בכדי להבין איך נפתרה בעיית הבזבוז הכפול וכיצד עובד הביטקוין, נצטרך להסביר תחילה מהי טכנולוגיית הבלוקצ'יין. ובכן, הבלוקצ'יין (שרשרת הבלוקים) היא יומן מבוזר. מבוזר, מאחר והיא מבוססת על רשת עמיתים (P2P) שאומר שהיא איננה מנוהלת במקום אחד תחת ישות / תשתית / שרת ריכוזיים, אלא על גבי מחשבי המשתתפים ברשת.
כל אחד יכול להריץ את תוכנת הבלוקצ'יין על מחשבו, ובכך להצטרף לכוחות המחשבות המפעילים אותה. כאמור, היומן הזה נמצא ברשת, על גבי מחשבי המשתמשים והוא מתעדכן בזמן אמת גלובלית – אצל כולם.
הבלוקצ'יין של ה- btc היא לא סתם יומן, אלא יומן חשבונאי. כל בלוק בשרשרת הבלוקים הוא דף ביומן החשבונאי הזה, ומכיל את כל ההעברות הכספיות שנעשו ב-10 דקות האחרונות.
ההעברה הכספית (טרנסקציה) היא למעשה רישום: כתובת הארנק שלי שלחה X ביטקוין לכתובת הארנק שלכם. אך המהות העיקרית בבלוקצ'יין, והסיבה שהיא כה ייחודית – היא ההצפנה שמאחוריה. כל דף ביומן מוצפן באמצעות הצפנה חזקה במיוחד, לדף שלפניו. כך שמהבלוק הראשון שנוצר (בלוק ה-Genesis) ועד הבלוק האחרון שהרגע נפתח, קיים קשר מתמטי אדוק.
המשמעות של ההצפנה היא מניעת שכתוב היסטוריית היומן. אם מישהו ינסה לגלול אחורה ביומן החשבונאי ולשנות את סכום ההעברה שביצע ל-0 (בזבוז כפול), הקשר המתמטי אוטומטית ייפגם. המערכת תזהה כי ישנו ניסיון שכתוב, ובמהרה יימחק ניסיון השכתוב והשרשרת תמשיך כרגיל.
כשאני אומר 'המערכת' במקרה הזה, אני מתכוון לכורים. הבלוקצ'יין של הביטקוין בנויה על מנגנון הכרייה, שנקרא 'הוכחת העבודה' (Proof of Work). תפקיד המנגנון הוא לשמור שהקשר המתמטי המוצפן לא יינזק.
כיצד זה קורה? הכורים מפעילים כוחות מחשוב, ומתחרים אחד עם השני על חתימתו ואישורו של הבלוק שנוצר. התחרות היא תחרות של 'קליעה למטרה'.
באמצעות מניפולציות ושינויים בכותרת הבלוק ותוכנו, משתנה פונקציית הגיבוב של הבלוק הנוכחי. על הכורים לבצע את המניפולציות הללו עד אשר פונקציית הגיבוב שמתקבלת זהה לזו שהמערכת הגדירה מראש. הכורה הראשון שמנצח בתחרות וחותם את הבלוק – מקבל על כך גמול מהפרוטוקול בדמות של מטבעות ביטקוין (אינפלציה של מטבעות חדשים) ואת עמלות ההעברה שנכללו בבלוק.
דבר נוסף שחשוב להדגיש בהקשר לפונקציות הגיבוב הקריפטוגרפיות, הוא שהן חד כיווניות. הכוונה היא, שלהגיע למטרה שהציבה המערכת הדרך ארוכה ומייגעת, אך אם בידיכם המטרה, קל מאד לשחזר את הקלט שהוכנס כדי להגיע אליה. כך, יכולים המשתמשים ושאר הכורים לאמת כי עבודתו של הכורה שחתם את הבלוק באמת מהימנה.
אגב, ברגע שבלוק נכרה והטראנזקציה שלכם נכללה בתוכו – תקבלו אישור ראשון עבור העסקה שלכם. כל אישור נוסף, הוא אשרור לקשר הקריפטוגרפי בין בלוק לקודמו.
אז לסיכום, הבלוקצ'יין היא יומן רשת מבוזר שנמצא על מחשבי המשתמשים, מתעדכן גלובלית בזמן אמת אצל כולם ומבוססת על קריפטוגרפיה לאבטחת המערכת והעסקאות. ה bitcoin הוא מטבע דיגיטלי מבוזר (ללא שליטה ריכוזית), שמטרתו להוות אמצעי להעברת ערך תוך שימוש בבלוקצ'יין לאבטחת המערכת והעסקאות.