קוסמוס (ATOM) – האינטרנט של רשתות הבלוקצ'יין

קנייה, ארנקים, שער וסקירה מלאה על המטבע

קוסמוס (ATOM) הוא פרויקט השואף לגשר על התקשורת בין רשתות בלוקצ'יין שונות, ובכך לאפשר להן להתממשק אחת עם השניה וליצור את "האינטרנט של רשתות הבלוקצ'יין".

הוא עושה זאת באמצעות פרוטוקול הוכחת ההחזקה (Proof of Stake), ועל ידי יצירת כלים למפתחים שמאפשרים מודולריות ויכולת פיתוח תוכנות מבוזרות בצורה פשוטה.

דרגו את ATOM מ-1 עד 5:

4.3/5 – (24 votes)

היצע ושווי שוק

שער ATOM וכמות המטבעות

ל- ATOM היצע כולל מאוד ספציפי – 260,906,513 מטבעות ליתר דיוק. מתוכם, בזמן כתיבת שורות אלה, כ-203,121,910 נמצאים במחזור. ראוי לציין כי מטבעות ATOM אינם מושגים על ידי כריה – אלא הם מושגים באמצעות סטייקינג.

שתי מכירות פרטיות נערכו בינואר 2017, ולאחר מכן מכירה ציבורית באפריל של אותה שנה. אלו גייסו סכום כולל של 16 מיליון דולר, שהם שווה ערך לכ-0.10$ לכל ATOM.

בפירוק חלוקת הטוקנים הוקצו כ-75% למשקיעים, בעוד 25% הנותרים חולקו בין שתי חברות: All In Bits וקרן Interchain.

קוסמוס השוותה טוקנים של ATOM ל-ASIC המשמשים לכריית ביטקוין. כפי שהסביר מאמר טכני שנכתב על ידי צוות Tendermint: "זו חתיכת חומרה וירטואלית (הון כלכלי) שאתה צריך להשיג כדי להשתתף כשומר ברשת."

cosmos distribution

צוות הפיתוח

מי עומד מאחורי מטבע קוסמוס

קוסמוס החל את דרכו בשנת 2014, כאשר נוסדה חברת Tendermint, שתרמה בהתחלה לרשת. 

בשנת 2016 פורסם ה-Whitepaper של קוסמוס – ומכירת הטוקנים נערכה בשנה שלאחר מכן. אפשר להרוויח טוקנים של ATOM באמצעות אלגוריתם היברידי של PoS, והם עוזרים לשמור על אבטחת ה-Cosmos Hub, רשת הבלוקצ'יין של הפרויקט. לטוקן זה גם יש תפקיד במדיניות הרשת.

המייסדים של Tendermint – השער לאקוסיסטם של קוסמוס – היו ג'ה קוון, זרקו מילושביץ' ואיתן בוכמן. 

לג'ה קוון יש  רקע בארכיטקטורת תוכנה של בלוקצ'יין, מדעי המחשב ומערכות מבוזרות. קוון עבד במספר רב של פרויקטים של קוד פתוח, כולל בורסות של מטבעות דיגיטליים. כל אלו הובילו אותו לעבודה הנוכחית שלו על Tendermint, אלגוריתם הקונצנזוס המבוזר " Byzantine Fault Tolerance" שיצר בשנת 2014. 

המשימה שלו היא להפוך את טכנולוגיית הבלוקצ'יין לנגישה יותר שתצרוך פחות משאבים – במטרה להאיץ את האימוץ של טכנולוגיות מבוזרות.  קוון אמנם עדיין רשום כארכיטקט הראשי של הפרויקט, אך הוא פרש מתפקידו כמנכ"ל בשנת 2020. הוא טוען שהוא עדיין חלק מהפרויקט אך בעיקר מתמקד ביוזמות אחרות. הוא הוחלף כמנכ"ל Tendermint על ידי פנג ג'ונג, וכל הדירקטוריון קיבל רענון משמעותי. 

המטרות שלהם כוללות שיפור החוויה עבור מפתחים, יצירת קהילה נלהבת עבור קוסמוס ובניית משאבים חינוכיים, כך שקהל גדול יותר של אנשים יהיה מודע למה רשת קוסמוס מסוגלת.

איתן הוא מייסד שותף של הפרויקטים Tendermint ו-Cosmos, וממשיך להיות מעורב באופן פעיל בפיתוחם. הוא מנכ"ל Informal Systems, חברה המתמקדת במערכות של ארגונים מבוזרים. הוא משמש כסגן נשיא קרן אינטרצ'יין, עמותה ללא מטרת רווח שמטרתה לחקור, לפתח ולקדם רשתות פתוחות ומבוזרות, כמו רשת קוסמוס.

איך זה עובד?

איך רשת קוסמוס עובדת

רשת קוסמוס מתוארת (כמו הרבה פרויקטים אחרים בתחום) כ-"Blockchain 3.0" – וכפי שהוזכר קודם לכן, המטרה העיקרית של קוסמוס היא להבטיח שהתשתית שלה תהיה פשוטה לשימוש. לשם כך, ערכת פיתוח התוכנה (Software Development Kit או בקיצור SDK) של קוסמוס מתמקדת במודולריות – דבר המאפשר לבנות רשת בקלות באמצעות פיסות קוד שכבר קיימות. בהסתכלות לטווח הארוך, קוסמוס מכוונת לכך כי יישומים מורכבים יהיו פשוטים לבנייה.

סקלביליות היא עדיפות נוספת, כלומר קוסמוס מכוונת לעבד יותר עסקאות בשנייה מאשר על גבי רשתות בלוקצ'יין "מיושנות" כמו ביטקוין ואת'ריום. אם רשתות בלוקצ'יין ישיגו אי פעם אימוץ מיינסטרים, הם יצטרכו להיות מסוגלות להתמודד עם הביקוש, בדיוק כמו חברות או אתרי אינטרנט קיימים לעיבוד תשלומים – או להיות טובות אפילו יותר.

cosmos_network

מדיניות הרשת

רשת קוסמוס מורכבת משלוש שכבות:

  1. שכבת היישום – מעבדת עסקאות ומעדכנת את מצב הרשת
  2. שכבת הנטוורקינג – מאפשרת תקשורת בין רשתות בלוקצ'יין ועסקאות
  3. שכבת הקונצנזוס – מסייעת לצמתים להסכים על המצב הנוכחי של המערכת. על מנת לאפשר למפתחים לבנות יישומי בלוקצ'יין, קוסמוס מסתמכת על כלי קוד פתוח.

האלמנט החיוני ביותר לכל השכבות הנ"ל הוא מנגנון הטנדרמינט (BFT Tendermint),  החלק של הרשת המאפשר למפתחים לבנות רשתות בלוקצ'יין מבלי להצטרך לקודד אותם מאפס. טנדרמינט הוא אלגוריתם המשמש את רשת המחשבים המריצים את תוכנת Cosmos כדי לאבטח את הרשת, לאמת עסקאות ובלוקים. הוא מתחבר ליישומים באמצעות פרוטוקול הנקרא  Blockchain Application Interface.

עוד עקרון ליבה ב Tendermint הוא ה- Tendermint Core, מנגנון קונצנזוס שמבוסס על הוכחת ההחזקה (Proof of Stake ובקיצור PoS) השומר על  הסנכרון ברשת המבוזרת של המחשבים המריצים את Cosmos Hub.

על מנת שהמשתתפים ("צמתים מאמתים") יוכלו להפעיל את הבלוקצ'יין ולהצביע על שינויים, עליהם קודם לעשות סטייקינג ל-ATOM. בין מאה הצמתים הראשונים לשים ATOM, כוח ההצבעה נקבע על פי כמות ה-ATOM שהושקעה. משתמשים יכולים גם להאציל את הטוקנים שלהם (Delegation) למאמתים אחרים, ולהקצות להם קולות תוך שהם עדיין מרוויחים חלק מהתגמול, כפי שנהוג בפרוטוקולים של Delegated Proof of Stake.

Cosmos Hub and Zones 

מרכז הקוסמוס (Hub) היה הבלוקצ'יין הראשון שהושק ברשת קוסמוס. הוא נבנה כדי לשמש כמתווך בין כל רשתות הבלוקצ'יין העצמאיות שנוצרו ברשת קוסמוס, המכונות "אזורים" (Zones). ניתן לראות את ה-Hub כמקביל ל-Relay chain בפולקדוט, ואת ה-Zones כ-Parachains.

בקוסמוס, כל אזור מסוגל לבצע את הפונקציות החיוניות שלו בפני עצמו. זה כולל אימות חשבונות ועסקאות, יצירה והפצה של טוקנים חדשים וביצוע שינויים ברשת הבלוקצ'יין עצמה.

מרכז הקוסמוס מסייע  ליכולת פעולה הדדית בין כל האזורים ברשת על ידי מעקב אחר מצבם.

פרוטוקול תקשורת בין-בלוקצ'יין 

ה-Zones מחוברים ל-Cosmos Hub באמצעות פרוטוקול התקשורת Inter-Blockchain (IBC), מנגנון המאפשר למידע לנוע בחופשיות ובבטחה בין כל אזור מחובר.

ברגע שאזור מחובר למרכז הקוסמוס, הוא יכול לפעול יחד עם כל אזור אחר המחובר למרכז, כלומר בלוקצ'יינים עם יישומים שונים, מאמתים ומנגנוני קונצנזוס שונים לחלוטין.

ה-SDK של קוסמוס: 

צוות קוסמוס בנה גם את ערכת פיתוח התוכנה של קוסמוס (SDK), המאפשרת למפתחים לבנות רשתות בלוקצ'יין באמצעות אלגוריתם הקונצנזוס Tendermint.

ה-SDK ממזער את מורכבות הפיתוח בכך שהוא מציע את הפונקציונליות הנפוצה ביותר לרשתות (למשל- סטייקינג, מדיניות, טוקנים וכ"ו..). מפתחים יכולים ליצור תוספים ופיצ'רים משלהם בתהליך הפיתוח. 

קוסמוס איננה מוצר בפני עצמו, אלא מערכת אקוסיסטם הבנויה על סט של כלים מודולריים, הניתנים להתאמה והחלפה. המפתחים על הרשת מוזמנים להצטרף לשיפור הכלים הקיימים וליצור כלים חדשים.

יתרונות וחסרונות

היתרונות והחסרונות של קוסמוס

  • תמיכה רבה ע"י קהילת הקריפטו. כמעט כל הבורסות המובילות הוסיפו את ATOM למסחר ללא שום בקשה מצד היזמים. יתר על כן, הוא נתמך על ידי צ'אנגפן ג'או (מנכ"ל בינאנס) ופרד ארסם (ממייסדי Coinbase). פרד ארסם (או יותר נכון, קרן השקעות  שלו Paradigm) השקיע 9 מיליון דולר בפיתוח.
  • טכנולוגיה מבטיחה. לטענת מרבית המומחים, שילוב של רשתות בלוקצ'יין שונות יפתור הרבה בעיות בשוק מטבעות הקריפטו, וגם יהפוך את התחום לאוניברסלי באמת.
  • שימוש מעשי. הטכנולוגיה משמשת כבר שירותים ויישומים ידועים: Binance Chain, e-Money, IOV, IRISnet, Kava, Lino Networks, Terra ורבים אחרים.
  • מערכת ריכוזית – למעשה, הרשת מנוהלת על ידי 100 מאמתים. וכדי להישאר מאמת, עליך להגדיל כל הזמן את הנכסים שלך. יש מומחים שמניחים שתוכנית כזו עלולה להוביל להופעת "לווייתנים" בשוק הקוסמוס המקומי.
  • תחרות חזקה. פרויקטים כמו אתריום 2.0, Polkadot וקרדאנו מתפתחים גם בכיוון דומה.
  • התפתחות איטית. הכרונולוגיה של הפרויקט נראית מוזרה למדי:
    • 2014 – פיתוח טכנולוגיה.
    • 2017 – יצירת פלטפורמה, עבודה טכנית.
    • 2019 – כניסה לשוק.
  • השקת המערכת המלאה תוכננה לחודש פברואר בשנת 2018. התאריך נדחה יותר מפעם אחת. ובמאי 2019 הציגו היזמים רק רשת בדיקות (testnet) ויישומים לסמארטפונים. היום הפרוייקט פתוח ורץ
  • בדומה לפולקדוט, אתריום 2.0 ואחרות, קוסמוס משתמשים בשיטה טכנולוגית שנקראת Sharding לטובת יצירת רשת התקשורת בין רשתות בלוקצ'יין שונות. למנגנון ה-Sharding יש חסרונות רבים ויש שרואים בו כנקודת כשל ריכוזית

ארנקים מומלצים

ארנקי ATOM

עולם המטבעות הדיגיטליים עוד צעיר, ולפיכך עוד לא מונגש כפי שצריך. לכן את חלקם של המטבעות עלינו להחזיק ארנק בנפרד – על אף חוסר הנוחות שבכך.

ארנקי חומרה – הארנקים המומלצים ביותר. ארנק חומרה הוא כונן קשיח חיצוני אשר מהווה הדרך הבטוחה ביותר כיום להחזיק מטבעות דיגיטליים. ישנם שני ארנקים שאנו ממליצים עליהם:

ארנק טרזור (Trezor) – נחשב לוותיק ביותר. מדובר בארנק מאובטח מאד ובעל חוויית משתמש מצוינת. בנוסף לביטקוין ואת’ריום, יכול טרזור להכיל עוד מספר מטבעות נוספים. הכנו עבורכם את המדריך המלא לארנק טרזור

ארנק לדג’ר ננו אקס (Ledger Nano X) – ארנק מטעם חברת לדג’ר הצרפתית. מכיל מגוון רחב יותר של מטבעות ביחס לטרזור, נחשב מאובטח באותה מידה לפחות. גם כאן, הכנו עבורכם את המדריך המלא לארנק לדג’ר.

ארנק טראסטארנק טראסט (Trust Wallet) הוא ארנק קוד פתוח לטלפון החכם התומך בלמעלה מ-160 מטבעות דיגיטליים. למדריך המלא לחצו כאן

קניית ATOM

איך קונים ATOM?

קניית ATOM באמצעות ביטקוין או אתריום

ATOM ניתן למסחר חופשי בבורסות הגדולות. זוגות המסחר כוללים מטבעות קריפטוגרפיים, מטבעות פיאט וסטייבלקוינס.

כמו רוב המטבעות הדיגיטליים היום, יכול להיות מעט מעיק לרכוש אותם באמצעות כסף פיאט (דולר, יורו, שקל וכו') אלא בעיקר באמצעות ביטקוין או באת'ריום. לכן אנו ממליצים על קניית ביטקוין או את'ריום תחילה.

בהתחשב בגודל של קוסמוס, הטוקן זמין כעת במספר בורסות מרכזיות – כגון Binance, Coinbase ו- OKEx. קיימים גם מספר זוגות מסחר עם מטבעות פיאט.

זירת המסחר הסינית הגדולה ביותר בשוק המטבעות הדיגיטליים. בעלת הממשק הנוח ביותר ונפח המסחר הגבוה ביותר.

אחת הבורסות היותר פופולריות בסין ובמזרח הרחוק, והינה בין הבורסות המובילות בעולם למסחר בנגזרים פיננסיים כגון חוזים עתידיים.

סקירת מטבעות דיגיטליים פופולריים

בואו ללמוד על המטבעות הקריפטוגרפיים

המדריך עזר לכם? פרגנו לנו בכוכבים

תנו ציון מ-1 עד 5:

4.3/5 – (24 votes)

ואם בא לכם גם לשתף ברשתות החברתיות בכלל פינוק 😍

כתיבת תגובה

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן