שוק הקריפטו נצבע בירוק. שער אתריום משלים עלייה של 87% בחודש וכ-60% בשבוע האחרון – ונוסק ל-$1,638 במהלך הלילה. בכך רושם המטבע הדיגיטלי השני בשוויו עליה חדה יותר משל שער הביטקוין, אשר עולה כ-36% בחודש האחרון ו-24% בשבוע האחרון – ונסחר באזור ה-$23,370 נכון לכתיבת מלים אלו.
מטבעות דיגיטליים נוספים רושמים עליות: המטבע של בורסת בינאנס, BNB, ושער הריפל (XRP), נוסקים 26% בשבוע ונסחרים כעת באזור ה-$270 וה-$0.37 בהתאמה. המטבע סולאנה מגיע ל-$47 לאחר עליה של כ-50% בשבוע האחרון.
בסך הכול, שווי כלל שוק המטבעות הדיגיטליים שב ללמעלה מ-1 טריליון דולר לאחר כחודש בו ביקר נמוך יותר.
מדוע שוק הקריפטו עולה?
אנליסטים שונים מעריכים מספר סיבות שונות לעליות שהשוק חווה.
ראשית, יש שמשייכים אותן לאתריום 2.0 – השדרוג הצפוי לרשת אתריום שלאחר שיחה בין מפתחי הפרויקט הוחלט כי התאריך הבא בו עשוי להתבצע המיזוג בין הרשתות יהיה ב-19 בספטמבר. החלטה זו מגיעה לאחר 2 מיזוגים מוצלחים ברשת הניסויית, ואף העלאת הקוד לביקורת העמיתים שאמורה להיות האחרונה לפני הטמעה.
עם זאת, יש להזכיר שהמיזוג נדחה כבר אינספור פעמים בעבר, ולכן בעוד שמדובר בחדשות חיוביות שמביאות עמן נפח של ספקולציה, יש לקחת בחשבון שהסבירות נוטה לכך שהתאריך יידחה שוב.
שנית, היחלשות הדולר. מדד ה-DXY אשר מאגד בתוכו את שערי המט"ח של הדולר מול מטבעות מובילים בעולם כגון האירו, הין והפאונד הבריטי, התחזק בחודשים האחרונים בצורה די חדה. אך בשבוע האחרון, מסתמן כי הגיע המדד לרמת התנגדות באזור ה-110, שהובילה להיפוך מגמה בטווח הקצר.
כאשר הדולר מתחזק, ישנה קורלציה חיובית עם נכסי סיכון לצרכים פיננסיים כגון מטבעות דיגיטליים או מניות, כך שהם נופלים בה בעת – וההפך. סביר יותר שלמדד הדולר הייתה השלכה גבוהה יותר על המחיר מאשר אתריום 2.0, שכן ניתן לראות שמדדי המניות הגדולים (הנאסדק וה-S&P) עולים גם הם.
לבסוף, ישנם אנליסטים שטוענים שנרשמה התחתית בשוק הקריפטו מסיבות שונות. חלקם טוענים שלאחר שמשבר הנזילות הוביל לפשיטות רגל רבות ולהנזלות ומכירות של ערבויות לטובת ביטוח, כגון אצל חברת ההלוואות צלזיוס, ישנה סבירות גבוהה ש"ניקוי הרעלים" בשוק התבצע וכי כעת הפנים קדימה.
חלקם מנגד מסתמכים על ניתוח On-chain, אשר בוחן את פעילות רשת הבלוקצ'יין עצמה. בדוח ששוחרר ע"י חברת המחקר Glassnode אמש נטען כי המדד "הפסדים שמומשו" (Realized Losses) נמצא בשיא, ומסמן שלא נותרו מוכרים רבים בשוק אלא כי נוצרו תנאים לתחתית.
אז, נרשמה התחתית?
קשה לראות איך נרשמת התחתית בשלב כה מוקדם, ולפיכך רצוי לשמור על עירנות וזהירות. ישנם מספר פקטורים משמעותיים שמלמדים כי הרע עוד לא הסתיים.
ראשית, המצוקות הגיאופוליטיות כגון המלחמה בין רוסיה ואוקראינה, התככים בתוך האיחוד האירופי, ההתחממות בין ישראל ואיראן או סין וטיוואן – אינן תורמות לתחושת וודאות שמעודדת ספקולציות.
שנית, בשלב זה די ברור שהכלכלה העולמית נכנסת למיתון כבד, ויש אף שטוענים ששפל גדול. אירופה והמדינה התעשייתית המשמעותית ביותר בה – גרמניה – חווים משבר אנרגיה חסר תקדים. סין סובלת ממשבר נדל"ן ומדיניות אפס-קורונה, יפן נמצאת באין-מוצא כאשר הין היפני בשפל של 20+ שנים מול הדולר וארה"ב חווה אינפלציה בשיאים של 40+ שנים.
לבסוף, שווקי החוב והאשראי מלמדים כי עליית הריבית של הפדרל ריזרב יוצרת מצוקות קשות של נזילות הן למזומנים מחוץ לגבולות ארה"ב והן לערבויות. ניתן ללמוד זאת הן מהפרשי הריביות שבין אג"ח ממשלתי/קונצרני, אשר חוזרים לשיאים שלא נרשמו מ-2009, או מהשיאים שנשברים שבוע אחר שבוע בשווקי ה-Reverse Repo של הפדרל ריזרב. אנליסטים, ואני ביניהם, חוששים כי ישנו סיכון גבוה כעת לחדלויות פירעון בקרב חברות ובנקים גדולים, אך קשה לנחש מתי בדיוק זה יתחיל ומאיפה.