטירגט את צלזיוס בקמפיין נרחב שמעלה שאלות ותהיות רבות בנוגע להתנהלותה.

הקמפיין התמקד באותן תשואות ה-"לא הגיוניות" לדבריו שמציעה צלזיוס ללקוחותיה, והזהיר כי לאור הנפילות בשווקים – החברה נמצאת בסיכון רב והמליץ ללקוחותיה למשוך במהרה את מטבעות הביטקוין שלהם.

הוא הגדיל לעשות ואף הוסיף תמריצים כגון מסירת מנוי מתנה לשירות שלו כנגד צילום מסך של משיכת כספים.

קורי קליפסטן

האם אתריום 2.0 היא גורם מרכזי?

אתריום 2.0 היא הרשת החדשה של אתריום אשר נמצאת בשלבים מתקדמים של פיתוח ובחינה ברשת הניסויית. על אף דחיות מרובות, היא צפויה לצאת עוד במהלך 2022 עפ"י מפתחי הפרויקט, ובימים האחרונים בוצע ניסוי מוצלח למיזוג בין רשת אתריום 1.0 שמסתמכת על מנגנון 'הוכחת העבודה' לבין אתריום 2.0, אשר מסתמכת על מנגנון 'הוכחת ההחזקה'.

כחלק מתהליך המעבר לפרוטוקול החדש, הושקה אפשרות הסטייקינג (Staking) – נעילת מטבעות כנגד קבלת תגמול – כבר בדצמבר 2020. כך, יכלו משתמשים המאמינים בעתיד הפרוטוקול להפקיד את מטבעות ה-ETH שלהם ולנעול אותם בחוזה חכם עד להשקה.

כלומר, בשנה וחצי האחרונות – המטבעות הללו נעולים ולא ניתן יהיה לשחררם עד אשר תושק אתריום 2.0.

כנגד המטבעות הנעולים, קיבלו המשתמשים ייצוג של אתריום העתידי, בדמות stETH (קיצור ל-Staked ETH).

המטבעות הללו החלו להיסחר בשווקי המסחר המבוזרים על גבי אתריום ורשתות אחרות, ואמורים לגלם בתוכם את הסיכונים הכרוכים בלחכות להשקת אתריום 2.0.

מהם הסיכונים הללו?

הסיכונים המובנים מאליהם הם באגים/חולשות בקוד החוזה החכם, וההסתברות לכך שהמיזוג בין אתריום 1.0 לאתריום 2.0 יהיה מוצלח ויעמוד בזמנים.

אך הסיכון שבא לידי ביטוי בימים אלו – והינו המשמעותי יותר – הוא הנזילות.

נזילות מתייחסת מצד אחד לרמת הקושי בקנייה ומכירה של מטבע/מכשיר פיננסי מסוים. ככל שהנכס נזיל יותר, כך הוא נגיש יותר במגוון רחב של בורסות, כנגד מגוון רחב של סוגי מטבעות, ועוד.

מהצד השני, נזילות גם מתייחסת לעומק ספר הפקודות, או בשפה פשוטה: כמה קניות/מכירות יוכל המטבע/המכשיר הפיננסי לספוג לפני שיזיז בצורה משמעותית את המחיר?

ככל שהמטבע נזיל יותר, כך יוכל לספוג קונים ומוכרים גדולים – "לוויתנים" – שיוכלו לבצע פעולות בסכומים גדולים מבלי להשפיע על השוק בצורה משמעותית.

אך ככל שהוא נזיל פחות, כך פעולה של לוויתן אחד עלולה להשליך על כל השוק.

בואו נבין זאת באמצעות דוגמה:

ביטקוין הוא המטבע הנזיל ביותר בשוק הקריפטו.

מהצד האחד, הוא הנגיש יותר לקניה, מכירה ומסחר בכל השוק – ניתן למצוא אותו בכל בורסה, ברוקר וארנק – ואף לרוב בחלק העליון והזמין ביותר למשתמש.

מהצד השני, עומק ספר הפקודות של ביטקוין משתנה בהתאם לבורסה בה הוא נסחר. אם ברגע זה תנסו למכור כ-15 מיליון דולר שווי ביטקוין בבינאנס או ב-Coinbase, המטבע בקושי יזוז 2%.

לעומת זאת, אם תמכרו כ-15 מיליון דולר בבורסת KuCoin או Gate.io – המחיר יפול 5% או יותר, כי הן בורסות קטנות יותר עם פחות עומק בספר הפקודות.

*לטובת הפשטות אני מנטרל את מעורבות עושי השוק אשר צפויים להפחית את מידת עוצמת הנפילה בכל אחד מהמקרים שכן פקודותיהן המוכנות מראש אינן מופיעות בספר הפקודות באופן תמידי.

stETH מתנתק מ-ETH

בימים האחרונים אנחנו חוזים בסיכונים של אתריום 2.0 עולים.

