שתי סוגיות עומדות עומדות היום בלב סוחרי ומשקיעי הקריפטו הישראלים ובעולם – האם מסחר יומי או מסחר לטווחים בינוניים הוא כדאי או לא? הוותיקים יגידו HODL ושמסחר מול האלטים הוא מיותר וגורם להפסדים בטווח הארוך. סיפור מוכר בקהילה הוא של משתמש הרדיט StupidFoolishWhale שסיפר כיצד הוא הצליח להפוך 600 מטבעות ביטקוין ל-200. ברור שבהסתכלות על ערך דולרי אי אפשר ממש לרחם עליו, אבל הוא עדיין מספר בעצב רב על כך שניסה "לנצח" את הביטקוין בחוסר הצלחה ועכשיו הוא מנסה להזהיר את האחרים. מנגד, יש גל חדש שעדיין לא נכווה מספיק ורואה רק את הרווח הדולרי מול העיניים. יותר מזה, רבים בטוחים שהביטקוין יקר מידי, מיושן מידי ושה-"ביטקוין הבא" (המטבע הבא שיעלה באלפי אחוזים) הוא אי שם בתוך אלפי המטבעות שעדיין לא "פרצו".
מסחר יומי או לטווחים בינוניים יכול להיות רווחי, אבל זה קשה יותר ממה שנדמה לכם. קים בזק כאן כדי לעשות עבורכם סדר. הוא מסביר מדוע עלינו להפסיק לחשב אחוזי רווחיות מול הדולר ולהתחיל לחשב אותם מול הביטקוין, לכן אם אתם מסוג האנשים שמודדים את הרווחים שלכם רק במונחים של דולרים/שקלים/דראכמות ומתעלמים מאמידת הרווחים בערך של ביטקוין – המאמר הזה בדיוק בשבילכם.
למה בכלל הגיעו המטבעות האלטרנטיביים?
הביטקוין שאנו מכירים כיום הוא לא אותו ביטקוין שהגיח לעולם ב-2009 ע"י סאטושי נקמוטו, אלא תוצר של הרבה שדרוגים ושיפורים שבוצעו בידי מתכנתים עצמאיים שהחליטו לקחת חלק בפרויקט הגדול הזה. עקב הבעיות שצצו עם ביטקוין (כגון בעיית הסקלביליות – היכולת לעבד כמות טראנזקציות הולכת וגדלה), ובתוספת כל מיני אירועים לא טכניים שהשפיעו על מחיר הביטקוין – נוצר חלל שהתמלא מהר מאוד ע"י חברות וגופים נוספים שניסו את מזלם עם מטבעות בעלי מטרה דומה, אך בדרך קצת שונה. מטבעות אלטרנטיביים כגון לייטקוין או דאש טוענים שהם יכולים לספק את אותו שירות של העברת ערך מאדם אחד לשני בצורה מהירה, מאובטחת וזולה יותר. אחרים כגון את'ריום ונאו בכלל מנסים לספק פלטפורמה לאפליקציות מבוזרות ותוספת של חוזים חכמים, כלומר מנסים לעשות הרבה מעבר להעברת ערך מאדם אחד לשני. אני חושב שלכל מטבע יש יתרונות וחסרונות, לכל מטבע יש את פוטנציאל הרווח שלו וכל משקיע צריך לבצע מחקר ולהבין בעצמו איפה להשקיע וכמה.
אבל הביטקוין יקר מדי!
ביטקוין, שהתחיל את השנה במחיר של 960 דולר ונכון לכתיבת מילים אלו נמצא ב-18,184 דולר, עשה לאחרונה לא מעט רעש בתקשורת המקומית והעולמית כאחד. עכשיו בואו לרגע נדמיין אדם שנחשף לשוק הקריפטו בפעם הראשונה. נקרא לו יוסי. יוסי פותח עיתון ורואה כתבה על כך שמחיר הביטקוין שוב שובר שיאים ונמצא ב-18,000 דולר, לאחר מכן יוסי נכנס לגוגל ומתחיל לחפש מידע ואז פתאום הוא מבין שביטקוין הוא לא היחיד! למען האמת יש עוד כ-1360 מטבעות רשומים, ואפילו אלפי הנפקות חדשות. יוסי בשלב הזה בטח אומר לעצמו "רגע, למה שאקנה ביטקוין, ולא ריפל או איוטה? למה בכלל שאשקיע מלכתחילה בביטקוין ולא במטבעות אחרים כמו את'ר, או אפילו איזה הנפקה חדשה?"
אז קודם כל אני לא יועץ השקעות, ולא מתיימר להיות. אבל אני כן רוצה להציע זווית ראייה על השוק, בעיקר לאנשים שמתכוונים להשקיע באלטים (אם המילה 'אלטים' לא אומרת לכם כלום, כדאי שתציצו במילון מושגים).
קצת כלכלה
נכון שהביטקוין נראה יקר, אבל זה לא העניין. השאלה שצריכה להישאל היא, האם הוא עדיין יעלה? ואם כן אז בכמה אחוזי תשואה? עכשיו בואו נגיע לחלק שלשמו התכנסנו, למה בעצם כדאי להשוות את התיק השקעות שלכם לערך הביטקוין?
נתחיל ונסביר את המונח 'השקעה אלטרנטיבית' – נניח שהריבית החודשית במשק היא 10%, כלומר אתם שמים 100 שקלים בבנק וכל חודש הבנק נותן לכם 10 שקלים. עכשיו, אני בא אליכם ואומר לכם: "העבירו את הכסף שלכם מהבנק אליי, ואתן לך 15 ש"ח בחודש". הרווח הכלכלי שלכם הוא 5% (או 5 שקלים) מכיוון ש-10 שקלים הייתם מקבלים מהבנק בכל מקרה. הבנק הוא נקודת הייחוס במקרה הזה, כי השאלה שלכם כמשקיעים היא האם לשים את הכסף בבנק (שמבטיח לכם 10 שקלים כל חודש), או אצלי ותקבלו 15, ולא האם לשים את הכסף אצלי או בכיס לצורך העניין.
הבנק זו הדוגמה הקלה והנוחה להשתמש בה, במציאות יש מגוון רחב של נקודות ייחוס ובתור משקיעים חשוב קודם כל שתהיה לכם נקודת ייחוס, דבר שני חשוב שתדעו לבחור את נקודת הייחוס הנכונה ביותר להשקעה שלכם, ולאופי שלכם כמשקיעים. אם לתת דוגמה שיותר רלוונטית לשוק המטבעות הקריפטוגרפים – בעולם המניות אפשר לקחת אינדקס השקעות כנקודת ייחוס. למה? כי אינדקס השקעות הוא לרוב בעל סיכון נמוך יותר. אם לצורך הדוגמה החלטתי להשקיע במניות של מיקרוסופט, גוגל ונטפליקס, אז אני יכול (ואפילו צריך!) להשוות את הביצועים של התיק שלי לביצועים של מדד ה-S&P 500. זאת מכיוון שלהשקיע באינדקס של 500 החברות המובילות במשק כרוך בסיכון נמוך משמעותית מאשר להשקיע במספר חברות שבחרתי בעצמי כמשקיע. לכן אם התיק שלי עלה ב-4.5% בחודש האחרון ואילו מדד ה-S&P 500 עלה ב-5%, המסקנה היא שיכולתי להשקיע במכשיר השקעה פחות מסוכן, והייתי מרוויח יותר. לא עדיף?
סיכון ופוטנציאל לרווח פועלים לרוב ביחס ישר, כלומר מכשיר השקעה מסוכן לרוב מגלם פוטנציאל רווח גדול יותר מאשר מכשיר השקעה לא מסוכן. ע"י השוואת התיק לאלטרנטיבה הראויה, אתם יכולים כמשקיעים לאמוד את הרווח שלכם לעומת הסיכון שלקחתם (סיכון חייב להיבחן כנגד משהו אחר) – הרי במצב שתיארנו שבו אתם ברווח קטן יותר מאשר נקודת הייחוס, ההיגיון אומר להעביר את הכסף אליה (השקעה בטוחה יותר), או לחלופין לחפש השקעה שתניב רווחים גדולים יותר.
רווח לעומת סיכון
בהשקעות צריך לבחון את ההחזר (אחוזי התשואה) לעומת הסיכון. אז איך אני מגדיר האם מכשיר השקעה מסוים הוא מסוכן או לא? אם יוסי חושב שביטקוין הוא מסוכן מאוד וריפל זה העתיד, ודני חושב אחרת – איך הם יכולים למדוד סיכון בצורה אחידה? אז ככה, סיכון מודדים באמצעות סטיית תקן של מכשיר ההשקעה, סטיית התקן נגזרת מהתנודתיות. כלומר נגיד שהשקעה א' עשתה 10% תשואה אבל הייתה מאוד תנודתית עם סטיית תקן גדולה, השקעה ב' החזירה גם כן 10% אבל כמעט ללא תנודתיות וסטיית תקן נמוכה – מה מסוכן יותר? כמובן שהשקעה ב' עדיפה. סיכון בכלכלה זה משהו מדיד, וזה לא משנה מה יוסי חושב שיקרה או מה אני חושב שיקרה.
בפסיכולוגיה יש מונח שנקרא Contrafreeloading (או בתרגום חופשי – 'לחם עבודה'). גלן ג'נסן, שערך מחקר על בעלי חיים, מצא שבעלי חיים מעדיפים לעבוד קצת, בשביל אותה כמות אוכל שהיו מקבלים גם ללא עבודה – חוץ מחתולים. כלכלנים רואים את העולם מנקודת המבט של החתולים במקרה הזה, הם רוצים כמה שיותר רווח במינימום עבודה. יכול להיות שאתם מסוג האנשים שאוהבים את המחקר, הריגוש והסיכון שכרוכים בהשקעות, ומוכנים לוותר על אחוזים מהרווח או לחלופין מוכנים לקחת סיכונים ולעבוד קשה בשביל אותו הרווח, עדיין כדאי שתכירו את הזווית ראייה הכלכלית-רציונאלית.
"אבל למה דווקא ביצועי הביטקוין צריכים להיות נקודת הייחוס שלנו?"
קודם כל כי מביצועי עבר ניתן לומר שהוא פחות תנודתי מרוב המטבעות, אבל גם במבט לעתיד המצב נראה לא רע בכלל. הביטקוין הוא לא עוד מטבע מתוך כל המטבעות – הוא הראשון, הוא בעל נפח השוק הכי גדול ודומיננטיות מוחלטת בשוק לאורך כל תקופתו. אם זה לא מספיק בשביל לשכנע אתכם שהוא צריך להיות נקודת הייחוס, אתם די צודקים. הביטקוין קיים מ- 2009 ככלי לשמירת ערך (Store of value) והוא מצליח לבצע את תפקידו בצורה מוצלחת למדי וללא בעיות אבטחה בשרשרת עצמה. בשוק המטבעות הדיגיטליים יש משמעות אדירה לאמינות לאורך זמן, משהו שקשה עדיין להגיד על המתחרים. יש לו את קהילת המפתחים הגדולה ביותר, בעלת פוטנציאל גדול יותר לעמוד באתגרים הטכנולוגיים שיצוצו. אותה קהילת מפתחים אדירה מהווה גם קרקע לאפליקציות תומכות, חברות חדשות, ומהווה מנוע צמיחה אדיר לאקו-סיסטם שנבנה סביב הביטקוין. מה מונע ממפתחי הביטקוין לבנות שירותים דומים למגוון השירותים שמציעים סטארט-אפים של בלוקצ'יין שהמציאו מטבע (טוקן) בשביל השירותים שלהם, ולבקש תשלום בביטקוין? זו שאלה שתמיד צריכה להדהד בראש כשבוחנים השקעה חדשה.
אגב, גם אם תרצו לרכוש מוצרים או שירותים – תמצאו שיש יותר שירותים שמוכנים לקבל תשלום בביטקוין מאשר כל השירותים ביחד שמוכנים לקבל מטבעות אחרים, והמספרים רק גדלים לטובת הביטקוין. אותו דבר תקף גם בענף הבורסות וחלפני הכספים – ידו של הביטקוין על העליונה וברוב הפעמים תצטרכו לרכוש ביטקוין ואז לסחור תמורת מטבע אחר, או לחלופין לקנות ביטקוין בשביל לרכוש מוצרים/שירותים/כסף פיאט.
הגרף הבא בוחן 118 מטבעות מהיום הראשון, מטבעות שהגיעו לנפח שוק ממוצע של לפחות-$250,000 בשנה כלשהי, הקו הכתום – BTC:
לסיכום
אני האחרון שאגיד לכם לא להשקיע באלטים. אני חושב שביטקוין עדיין לא עונה על כל הצרכים ובהחלט יש מקום לעוד חברות להיכנס לתחום ולנגוס בשוק, ובאופן כללי השוק עדיין לא מגרד את תחילת הפוטנציאל שלו (לדעתי). אבל בראייה כלכלית, כיוון שהביטקוין הוכיח את עצמו לאורך זמן, הוא בעל הקהילה הגדולה ביותר, בעל האקו-סיסטם הגדול ביותר ובעצם הוא המלך שכולם מנסים לגנוב לו את הכתר – אז נכון לעכשיו צריך להשוות את התיק השקעות שלכם לביצועים שלו, ולו בגלל שמבחינה סטטיסטית הוא פחות מסוכן (תנודתי) מהמתחרים ובעל דומיננטיות מוחלטת בשוק.