ארדור (Ardor)

קנייה, ארנקים, סקירה ושער המטבע

ארדור היא פלטפורמת בלוקצ'יין המציעה פיתוח חוזים חכמים ואפליקציות מבוזרות.

דרגו את ARDR מ-1 עד 5:

4.1/5 – (8 votes)

היצע ושווי שוק

שער ארדור וכמות המטבעות

מטבעות ה-ARDR חולקו (הוצנחו) ב-2016 למחזיקי המטבע NXT ביחס 1:1 ללא תמורה נוספת. עבור ARDR לא בוצע ICO ולא שוריינו מטבעות נוספים לצוות הפיתוח.

מפתחי ארדור גייסו כספים ממשקיעים בהמשך באמצעות הנפקת טוקן ראשונית (ICO) בסך 15 מיליון דולר בה הוצע למכירה מטבע ה-IGNIS. 

ב-ICO הוצעו למכירה 500 מיליון מטבעות IGNIS עבור כמויות משתנות של NXT בחמש מדרגות מחיר. ה-NXT שגויס הומר ברובו ל-BTC. כ-240 מיליון מטבעות איגניס שלא נמכרו נשארו בידי ג'לורידה החברה המנפיקה.

שאר 500 מיליון ה-IGNIS חולקו למשקיעי NXT ביחס של IGNIS אחד לכל שני NXT שהוחזקו בארנק ביום הקובע 1.1.2018

כרגע נמצאים במחזור קרוב למיליארד מטבעות ARDR וקרוב למיליארד מטבעות IGNIS ולא מתוכננת יצירה או כרייה של מטבעות נוספים. חברת ג'לורידה עדיין מחזיקה נתח של מעל 200 מיליון IGNIS שנשארו מההנפקה.

האחזקה של ג'לורידה ב-ARDR היא כ-4% שנקנו בשוק החופשי.

צוות הפיתוח

מי עומד מאחורי רשת ארדור

את המקורות של ארדור מייחסים לפרויקט קודם בשם NXT ששוחרר בנובמבר 2013 ע"י מפתח אלמוני (סטייל סטושי) בשם BCNext. 

אותו ביסינקסט, טיפוס חשאי שעד היום לא ברור מיהו, ניסה לגייס – לא ממש בהצלחה – ביטקוינים תמורת הטוקנים הראשונים של NXT במה שהיה אחד ה-ICO המתועדים הראשונים. הוא ניסה במשך חודשיים והצליח לגייס רק 21 ביטקוין שהיו שווים רק כ-$4,200 (בסה"כ) בזמנו. 

לבסוף נמאס לו והוא הנפיק את המטבע שהפך במהרה לאחד המטבעות הפופולריים של התקופה והגיע בשיאו למקום שלישי ב-CMC. 

ביסינקסט נעלם קצת אחרי הנפקת המטבע, הוא היה טיפוס חשדני ורדוף פחדים באופן קיצוני, הוא מסר את הפיקוד על הפרויקט לטיפוס צבעוני בשם Come From Beyond או בקיצור CFB. אותו CFB נהיה בהמשך מייסד הפרויקט איוטה (IOTA) ובשלב מאוחר יותר גם טען וסיפק ראיות נסיבתיות להיותו ביסינקסט אך יש המפקפקים בדבר. 

כך או כך תקופת הניהול הקצרה של CFB התאפיינה באי סדר גדול עד שלבסוף לקח את העניינים לידיים מתכנת נוסף, מוכשר הרבה יותר בשם (בדוי כמובן) Jean-Luc Picard.

ז'אן לוק היה אחד מאותם 72 ברי מזל שהשקיעו במטבע הראשוני דבר שדירבן אותו להשקיע את כל מרצו בפרויקט. תחת הנהגתו הפך NXT לאחד מפרויקטי הבלוקצ'יין המתקדמים של התקופה עם תמיכה במגוון מנגנונים מתקדמים של ביזור והצפנה שהקדימו בהרבה את זמנם. 

למרבה הצער המימון הזעום של הפרויקט לא איפשר שיווק וקידום מקצועי וכך לאחר תקופת זוהר קצרה יחסית NXT הלך ונדחק לטובת מטבעות חדשים ונוצצים יותר. אחד החברים בצוות הפרויקט שהצטרף מאוחר יותר לקראת סוף 2014 הוא ליאור יפה, מתכנת ישראלי מוכשר ודמות מוכרת בקהילת הביטקוין המקומית. 

ליאור הצטרף כמעיין סגן של ז'אן לוק ועזר בהפיכת NXT למוצר של ממש עם התקנה ותיעוד וממשק משתמש סביר ויציב. במסורת מסע בין כוכבים קיבל ליאור את הכינוי Riker בו הוא משתמש עד היום בפורומים מסוימים.

יחד עם מנהל הקהילה ההולנדי (Damelon) הקימו השלושה את חברת ג'לורידה (Jelurida) ששמה נגזר משרשור ההברות הראשונות בכינויים שלהם Je-Lu-Ri-Da. מפתחים מקהילת NXT הקימו בהמשך פרויקטים ידועים כמו NEM, IOTA, Komodo, Lisk, Waves ועוד. 

כמו כן NXT שימש כפלטפורמה לגיוס כספים עבור פרויקטים כמו SIA למשל שהנפיק באמצעותו יחידות השתתפות בשם Sia Funds שסיבכו את סייה בהמשך עם הרשויות.

חזרה לג'לורידה, החברה נרשמה בהולנד ב-2016 אולם לא עבר זמן רב מהקמתה ובתחילת 2017 מקימי החברה הסתכסכו ביניהם סביב נושא גיוס הכספים. דמלון שתמך בגיוס כספים מ-VC עזב בטריקה, ז'אן לוק נעלם אך משערים שעודנו מעורב בצורה זו או אחרת ומייסדים נוספים הצטרפו לקבוצה, וליאור נהיה הפנים הציבוריות של החברה.

בתקופה זו החלה עבודה אינטנסיבית על פרויקט המשך ל-NXT בשם ARDOR שנועד לפתור מספר מגבלות יסודיות בארכיטקטורה של NXT עצמו ושל בלוקצ'יין באופן כללי. ארדור ומטבע לווין שלו בשם איגניס (IGNIS) הונפקו בתזמון של שיא קדחת ה-ICO של 2017 ואפשרו לחברה לגייס סכום כסף נכבד. 

החברה עצמה היגרה לשוויץ בעקבות ההנפקה אולם ארדור כמו נקסט לפניו, על אף שמשמש כתשתית למספר רב של פרויקטים, מעולם לא הפך לאחד המטבעות הפופולריים ונשאר בעל שווי שוק צנוע יחסית.

איך זה עובד?

איך עובד מטבע ARDR

ארדור נעזרת במנגנון המשלב "שרשרת אב" אשר אחראית על תהליך הקונצנזוס ומבוססת הוכחת ההחזקה (Proof of Stake), בשילוב עם מספר "שרשראות בן" המשרתות את היישומים המבוזרים.

שרשרת האב מיוצגת על ידי המטבע ARDR בעוד שלכל שרשרת בן טוקן משלה. "שרשרת הבן" המרכזית, שפותחה על ידי החברה שפיתחה את ארדור ולמעשה משמשת כ"דירה לדוגמה", מיוצגת על ידי מטבע נוסף הטוקן IGNIS. כלומר IGNIS מפותח בקוד פתוח ומציג את הפיצ'רים שמתאפשרים באמצעות יצירת שרשרת-בן על ארדור.

לטכנולוגיה של ארדור מספר מרכיבים עיקריים:

  1. קונצנזוס Proof of Stake
  2. שרשרת אב המאבטחת שרשראות בן
  3. ארנק משולב מבוסס API
  4. מנגנון ייחודי של חוזים חכמים

בפסקה הבאה נפרט את הרעיון הבסיסי ועקרונות העיצוב של כל אחד מהמרכיבים

 

1.מנגנון הקונצנזוס של ארדור מבוסס על הטכנולוגיה הותיקה שהוצגה לראשונה ה-NXT.

יתרונה הגדול הוא בפשטותה, כל מטבע הוא למעשה כורה וירטואלי קטן וככל שיש לך יותר מטבעות הסיכוי שלך לכרות את הבלוק הבא גדול יותר. אם נניח מיליארד מטבעות במחזור, חשבון המחזיק מיליון מטבעות יכרה בממוצע אחד מכל אלף בלוקים אבל התהליך הוא רנדומלי.

זהות הכורה של הבלוק הבא ידועה בסבירות גבוהה מה שמאפשר לשגר את הטרנזקציות ישירות אל תחנת הקצה של הכורה אם כתובתה ידועה, או מצד שני לשגר מתקפת DDOS (מתקפת מניעת שירות) אימתנית לכיוון הכורה אם ממש מתחשק. 

2.בעיה קשה בעיצובי בלוקצ'יין מסורתיים לפי מפתחי NXT היא מנגנון ההרס העצמי הטמון בתוכם. הבעיה נובעת מכך שאותו מטבע משמש גם לתפעול הרשת ,למשל לתשלום עמלות, וגם כמטבע בעל ערך שוק.

שימוש כפול זה גורם לכך שכאשר המטבע מצליח הוא גם נהיה יקר מדי לשימוש כפי שאנחנו רואים היטב לאחרונה בביטקוין ואתריום. ארדור מנסה לפתור בעיה זו באלגנטיות ע"י הפרדת המטבע המשמש לתפעול הרשת ARDR ממטבעות אחרים כגון IGNIS המשמשים את האפליקציות המבוזרות.

הפרדה זו מייצרת מנגנון גמיש שחסין הרבה יותר לשינוי שערי מטבע והתייקרות העמלות וגם מאפשר לעסקים לממן את תשלום העמלות עבור המשתמשים שלהם. זה עובד ככה: הפעילות בשרשרת האב היא מינימלית ומשמשת בעיקר לצורך אישור תשלומים ופעילות אחרת בשרשרות הבן.

שרשרות הבן מדווחות "אריזות" גדולות של טרנזקציות לשרשרת האב שמאשרת אותן ומרגע זה לא חובה לשמור אותן לנצח אלה רק לשמור את התוצרים שלהן כגון סכום של מטבעות בחשבון, תוצאות הצבעה, הודעה מוצפנת וכו'.

התיווך בין האב לבנים מבוצע ע"י תחנות האורזים (Bundles) ואילו אישור הבלוקים בשרשרת האב מבוצע ע"י תחנות המחשלים (Forgers) התהליך כולו אינו מסובך וניתן בקלות לעקוב אחריו דרך הארנק המסופק עם התוכנה.

3.בניגוד למרבית מוצרי הבלוקצ'יין שמיד לאחר ההתקנה שולחים את המשתמש אל שורת הפקודה של מערכת ההפעלה, ארדור מספק כחלק מההתקנה הסטנדרטית ממשק ארנק ויזואלי המדגים את מרבית יכולות המוצר דרך הדפדפן ללא צורך בכתיבת פקודות מסובכות. 

4.ארדור מספק מערכת חוזים חכמים פשוטה לפיתוח וקלה לתפעול המבוססת על שפת התכנות Java. החוזים של ארדור אמנם מוגבלים מבחינות מסוימות אבל מאפשרים התממשקות ללא קושי עם מערכות חיצוניות.

לדוגמה, חוזה חכם אחד מספק נזילות לבורסה המבוזרת הממומשת על ארדור, חוזה אחר מספק מטבעות כפיצוי לתחנות קצה השומרות את כל היסטוריית הטרנסאקציות, חוזה אחר משמש כלוטו להגרלת פרסים מבוזרת.

יתרונות וחסרונות

היתרונות והחסרונות של רשת ארדור

  • השימוש של יוזרים במטבע אחד לתשלום עמלות ברשת ומניעת חסם הכניסה של החזקת מטבע ספציפי רק לתשלומים הללו
  • פרוייקט קיים כבר זמן רב והוכיח את יציבותו
  • צוות פיתוח בעל ניסיון
  • הוכחת ההחזקה (Proof of Stake) – פרוטוקול זה לרוב מגיע עם פתרונות “מקלים” כמו Sharding, Pruning, וסנכרון בין צמתים באמצעות מגשרים ריכוזיים
  • שארדינג (Sharding) – מנגנון ה-Sharding הוא מנגנון שיש לגביו ספקות רבים, שכן הוא מעודד ריכוזיות מן הרגע הראשון. בסופו של דבר, הכוח על אימות עסקאות ברשת והשתתפות בה יכול די בקלות להתרכז אצל קבוצות מצומצמות של בעלי הון, ועל מבנה התמריצים ברשת להיות מושלם לחלוטין בכדי שזה לא יקרה
  • רשתות בלוקצ'יין מהסוג הנ"ל הינן בעייתיות שכן כמות המידע שנאלצת להישמר היא עצומה ולפיכך מספר מצומצם של צמתים מאמתים שמחזיקים את כלל ההיסטוריה של רשת הבלוקצ'יין
  • בהנפקת הטוקן הראשונית של IGNIS חולקו המון מטבעות לצוות הפיתוח

ארנקים מומלצים

ארנק ARDR מומלץ

כידוע לכם, עולם המטבעות הדיגיטליים עודנו צעיר ולפיכך חוויית המשתמש בו פחות נוחה. מסיבה זו, ספורים הארנקים אשר מאפשרים החזקה של מספר מגוון של מטבעות שונים במקביל, שנחשבים מאובטחים ומומלצים.

התוכנה הראשית של ארדור מושקת ביחד עם ארנק המציג את כל יכולות המערכת.

קיימים מספר ארנקים צד שלישי התומכים בארדור, אך ארנקי חומרה כגון טרזור ולדג'ר אינם תומכים במטבע.

  1. ארנקי מקוונים – ארנק Free Wallet הינו ארנק הזמין גם בדפדפן וגם במובייל, הארנק בעל קוד פתוח ומאפשר אחזקה של מטבע ARDR.
  2. ארנק תוכנה – ארנק  Ardor Lite Wallet הינו ארנק תוכנה מומלץ וזמין להורדה בחנות של גוגל.

קניית אוגור

איך קונים ARDR ו-IGNIS?

ישנן שתי דרכים עיקריות לרכישת המטבעות ARDR ו-IGNIS. הראשונה היא באמצעות כסף פיאט (דולר, אירו וכו’), ואילו השניה היא באמצעות ביטקוין.

קניית ARDR בכרטיס אשראי

בורסת בינאנס השיקה לאחרונה שירות הפקדות בכרטיס אשראי. מדובר בזירת מסחר וותיקה ואמינה, בעלת נפח מסחר גבוה. הכנו לנוחיותכם את המדריך המלא לבורסת בינאנס.

שימו לב, אפשרות רכישה זו עלולה להסתכם בעמלות של כ-5%, בין השאר בעקבות עמלות המרת מט"ח.

בנוסף, חברת סימפלקס (Simplex) הישראלית השיקה לאחרונה שירות המאפשר רכישה של מטבעות אלה באמצעות כרטיס אשראי.

קניית ARDR באמצעות ביטקוין או USDT

אם אין ברשותכם ביטקוין או USDT, תוכלו לרכוש בעמוד קניית ביטקוין.

אם כבר ברשותכם ביטקוין או USDT אתם יכולים לרכוש ARDR בבורסת Binance. הבורסה הנגישה ביותר לרכישת IGNIS בתמורה לביטקוין או USDT היא Bittrex.

זירת המסחר הסינית הגדולה ביותר בשוק המטבעות הדיגיטליים. בעלת הממשק הנוח ביותר ונפח המסחר הגבוה ביותר. למדריך מלא על בינאנס.

זירת המסחר ביטרקס (Bittrex) מוכרת כאחת מזירות המסחר המפורסמות ביותר בעולם המטבעות הדיגיטליים כיום.

סקירת מטבעות דיגיטליים פופולריים

בואו ללמוד על המטבעות הקריפטוגרפיים

המדריך עזר לכם? פרגנו לנו בכוכבים

תנו ציון מ-1 עד 5:

4.1/5 – (8 votes)

ואם בא לכם גם לשתף ברשתות החברתיות בכלל פינוק 😍

כתיבת תגובה

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

Blockchain Expert 

מקומות אחרונים להכשרה מקצועית עם הסכמה רשמית

מבצע מחירים מיוחד לפסח

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן