הלוואות בקריפטו וצבירת ריבית בשוק המטבעות הדיגיטליים

שוק המטבעות הדיגיטליים ממשיך לצבור תאוצה ואימוץ, וכך גם המוצרים והשירותים הפיננסיים שמוצעים בו - אשר מסתמן כי מאיימים להחליף את התעשייה הפיננסית המסורתית. 
lending

עד אמצע שנת 2022, כאשר הריביות בישראל ובעולם היו אפסיות ואף שליליות, ולפיכך החוסכים לא תוגמלו עבור הסיכון שבהחזקת הכספים אצל נותני השירותים הפיננסיים המסורתיים כמו הבנקים. המשמעות היתה שחסכונות שנשמרים בריבית נמוכה או אפסית – מפסידים כסף במונחים של כוח קנייה.

באותה התקופה, שייתכן ואף תחזור בעתיד הקרוב (תלוי במדיניות הבנקים המרכזיים בעולם), פלטפורמות הלוואה של מטבעות דיגיטליים נתפסו כאלטרנטיבות ראויות, מכיוון שהציעו תנאים טובים המאפשרים לאנשים לקבל החזרי ריבית משמעותיים על ההפקדות שלהם מצד אחד, ומנגד את היכולת לקחת הלוואות על בסיס המטבעות הדיגיטליים המופקדים בלבד.

מהן הלוואות במטבעות דיגיטליים?

פלטפורמות של הלוואות במטבעות דיגיטליים מציעות שני שירותים עיקריים: 

  1. הפקדת מטבעות דיגיטליים בחיסכון כדי לצבור ריבית.
  2. העמדת מטבעות דיגיטליים כערבות לטובת לקיחת הלוואה. 

צבירת ריבית במטבעות דיגיטליים

כשאנחנו מפקידים מזומנים בבנק ומעבירים אותם לחשבון החיסכון, הריבית שאנו מקבלים נמוכה במיוחד לאור המציאות המוניטרית שצוינה דלעיל.

בפלטפורמות הלוואות בקריפטו ניתן להפקיד מטבעות דיגיטליים כגון ביטקוין, אתריום ו-USDT בחיסכון, ולצבור עליהם ריבית שלרוב עולה על ה-4% שנתי. הריבית אגב, משולמת בנכס הבסיס עצמו – כלומר חשבון חיסכון בביטקוין ישלם ריבית נקובה ב-BTC.

לקיחת הלוואה כנגד מטבעות דיגיטליים

כשאנחנו רוצים לקחת הלוואה מהבנק, הוא מאפשר לנו לקחת הלוואה וקובע את תנאיה על סמך הנתונים שאסף עלינו: שווי נכסים, היסטורית החזרי הלוואות, הכנסה חודשית  וכו'. 

ככל שהנתונים נתפסים כחיוביים יותר מבחינת ניהול סיכונים עבור הבנק, כך הסבירות שתתקבל ריבית טובה יותר גדלה – וההפך.

פלטפורמות הלוואות מבוססת מטבעות דיגיטליים לעומת זאת, לא עובדות כך. הן אמנם כן מאמתות את הזהות של לקוחותיהן, ומעוניינים לדעת עליהם יותר – אך מה שמעניין אותם הוא המטבע הדיגיטלי עצמו אשר יועמד כערבות. כלומר,הלקוחות למעשה ממשכנים את הביטקוין (למשל) ומקבלים בתמורה כסף במטבע אחר, כגון דולר. 

 אך לאור התנודתיות והסיכונים הנלווים בשוק הקריפטו, הן גם מנהלות סיכונים ומאפשרות למנף ביחס נמוך מ-1X. בצורה זו, ההלוואה המקסימלית שיוכלו לקחת תהיה תמיד קטנה בהרבה ביחס לשווי המטבעות המופקדים. כך, אם ההלוואה לא תוחזר בזמן על פי התנאים המטבעות הדיגיטליים יימכרו, והברוקר (פלטפורמת ההלוואות) תהיה מכוסה.

למה להשתמש בהלוואות במטבעות דיגיטליים?

יכולות להיות סיבות שונות לאנשים שונים. נמנה כמה מהנפוצות:

  • צבירת ריבית – בניגוד למערכת הפיננסית המסורתית בתקופות של ריבית אפסית, פלטפורמות הלוואות בקריפטוו מאפשרות להרוויח תשואה שנתית ריאלית חיובית על המטבעות הדיגיטליים.
  • חיסכון בבירוקרטיה – ניתן לקבל הלוואה על סמך ההפקדה מבלי להכיר לעומק את הלווה, הן נקובה במטבעות דיגיטליים כמו BTC או USDT, והן נקובה בדולר.
  • חוסר רצון למכור BTC – "הודלרים" רבים אינם מעוניינים לממש את הביטקוין שבאמתחתם, בין אם זה לטובת תשלומי מס ובין אם לטובת הוצאות בטווח הקצר. הלוואה כנגד ה-BTC שלהם מאפשרת להם שלא למכור.
  • הימורים – ישנם רבים שמעוניינים למנף את הונם ולקחת הלוואה על מנת לקנות מטבעות דיגיטליים. זהו כמובן הימור מסוכן לאור התנודתיות הגדולה בשוק.

הלוואות סיפיי (CeFi)

פלטפורמת הלוואות CeFi (קיצור של כלכלה ריכוזית, לעומת הקיצור לכלכלה מבוזרת – DeFi)  היא פלטפורמה להלוואות שאינה מבוזרת. כלומר, יש גוף מרכזי (חברה) המנהלת את הפלטפורמה וקובעת את הכללים. 

ישנן גם הלוואות שניתן לקחת וריבית שניתן לצבור בפלטפורמות DeFi, אך הסיכונים בפלטפורמות הללו גבוהים מאד ונפרט עליהם בהמשך המדריך.

יתרונות – הלוואות וצבירת ריבית במטבעות דיגיטליים

  • תמיכה בכסף פיאט (דולר, אירו, וכו')
  • תמיכה במטבעות דיגיטליים (ביטקוין, את'ר, וכו')
  • ישנם מוסדות פיננסיים מפוקחים אשר מאפשרים הלוואות וריביות מהסוג שצוין
  • שירות לקוחות זמין
  • ריבית גבוהה ביחס למערכת המסורתית

ומה לגבי החסרונות?

  • אין שליטה מלאה על הארנק – המפתח הפרטי לא נשאר אצלכם.
  • דורש אמון בצד שלישי מאחר שהשליטה נמצאת אצל החברה המנהלת את הפלטפורמה 
  • על פי תנאי השימוש, תנאי ההלוואות והריביות יכולים להשתנות על פי החלטת החברה
  • פלטפורמות ריכוזיות הינן מטרה מבוקשת להאקרים
  • פלטפורמות מפוקחות נתונות להחלטות רגולטוריות שעלולות להשפיע על כספי המלווים והלווים
  • מטבעות דיגיטליים מוכרים כנכס למטרת מס ולפיכך רווחים מריביות שנקובים במטבעות דיגיטליים ואף סטיילבקוינס עשויים להיות מוכרים כהכנסה שולית לצרכי מס
  •  
lending

הפלטפורמות המומלצות להלוואות בקריפטו

נקסו (Nexo) היא האופציה המובילה כיום הזמינה לישראלים. הפלטפורמה מציעה ריביות מהגבוהות בשוק. לנקסו יש מטבע משלה המביא תנאים טובים יותר למחזיקי המטבע, כולל דיבידנדים. שימו לב, נקסו נחשבת בדומה למתחריה פלטפורמה בסיכון גבוה.

לפני שאתם בוחרים באיזו פלטפורמה להשתמש, אנחנו ממליצים לקרוא עוד על כל אחת מהפלטפורמות ולוודא שהמטבע שאתם רוצים להפקיד אכן נתמך בפלטפורמה.

בלוקפיי (BlockFi)

עדכון: בנובמבר 2022 פלטפורמת בלוקפיי הגישה בקשה להכיר בה כפושטת רגל (Chapter 11), לפיכך הפלטפורמה אינה פעילה כיום ומידע זה אינו רלוונטי.

בלוקפיי (BlockFi) הייתה פלטפורמת שמירה ואבטחה של מטבעות דיגיטליים לצד שירות הלוואות. החברה, שנמצאת בבעלות פרטית וממוקמת בניו יורק, ארה”ב, הוקמה בשנת 2017. ככל הידוע לנו, החברה עמדה בכל התקנים והרגולציות של ארה”ב מאז הקמתה ועד קריסתה, כאשר באתר החברה צוינו שלושת עקרונות האבטחה המנחים אותם: הגנה מאיום חיצוני, הגנה מטעות אנוש, ושמירה משימוש לרעה של גורם פנימי.
בפועל, הם כנראה לא עזרו לה – שכן סיימה את דרכה בצורה מאכזבת.

בינאנס (Binance)

לבורסת בינאנס שירות שלם של מוצרים פיננסיים שבהם תוכלו להשתמש כדי להגדיל את החזקות הקריפטו שלכם, לרוב בצורה פסיבית. ככל שתהיו מוכנים לקחת על עצמכם סיכון גדול יותר (על ידי שימוש בהלוואות מתוחכמות וכלים חדשים יחסית) ו/או לנעול את הכספים שלכם לזמן ארוך יותר, כך הריבית השנתית אותה תקבלו תגדל בהתאם. מאחוזים בודדים ועד עשרות אחוזים. חשוב לדעת כי בינאנס אינה בורסה מפוקחת וכי המערכת הבנקאית בישראל איננה מאשרת קבלה בחזרה של כספים שעברו בה.

נקסו (Nexo)

נקסו (Nexo) היא פלטפורמת הלוואות מבוססת קריפטו שהוקמה בשנת 2017 בה ניתן להפקיד מטבעות דיגיטליים, לקבל עליהם ריבית ולמשוך אותם ללא עמלות מצד נקסו. הריביות בנקסו מופיעות כל יום מחדש בחשבון. ניתן לקבל את הריבית במטבע המופקד או במטבע הייחודי של נקסו

כמו כן, הריביות מתחילות ב-4% לשנה, ויכולות להגיע עד ל-12% ריבית שנתית כשבוחרים לקבל את הריבית במטבע הדיגיטלי NEXO, שהושק ע"י החברה.

צלזיוס (Celsius)

עדכון: ביולי 2022 פלטפורמת צלזיוס הגישה בקשה להכיר בה כפושטת רגל (Chapter 11), לפיכך הפלטפורמה אינה פעילה כיום ומידע זה אינו רלוונטי.

צלזיוס הייתה פלטפורמת הלוואות בתעשיית הבלוקצ'יין. היא הוקמה בקיץ 2017 והנפיקה את המטבע הראשון שלה CEL. ביוני 2022 עצרה צלזיוס, שהוקמה ע"י ישראלים, את המשיכות מהפלטפורמה לאחר שהתברר שהסיכונים שלקחה עם כספי לקוחות היו גבוהים מאד והובילו למשיכות מרובות. ביולי 2022 הגישה בקשה לקיפאון תהליכים כחלק מהליך פשיטת רגל, ובמהלך 2023 הוגשו נגדה תביעות על הונאה ואף מנכ"לה לשעבר אלכס משינסקי נעצר.

הפלטפורמה אפשרה להרוויח מטבעות דיגיטליים על ידי שמירתם בפלטפורמה. הריבית השנתית נעה מאחוזים בודדים ועד 18.5%. תלוי בסוג המטבעות בהם התשלום בוצע. לשמחתנו, צלזיוס לא סיפקה שירות לישראלים.

פרמטרים

 

בינאנס (Binance) 

בלוקפיי (BlockFi)

נקסו (Nexo)

אבטחה

 

גבוהה

גבוהה

גבוהה

ביטוח חלקי (הביטוחים תמיד חלקיים)

 

יש

יש (דרך ג'מיני)

יש

כמות משתמשים

 

לבייננס מעל 100 מיליון משתמשים, 

500,000+

1,000,000+

שנת הקמה

 

2017

2017

2017

יתרון בולט

 

חסכונות גמישים וקבועים

פריסת הלוואות גמישה

קבלת ריבית על בסיס יומי

ריבית מקסימלית

 

30%+

8.6%

12%

עמלות משיכה

 

עמלות רשת

קיימות עמלות משיכה

ללא

מינימום הלוואת דולרים

 

משתנה

5000$

500$

כמות מטבעות נתמכים

 

גדולה

בינונית

גדולה

חסרון בולט

 

לא מפוקחת

עמלות משיכה

הטוקן NEXO

הלוואות DeFi

הלוואות DeFi מאופיינות בפחות התערבות ובחוסר שליטה של גוף מרכזי. הפלטפורמות יכולות להיות מבוזרות ואוטומטיות לחלוטין, ללא צורך בתיווך של גורם צד שלישי' המתווך בין הלווים והמלווים. 

בפועל יש דרגות שונות של ביזור וכל פלטפורמה ממוקמת במיקום כלשהו על הסקאלה בין ריכוזית לחלוטין למבוזרת לחלוטין.

כדי להשתמש בפלטפורמות המבוזרות יש לגלוש דרך ארנק מטאמאסק (MetaMask) או ארנק אחר שעובד עם חוזים חכמים על הבלוקצ'יין הרלוונטי (לרוב – אתריום).

למדריך המלא לכלכלה מבוזרת (DeFi)

יתרונות של פלטפורמת הלוואות DeFi

  • אין צורך לבטוח בגוף מרכזי שיחזיק את כספי המשתמשים
  • המטבעות הדיגיטליים נשארים בשליטה הבלעדית של המשתמש (במידה ועומד בתנאים)
  • השירותים ניתנים ללא בדיקה של המשתמשים – זמינות שווה לכולם

חסרונות של פלטפורמת הלוואות DeFi

  • כשאין גוף מרכזי אחראי, האחריות היא על כותבי הקוד. אמנם אין צורך לבטוח בגוף מרכזי המנהל את המערכת, אך עדיין יש צורך לבטוח שכותבי הקוד יודעים מה הם עושים. באגים בקוד יכולים להוביל בקלות לפתח להאקרים לרוקן את הכספים של המשתמשים – וזה קורה המון.
  • כל אחד יכול להשתמש – גם האקרים וגנבים יכולים להשתמש ללא צורך בזיהוי.
  • במקרה של לקיחת הלוואה יכול להתרחש שינוי מהיר בריבית ללווים, דבר שעלול להביא את החזר ההלוואה לסכומים גבוהים בהרבה ממה שתוכנן בהתחלה.
  • חסרונות המיסוי של פלטפורמת CeFi רלוונטיות כאן גם, עם תוספת של קושי משמעותי יותר לנהל מעקב אחרי המיסוי
  • פלטפורמת DeFi עלולות להיות מסומנות על ידי אוכפי חוקים למניעת הלבנת הון בעתיד

שני צדדים לכל מטבע

באופן מעניין היתרונות ב-DeFi עשויים להיות גם החסרונות. 

אנשים מסוימים רוצים גוף מרכזי כשהם מסתבכים וצריכים תמיכה טכנית. כמו כן, רוב הציבור מעוניין שגוף מרכזי אמין יתמודד מול פושעי סייבר וימנע מהם ל להסתובב חופשי.. מצד שני, ישנם חששות שהגוף המרכזי שבו בוטחים יעלם עם הכסף בעצמו – או שפשוט לא יצליח לשמור עליו בצורה בטוחה. 

באותו אופן שגוף ריכוזי יכול לברוח עם הכסף או לחוות גניבה, כך גם החוזה החכם מאחורי הפלטפורמות המבוזרות עלול להיות מושק עם פרצה כזו שהאקרים יוכלו למשוך דרכה את כספי המשקיעים. דברים אלו קרו בעבר וממשיכים לקרות עדיין.

דוגמאות לפלטפורמות הלוואה DeFi

אווה (Aave) וקומפאונד (Compound) הן שתיים מהפלטפורמות המובילות בתחום. שתי הפלטפורמות בנויות על רשת אתריום. 

אווה היא פלטפורמת ההלוואות DeFi הראשונה, אשר הושקה לראשונה בשנת 2017 בשם ETHlend. ניתן להפקיד מטבעות מסוג ERC20. בשתי הפלטפורמות הריביות ותנאי ההלוואה משתנים בהתאם להיצע וביקוש, ובאווה ניתן לקבל גם ריבית יציבה הנקבעת לפי ממוצע הריביות של 30 הימים האחרונים במטבע הנבחר.

להלוות, ללוות, או להדל (to hodl)?

מצד אחד, השימוש בפלטפורמות הלוואה מעניק החזרי ריבית גבוהים בתקופות של ריבית בנקים מרכזיים אפסית. מצד שני, הפלטפורמות הללו, מבוזרות או ריכוזיות, טומנות בחובן סכנות. אפשר להתייחס אל ההחזר הגבוה בתור הפיצוי על הסיכון הגבוה, כנהוג בשווקים פיננסיים.

ברגע שהמטבעות שלכם עוזבים את הארנק הקר המאובטח אתם מגבירים את הסיכון שתאבדו אותם. זכרו – המפתח הפרטי לא אצלכם? המטבעות לא שלכם. 

עליכם להכיר בסכנות, בין אם זו פריצה לפלטפורמה הריכוזית או האקרים שגילו וניצלו באג בקוד הפתוח. לרוב אנשים שבוחרים לשים חלק מהמטבעות הדיגיטליים שלהם בפלטפורמת הלוואות שמים רק אחוז קטן ממה שברשותם. 

כמו בהשקעות גם בפלטפורמות של הלוואות – לא מומלץ להשקיע יותר ממה שניתן  להרשות להפסיד.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

דאיה מורטי

דאיה מורטי

דאיה הינו מורה ויוצר תוכן בתחום הקריפטו, שאוהב לחקור את התופעות הפסיכולוגיות, החברתיות והכלכליות בתחום. בשנת 2013 כתב תוכן באתר 'אלף ביט', ומאז נהנה לצפות ולהשתתף בטרנספורמציה שהביטקוין מביא לעולם. בזמנו הפנוי הוא אוהב לתרגל יוגה ומדיטציה. בעל הבלוג Bitcoin4U. לבלוג: https://bitcoin4u.co.il/
דאיה מורטי

דאיה מורטי

דאיה הינו מורה ויוצר תוכן בתחום הקריפטו, שאוהב לחקור את התופעות הפסיכולוגיות, החברתיות והכלכליות בתחום. בשנת 2013 כתב תוכן באתר 'אלף ביט', ומאז נהנה לצפות ולהשתתף בטרנספורמציה שהביטקוין מביא לעולם. בזמנו הפנוי הוא אוהב לתרגל יוגה ומדיטציה. בעל הבלוג Bitcoin4U. לבלוג: https://bitcoin4u.co.il/

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן