בכדי להבין איך נפתרה בעיית הבזבוז הכפול וכיצד עובד הביטקוין, נצטרך להסביר תחילה מהי טכנולוגיית הבלוקצ'יין. ובכן, הבלוקצ'יין (שרשרת הבלוקים) היא יומן מבוזר. מבוזר, מאחר והיא מבוססת על רשת עמיתים (P2P) שאומר שהיא איננה מנוהלת במקום אחד תחת ישות / תשתית / שרת ריכוזיים, אלא על גבי מחשבי המשתתפים ברשת.
כל אחד יכול להריץ את תוכנת הבלוקצ'יין על מחשבו, ובכך להצטרף לכוחות המחשבות המפעילים אותה. כאמור, היומן הזה נמצא ברשת, על גבי מחשבי המשתמשים והוא מתעדכן בזמן אמת גלובלית – אצל כולם.
הבלוקצ'יין של ה- btc היא לא סתם יומן, אלא יומן חשבונאי. כל בלוק בשרשרת הבלוקים הוא דף ביומן החשבונאי הזה, ומכיל את כל ההעברות הכספיות שנעשו ב-10 דקות האחרונות.
ההעברה הכספית (טרנסקציה) היא למעשה רישום: כתובת הארנק שלי שלחה X ביטקוין לכתובת הארנק שלכם. אך המהות העיקרית בבלוקצ'יין, והסיבה שהיא כה ייחודית – היא ההצפנה שמאחוריה. כל דף ביומן מוצפן באמצעות הצפנה חזקה במיוחד, לדף שלפניו. כך שמהבלוק הראשון שנוצר (בלוק ה-Genesis) ועד הבלוק האחרון שהרגע נפתח, קיים קשר מתמטי אדוק.
המשמעות של ההצפנה היא מניעת שכתוב היסטוריית היומן. אם מישהו ינסה לגלול אחורה ביומן החשבונאי ולשנות את סכום ההעברה שביצע ל-0 (בזבוז כפול), הקשר המתמטי אוטומטית ייפגם. המערכת תזהה כי ישנו ניסיון שכתוב, ובמהרה יימחק ניסיון השכתוב והשרשרת תמשיך כרגיל.
כשאני אומר 'המערכת' במקרה הזה, אני מתכוון לכורים. הבלוקצ'יין של הביטקוין בנויה על מנגנון הכרייה, שנקרא 'הוכחת העבודה' (Proof of Work). תפקיד המנגנון הוא לשמור שהקשר המתמטי המוצפן לא יינזק.
כיצד זה קורה? הכורים מפעילים כוחות מחשוב, ומתחרים אחד עם השני על חתימתו ואישורו של הבלוק שנוצר. התחרות היא תחרות של 'קליעה למטרה'.
באמצעות מניפולציות ושינויים בכותרת הבלוק ותוכנו, משתנה פונקציית הגיבוב של הבלוק הנוכחי. על הכורים לבצע את המניפולציות הללו עד אשר פונקציית הגיבוב שמתקבלת זהה לזו שהמערכת הגדירה מראש. הכורה הראשון שמנצח בתחרות וחותם את הבלוק – מקבל על כך גמול מהפרוטוקול בדמות של מטבעות ביטקוין (אינפלציה של מטבעות חדשים) ואת עמלות ההעברה שנכללו בבלוק.
דבר נוסף שחשוב להדגיש בהקשר לפונקציות הגיבוב הקריפטוגרפיות, הוא שהן חד כיווניות. הכוונה היא, שלהגיע למטרה שהציבה המערכת הדרך ארוכה ומייגעת, אך אם בידיכם המטרה, קל מאד לשחזר את הקלט שהוכנס כדי להגיע אליה. כך, יכולים המשתמשים ושאר הכורים לאמת כי עבודתו של הכורה שחתם את הבלוק באמת מהימנה.
אגב, ברגע שבלוק נכרה והטראנזקציה שלכם נכללה בתוכו – תקבלו אישור ראשון עבור העסקה שלכם. כל אישור נוסף, הוא אשרור לקשר הקריפטוגרפי בין בלוק לקודמו.
אז לסיכום, הבלוקצ'יין היא יומן רשת מבוזר שנמצא על מחשבי המשתמשים, מתעדכן גלובלית בזמן אמת אצל כולם ומבוססת על קריפטוגרפיה לאבטחת המערכת והעסקאות. ה bitcoin הוא מטבע דיגיטלי מבוזר (ללא שליטה ריכוזית), שמטרתו להוות אמצעי להעברת ערך תוך שימוש בבלוקצ'יין לאבטחת המערכת והעסקאות.
31 תגובות
מדריך מעניין תודה רבה – ברשותכם שאלה.
האם ידוע כמה דולרים הודפסו מאז שביטקוין הגיח לעולם? ואם כן – ערך הביטקוין לא אמור לעלות כאשר מדפיסים דולרים? או שאין חשיבות לכמות דולרים שקיימת בעולם אל מול שער הביטקוין? תודה
המאזן של הפדרל ריזרב יותר מהכפיל מאת עצמו מאז היווצרותו של ביטקוין.
ערך הביטקוין לא בהכרח אמור לעלות מזה בטווחי זמן קצרים, אלא יש דברים נוספים שיש לקחת בחשבון בשקלול ההיצע למול הביקוש
שבת שלום
בן
כשאומרים ששער הביטקוין ירד ב × אחוזים, הכוונה ששער ביטקוין דולר ירד? או ששער הביטקוין מול כל סל המטבעות? תודה
הכוונה כאן היא לשער הדולרי שלו, כן.
היי, זמן טוב לקנות ביטקוין? בתור אחד שעקב בתקופה האחרונה נראה שהמחיר כרגע זול אבל מצד שני יכול להיות שימשיך לרדת..
היי יובל אנחו לא נותנים המלצות אם לקנות או לא. הדרך הכי טובה היא ללמוד ולנסות להעריך את הפוטנציאל, כיצד אתה מסתכל על זה – ביטוח, השקעה, מסחר או גם וגם. יש אסטרטגיות שונות עליהן תוכל לקרוא באתר.
האם אין אפשרות לייצר מטבע זהה לביטקוין? שעובד בדיוק אותו דבר? הרי יש אלפי מטבעות קריפטו שונים כך שזה לא בעיה לייצר מטבע קריפטוגרפי.
אפשר וזה כבר נעשה כפי שאתה רואה. כמו שאפשר לייצר עוד אינטרנט זהה לזה של היום. השאלה מי יהיה ה-"אינטרנט".
מוזמן לקרוא על אפקט רשת וצמיחה של משתמשים ואימוץ טכנולוגי.
איך רוכשים סאטושי? האם יש הסבר לכך?
היי אורנית, סאטושי זו יחידת המידה הקטנה ביותר של ביטקוין (100 מיליום סאטושי הם ביטקוין אחד)
יש שלל מדריכים באתר שמסבירים איך ניתן לרכוש, התחילי מכאן:
https://www.cryptojungle.co.il/buy-bitcoin/
העם כמות יצור המטבע תוגבל
היי מנחם, הכמות של ביטקוין מוגבלת, לעולם לא יהיו יותר מ-21 מיליון מטבעות. במדריך הזה כל המידע כתוב 🙂
מדריך ברור ומפורט, רק לא הבנתי כמה עמלה משלמים כשרוכשים ביטקוין? והאם משלמים עמלה נוספת גם כשמוכרים? ושאלה אחרונה ברשותך – אם קניתי ביטקוין ומכרתי אותו באותו מחיר, ויצא שאחרי עמלות אני מופסד – האם אפשר להזדכות במס על ההפסד?
היי גל, העמלה משתנה על פי צרכי המוכר והפלטפורמה בה רוכשים. אותו דבר שמוכרים, תלוי איפה ולמי.
לגבי השאלה האחרונה – אני חושש שלא מאחר והעמלה היא עבור שירות של חלפנו/בורסה בדרך כלל ולכן זה לא נחשב הפסד הון.
לעמוד עם הדרכים השונות לרכוש ולמכור שיעשה לך עוד סדר בדברים:
https://www.cryptojungle.co.il/buy-bitcoin/
שלום, קודם כל תודה רבה על השיעור וההסברים, אשמח אם תוכלו להסביר קצת יותר בבירור מה קורה כשאדם מנסה לרמות את שאר הכורים עם תשובה שגוייה.
שאלה נוספת, האם ניתן לפרוץ לבלוקצ'יין הראשון? או שכדי לפרוץ צריך לעבור דרך שאר הבלוקצ'יין? איך המערכת שומרת על עצמה?
תודה רבה
היי יהונתן,
לא ניתן לפרוץ לבלוקצ'יין משום שכל צומת ברשת מחזיק עותק משלו. לכן יהיה חייבים לאלץ את כל המשתמשים ברשת (או רובם) לאמץ גרסה חדשה של המחברת שכוללת בה את הרמאות, התקפה בגודל לא סביר.
האם צפית בסרטון? מציע שתצפה בו.
בן
מדוע הפרופסור רוביני כ"כ נגטיבי על הביטקוין
https://markets.businessinsider.com/currencies/news/bitcoin-value-negative-environmental-impact-nouriel-roubini-cryptocurrencies-2021-2-1030067687
פרופ' רוביני טוען במשך שנים שביטקוין הוא בועה… גם לפני הירידות של 2018 וגם אחרי 🙂
תמיד יהיו אנשים שיגידו אחרת…
תודה רבה על המדריכים.
שאלה – אם רק כל 10 דקות נסגר בלוק וכתוצאה מכך רק כל 10 דקות כורה כלשהו מקבל עמלת טרחה, איך בכל זאת אנשים פרטיים שקונים מחשבים יעודיים לכריית ביטקוין מצליחים להרוויח? יש עשרות אם לא מאות חוות שרתים שעוסקות בזה ואולי אלפי תחנות עבודה קטנות יותר אבל עדיין בכל יום רק יש רק 144 כורים שמקבלים שכר. איך בכל זאת אני שומע בפורמים מסויימים על אנשים שקונים תחנות כרייה ומרוויחים ( לא יודע אם מכסים את ההוצאות אבל מקבלים תשלום כלשהו)? הרי חוות השרתים הן בעלות כח חישוב גדול עשרות מונים אז לכאורה אמורות להצליך לסגור בלוקים הרבה יותר מהר
היי עמוס בכיף!
הרבה מאד מהכורים מתאגדים ל"בריכות כרייה" אשר מתחלקות ברווחים בין כל הכורים שתורמים את כוחות החישוב ומנסים לפתור בו זמנית.
זאת הסיבה שכל כך אחד יכול לכרות מהבית ולהצליח להניב מזה רווחים (בהינתן עלויות החשמל, מקום ומכשור כמובן).
בברכה,
בן
אז לכורה שקונה עמדה בודדת אין ממש סיכוי להרויח כסף מזה נכון?
ועוד שאלה – אם מחר ממשלה כמו ארהב לדוגמא תחליט שהביטקוין לא בא לה טוב, תיאורטית היא יכולה להקים כמה עשרות אלפי כורים ובעצם להיות כמו גידול סרטני בתוך הרשת המבוזרת. אם כל עשרות אלפי הכורים האלו לא יאשרו פתרונות של כורים אחרים ויכניסו "זבל" שלהם רק בזכות זה שהם יתפסו 51% אחוז מהכורים אז בעצם זה יהרוס את כל הרעיון שמאחורי המטבע לא?
סיכוי קלוש נכון.
לשאלה השניה –
לא, היא לא תוכל. יהיה לה על סף הבלתי אפשרי להשיג מכשירי כרייה + להתחרות בכוחות כרייה מחו"ל. כמובן שזו תשובה מקוצרת מטעמי זמן.
בברכה,
בן
תודה על ההסבר הנפלא, אבל מה שרציתי לברר איזה ארנק יש למחשב windows שמתאים לכל סוגי המטבעות? או לפחות לחלק? ולא רק לביטקוין
גם רציתי לשאול אם יש לך מושג על bitgoals היכן אפשר לקנות
היי משה, תודה!
אין לי מושג מה זה bitgoals.
ארנק לווינדוס שתומך בהרבה מטבעות יהיה ככל הנראה רק אקסודוס, ואני באופן אישי לא אוהב להמליץ עליו (כי הוא קוד תוכנה סגור).
עדיף ארנק חומרה כמו טרזור: https://www.cryptojungle.co.il/guides/trezor-the-complete-guide
יישר כח. תודה
למה?
היי אלי,
למה מה?
בן
אפשר למחוק את ביטין מהרשימה
לא קיבלתי את השיעור השלישי הרביעי וחמישי באימייל
הי. אני לא רואה איזכור של ביטקוין קאש? אפשר לשאול למה?
תודה
משום שביטקוין קאש הוא לא ביטקוין וזהו מדריך על ביטקוין.
ביטקוין קאש מוזכר חלקית במאמר המסביר על סגוויט (Segwit), מוזמן לעיין:
https://www.cryptojungle.co.il/what-is-segwit
בברכה,
בן