המטבע stETH אמור להיסחר ביחס שקרוב ל-1:1 עם ETH, כאשר ככל שהוא צמוד ליחס הזה – כך השוק מעריך את הסיכונים במעבר בין אתריום 1.0 ל-2.0 כנמוכים.

החל ממועד קריסת LUNA בתחילת-אמצע מאי 2022, חזינו בקשר בין השניים מתנתק, ו-stETH ירד לכ-0.9. מאז שב קרוב ל-1 תוך ימים בודדים, אך בשבוע האחרון מאבד שוב את היחס הקרוב ונסחר כעת באזור ה-0.95.

צלזיוס מאפשרת ללקוחותיה להפקיד אתריום בחוזה של אתריום 2.0 מזה יולי 2021.

אתריום 2.0
היחס בין stETH ל-ETH

כעת באתריום 2.0, באופן כללי, נעולים כ-11% מסך כל המטבעות – כ-12.4 מיליון ETH. כ-300,000 מהם – נעולים עבור לקוחות Celsius. כלומר, מטבעות בשווי של כ-420 מיליון דולר נכון לכתיבת מלים אלו.

אך כדי לספק את התשואות הגבוהות ללקוחותיה, צלזיוס על פי הערכות ממנפת מאד את הכסף של לקוחותיה (כלומר לוקחת כנגדו הלוואות כדי לסחור). בין היתר, כנגד stETH.

עכשיו – מכיוון שהמיזוג ברשת הניסויית בין אתריום 1.0 ל-2.0 עבר בהצלחה, ניתן לשער שזהו סיכון הנזילות שמשפיע על הניתוק בין stETH ל-ETH.

לכן, זה לא מפתיע שרואים זאת בא לידי ביטוי בכך שבימים האחרונים אנו רואים משיכות גדולות מבריכות נזילות שמאפשרות מסחר בין ETH ל-stETH.

הפרוטוקול Amber למשל משך 140 מיליון ד' שווי stETH מהבריכה ושאב ממנה נזילות במעל 20% בתוך זמן קצר.

הלחצים על צלזיוס מגיעים מכל הכיוונים:

  • מחיר אתריום יורד = שווי הערבויות של המינופים בצלזיוס יורד
  • שווי הערבויות יורד = צלזיוס מוכרחה להעמיד ערבויות נוספות או להיהפך ל-Forced Seller (למכור תחת אילוץ של החזרת הלוואה)
  • הנזילות מאד נמוכה לשווקים בהם צלזיוס צריכה למכור = אפקט הירידה מתעצם אף יותר בכל מכירה שולית
  • ככל שהסיכונים של stETH גדלים, כך גם גופים אחרים – שאינם בהכרח בסיכון גבוה כמו צלזיוס – מתומרצים למכור בהקדם

ובכך עשויים להיכנס לאפקט דומינו שמזכיר את של LUNA.

אם לא די בכך, המשתמש Dirty Bubble Media מדווח כי חברת צלזיוס איבדה לכאורה את המפתחות הפרטיים לכ-38,000 מטבעות ETH שהיו נעולים באתריום 2.0 באמצעות השירות Stakehound. המקרה עצמו התרחש ביוני 2021 כאשר Stakehound דיווחה ש-Fireblocks, נותנת שירות אבטחת המטבעות, היא זו שאחראית לכאורה. Stakehound הגישה תביעה נגד Fireblocks בבית משפט ישראלי (שכן החברה ישראלית גם כן), והצדדים טרם הגיעו להבנות (אם כי Fireblocks טוענת כי המקרה אינו באשמתה).

כעת, Dirty Bubble Media עקב אחרי כספי צלזיוס והעברות ארנקיה מפברואר 2021 וגילה כי היא הפקידה בשירות את המטבעות מספר חודשים לפני התקרית. אם אכן אמת בדבר, המשמעות היא שמצוקת הנזילות של צלזיוס אף חמורה יותר.

ימים גורליים

הימים הקרובים צפויים להיות משמעותיים הן לצלזיוס והן למחיר הביטקוין והמטבעות השונים. אם שוק הקריפטו ימשיך ליפול, בין אם כתוצאה מהלחץ והפניקה או בין אם כמכירות מאולצות – הלחץ על צלזיוס רק יגבר.

החברה, אשר גייסה 750 מיליון דולר בחודש נובמבר לפי שווי חברה של 3.25 מיליארד דולר ומשרתת 1.7 מיליון לקוחות, אמנם מחזיקה כ-151,000 מטבעות ביטקוין בשווי של כ-37.75 מיליארד דולר על פי האתר שלה – אך ייתכן כי מצוקת הנזילות והבטחות התשואות יכריעו אותה.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.
בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן