המדריך המלא לקריפטו גיימינג – Play to Earn

משחקי קריפטו

טכנולוגיית הבלוקצ'יין משנה את העולם מקצה לקצה ושינויים אלה ניכרים, בין השאר, גם בתחום הגיימינג (Gaming). עולם המטבעות הדיגיטליים זיהה את הפוטנציאל האדיר הטמון בתחום זה ואת המשמעות שיכולה להיות לטכנולוגיית הבלוקצ'יין על יצירת הדור הבא של משחקי המחשב – שחק כדי להרוויח (P2E או Play to Earn).

קרנות השקעות בתחום הבלוקצ'יין לא פוסחות על תחום הגיימינג ומבצעות גיוסי כספים של מיליוני דולרים ספציפית לתחום בשיתוף פעולה עם חברות גיימינג שלעיתים גם מגייסות את ההון בעצמן כמו Gamepay ,Yield Guild Games ו-Bullieverse. 

משחקי Play to Earn, מאפשרים למשתמשים לנסות לייצר הכנסה קבועה של מטבעות דיגיטליים מעצם העובדה שהם משחקים במשחק. מדובר בהכנסה ממשית הנקובה בטוקנים דיגיטליים אותם ניתן (לרוב) להמיר לכסף פיאט (כסף ממשלתי) מחוץ למשחק.

במדריך זה נסביר מה זה Play to Earn, איך זה עובד, איך מרוויחים, מהם היתרונות והחסרונות של המודל החדש ומהם משחקי Play to Earn המובילים.

איך התחיל טרנד ה-Play to Earn

משחקים מבוססי בלוקצ'יין עשו דרך ארוכה מאז שאפשרו מסחר ב-NFTs (טוקנים יחודיים או Non Fungible Tokens או בקיצור ניפטיז) פשוטים כמו CryptoKitties בלבד. כיום משתמשים יכולים להרוויח כסף במשחקי Play to Earn גם אם הם לא מחזיקים ניפטי נדיר בארנק הדיגיטלי שלהם. 

הרעיון נשמע מושך מאחר ומשחקי הוידאו והמחשב המוכרים והפופולריים, בדרך כלל לא מעניקים למשתתפים הזדמנות להרוויח כסף אמיתי. במודל החדש של Play to Earn משתמשים מייצרים הכנסה על ידי השגה ומכירה של נכסים דיגיטליים.

במשחקים מבוססי בלוקצ'יין מהדור הקודם המשתמשים נשענו בעיקר על סיכויים רנדומליים ליצירת רווח, כלומר האפשרות להרוויח היתה מקרית. לעומת זאת, משחקי Play to Earn יצרו מודלים עסקיים שבהם ההשתתפות במשחק מתוגמלת בכסף (או בפריטים שווי ערך לכסף) ויצירת ההכנסה מתוכננת ומובטחת.

אחד ממשחקי Play to Earn הראשונים הוא Axie Infinity, אשר משתמש בטוקן AXS. פלטפורמת המשחק הוקמה ב-2018 והטוקן שלה (AXS) החל להיסחר רק לקראת סוף 2020. מדובר במשחק הנשען על רשת אתריום והוא נחשב כיום לאחד ממשחקי ה-Play to Earn המובילים, כפי שפירטנו בהמשך המדריך.

איך משחקי Play to Earn פועלים?

משחקי Play to Earn מאפשרים למשתמשים לאסוף טוקנים (טוקן הוא נכס דיגיטלי המונפק, בדרך כלל, באמצעות חוזה חכם על גבי רשת בלוקצ'יין) ו-NFTs אותם ניתן למכור בהמשך בשווקי הקריפטו.

החידוש במשחקי Play to Earn הוא בעובדה שהנכסים הדיגיטליים הנאספים במשחק (פריטים שונים, טוקנים, NFTs) יושבים על רשת בלוקצ'יין. עובדה זו מאפשרת הוכחת בעלות על אותם נכסים ומניעת זיוף או הונאה שמקורם בשכפול אסור של פריטים, שימוש בגולד האק (Gold hack), כלומר השגה לא חוקית של טוקן המשחק, ודרכי ניצול נוספות.

