מבט אל את'ריום – מה עובר על הפלטפורמה השניה בגודלה?

החודשים האחרונים היו לא קלים עבור את'ריום, מחשב העל העולמי שמהווה נכון לכתיבת מלים אלו הפלטפורמה בעלת שווי השוק השני בגודלו.

מבחינת שער המטבע, במהלך חודש אוגוסט רשם את'ר (ETH) את השפל הגדול ביותר מאז נובמבר 2017 כשהגיע לשער של 221$ למטבע אחד. גם כנגד ביטקוין נחלש את'ר, כשרשם את השפל הגדול ביותר מדצמבר.

אך בימים אלו, ישנן שתי סוגיות מרכזיות שמעסיקות את קהילת את'ריום, ושער המטבע צפוי להיות מושפע מהן גם כן. בכתבה הבאה נצלול לתוכן וננסה להבין את משמעויותיהן.

הגמול לבלוק נחתך ב-33%

לפני כשבוע, נפגשו חברי את'ריום קור (Ethereum Core), צוות הפיתוח המוביל של את'ריום, והחליטו להפחית את הגמול שמקבלים כורי הבלוקים משלושה מטבעות את'ר לשניים בלבד – בעוד שנה מהיום. בעוד שאת ההחלטה עצמה ניתן להבין לאור הביקורת הרבה שספגה מדיניות היצע המטבעות של את'ריום לאורך הזמן (כלומר מדיניות של אינפלציה גבוהה יחסית, למטבע שלא צפוי לעבור להיצע מוגבל) – את הדרך בה היא נלקחה קצת קשה לתפוש.

כידוע לכם, את'ריום אמורה להיות פלטפורמה מבוזרת. כזו שאין גורם יחיד או קבוצה שהם בעלי כוח על פני האחרים ויכולים לקבוע החלטות עבורם.

בפגישה ניתן לראות (מדובר בסרטון יוטיוב) כיצד די בקלות, קבוצה מצומצמת של אנשים מצביעה על חוק יסוד חשוב בפלטפורמה. אמנם מפתחי את'ריום שונים זכו להביע את דעתם בגיטהאב על האפשרויות השונות, אך במעבר מהיר על הדיונים ניתן לראות שמפתחי את'ריום קור נותנים תשובות "מדוע אלו האפשרויות" ולא יותר מכך.

אגב, זו גם לא הפעם הראשונה שזה קורה.

באחת מהפרשיות המפורסמות ביותר בעולם המטבעות הדיגיטליים הצעיר נוצלה פרצת אבטחה בחוזה חכם שנקרא TheDAO במהלך 2016. TheDAO היה פרויקט הנפקת טוקן ראשונית (ICO) שגייס מיליוני דולרים מקהילת את'ריום לצורך יצירת ארגון אוטונומי מבוזר – ארגון שמקבל את החלטותיו באופן דמוקרטי לחלוטין, הצבעה ברגליים.

בפועל, נגנבו מיליוני דולרים מאותו גיוס כספים עקב אותה פרצת אבטחה שלא זוהתה בטרם עת, ובהחלטה ריכוזית לחלוטין של ויטליק בוטרין (מייסד את'ריום) וחבריו, ולמרות התנגדות של אחוז לא קטן מקהילת את'ריום וקהילת הקריפטו בכלל – "הוחזרה" הרשת לאחור וכך גם כספי המשקיעים שאבדו. למי מכם שלא ידע, זו גם הסיבה שנוצר הפרויקט (הפיצול) את'ריום קלאסיק (Ethereum Classic – ETC).

החלטות רבות על פני הזמן נלקחות באופן ריכוזי כמעט לחלוטין באת'ריום, מה שמעלה תהייה: האם עלינו להפסיק להציגה כמבוזרת?

האם שווי המטבע את'ר בדרך ל-0?

ג'רמי רובין הוא בוגר המוסד הטכנולוגי בבוסטון MIT, מתכנת ביטקוין ויועץ לפרויקטי בלוקצ'יין נוספים. במאמר שכתב למגזין הטכנולוגי TechCrunch הוא מפרט מדוע, לדעתו, שווי המטבע את'ר יגיע ל-0 ולמעשה פלטפורמת את'ריום לא תצטרך אותו על מנת לשרוד. כך שבמלים אחרות, לטענתו למטבע את'ר אין תועלת (utility) כלל.

מדוע הוא חושב כך? ובכן, רובין גורס שבקרוב מאד חוזים חכמים אשר נוצרים על גבי את'ריום יוכלו פשוט לתגמל את הכורים ישירות בטוקן שבו הם מייצרים.

"אם האפליקציות והטרנסקציות ברשת יכולות להתקיים בלי את'ר (ETH), אין סיבה שלאת'ר יהיה ערך אלא אם הכורים מכריחים את המשתמשים לשלם את העמלה ב-ETH. אך אם הכורים לא מתואמים ומתנהגים באופן רציונלי, הם יעדיפו לקבל תשלום במטבע שיבחרו הם, ולא בהכרח ב-ETH" כך רובין. "באקו-סיסטם ללא שליטים, החלפת ETH מהווה שיפור פארטו (כלומר לכל הצדדים משתלם יותר). הצד המעורב היחיד שייצא מופסד הוא מחזיקי המטבע את'ר הנוכחיים".

ויטליק בוטרין הגיב בפוסט ארוך ברדיט ואמר שלולא שינוים מרכזיים שעומדים להיות מוטמעים יחסית בקרוב בפלטפורמה, בתיאוריה רובין צודק.

כלומר עפ"י בוטרין, במתכונת הנוכחית של את'ריום, המטבע את'ר אכן יכול לרדת ל-0 מהסיבות שתיאר רובין. בפועל, שתי הצעות מונחות על הפרק בפני הקהילה אשר 'מאלצות' את המשתמשים להשתמש ב-ETH, ואף מפחיתות את היצע המטבעות ע"י תהליך שנקרא 'שריפת מטבעות' (שליחה של מטבעות לכתובת אבודה).

ההצעות הן לשנות את שוק העמלות, כפי שמתואר כאן, או לשלם שכירות על שטח בבלוק באמצעות ETH. בנוסף, התייחס בוטרין למעבר הצפוי של את'ריום ממנגנון הוכחת העבודה (Proof of Work) למנגנון הוכחת ההחזקה (Proof of Stake), והדגיש ש-ETH כמטבע לוקח בו חלק אינטגרלי.

לסיכום

רשת הבלוקצ'יין של את'ריום מתמודדת מול אינסוף בעיות, ולובשת צורה ריכוזית יותר בכל יום שעובר. האם מנגנון Casper (המעבר ל-PoS) יציל את המצב? האם הקהילה אכן רוצה לתת את אמונתה במפתחי את'ריום קור שיובילו את הפרויקט לעתיד טוב יותר?

רק הזמן יגיד, אך זו בהחלט תקופה טובה עבור פלטפורמות אחרות כגון איאוס, נאו או קארדנו לנסות להשתלט על נתח השוק של את'ריום.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.
בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן