טזוס (Tezos)

קנייה, ארנקים, שער וסקירה מלאה על המטבע

טזוס היא פלטפורמה לחוזים חכמים ואפליקציות מבוזרות המבוססת על טכנולוגיית הבלוקצ׳יין ועל מנגנון 'הוכחת ההחזקה'. כמו כן, טזוס מאפשרת למחזיקי המטבע שלה (XTZ) להיות שותפים במערכת הממשל המבוזרת ומערכת קבלת ההחלטות שעוסקות בשינויים ברשת.​​

דרגו את XTZ מ-1 עד 5:

4.2/5 – (8 votes)

היצע ושווי שוק

שער טזוס וכמות המטבעות

סימול המטבע של טזוס הוא XTZ. כיום, יש כ-757 מיליון מטבעות מסתובבים בסירקולציה כאשר כל שנה מתווספים עד כ-5.4% מטבעות חדשים להיצע הקיים נכון לכתיבת מילים אלו אין היצע מקסימלי למטבע.

בערך כל דקה נוצר בלוק בשרשרת הבלוקים, ועמו גמול של 16 מטבעות ליוצר הבלוק

כל בלוק הוא חלק ממחזור שנקרא ״סייקל״ (Cycle) וכל סייקל נבנה מ-4096 בלוקים במשך שלושה ימים. הסייקלים אינם בעלי חשיבות רבה למשתמשים הרגילים במטבע, אך הם בעלי משמעות לאלו שמשתתפים בפרוטוקול 'הוכחת ההחזקה' ע"י נעילת מטבעות בארנק ייעודי וכתוצאה 'כריית' בלוקים והשתתפות באימות הקונצנזוס של הרשת.

ביולי 2017 הנפיקה החברה את המטבע שלה, XTZ, וגייסה 232 מיליון דולר לטובת פיתוח האקו-סיסטם סביבו.

במהלך ההנפקה 763,306,929 מטבעות XTZ: 

79.59% מהמטבעות חולקו בין המשקיעים, 0.41% קיבלו האופים והקבלנים הראשונים ברשת (כפי שיוסבר בהמשך), 10% יועדו לקרן טזוס (Tezos Foundation), ו-10% נוספים לחברת Dynamic Ledger Solutions שעומדת מאחורי המטבע.

צוות הפיתוח

מי עומד מאחורי מטבע טזוס

טזוס פותחה על ידי קטלין ברייטמן, אשר הייתה מקורבת לאסטרטג בכיר ב-R3, חברה גדולה למחקר ופיתוח של בלוקצ'יין, ובעלה ארתור ברייטמן, אנליסט שעבד עבור גולדמן זאקס ומורגן סטנלי.

באוגוסט 2014 פרסם ארתור 2 מסמכי ווייטפייפר המציגים את טזוס, בהם ביקר ארתור את חוסר יכולת האימוץ של ביטקוין והציע את טזוס, מטבע דיגיטלי אשר ישרוד על ידי התפתחות הרשת לאורך זמן.

כשנה לאחר גיוס הכספים, ביוני 2018 הוקמה הרשת הניסיונית (Testnet) של טזוס. בספטמבר 2018 הושקה  הרשת הראשית של המטבע (Mainnet), עם הרבה 'הייפ' סביב ההשקה.

עם זאת, העמותה Tezos Foundation אשר בחסותה גויסו הכספים לפיתוח הפרוטוקול ואשר מנוהלת ע"י האחים ברייטמן, הייתה במוקד של סקנדלים רבים בתעשייה. בין היתר, החברה חוותה בעיות רבות שהחלו בתביעות ייצוגיות ע׳׳י משתתפי הנפקות שנסגרו בפשרה לטובת המשקיעים. אך חמור יותר היה מאבק הכוחות בין בעלי החברה והקניין הרוחני של קוד התוכנה לבין הנשיא לשעבר וחבר ההנהלה יוהן גברס.

איך זה עובד?

איך עובדת פלטפורמת טזוס

פלטפורמת טזוס מבוססת על פרוטוקול הוכחת ההחזקה ייחודי לו הם קוראים Liquid Proof of Stake, שכן בניגוד למנגנוני הוכחת ההחזקה אשר מאלצים את המשתמשים לנעול מטבעות בסכומים גבוהים (לרוב) על פני תקופת זמן ארוכה (לרוב), בטזוס המנגנון מאפשר למחזיקי המטבעות להשתתף בקונצנזוס בצורה נזילה שאינה מחייבת, אך בהתאם לסייקלים שצוינו לעיל.

משמעות הדבר היא שבניגוד לביטקוין, לא קיימת כריית מטבעות באמצעות שימוש באנרגיה, דבר אשר חוסך עלויות של ציוד מחשוב יקר ומפחית פגיעה באיכות הסביבה. אלא, במנגנון הוכחת ההחזקה – נעילת המטבעות בארנק ייעודי מהווה השתתפות באימות ויצירת הבלוקים והטרנסקציות שמבוצעות ברשת, ועבור הנעילה – "הכורים", או יותר נכון הסטייקרים (מלשון Proof of Stake), מתוגמלים במטבעות חדשים.

הסטייקרים בטזוס נקראים ״אופים״ (Bakers) ותפקידם, בדומה לעבודתם של כורי הביטקוין, היא אימות עסקאות והעברות.