שחקני Play to Earn יכולים ליצור פריטים חדשים וייחודיים בתוך המשחק. מרכיב עיקרי בקביעת הערך של כל פריט הוא מידת הנדירות שלו ומאחר ורשתות הבלוקצ'יין וטכנולוגיית ה-NFT אינן מאפשרות שכפול של נכס דיגיטלי, הרי שלא ניתן לשנות באופן לא חוקי את ערכו של הנכס על ידי הפיכתו ליותר או פחות נדיר.

איך מרוויחים ב-Play to Earn?

מודל Play to Earn מאפשר למשתמשים לנסות לייצר הכנסה קבועה של מטבעות דיגיטליים בזכות העובדה שהם משחקים במשחק. התמורה הכספית למשתמשים ניתנת באמצעות שלושה מנגנונים עיקריים:

סטייקינג (Staking), כלומר פעולה של נעילת כמות מסוימת של מטבעות דיגיטליים או ניפטיז בארנק ייעודי כדי לתמוך באבטחת ותפעול רשת הבלוקצ'יין המבוססת על מנגנון הוכחת החזקה (Proof of Stake), שעליה מתקיים ופועל המטבע.

פארמינג (Farming), כלומר ביצוע של פעולות חוזרות ונשנות במשחק במטרה להרוויח את המטבע הדיגיטלי המשויך לאותו משחק. פעולות אלה כוללות איסוף פריטים השייכים למשחק, צבירת ותק ונסיון, צבירת נקודות ועוד.

NFTs. הניפטיז יכולים לייצג כמעט כל רכיב במשחק – דמויות, פריטים שונים, עיצובי ממשק (Skins) ועוד. בעלות על NFTs מאפשרת להמשיך בפעולת המשחק, לשדרג את הסטטוס של השחקן או למכור את הניפטיז בזירת מסחר תוך משחקית (כלומר כזו המתקיימת בתוך המשחק עצמו) או בשוק משני מחוץ למשחק, כמו זירות המסחר OpenSea ו-Rarible.

איך להתחיל לשחק במשחקי Play to Earn?

כל משחק Play to Earn מציג דרישות אחרות בפני שחקנים חדשים. דרישת המינימום היא כמובן ארנק דיגיטלי שמתחבר למשחק ושהשחקן מאחסן בו את המטבעות הדיגיטליים שלו.

ישנם משחקים שניתן להתחיל לשחק בהם בחינם וישנם כאלה שבהם שחקן חדש יידרש להשקיע סכום ראשוני של כסף כדי לשחק (למשל כדי לרכוש ולארגן קבוצה של דמויות מתוך המשחק או לרכוש פריטים שמשתמשים בהם במשחק). לדוגמה, המשחק אקסי אינפיניטי דורש השקעה ראשונית של 600 דולר שהם בקירוב 35 מטבעות AXS שנכון לכתיבת מילים אלו מתומחרים ב-17.4 דולר ליחידה, זאת כדי לרכוש שלושה אקסיז (דמויות המשחק). אמנם ניתן להחזיר את ההשקעה הזו תוך כמה חודשי משחק, אך היא עדיין יוצרת חסם כניסה משמעותי.

שחקן מתחיל יכול להתגבר על חסם הכניסה של השקעת סכום ראשוני במשחק על ידי קבלת מלגה, כלומר על ידי קבלת אקסיז בהשאלה משחקן אחר (מעניק המלגה) בתמורה לכך שהשחקן החדש יחלוק עם מעניק המלגה את ההכנסה שהאקסיז שהוא קיבל יניבו בהמשך.

כמה כסף ניתן להרוויח ממשחקי Play to Earn?

שחקנים רבים מצליחים לייצר משכורת קבועה ממשחקי Play to Earn, בעיקר בארצות מתפתחות. בפיליפינים, למשל, שחקני אקסי אינפיניטי יכולים להרוויח בין מאות לאלפי טוקני SLP שבשיאם היוו כ-200 ל-1000 דולר בחודש, אחד משני הטוקנים של המשחק.

NFT שנוצר באקסי אינפיניטי של דמות משחק בשם איינג'ל (Angel), נמכר בינואר 2020 ב-60 את'ר (ETH), שהיו שווים אז כ-10,300 דולר. עשרה חודשים לאחר מכן, בנובמבר 2020, הוא נמכר בשנית, הפעם ב-300 את'ר, שהיו שווים אז כ-132,000 דולר ונכון לכתיבת שורות אלה שווים כ-495,000 דולר.

איך לפדות את הכסף ממשחקי Play to Earn?

כדי לפדות כסף שמשתמש הרוויח במשחק Play to Earn, עליו למכור את הטוקנים והניפטיז שצבר בבורסות המטבעות הדיגיטליים השונות ובפלטפורמות הייעודיות. בדרך כלל לא ניתן להמיר אותם ישירות לכסף פיאט אלא קודם למטבעות דיגיטליים או לסטייבלקוינס (Stablecoins) ורק אז לכסף פיאט.

משחקי Play to Earn מובילים

Axie Infinity

משחק זה, הפועל על רשת הבלוקצ'יין של אתריום, פותח בהשראת משחקי הפוקימון והטמאגוצ'י. היצורים סביבם בנוי המשחק נקראים אקסיז והם נחלקים לארבע רמות של נדירות. רגיל (Common), לא רגיל (Uncommon), נדיר ביותר (Ultra rare) ואגדי (Legendary). המשתתפים משקיעים זמן ומאמץ באיסוף, יצירת וגידול האקסיז, עריכת קרבות ביניהם והחלפה שלהם בין שחקנים. קיימים מעל 500 חלקי גוף מהם ניתן ליצור אקסיז חדשים.

הטוקן של אקסי אינפיניטי הוא AXS ומשתמשים בו כדי לקחת חלק בפעילויות הממשל המשפיעות על המשחק וכדי לעשות סטייקינג. למשחק יש טוקן נוסף שנקרא SLP ומשתמשים בו כדי ליצור אקסיז חדשים.

בחודש מרץ 2022, פרויקט רונין (Ronin Network), אשר בנוי כ”רשת-צד” לרשת אתריום ומאפשר למשחק אקסי אינפיניטי (Axie Infinity) לפעול, סבל מפרצת אבטחה חמורה.

Decentraland
משחק זה, הפועל אף הוא על רשת הבלוקצ'יין של אתריום, הוא משחק מבוזר השייך לגוף הממשל ומופעל על ידו. גוף הממשל הוא ארגון אוטונומי מבוזר (DAO) הכולל את כל המשתמשים ושולט בכל ההחלטות החשובות. המשחק מציע נדל"ן וירטואלי למכירה. חלקות האדמה הקטנות ביותר נמכרות ב-10,000 עד 15,000 דולר וחלקת האדמה היקרה ביותר במשחק נמכרה בנובמבר 2021 ב-2.4 מיליון דולר!

דסנטרלנד מציע למשתמשיו כלי בניה המאפשרים לתכנן וליצור סצינות תלת-מימדיות, עבודות אמנות ומשחקים משלהם. ניתן להשתתף בתחרויות ובאירועים שונים כגון תערוכות NFT בהן ניתן לסחור ביצירות.

טוקן המשחק הוא MANA.

The Sandbox
משחק זה פעל תחילה על רשת אתריום, אך בהמשך עבר לרשת פוליגון (Polygon) המציעה פתרון שכבה שניה לבעיית העומס והעמלות הגבוהות ברשת אתריום ונועדה לפתור את בעיות הסקלביליות (Scalability) שלה, כלומר את היכולת של רשת אתריום להתמודד עם גידול בביקוש.

סנדבוקס מאפשר למשתמשים לרכוש קרקעות וירטואליות שעליהן ניתן ליצור מגוון נכסים דיגיטליים דוגמת בניינים, נופים, עצמים שונים, דמויות ומשחקים. בעלות על קרקעות מאפשרת להשכיר אותן למשתתפים אחרים וכמובן לסחור בהן ובנכסים השונים שהמשתמש יצר. חלקת האדמה היקרה ביותר במשחק נמכרה בדצמבר 2021 ב-4.3 מיליון דולר!

טוקן המשחק הוא SAND.

משחקי קריפטו Play to Earn במטאוורס

משחקי Play to Earn מהווים שער כניסה אל המטאוורס, שהוא סביבת חיים וירטואלית המשלבת בתוכה מרחבים תלת-מימדיים שונים ומאפשרת לאדם להפוך לחלק ממנה באמצעות מגוון טכנולוגיות מתקדמות כגון מציאות מדומה (Virtual Reality) ומציאות רבודה (Augmented Reality). סביבה זו תאפשר למשתמשים בה לעבוד, להיפגש, לשחק, לקיים פעילות מסחר ומגוון אינטראקציות חברתיות.

נכון להיום המטאוורס הוא עדיין בגדר רעיון ולא קיימת תשתית טכנולוגית עליה ניתן ליישם אותו במלואו ובאופן שיהפוך אותו לזמין לכל. יחד עם זאת, פלטפורמות טכנולוגיות שונות מפתחות ומיישמות חלק ממרכיביו. בלוקצ'יין, מטבעות דיגיטליים וטכנולוגיית NFT מספקים תשתיות שעליהן המטאוורס יכול להישען ולהיבנות, וחוויות שמקרבות אותנו יותר ויותר להגשמה של עולם וירטואלי שלם בו אדם יכול להתנהל ולפעול. 

טרנדים חדשים וסימני אזהרה

באופן טבעי, הרעיון מאחורי משחקי Play to Earn פותח פתח לטרנדים חדשים המנסים לחקות את המנגנון שמאפשר למשתמשים להרוויח כסף באמצעות פעילות מהנה שאינה עבודה. אחד הטרנדים האלה הוא אפליקציית STEPN, אשר פועלת במודל לזוז כדי להרוויח (Move to Earn). בדומה לרעיון של של משחקי Play to Earn, משתמשי STEPN מתוגמלים בטוקנים בתמורה לשמירה על אורח חיים בריא בעזרת הליכה, ריצה או התעמלות.

אלא שהרצון להצטרף לטרנד חדש יכול לנבוע ממגוון סיבות, כגון רצון להתעשר מהר, תחושת FOMO (הפחד מפספוס או Fear Of Missing Out), יצירת הייפ ושיווק אגרסיבי. ימים יגידו האם טרנדים חדשים דוגמת STEPN, אשר "רוכבים" על מודל Play to Earn, יהפכו למוצרים יציבים שנמצאים כאן כדי להישאר או שהם יעלמו לאחר שההתלהבות הראשונית מהם תדעך.

יתרונות Play to Earn

  • מציע למשתמשים את האפשרות להרוויח כסף מפעילות מהנה (גיימינג), שרבים מהם עוסקים בה בכל מקרה.
  • מזמין פיתוחים רבים ומעוררי עניין.
  • מציע מבנה תמריצים ייחודי ומשתלב היטב במאפייני הדור הצעיר המעורה בטכנולוגיה החדשה ובשפה שהיא יוצרת.

חסרונות Play to Earn

  • התלהבות והייפ – התלהבות היתר ממשחקי Play to Earn עלולה לטשטש את העובדה כי מדובר בתחום שעדיין נמצא בחיתוליו ולכן עוד לא נבדק והתייצב לאורך זמן.
  • ספקולטיביות – חלק מהמודלים של יצירת הרווח במשחקי Play to Earn הינם ספקולטיביים וככאלה עלולים לסכן את ההשקעות והרווחים של המשתמשים.
  • הונאות ופריצות – סכנות נוספות לכספם של המשתמשים נובעות מהעובדה שעולם המטבעות הדיגיטליים חשוף להונאות, ניצול פרצות ותרמיות פונזי.
  • התמכרות – הרצון והצורך להמשיך לשחק כדי להגביר את הסיכוי להרוויח, עלולים להוביל לדינמיקה של התמכרות, שקשה להתנתק ממנה.
  • אינטרסים נסתרים – סכומי העתק שארגונים שונים שילמו עבור נכסים דיגיטליים במשחקי Play to Earn (כפי שהוזכר קודם לכן בתיאור המשחקים המובילים) מעלים שאלות בנוגע לשימושים העתידיים במודל ולאינטרסים, שעדיין אינם ידועים לנו, של אותם ארגונים.
  • ביזור לכאורה – העובדה שגורמים בעלי הון יכולים להרשות לעצמם לשלם כסף רב עבור נכסים דיגיטליים בעולמות Play to Earn ולייצר רווחים משמעותיים באמצעות השקעות מאסיביות בסטייקינג, מצביעה על כך שהרעיון של עולם מבוזר ושוויוני אינו מיושם הלכה למעשה ומאפשר יותר למי שיש לו יותר.
  • מודל Token economics בעייתי – כלכלות המטבע משחקות תפקיד מרכזי ביכולת השחקנים להרחיב על פני זמן. על פניו, מסתמן כי רוב המשחקים הקיימים כיום נוקטים במדיניות כלכלת מטבע שאינה בת קיימא. קרי, הרווחים הפוטנציאליים הרבה יותר רלוונטיים לטווח הקצר ולהמרה מידית מאשר לטווח הארוך.

לסיכום

תחום ה-Play to Earn מעורר התלהבות רבה, המשחקים המובילים הולכים ומשתכללים, סכומי כסף גבוהים מחליפים ידיים, ועוד ועוד משתמשים רוצים להצטרף ולהרוויח. יחד עם זאת, חשוב לזכור שמשחקי Play to Earn עדיין נחשבים לתחום חדש ומתפתח ושהם מביאים עמם לא רק התלהבות אלא גם לא מעט ביקורת על כך שהמציאות הרבה יותר מורכבת מהרעיון המפתה של להרוויח כסף על ידי משחק.

המבקרים סקפטיים לגבי מידת הממשות של יצירת הכנסה בעזרת פעילות פנאי מהנה והם מצביעים על כך שמודל Play to Earn הופך את משחקי המחשב מעיסוק שאדם מקדיש לו את זמנו הפנוי כדי להנות ולהירגע, לעיסוק שהוא בעיקרו עבודה (ביצוע פעולות במשחק כדי לייצר הכנסה).

בהיבט הכלכלי עולות שאלות כמו האם וכיצד הפעילות הכלכלית במשחקי Play to Earn תהיה מבוקרת, האם משתמשים יידרשו לשלם מיסים על ההכנסות שלהם ואם כן למי, ואיך ישפיעו התנודות בעולם המטבעות הדיגיטליים על ערכם של הטוקנים במשחקי Play to Earn ועל הסיכון להפסדים כספיים למשתמשים.

המודל הכלכלי של משחקי Play to Earn עדיין מוטל בספק ובין השאר מצביע על האפשרות כי פלטפורמה שמאפשרת להרוויח עוד ועוד לאורך זמן עלולה להתברר כהונאת פירמידה שבה המשך התגמולים לשחקנים הקיימים מתאפשר בזכות העלאה מתמשכת של חסמי הכניסה לשחקנים חדשים.

נראה שנכון יהיה להתייחס למודל החדש בפתיחות אך גם במידה של זהירות. מצד אחד להסכים לאמץ את המודל, להתנסות בו, להנות ואולי גם להרוויח ממנו. מצד שני להיות פתוחים לשאלות הרלוונטיות, להתנהל בזהירות בהיבט הכלכלי ולהצטייד באורך נשימה כדי לראות לאילו כיוונים המודל מתפתח. האם הוא שומר על קיימות לאורך זמן, מאפשר למשתתפים להתחיל לשחק ללא חסמי כניסה, מציע מודלים הוגנים של רווחיות, מאפשר שקיפות לגבי התנהלות המערכת הכלכלית בתוך המשחק ומתבסס על ביזור אמיתי.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

פיני שרגיל בן סירה

פיני שרגיל בן סירה

פיני הוא איש הייטק בעברו, שמגיע מתחום הכתיבה, ניהול התוכן והתקשורת השיווקית. לאחרונה החל את דרכו במרחב המרתק והאינסופי של הקריפטו. מתעניין באופן בו הרעיונות והטכנולוגיות של עולמות הבלוקצ'יין והקריפטו ישפיעו על מבני הכוח החברתיים והכלכליים בעולם.
פיני שרגיל בן סירה

פיני שרגיל בן סירה

פיני הוא איש הייטק בעברו, שמגיע מתחום הכתיבה, ניהול התוכן והתקשורת השיווקית. לאחרונה החל את דרכו במרחב המרתק והאינסופי של הקריפטו. מתעניין באופן בו הרעיונות והטכנולוגיות של עולמות הבלוקצ'יין והקריפטו ישפיעו על מבני הכוח החברתיים והכלכליים בעולם.

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן