נם (XEM)

תנועת הכלכלה החדשה

נם (NEM), ראשי תיבות של "תנועת הכלכלה החדשה" (New Economy Movement), הוא פרויקט שהוקם באמצע 2014 (גרסת האלפא) ואמור לשפר את טכנולוגיית הבלוקצ'יין הקיימת במספר מובנים ולאפשר להריץ עליה מערכת חכמה של נכסים ("Smart Assets") מסוגים שונים כמו למשל התחייבויות עסקיות, חוזים, חבילות ועוד.

דרגו את XEM מ-1 עד 5:

4.4/5 – (7 votes)

היצע ושווי שוק

שער נם וכמות המטבעות

כאמור, המטבע שמריץ את NEM נקרא XEM. כמות המטבעות הכוללת היא 9 מיליארד, כאשר כולם כבר נמצאים בסירקולציה, מה שלמעשה מונע אינפלציה ואיבוד של ערך המטבע. בפרוטוקול ה-XEM אין הליך של כרייה או אינפלציה.

את הערך הנוכחי שלו תוכלו לראות בתיבה בצד שמאל.

צוות הפיתוח

מי עומד מאחורי מטבע נם

הרעיון לפתח את NEM התחיל לאחר דיון בפורום של מפתחים בסצנת הקריפטוגרפיה שקרא ליצור פרויקט חדש שיבנה על ידי הקהילה. בהתחלה הוא היה אמור להיות נגזרת (Fork) של פרויקט בשם NXT, אבל בסופו של דבר הוחלט לבנות אותו מאפס. כל אחד מ-15,000 המאמצים המוקדמים הסכים לקנות מניה אחת שהייתה שווה ל-2.25 מטבעות XEM (המטבע המשמש את NEM).

NEM נבנה באמצעות Java (ובעתיד גם ++C) על ידי ארגון "Nem.IO" הממוקם בסינגפור. הארגון מורכב מתשעה חבריים מייסדים (מתוכם ארבעה בחבר המנהלים) ושבעה חברי מועצה. בנוסף, ישנו צוות קטן של שני אנשים שמבצע את הפעולות הגלובאליות.  נכון לינואר 2018, הפרויקט עדיין נמצא בשלב הבטא.

איך זה עובד?

איך עובד מטבע נם

בעוד שרוב המטבעות שנוצרו עד כה עובדים על אלגוריתמי ה-PoS או ה-PoW, ב-NEM יש לא מעט חידושים. הכי בולטים מביניהם הם תהליך הקציר (Harvest) שמחליף את תהליך הכרייה המוכר והוכחת החשיבות (Proof of Importance), שמחליפה את הוכחת העבודה.

אלגוריתם ה-PoI נועד להשגת קונצנזוס ברשת ומהווה תמריץ להשתתפות בהרצתה (כלומר, צומת מלא). לכל צומת יש 'דירוג חשיבות' אשר קובע כל כמה זמן הוא יכול 'לקצור' (חשבו על זה ככרייה) מטבעות XEM. חלק מזה עובד תודות להליך ה-Vesting (הענקת זכויות).

כאשר משתמש מוסיף מטבעות XEM לארנקו, אין לו עדיין זכויות עליהן. אך בכל יום שעובר, 10% מן המטבעות האלו עוברת את תהליך הענקת הזכויות, וכאשר ישנם 10,000 מטבעות עם זכויות, נוצר בלוק חדש והמשתמש מקבל עמלה בצורת מטבעות XEM נוספים (זהו למעשה תהליך הקציר).

כך למשל, אם יש לי 20,000 מטבעות שלא עברו את התהליך, לאחר יום יהיו לי 2,000 מטבעות עם זכויות ועוד 18,000 יחידות ללא זכויות. ביום הבא 1,800 יחידות נוספות יעברו את התהליך, ולכן בסוף היום יהיו לי בארנק 3,800 יחידות עם זכויות ועוד 16,200 ללא זכויות – וכן הלאה עד אשר נגיע ל-10,000 מטבעות Vested. מכאן ואילך, תהליך הקציר קורה אוטומטית – ללא צורך להיות מחובר ומסונכרן לבלוקצ'יין.

תהליך הקציר אגב, נועד לוודא את שלמות השרשרת: כל פעם שמישהו מבצע העברה, המחשב הראשון שמבחין בהעברה ומאמת אותה, מיידע משתמשים אחרים המפעילים צמתים ויוצר "מפל" (Cascade) של נתונים. בנוסף, שילוב הליך הקציר עם אלגוריתם ה-PoI גורס שככל שבתור משתמש תבצע יותר עסקאות ותגביר את מידת השימוש ברשת – תגדל תוצאתך במדד החשיבות.

בנוסף, יש לציין שתהליך הקציר אינו תלוי ברמת החומרה של המחשב והוא אפקטיבי הרבה יותר מבחינה אנרגטית (עד פי 100), וזאת בניגוד לתהליך הכרייה שדורש שימוש בכרטיסי מסך/חומרה חזקים שמחירם מטפס עם הזמן (מכיוון שהביקוש עולה על ההיצע). בנוסף לכך, התוכנה שמנהלת את הצמתים וזו שמבצעת את הקציר היא אותה תוכנה, כך שיש אינטרס גדול יותר למשתמשים לנהל צמתים מלאים, מה שהרשת הופכת לפחות ריכוזית.

לבסוף, נדגיש כי אף ישנם "סופר צמתים" עם כוח גדול במיוחד שמאפשרים לקבל יותר מטבעות מאשר בקציר הרגיל (סך הכול 70,000 מטבעות ליום), אך למשתמש שמריץ את הצומת חייבים להיות לפחות שלושה מיליון יחידות XEM.

מבנה הרשת

רשת ה-NEM בנויה משתי שכבות בסיס: בשכבה התחתונה ביותר נמצאת השרשרת עצמה. בשכבה האמצעית נמצא שרת ה – API (ממשק לתכנות יישומים).

ברשת הבלוקים עצמה ישנם צמתים שונים (Nodes) המעבדים ומוודאים את ההעברות השונות. העובדה שניתן לקרוא לפונקציות שונות ברשת דרך ה-API, מאפשרות לבנות על גביה יישומים בקלות יתרה.

מעבר לשתי שכבות הבסיס, ישנן מספר דרכים להרצת אפליקציות ויישומים, למשל:

  • שרת אפליקציות שיושב ישירות מעל השרת ה-API Gateway ומתממשק מול אפליקציות ווב ומובייל.
  • אפליקציות מובייל המתממשקות ישירות מול השער ללא שכבה נוספת.
  • הוספה של שרת מתאם (Adapter Server) שמאפשר לעבוד עם שרת קיים ולקוחות או מסדי נתונים המחוברים אליו .קרדיט: coincentral

יש לציין כי בדומה לקציר, תהליך הניהול הפנימי של הרשת הוא אפקטיבי מאוד.

פיתוח

כאשר מפתח רוצה לפתח אפליקציה ברשת ה-NEM, הוא משתמש בכתובות שונות שמשמשים ככלי קיבול לנכסים שאפשר לעדכן ולשנות לאורך הזמן. לדוגמה, כתובת יכולה לייצג מטבעות שמוחזקים בארנק, מסמך חתום או הצבעות של בוחרים.

לכל נכס ישנו פסיפס תואם (Mosaic) שמייצג אותו באמצעות מידע דיגיטאלי דמוי טוקן ויושב על גבי אותה הכתובת. המבנה הזה מאפשר לפתח אינספור אפליקציות ויישומים המיועדים לצרכים שונים של המשתמשים ולהעביר נכנסים בצורה בטוחה בין הכתובות השונות.

בנוסף לזאת, לכל משתמש יש סוג של כתובת בית, Namespace, הדומה במקצת לאופן בו דומיינים (שמות מתחם) פועלים ברשת האינטרנט. המשמעות היא שאפשר לפתוח כתובות משנה ולספק שמות לכתובות ולפסיפסים השונים על מנת שיהיה קל לזכור אותם.

הגנה על הרשת באמצעות מוניטין

האלגוריתם שמנהל את הרשת  נקרא ++Eigentrust, ובנוסף לדרגת החשיבות (המבוססת על מדד החשיבות של ה-PoI) שהוא מענק לכל צומת, הוא מעניק גם דרגת מוניטין (Reputation). כל צומת מקבל מידע מצמתים אחרים (כמו לדוגמה העברות ובלוקים חדשים שנוצרים) ומוודא אותו. אם המידע תקין, המוניטין של הצומת שסיפק את המידע משתפר, אם הוא לא מאומת, המוניטין נעשה גרוע יותר.

האלגוריתם נעזר גם במסנני ספאם, חתימת זמן לרשימת פעולות שאינה תלויה בשרת חיצוני, ופרוטוקול הצפנה שאינו דורש מניפולציה על ההעברות. בנוסף, ניתן להקצות מספר חתימות לכל כתובת וכך להגדיר כתובות משותפות או לשלוט על מספר נכסים וכלי קיבול.

יתרונות וחסרונות

היתרונות והחסרונות של מטבע נם

ל – NEM יש שימושים פוטנציאלים רבים שאפשר ליישם כגון הצבעות בטוחות , מימון המונים, אחזקת מניות, אחסון רשומות ועוד, פונקציות שיכולות לשמש גם ארגונים, תעשיות מורכבות ואפילו בנקים או גורמי ממשל, כל זאת ברמת אבטחה מקסימלית. למעשה, הוא יכול לספק ניתוח של ההוצאות של מי שמשתמש בו על מנת למצוא דפוסים מסוימים ולחסוך בעלויות.

אחד המיזמים שכבר הביע אמון בפרויקט הוא Mijin, ומטרתו היא לספק שרשראות פרטיות עבור מוסדות שונים ועסקים, בינתיים בעיקר ביפן, אבל בעתיד גם בשוק הגלובאלי. בנוסף, ל-NEM יש כבר "אינקובטור האצה" למפתחים בקואלה לומפור שבאינדונזיה.

עוד יתרון גדול של NEM הוא שניתן להשתמש בצמתים של המשתמש לצרכים פרטיים על שרת פנימי, ואפשר לבחור עד כמה תהליך האימות יהיה הדוק ועל ידי כך להפוך את ההעברה למהירה או איטית יותר (בטוח יותר -> איטי יותר וההפך). למעשה, אם ממש רוצים, ניתן ליצור מטבע מותאם אישית ולבצע בעבורו הנפקת טוקן ראשונית (ICO).

מבחינת עלות וביצועים, ההעברות בתוך השרשרת לוקחות פחות מעשר שניות כולל האימות. עלות ההעברה הממוצעת כרגע היא 0.1%, הרבה פחות מזו של חברות האשראי ו-PayPal, שכרגע יש להן סוג של מונופול (או דאופול אם תרצו) על שוק הטראנזקציות ברשת. בנוסף, אין בעיה לבצע מאות או אפילו אלפי העברות במקביל, מה שהופך את NEM לפלטפורמה שיכולה לעבוד בהיקף גדול במיוחד שמתאים לשימושים גלובליים.

בראש ובראשונה, למרות שיש כבר קונספט לרשת ה-NEM עצמה והמטבע נסחר, עדיין אין מפת דרכים של ממש.

חסרון אחר שיש כאלו שיראו בו דווקא יתרון הוא שהרשת עצמה בנויה על עמלות שמשולמות ב-XEM, אך כזכור, ל-XEM יש מספר מוגבל של יחידות (כתשעה מיליארד). במילים אחרות, מי שיכנס לשוק מאוחר מדי, יצטרך לשלם לא מעט כסף בשביל להשתמש ברשת.

חסרון / יתרון נוסף הוא העובדה שניתן לנטר את ההעברות שמתרחשות על גבי הרשת הציבורית. זה אולי לא תורם לאנונימיות של המשתמשים שמעוניינים בכך, אבל הופך את התהליך להרבה יותר בטוח עבור יתר המשתמשים.

עוד חסרון נעוץ דווקא בתדמית של NEM – הוא אולי פונה לעסקים ולשימושים מתקדמים, אבל מי שרק מתחיל להתעניין בסצנת הקריפטוגרפיה עשוי שלא לגלות בו עניין מכיוון שאין ל-XEM שימוש של ממש מעבר לרשת עצמה והוא לא נועד להחליף שטרות ומטבעות רגילים  (fiat currencies).

ארנקים מומלצים

ארנק נם מומלץ

  • ארנק תוכנה – כרגע יש רק ארנק תוכנה אחד שתומך ברשת ה-NEM באופן רשמי בשם NEM Nano Wallet. יש לו גרסאות ללינוקס, מק וחלונות, גרסה גלובאלית וגרסה למובייל, כולן בקוד פתוח. העובדה שהוא עובד על בסיס פלטפורמת רשת, מאפשרת גם למכשירים חלשים יחסית להריץ אותו.

הארנק יכול לשלוף מידע מהרשת ולתקשר עם הצמתים הספציפיים שלה, NIS (בקישור המצורף ניתן גם להוריד תוכנה להרצת הצמתים).

יתרון ספציפי של הארנק הוא שהוא יכול לתקשר גם דרך חומת אש (Firewall), מה שמוסיף לאבטחה שלו.

  • ארנק חומרה – ניתן לבצע אינטגרציה בין ארנק התוכנה לבין ארנקי החומרה של Trezor.
  • ארנק סלולר – NEM ל-iOS ולאנדרואיד – קוד פתוח ונבנה ע"י NEM Foundation.

קניית נם

איך קונים נם?

למרות ש-XEM הוא מטבע חדש יחסית שאין לו שימושים מחוץ לרשת, יש לא מעט זירות שמוכרות אותו כמו BittrexPoloniex ועוד (לרשימה המלאה). כמו כן, ניתן לקנות אותו ברשתות של חלפנים כגון Changelly.

בנוסף, יש כמובן אפשרות לקנות אותו באמצעות מסחר ישירות מול אנשים אחרים דרך הארנק עצמו.

ישנן שתי אפשרויות נוספות לקבלת XEM ללא תשלום, אך תחת מספר תנאים:

  1. ישנו "ברז" שפועל על בסיס תרומות ומאפשר לכל אחד לקבל מספר מטבעות XEM בחינם, אך יש לשים לב שזו כלי חד פעמי.
  2. מי שיכול לשכנע את הקהילה שהוא יכול לעשות שימוש טוב במטבעות ה-XEM, עשוי לקבל חלק מ-300 מיליון היחידות שנמצאות בקרן המיועדת למפתחים וסטארטפים.

סקירת מטבעות דיגיטליים פופולריים

בואו ללמוד על המטבעות הקריפטוגרפיים

המדריך עזר לכם? פרגנו לנו בכוכבים

תנו ציון מ-1 עד 5:

4.4/5 – (7 votes)

ואם בא לכם גם לשתף ברשתות החברתיות בכלל פינוק 😍

תגובה אחת

כתיבת תגובה

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן