ראשי » מטבעות דיגיטליים » פולקדוט (DOT) – המדריך המלא לפרויקט שמאיים על אתריום
קנייה, ארנקים, שער וסקירה מלאה על המטבע
פולקדוט (Polkadot) הוא פרוטוקול בעל קוד פתוח המאפשר העברה של מספר סוגים של נתונים, נכסים דיגיטליים וטוקנים בין רשתות בלוקצ'יין שונות, ובכך מאפשר תקשורת ופעולות הדדיות בין הרשתות השונות. מטרת הפרוטוקול היא ליצור רשת המאגדת את כל עולם המטבעות הדיגיטליים תחת קורת גג אחת.
דרגו את DOT מ-1 עד 5:
היצע ושווי שוק
הנפקת הטוקן הראשונית כללה כ-10 מיליון מטבעות, אך לאחר מכן חולק כל מטבע ל-100 מטבעות חדשים (סה”כ מיליארד). כיום ישנם כ-900 מיליון מטבעות בסירקולציה והיצע המטבעות המקסימלי לא נקבע מראש ואף יגדל בעתיד על מנת לתמוך בהרחבת Staking עתידית, אחזקת והפעלת המדיניות של הרשת. באוקטובר 2017 גויסו כ- 145 מיליון דולר לטובת הפרויקט. 50% מהטוקנים שהונפקו הוצעו למכירה פומבית, 20% הופצו לפני ההשקה (Airdrop) ו-30% הנותרים נשארו בידיו של העמותה המייסדת Web3.
צוות הפיתוח
רשת פולקדוט הוקמה בשנת 2016 על ידי ד”ר גאווין ווד, מייסד שותף ומנהל טכנולוגיה ראשי לשעבר של רשת את’ריום ויוצר שפת התכנות Solidity שעליה מבוססת רשת את’ריום. ד”ר ווד ייסד את פולקדוט עם רוברט הברמייר ופיטר צבאן לאחר שהבין שאת’ריום 2.0 לא תיבנה מהר כפי שציפה. בעקבות כך התחיל לבנות רשת שלדעתו תפתור הרבה מהבעיות שראה ברשת את’ריום.
גאווין הקים את עמותת Web3 Foundation, שבסיסה בשוויץ, ואשר משמשת כישות המנהלת את פולקדוט. כמו כן, הקים את Parity Technologies בברלין העוסקת בפיתוח השוטף, לצד ד”ר יוטה שטיינר.
איך זה עובד?
רשת פולקדוט מורכבת ממספר שכבות המאפשרות את פעילותה:
שרשרת זו היא השרשרת המרכזית של הרשת שם נמצאים כל מאמתי הרשת (Validators) המחזיקים בכמות המינימלית (או יותר) של מטבעות DOT הנעולים בתוכה (מוכר גם כ-Staking). נעילת המטבעות מקנה זכויות השתתפות באימות הטרנסקציות הנעשות ברשת בדומה לפרוטוקול את’ריום 2.0 אשר מושק בימים אלה (מנגנון קונצנזוס שנקרא Proof of Stake). שרשרת הממסר מורכבת ממספר סוגי עסקאות הכוללים דרכים לקיים אינטראקציה עם מנגנון מדיניות הרשת, שיבוצים לשרשראות משניות הנקראות “שרשראות מקבילות” (Parachain) ובחירת מועמדים כמאמתי הרשת.
מרבית החישובים המתמטים המתרחשים ברחבי רשת פולקדוט בכללותה יועברו לשרשראות “מקבילות” ספציפיות בעלות יישומים רלוונטים שונים, שתפקידן לטפל בשימושים שונים. רשת פולקדוט לא מציבה אילוצים לגבי מה שרשראות אלו יהיו מסוגלות לעשות מלבד זה שהן חייבות להיות מסוגלות לייצר הוכחה (מתמטית) שניתן לאמת אותה על ידי המאמתים שהוקצו להן. חלקן עשויות לשמש עבור אפליקציות מבוזרות, חלקן בתכונות ספציפיות כמו פרטיות או סקלאבליות (מדרגיות) וחלקן אף עשויות להיות עשויות מארכיטקטורות ניסיוניות שאינן בהכרח מבוססות בלוקצ’יין, כגון ה-Tangle של IOTA.
לרשת פולקדוט יש איזור שיתוף בין שרשרת הממסר (הראשית) לבין השרשראות המקבילות.
במידה ושרשרת הממסר מתאתחלת מכל סיבה שהיא, אז גם כל שרשראות המקבילות יאותחלו יחד איתה. זאת על מנת להבטיח שתוקף פעולות המערכת כולה ישאר אמין ויוכל להימשך וששום חלק בה אינו מושחת או זדוני.
מדיניות רשת פולקדוט מבוססת על פרוטוקול קונצנזוס “מועמדות להוכחת ההחזקה” (Nominated Proof of Stake) שבשונה מפרוטוקול ההוכחת ההחזקה הסטנדרטי, מספר בלתי מוגבל של מחזיקי המטבע DOT יוכל לגבות מספר גדול אך מוגבל של מאמתים שיהיו אחראים על תפקוד רשת הממסר.
ישנם ארבע תפקידים ראשיים המפעילים את הרשת:
מאמתים (Validators) – מאבטחים את רשת הממסר על ידי Staking של מטבעות DOT, אימות הוכחות של ה”אספנים” והשתתפות בקונצנזוס עם שאר המאמתים.
ממנים (Nominators) – אחראים על אבטחת שרשרת הממסר על ידי מינוי מאמתים אמינים.
אספנים (Collators) – אחראים על תחזוקת תפקוד שרשראות העובדות במקביל ומייצרים הוכחות עבור המאמתים בהן אגע בהמשך (Sharding)
דייגים (Fishermen) – מנטרים את רשת פולקדוט ומדווחים על התנהגות חשודה או זדונית למאמתים. כל אספן או צומת מלא (Full Node) בשרשראות המקבילות יכולים לתפקד כדייגים
המדיניות של רשת פולקדוט פועלת בצורה כזו כך שלכל מחזיקי DOT יש כוח השפעה ולכן שינויים והצעות יכולות להיעשות גם על ידם וגם על ידי מועצת המאמתים שנבחרו בהתאם למשאל הנעשה ברשת.
הפועל To Shard זה בעצם לחלק/לפצל משהו לחלקים קטנים במספר שרתים או צמתים, מה שמאפשר להם לעבוד במקביל בכדי לעבוד במהירות גבוהה יותר ויעילה יותר.
החלקיקים (Shards) בפולקדוט הם בעצם השרשראות המקבילות, כאשר כל שרשרת נחשבת חלקיק. פולקדוט משתמשים במנגנון שנקרא שרדינג הטרוגני, שבעצם מאפשר חופש פעולה גדול יותר למפתחים. להזכירכם, כל עוד שרשרת הממסר מקבלת את ההוכחה המתמטית אז הכל תקין מבחינת הפרוטוקול, וזאת בניגוד לשיטות אחרות כגון שרדינג הומוגני אשר רשת את’ריום 2.0 צפויה להשתמש בו, ואינו מאפשר תאימות רוחבית.
בדיוק כמו שטורנטים עובדים, דמיינו שאתם מורידים קובץ גדול ממספר שרתים במקביל כך שכל שרת אחראי על חלק מסויים מהקובץ וכל השרתים עובדים יחד בו זמנית. פתרון זה נובע ממעמסה שיכולה להיווצר על מערכת הבלוקצ’יין ברגעי עומס.
יתרונות וחסרונות
ארנקים מומלצים
עולם המטבעות הדיגיטליים עוד צעיר, ולפיכך עוד לא מונגש כפי שצריך. לכן כמעט לכל מטבע דיגיטלי עלינו להחזיק ארנק בנפרד – על אף חוסר הנוחות שבכך.
לפני שקונים פולקדוט, עלינו לפתוח ארנק עבור המטבע. אלו הארנקים המומלצים לפולקדוט:
קניית פולקדוט
כמו רוב המטבעות הדיגיטליים היום, קשה מאד לרכוש אותם באמצעות כסף פיאט (דולר, יורו, שקל וכו’) אלא בעיקר באמצעות ביטקוין או באת’ריום. לכן אנו ממליצים על קניית ביטקוין או את’ריום תחילה.
זירת המסחר הסינית הגדולה ביותר בשוק המטבעות הדיגיטליים. בעלת הממשק הנוח ביותר ונפח המסחר הגבוה ביותר.
חלפן הכספים מאפשר אף לבצע המרת קריפטו לקריפטו דרכו. העמלות ביחס לבינאנס גבוהות יותר, אך חוויית הקנייה והמהירות שלה גבוהות יותר.
תנו ציון מ-1 עד 5:
ואם בא לכם גם לשתף ברשתות החברתיות בכלל פינוק 😍
עוד על פולקדוט:
קריפטו ג׳ונגל הוא אתר תוכן, חדשות ולימוד שהוקם עבור עולם המטבעות הדיגיטליים וקהילת טכנולוגיית הבלוקצ’יין הישראלית. אנו מציעים את החדשות העדכניות ביותר, ניתוחים ופרשנויות לסוגיות חמות בשוק, סיקור מטבעות מתפתחים וקיימים, ואף מדריכי לימוד מקוונים וקורסי למידה דיגיטליים ופרונטליים.
כל הזכויות שמורות ל- Crypto Jungle (קריפטו ג’ונגל) © אין לראות בכתוב כייעוץ או המלצה להשקעות, הגלישה היא באחריותכם הבלעדית ובהתאם לתנאי השימוש באתר. כל התכנים בבלוג ביטקוין ומטבעות דיגיטליים זה, מובאים תחת רשיון קריאטיב קומונס הדורש ייחוס ושחרור זהה. קידום אתרים על ידי: AskPavel
גם אנחנו שונאים ספאם, נשלח רק תוכן איכותי ורלוונטי
30% הנחה!
הקורס שלנו במבצע מיוחד :)