תהליך האימות נקרא ״מבצע אפייה״ (Baking operation) וכדי להיות אופה ברשת טזוס חייב ארנק להחזיק לפחות 8,000 מטבעות XTZ כמות הידועה בתור ״רול״ (Roll) בלקסיקון של טזוס. מי שאינו מעוניין לנעול 8,000 מטבעות, יוכל להצביע לאופה אחר בתהליך שנקרא Delegation. ההצבעה מבוצעת באמצעות מטבעות שמחזיק המשתמש, ובמידה והמטבעות של המצביע אכן משתתפים בקונצנזוס ויוצרים בלוק, הוא יקבל גמול חלקי (בעוד שהאופה יקבל את הרוב).

לפי האתר Staking Rewards אופים מתוגמלים במטבעות בסך של כ-6.37% בשנה.

לטזוס יש שפה משלה לחוזים חכמים שנקראת ״מיקלסון״ (Michelson).

לדברי מפתחי טזוס, מיקלסון מקלה על אימות קוד התוכנה הרשמי ע׳׳י הוכחה מתמטית של נכסים כמו חוזים חכמים, שפה זו משפרת משמעותית את רמת האבטחה של הרשת, דבר שעוזר למנוע באגים יקרים. 

בטזוס קיימת מערכת ממשל כדי להבטיח שכל האופים שלה יקחו חלק בקבלת החלטות הקשורות לעתידה של טזוס על ידי הצבעה, ללא צורך במיזלוג או בפיצול הרשת. 

לדוגמא, מיזלוגים ברשת הביטקוין הביאו לעולם את ביטקוין קאש, ביטקוין גולד, ביטקוין דיימונד ורבים אחרים.

טזוס מנסה למנוע את הפיצולים האלו על ידי זאת שאפשרה לאופים להחליט ברוב על שינויים בפרוטוקול שלה באמצעות הצבעה.

יתרונות וחסרונות

היתרונות והחסרונות של המטבע טזוס

טזוס בנויה על מנגנון הוכחת ההחזקה אשר אינו צורך ציוד כרייה יקר או צריכה גבוהה של חשמל.

הפלטפורמה מאפשרת לכל האופים שלה לקחת חלק פעיל באבטחת הרשת ובשמירה על יציבותה ולהרוויח גמול בתמורה לתרומתם.

כמו כן, טזוס מאפשרת לכל האופים שלה לקבוע בעזרת הצבעה את עתידה של הרשת במערכת הממשל המבוזרת שלה.

לבסוף, לטזוס קהילה בינלאומית גדולה שאף כוללת שלוחות מקומיות, כולל טזוס ישראל.

גיוס הכספים הענק לצד הסכסוכים הפנימיים והתביעות מראים שבפרויקט יש מידה גדול של ריכוזיות ואפקט הרשת לא נוצר בצורה טבעית.

לאחר שהרשת הושקה התברר למשקיעים שישנם עיכובים בקבלת המטבעות וכתוצאה נגרם עוול למשקיעים שאיבדו גמול פוטנציאלי עבור השתתפות בתהליך האפייה.

מפתחי בלוקצ'יין רואים בטזוס רשת לא בשלה עקב העובדה שקשה לדעת מה יהיו מחירי העמלות ומהירויות העברה כאשר הרשת תהיה רחבה יותר.

כמו כן, הרשת של טזוס עודנה צעירה ולא נבחנה מספיק במבחן המציאות של רשת מתפקדת בעלת אימוץ.

לבסוף, ישנה ביקורת גדולה על מנגנון הוכחת ההחזקה, שכן מדובר במנגנון שמעודד ריכוזיות בטווח הארוך.

ארנקים מומלצים

טזוס – ארנקי XTZ

לפני שקונים XTZ, עלינו לפתוח ארנק עבור המטבע. ארנק דיגיטלי הוא תוכנה אשר מאפשרת לנו לשלוח ולקבל מטבעות דרכה. אלו הארנקים המומלצים לטזוס (XTZ):

  • ארנקי חומרה – ארנקי חומרה הם הארנקים המאובטחים ביותר שיש כיום עבור מטבעות דיגיטליים. מדובר בכונן קשיח חיצוני אשר מאבטח את המפתחות הפרטיים בצורה טובה יותר.
    ישנן שתי יצרניות ארנקי חומרה מומלצות: לדג'ר שמציעה את הארנקלדג'ר ננו אקס (למדריך המלא) וטרזור אשר מציעה את הארנקים טרזור One וטרזור T (למדריך המלא).
  • ארנק סלולר –אדג׳ (Edge) הוא ארנק סלולר התומך ב-XTZ. 

קניית טזוס

איך קונים XTZ?

קניית XTZ באמצעות ביטקוין או אתריום

כמו רוב המטבעות הדיגיטליים היום, קשה מאד לרכוש אותם באמצעות כסף פיאט (דולר, יורו, שקל וכו') אלא בעיקר באמצעות ביטקוין או באת'ריום. לכן אנו ממליצים על קניית ביטקוין או את'ריום תחילה.

זירת המסחר הסינית הגדולה ביותר בשוק המטבעות הדיגיטליים. בעלת הממשק הנוח ביותר ונפח המסחר הגבוה ביותר.

 חלפן הכספים מאפשר אף לבצע המרת קריפטו לקריפטו דרכו. העמלות ביחס לבינאנס גבוהות יותר, אך חוויית הקנייה והמהירות שלה גבוהות יותר.

סקירת מטבעות דיגיטליים פופולריים

בואו ללמוד על המטבעות הקריפטוגרפיים

המדריך עזר לכם? פרגנו לנו בכוכבים

תנו ציון מ-1 עד 5:

4.2/5 – (8 votes)

ואם בא לכם גם לשתף ברשתות החברתיות בכלל פינוק 😍

כתיבת תגובה

4.2/5 - (8 votes)

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן