אורך חיי מטבע – מה ניתן ללמוד מקטגוריית ניתוח הבלוקצ'יין הפופולרית?

דור שחר, מנתח נתונים ברשת הבלוקצ'יין של ביטקוין, מסביר על קטגוריית אורך חיי המטבע ועל המסקנות שניתן ללמוד ממנה
בלוקצ'יין

בכל יום שעובר, ניתוח אונצ'יין (On-chain), אשר עליו הסברתי בטור הקודם, צובר יותר תהודה ותאוצה. בטורים שלי אמשיך להסביר בהדרגה על השימושים השונים בניתוח אונצ'יין, המדדים שניתן להיעזר בהם וכמובן – אנתח את פעילות רשת הביטקוין בלייב.

במאמר זה, אסקור מדד מתוך קטגוריה ספציפית של אונצ'יין הנקראת "אורך חיים" ובאנגלית – Lifespan. 

מדדי "אורך חיים" כשמם כן הם, מדדים המתמקדים בגיל המטבעות, ומודדים את אורך חייהם. 

באמצעות אורך חיי המטבעות אפשר להבין מי מהמשתתפים ברשת מחזיק את המטבעות ואיך הוא מתנהג. מהתנהגותו ניתן להסיק אינדיקציות לכדי קבלת החלטות השקעה או מסחר נכונות יותר.

ימי מטבע שנהרסו – Coins Days Destroyed

במאמר הקודם נגעתי בקצרה במדד זה, המודד את הפעילות הכלכלית של המטבע ונותן יותר משקל למטבעות שלא בוזבזו זמן רב. מדד זה בעיקר מתאים להתבוננות בטרנדים רחבים (מאקרו). 

בכל יום שבו מטבע נשאר ב'שטר ביטקוין' ולא מבוזבז המטבע צובר "יום מטבע", כלומר – אם המטבע נשאר בשטר ביטקוין 30 ימים, הוא יצבור 30 ימי מטבע. 

המדד רגיש לפרמטרים הבאים:

  1. מטבעות 'זקנים' מבוזבזים: מטבעות שצברו ימי מטבע רבים.
  2. נפח מטבעות גדול: כאשר משקיעים עם החזקות רבות מבזבזים וימי מטבע רבים נהרסים. חשוב לציין שאם סט מסוים של מטבעות מתבזבז פעמיים באותו היום רק יום מטבע אחד יכול להיהרס לכל מטבע. 
  3. מטבעות 'זקנים' מבוזבזים ונפח מטבעות גדול: שילוב של שני הפרמטרים מהווה השפעה ניכרת על המדד.

ככל שהמטבע 'זקן' יותר, כלומר בעל ימי מטבע רבים יותר, כך ניתן להסיק שהוא לא בוזבז תקופה ארוכה ובשל כך הוא כנראה מוחזק על ידי מחזיקים לטווח ארוך (HODLer), לוויתנים (Whales) או 'הכסף החכם'. 

משתתפים שנמצאים בשוק תקופה ארוכה ומכירים את שלבי הסייקל טוב יותר מהמשקיע/סוחר הממוצע ולפיכך נוטים לקנות מטבעות במחירים זולים ולמכור מטבעות כאשר הם יקרים. 

הדבר תקף גם למטבעות 'צעירים' עם ימי המטבע מעטים, המוחזקים על ידי סוחרים וספקולטורים. אלה הם משתתפים שלא בהכרח מכירים טוב את השוק והתנהגות הסייקל ונמצאים אך רק בשביל רווחים מהירים. להתנהגותם רצוי לתת פחות משקל.

אינדיקציות המדד

ישנן ארבע אינדיקציות שהמדד עשוי לספק, ותוכלו לראות זאת ויזואלית בגרף שבהמשך ההסבר:

ערכי מדד גבוהים

עלול להעיד על כך שמשקיעים לטווח הארוך מבזבזים מטבעות, מנצלים את חוזק השוק (תקופת עליות) ומממשים רווחים, או שירד השכנוע שלהם להחזיק את המטבע. מכירת מטבעות 'זקנים' / 'רדומים' הופך אותם שוב לנזילים ומחזיר אותם לאספקה הפעילה (Circulating Supply).

ערכי המדד במגמת עלייה או שומרים על ערכים גבוהים

נותנים אינדיקציה נוספת בנוגע להתנהגות מחזיקים לטווח ארוך. כאשר ערכי המדד במגמת עלייה הדבר מעיד על שוק שורי, כלומר מחזיקים לטווח הארוך מנצלים את חוזק השוק כדי למכור מטבעות, המדד מגיע לשיא לקראת שיאים מקומיים או שיא הסייקל.

ערכי מדד נמוכים 

מעיד על התנהלות שוטפת של הרשת. מטבעות 'רדומים' לא מבוזבזים ורמת השכנוע להחזיק את המטבע גבוהה. תקופות שבהן יש פחות עניין במטבע מובילות לתקופות עם פעילות נמוכה בבלוקצ'יין ולכן ערכי המטבע נמוכים (פחות מטבעות מבוזבזים -> פחות ימי מטבע נהרסים). 

ערכי המדד במגמת ירידה או שומרים על ערכים נמוכים 

מעיד על כך שהביטחון של מחזיקים לטווח הארוך להחזיק את המטבע חוזר. כלומר, הם נוטים להחזיק את המטבעות במקום לבזבז. האותות הללו נפוצים בשוק שורי בזמן תיקונים או דשדושים. 

קריאת המדד בפועל

בפשטות, כאשר ערכי המדד גבוהים כנראה שמחזיקים לטווח ארוך מבזבזים (בשל ימי מטבע רבים שנהרסים), וכאשר ערכי המדד נמוכים סוחרים וספקולטורים מבזבזים (בשל ימי מטבע מעטים שנהרסים). 

בנוסף, חשוב לציין שהערכים של הגבול התחתון של המדד עולים באופן הדרגתי עם הזמן כתוצאה מהצטברות כוללת של 'ימי מטבע' לכל המטבעות בשוק. המדד שמציג את הנתונים ללא התחשבות בתופעה זו נקרא Supply-Adjusted CDD – 'ימי מטבע שנהרסו מתואם-אספקה', בכך שהמדד מתאים את מדד 'ימי מטבע שנהרסו' (CDD) באופן פרופורציונלי לגדילת האספקה כוללת. 

כפי שניתן לראות, ערכי המדד עולים בתקופות שוריות, מהסיבה שמחזיקים לטווח ארוך מנצלים את חוזק השוק כדי למכור מטבעות, ומצד שני ערכי המדד יורדים בתקופות של תיקון או דשדוש לאור העובד שמחזיקים לטווח ארוך מפסיקים למכור מטבעות 'זקנים' עם הרבה ימי מטבע, חוזרים להחזיק ואפילו מנצלים את הירידות לקניית מטבעות זולים. 

ניתוח הבלוקצ'יין

דוגמאות להסקת מסקנות

אם מחזיקים לטווח ארוך מבזבזים/מוכרים את המטבעות שלהם, אמור להידלק אצל אנליסטים שמנתחים את הבלוקצ'יין נורה אדומה – מההיכרות הארוכה שלהם עם המטבע הם יודעים שכנראה זה הזמן להתחיל לממש רווחים וכך ניתן להסיק אינדיקציה דומה ואפילו לפעול כמוהם.

לעומת זאת, אם בזמן תיקון במחיר המטבע ערכי המדד נמוכים וימי מטבע מעטים "נהרסים", המשמעות היא המוכרים הם בעיקר סוחרים וספקולטורים. משמע, מחזיקים לטווח ארוך ברובם עדיין מחזיקים וזאת אינדיקציה שכנראה יש עוד פוטנציאל לעליית מחירים. 

וריאציות נוספות של המדד

ימי מטבע שנהרסו מתואם-אספקה – Supply-Adjusted CDD

המדד לוקח בחשבון את השפעת הזמן על מדד 'ימי מטבע שנהרסו', מפני שימי מטבע מצטברים עם הזמן כמות ימי המטבע הכוללת גדלה. לכן, מדד זה מתאים את 'ימי מטבע שנהרסו' לכמות האספקה הגדלה ונותן מבט פרופורציונלי יותר על היסטוריית כמות הימים שנהרסו. 

מדד המתואם-אספקה נותן מבט מדויק יותר על המטבעות שנמכרו על ידי מחזיקים לטווח הארוך לאורך ההיסטוריה. 

ימי מטבע שנהרסו בינארי – Binary CDD

הממד בודק האם מדד 'ימי מטבע מתואם-אספקה' נמצא מעל או מתחת לממוצע ארוך הטווח ההיסטורי. המדד מספק מבט האם נפח הבזבוזים של מטבעות 'רדומים' נמצא מעל או מתחת ביחס למידע ההיסטורי. בפועל, המדד מראה האם מחזיקים לטווח ארוך נכנסים לשוק או יוצאים ממנו.

כשמו כן הוא, המדד יהיה אך ורק בשני ערכים 1 או 0:

  • המדד חוזר ל-1: כאשר 'ימי מטבע שנהרסו מותאם-אספקה' גדול יותר מממוצע ארוך הטווח. כלומר, יותר ׳ימי מטבע׳ נהרסים ביחס להיסטוריה.
  • המדד חוזר ל-0: כאשר 'ימי מטבע שנהרסו מתואם-אספקה' נמוך יותר מממוצע ארוך הטווח. כלומר, פחות ׳ימי מטבע׳ נהרסים ביחס להיסטוריה.

המדד שימושי בעיקר כאשר הוא נמצא בערכים של 1 או 0 לתקופה ממושכת ומאפשר לזהות התנהגות של מחזיקים לטווח הארוך. כאשר הוא נמצא בערך של 0 לתקופה ממושכת הוא מעיד על מגמה של החזקה לטווח ארוך ולהיפך כאשר הוא נמצא בערך של 1 לתקופה ממושכת הוא מעיד על מגמת בזבוזים מתגברת.

מגמות שוריות לרוב מאופיינות בתקופות ממושכות שהמדד בערך 1, כאשר יש נפח מסחר גדול בבלוקצ'יין ומטבעות 'זקנים' מבוזבזים.

מנגד, מגמות דוביות מאופיינות כאשר המדד נע בין 1 ל-0 ויוצר תבנית של 'ברקוד' כדוגמת התמונה למטה. תבנית זאת נוצרת כאשר הנפח על רשת (On-chain) וימי המטבע משתנים בתדירות אך עם יחס גבוהה יותר של בזבוזים מתחת לממוצע ארוך הטווח (ערכים רבים של 0).

ניתוח הבלוקצ'יין

שימוש בממוצע נע של 7 או 30 ימים, יכול לעזור על מנת להחליק את המידע ולזהות טרנדים של התנהגות משקיעים לטווח ארוך בצורה נקייה יותר. עם זאת יש לציין שהאותות שהם נותנים איטיים יותר.

ניתוח הבלוקצ'יין

לסיכום

במאמר זה סקרתי את מדד 'ימי מטבע שנהרסו' על סוגיו השונים. בחינתי מדדים מקטגוריית "אורך חיי מטבע" המשמשים להבנת התנהגות משקיעים לטווח ארוך ומבוססים על כמות ימי המטבע שנהרסו, שעל פיהם אני מחזק החלטות השקעה או מסחר.

במאמר הבא אפרט על מדד נוסף מאותה הקטגוריה הנקרא Spent Output Age Bands 'להקות גיל שבוזבזו' ועל השימוש בו ככלי נוסף לניתוח התנהגות של מחזיקים לטווח ארוך.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

דור שחר

דור שחר

חוקר ביטקוין וניתוח על בסיס הבלוקצ'יין, משקיע ומנהל החזקות ביטקוין. למעקב בטוויטר: https://twitter.com/dorinvesting
דור שחר

דור שחר

חוקר ביטקוין וניתוח על בסיס הבלוקצ'יין, משקיע ומנהל החזקות ביטקוין. למעקב בטוויטר: https://twitter.com/dorinvesting

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן