אתריום (Ethereum)

מה זה אתריום וכיצד הפלטפורמה הזו תשנה את העולם?

עד לא מזמן, בניית תוכנה מבוססת בלוקצ'יין הייתה מסובכת מאד. רקע בתכנות, קריפטוגרפיה ומתמטיקה היו מעין הכרח אם רציתם לתכנת בלוקצ'יין. אך הזמנים השתנו, תודות לויטליק בוטרין, היזם והמפתח הראשי של פלטפורמת אתריום.

תחילת הדרך

ויטליק בוטרין, צעיר רוסי-קנדי בן 25, הוא הילד הגאון שמאחורי מחוללת המהפכה בכלים למפתחי בלוקצ'יין – אתריום. בגיל 17, נחשף ויטליק לעולם הביטקוין והבלוקצ'יין ונשאב פנימה. הוא ייסד את מגזין הביטקוין המוכר Bitcoin Magazine, וחקר את קוד הביטקוין לעומק ואת רזיו של מטבע דיגטלי.

כחלק ממחקרו, הבין ויטליק כי ניתן לעשות שימושים נוספים בבלוקצ'יין, תוכנות מבוזרות אחרות – מלבד הביטקוין – שמטרתן לא תהיה בהכרח להוות אמצעי להעברת ערך. אז הוא עזב את לימודיו באוניברסיטת Waterloo, זכה במלגה המפורסמת של פיטר ת'יל (מייסד Paypal) על סך 100,000$ והחל בפיתוחה של פלטפורמת אתריום כפי שאנו מכירים אותה כיום.

החזון של ויטליק הוא ליצור 'מחשב עולמי' בו אנשים יוכלו לפתח תוכנות, להריץ עליו תוכנות, ושהתוכנות הללו גם יוכלו 'לדבר' אחת עם השנייה.

זאת אומרת, ויטליק מנסה לקחת את האינטרנט לעידן חדש.

האתריום יהיה האינטרנט החדש הזה, והוא יכלול בתוכו המון תוכנות שיוכלו לתקשר אחת עם השנייה באמצעות חוזים חכמים. לשם הקבלה לצורכי הפשוט – אם פלטפורמת האתריום היא האינטרנט אז הביטקוין הוא רק תוכנת אי-מייל. לביטקוין יש ייעוד אחד והוא להיות אמצעי להעברת ערך, ואילו האתריום מחפשת לממש ייעודים מכל המגוון.

*הסרטון שלפניכם הינו השיעור השלישי בקורס החינמי "המסלול המהיר למתחיל בעולם המטבעות הדיגיטליים".

"ביטקוין הוא בראש ובראשונה מטבע דיגיטלי; זהו יישום אחד מסוים של טכנולוגיית הבלוקצ'יין. עם זאת, זה רחוק מאד מלהיות היישום היחיד שלה. אם ניקח דוגמה מהעבר של סיטואציה דומה, אי-מייל היא יישום אחד מסוים של רשת האינטרנט, ובהחלט עזר בהפיכתה לפופולרית, אך ישנם יישומים רבים לאינטרנט מלבדו."
(ד"ר גווין ווד, מייסד משותף של אתריום)

         💰 להגדיל את ההון שלך 🥇 לימודי מסחר והשקעה בקריפטו
          המובילים  בישראל
 – 
לשיריון מקום לחץ כאן 

דרגו את אתריום מ-1 עד 5:

4.4/5 – (56 votes)

היצע ושווי שוק

שער אתריום וכמות המטבעות

כפי שציינו בתחילת המאמר, הבלוקצ'יין של אתריום מבוסס על מנגנון Proof of Work בדומה לביטקוין, אך על גרסה אלגוריתמית שונה שנקראת Equihash (ולא SHA-256 כמו בביטקוין). ההבדל בין שני סוגי האלגוריתמים (בפשטות) הוא שבעוד שבביטקוין נעשה שימוש בעיקר בכוחות מחשוב (CPU), באתריום הכורים משתמשים בעיקר ב-GPU (יחידת עיבוד הגרפיקה של המחשב).

בבלוקצ'יין של אתריום, מצטרף בלוק חדש לרשת בממוצע כל 15 שניות.

על כל בלוק שנחתם מקבל הכורה שכרה אותו גמול בסך של 2 מטבעות את'ר, וכל הגז (הסבר בהמשך) שנכלל בבלוק. עם הזמן, הגמול של מטבעות את'ר לבלוק יירד, והתמריץ העיקרי שיהיה לכורים להמשיך לכרות יהיה עמלות הגז.

בשנת 2014 גייס ויטליק בוטרין 18 מיליון דולר לטובת בניית הפרויקט. בתמורה לכספים הללו, חילק 48 מיליון מטבעות את'ר למשקיעים, ו-12 מיליון מטבעות נלקחו לטובת קרן הפיתוח (מפתחים ותורמים לפרוטוקול). נכון להיום יש היצע מטבעות מתגלגל של כ-114 מיליון מטבעות, ואין כמות מקסימלית מאחר והאת'ר משמש כ'דלק' של הפלטפורמה. עם זאת, קיימת הגבלה של 18 מיליון מטבעות חדשים בשנה.

כל יחידה של מטבע דיגיטלי את'ר מתחלקת ל-1,000,000,000,000,000,000 יחידות שנקראות "ויי".

unitwei
wei1
kwei / ada / femtotether1.000
mwei / babbage / picoether1.000.000
gwei / shannon / nanoether / nano1.000.000.000
szabo / microether / micro1.000.000.000.000
finney / milliether / milli1.000.000.000.000.000
ether1.000.000.000.000.000.000

שווי השוק של הפלטפורמה (והמטבע) מתעדכן עבורכם בצד שמאל למעלה. שימו לב, שווי השוק מחושב עפ"י ערך המטבע כפול היצע המטבעות המתגלגל.

צוות הפיתוח

מי עומד מאחורי מטבע אתריום

בראש צוות הפיתוח עומד ויטליק בוטרין. יחד איתו הקימו את אתריום ד"ר גווין ווד, גוז'ף לובין, אמיר שיטרית, אנתוני די אוריו וג'פרי וילקה. כיום, קיימת אגודת Ethereum Foundation שמורכבת ממוחות מבריקים מכל רחבי העולם.

האגודה היא ללא מטרות רווח וממוקמת בשוויץ, ומטרותיה היא לפתח את הפלטפורמה בצורה תמידית, תוך התבססות על תרומות.

איך זה עובד?

איך עובד מטבע אתריום

פלטפורמת אתריום היא פלטפורמה בעלת קוד תוכנה פתוח, אשר מבוססת על טכנולוגיית הבלוקצ'יין. ויטליק החל לעבוד עליה בשנת 2013, וביולי 2015 היא יצאה לעולם.

כמו הביטקוין, הבלוקצ'יין של אתריום עובד מנגנון 'הוכחת העבודה' (Proof of Work), שאנו מכירים ככרייה. מטרת הפלטפורמה היא  לאפשר למפתחים לבנות וליישם אפליקציות מבוזרות (Decentralized Applications – dApps) וארגונים אוטונומיים מבוזרים (Decentralized Autonomous Organizations – DAOs) על בסיסה.

לפני שאתם בורחים מהדף בריצה וצורחים "על מה הוא מדבר לעזאזל?", אסביר בדיוק מהם dApps ו-DAOs.

אפליקציה מבוזרת (dApp)

dApp היא תוכנה מבוזרת (ללא ישות ריכוזית מפקחת) אשר מפותחת כדי לתת מענה למטרה מסוימת עבור משתמשיה הפוטנציאלים. ה-dApps הן בעלות קוד פתוח, והתמריץ של יזמים לפתח תוכנה מסוג זה, הוא הקצאת אחוז טוקנים מסוים (לרוב לא יותר מ-8%) לטובת הצוות המפתח והעלויות שהוא דורש.

דוגמה לסוג תוכנה כזאת, ניתן בקלות למצוא: ביטקוין. הביטקוין הוא תוכנה מבוזרת שפותחה כדי לתת מענה לאמצעי להעברת ערך, עבורנו – משתמשיה הפוטנציאלים.

דוגמה נוספת, היא הרשת החברתית Steemit.

סטימיט היא רשת חברתית מבוזרת (שאגב, נוצרה על גבי פלטפורמת אתריום) שמטרותיה לאפשר לנו, משתמשיה הפוטנציאליים, חופש ביטוי, ללא חדירה לפרטיות, ללא פרסומות ועם גמול ליוצרים. סיקרנתי אתכם? מוזמנים להמשיך לקרוא עליה כאן.

ארגון אוטונומי מבוזר (DAOs)

DAO הוא ארגון ללא מנהיג שמטרתו להחליף את החוקים והמבנה של ארגון מסורתי, תוך הסרת הצורך בשליטה של אנשים. כך, נוכל אנחנו – הציבור – לשלוט ב-DAO בצורה מבוזרת. איך זה עובד? לכל DAO יהיו טוקנים משלו, אשר ייעודם הוא קולות הצבעה עבור המשקיעים בארגון. כך נוצרת מערכת דמוקרטית ללא שליטה ריכוזית. העם, מצביע ברגליים.

בפועל, עד כה היה ניסיון אחד מוכר ליצור DAO, ולא תאמינו איזה פלא – קראו לו The DAO. אין כמו מקוריות. הפרויקט קם בשנת 2016, ותוך חודשים ספורים נכשל.

בארגון האוטונומי המבוזר הזה, מטרת הטוקנים שהונפקו הייתה לשמש כקולות הצבעה עבור בחירת פרויקטים להשקעה במימון המוני, שיקומו בפלטפורמת אתריום.

כך שלמעשה, ה-DAO היווה סוג של פלטפורמה לחכמת ההמונים.

כיצד זה אפשרי?

כל זה אפשרי תודות לשתי הברקות שהוטמעו בפלטפורמת האתריום.

  • חוזים חכמים – מעבר מהעולם הישן של הסכמים מסורבלים מנייר, להסכמים חכמים מבוססים על פרוטוקולים דיגיטליים על גבי רשת האינטרנט, על מנת לאפשר הרבה יותר פונקציונליות, מהירות ויעילות. שימו לב, מומלץ מאד לקרוא ולהבין את מהות החוזים החכמים מאחר והם הבשורה העיקרית של הבלוקצ'יין לעולם.
  • (Ethereum Virtual Machine (EVM  – ה-EVM היא הסיבה שקוראים לאתריום "מחשב עולמי". מדובר בתוכנת Turing Complete שמטרתה הפעלה והרצה של סקריפטים באמצעות רשת בינלאומית של צמתים פומביים (הבלוקצ'יין). ה-EVM היא שמאפשרת למפתחים שונים לבנות תוכנות מבוזרות על בסיס פלטפורמת האתריום בצורה יחסית קלה ונוחה.

גז – Gas

הגז הוא השם שניתן ל'דלק' של מכונת ה-EVM של אתריום. מדובר ביחידת העבודה שמשמשת את המערכת לתמחור הוצאה לפועל של קוד, בתוך ה-EVM. במילים אחרות – גז הוא תשלום שמשלמים על מנת לבצע כל פעולה ברשת של האתריום. התשלום עבור הגז נעשה ביחידות של מטבע את'ר.

הסיבה שצריך Gas היא שישנו מגוון רחב של חוזים חכמים באתריום, מבחינת גדלים ומורכבות. לכן, כשהכורים כוללים בבלוק חוזים חכמים, ומשתמשים בכוחות המחשוב שלהם כדי להוציא אותם לפועל – זה דורש מהם יותר מאמץ. לכן, מפתחי אתריום הבינו שעליהם לתמרץ ולתגמל את הכורים, בהתאם לכוחות המחשוב שהם משקיעים. לצורך דוגמה, פעולת חיבור בין שני ערכים 'עולה' 3 גז, פעולת כפל ביניהם תעלה 5 גז וכולי.

בתור משתמשים רגילים, האינטראקציה שלכם עם גז היא מזערית. הארנקים עושים את מלוא העבודה עבורכם, כך שלא תדעו בכלל שנשלח מכם Gas, אלא פשוט תראו את זה כעמלה.

יתרונות וחסרונות

היתרונות והחסרונות של מטבע אתריום

  • הצגת החוזים החכמים לעולם, והשימושים האפשריים בהם.
  • מערכת מאובטחת, ולא יכולה לקרוס (Zero downtime).
  • הנפקות טוקן ראשוניות (ICO) – דרך גיוס כספים חדשה, מבוססת חוזים חכמים.
  • צוות פיתוח אשר מורכב ממומחי בלוקצ'יין ברמות הגבוהות ביותר.
  • התלות בויטליק בוטרין – ויטליק נחשב לדמות אולי הכי מרכזית בעולם הבלוקצ'יין כיום. מאחר וזהותו של סטושי נקמוטו לא ידועה, נכנס ויטליק לנעליו בתור הפנים של המהפכה. אמנם יש לזה לעיתים גם יתרונות, אך בחרתי להתמקד בחסרונות משתי סיבות עיקריות. הראשונה היא שאתריום אמורה להיות פלטפורמה מבוזרת. ויטליק מצטייר כמנהיג הפלטפורמה ולכן סוחף אותה בצורה ריכוזית מאד. הסיבה השנייה, היא ההשלכות של התלות בו. ב-25 ביוני (2017) הופצה שמועה שויטליק בוטרין נהרג בתאונת דרכים. כתוצאה, 4 מיליארד דולר נמחקו משווי השוק של הפלטפורמה, שבאו לידי ביטוי בירידה של מעל 15% בערך המטבע.
  • שפת התכנות Solidity – על מנת לתכנת חוזים חכמים באתריום, במסגרת ה-EVM, על מפתחים ללמוד שפת תכנות חדשה לחלוטין שפותחה במיוחד עבור הפלטפורמה, והיא נקראת סולידיטי. היום כבר קיימות פלטפורמת אחרות, מלבד אתריום, שמציעות כתיבה וקידוד של חוזים חכמים בשפות תכנות הרבה יותר ידידותיות כגון Java ו-C#.
  • סקלאבליות – היכולת להתמודד עם גידול בביקוש. באתריום יש המון בעיות של התמודדות עם אימוץ רב יותר. בעקבות מבנה הרשת, כאשר יש עומס נוצר פקק גדול בעמלות וחלוקה לא יעילה של כוחות המחשוב לטובת תפעול החוזים החכמים. כתוצאה, עמלות לשליחת מטבעות עולות משמעותית, ולטרנסקציות יכולים לקחת מספר ימים עד שיעברו (כאשר יש עומס).
  • ריכוזיות – לאור קצב יצירת הבלוקים המהיר, נפח תוכנת הבלוקצ'יין של אתריום גדל לממדים עצומים של מעל 2 טרה-בייט. המשמעות היא שפחות אנשים יכולים להוריד את תוכנת הבלוקצ'יין למחשב ולהוות צומת מאמתת ברשת. ככל שמספר הצמתים המאמתים פוחת, כך הריכוזיות גוברת. 

ארנקים מומלצים

ארנק אתריום מומלץ

אתריום  הינו מטבע דיגיטלי וותיק , ולכן קיים עבורו מבחר ארנקים רחב. 

הארנקים המומלצים הם:

  1. ארנקי חומרה – הארנקים המומלצים ביותר. ארנק חומרה הוא כונן קשיח חיצוני אשר מהווה הדרך הבטוחה ביותר כיום להחזיק מטבעות דיגיטליים. ישנם שני ארנקים שאנו ממליצים עליהם:
    ארנק טרזור (Trezor) – נחשב לוותיק ביותר. מדובר בארנק מאובטח מאד ובעל חוויית משתמש מצוינת. בנוסף לביטקוין ואתריום, יכול טרזור להכיל עוד מספר מטבעות נוספים. הכנו עבורכם את המדריך המלא לארנק טרזור.
    ארנק לדג'ר ננו אקס (Ledger Nano X) – ארנק מטעם חברת לדג'ר הצרפתית. מכיל מגוון רחב יותר של מטבעות ביחס לטרזור – נחשב מאובטח באותה מידה. גם כאן, הכנו עבורכם את המדריך המלא לארנק לדג'ר.
  2. ארנק למובייל – ארנק אדג' (Edge). ארנק אדג' הוא ארנק קוד פתוח מצוין שתומך במספר מטבעות נוספים מלבד אתריום וחווית המשתמש שלו נוחה במיוחד. 
  3. ארנק ווב – MyEtherWallet או MetaMask.

קניית אתריום

איך קונים אתריום?

ישנן מספר דרכים לרכישת את'ר (המטבע של אתריום) בישראל:

ביטין הינו חלפן מטבעות דיגיטליים ישראלי ומצוין אשר מציע מגוון של מטבעות גם מלבד אתריום.

עמלות הרכישה והמכירה דרך ביטין מסתכמות לכ-4% והשירות מצוין. הכנו עבורכם את המדריך המלא לביטין.

ביטס אוף גולד הינה חברה ותיקה הקיימת שנים רבות בעולם הביטקוין והבלוקצ'יין הישראלי. ניתן לרכוש באמצעותם אתריום בצורה פשוטה ונוחה, עם עמלה של כ-6% ברכישה בהעברה בנקאית. הכנו עבורכם אף את המדריך המלא לביטס אוף גולד.

ביטוסי היא זירת המסחר הוותיקה ביותר בישראל, והינה מוערכת ואמינה מאד. ההבדל ביחס לביטס אוף גולד הוא שמדובר בפלטפורמה שמקשרת בין מוכרים וקונים, בניגוד לחלפן אשר ניתן לרכוש ממנו ישירות. לכן, העלות זולה יותר ומסתכמת באחוזים בודדים, אך דרושה מעט יותר התעסקות. בדיוק מסיבה זו הכנו עבורכם את המדריך המלא לזירת המסחר ביטוסי, אשר כולל סרטון הדרכה.

דרך נוספת היא דרך אנשים פרטיים

ניתן למצוא במאמר 'איך קונים אתריום בישראל' את הרשימה המלאה.

סקירת מטבעות דיגיטליים פופולריים

בואו ללמוד על המטבעות הקריפטוגרפיים

המדריך עזר לכם? פרגנו לנו בכוכבים

תנו ציון מ-1 עד 5:

4.4/5 – (56 votes)

ואם בא לכם גם לשתף ברשתות החברתיות בכלל פינוק 😍

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

דילוג לתוכן