מחלקת המטבעות הדיגיטליים של מנהלת הנכסים פידליטי (Fidelity) שחררה דוח שני בסדרה שעוסקת בתזת ההשקעה של הארגון בביטקוין. פידליטי, שמנהלת מעל 3 טריליון דולר עבור לקוחותיה, המשיכה בקו זהה לדוח הראשון, וסיפקה נתונים מדהימים על שילובו של ביטקוין בפורטפוליו השקעות של כל פרט או ארגון.
תעודת ביטוח נגד בנקים מרכזיים וממשלות
בדוח הראשון ששוחרר ביולי השנה, ציינה פידליטי כי ביטקוין מהווה תעודת ביטוח נגד מדיניות חסרת אחריות של בנקים מרכזיים וממשלות. "מצב זה מחריף את הדאגות שבעקבותיהן ביטקוין נוצר, ומושך יותר משקיעים ומשתמשים לעבר ביטקוין כתעודת ביטוח אשר עשויה לשמש כהגנה נגד ההשלכות הבלתי ידועות", אומר הדוח. ביטקוין הוצג בדוח כאמצעי לשמירה על ערך בהתהוות, כאשר הנדירות הדיגיטלית שלא ניתנת לזיוף היא הסיבה המרכזית לכך אך התנודתיות מונעת ממנו בטווח הקצר להיתפס כאמצעי לשמירה על ערך.
בנוסף, בין עיקרי הדוח הקודם נמצאים תהליכים מאקרו כלכליים של די-גלובליזציה והעברת ההון הגדולה בין דור הבייבי בומרס למיליניאלס.
ביטקוין מול היתר
בעוד שבדוח הראשון בחנה פידליטי את ביטקוין "כאמצעי פוטנציאלי לשמירה על ערך", בדוח הנוכחי היא בוחנת את "תפקיד הביטקוין כהשקעה אלטרנטיבית". לטובת הכנת הדוח רואיינו בכירים בתעשיית המטבעות הדיגיטליים, כגון מלטם דמירורס מ-CoinShares וקתי ווד ויאסין אלמנדג'רה מקרן ההשקעות Ark Invest.
שוק ההשקעות האלטרנטיביות מכיל כל השקעה שהיא לא מסורתית (כמו פוזיציות המצפות לעליות בשווקי המניות, אגרות חוב בעלת הכנסת קבועה או מזומן). למשל, קרנות גידור, קרנות פרטיות, מכשירים פיננסיים מתקדמים כמו CDO, והשקעות שאינן בעלות קורלציה גבוהה עם השקעות מסורתיות – כמו אומנות, שטחים חקלאיים, זהב. נכון לסוף שנת 2018, ההערכות של איגוד ה-CAIA (ר"ת Chartered Alternative Investment Analyst) אומרות שמדובר בגודל שוק של מעל 18 טריליון דולר. אם לא די בכך, האיגוד צופה ששוק ההשקעות האלטרנטיביות יצמח בין 18 ל-24 אחוזים עד שנת 2025.
מלבד גודל השוק, הדוח מציין את חשיבות גיוון הפורטפוליו, את צורך המשקיעים ליצור הכנסה קבועה (כמו חוב פרטי או נדלן), אך גם את הפתיחות שלהם להגדלת סיכונים לטובת הגדלת הרווחים.
לאחר הצגת הנ"ל, מציג הדוח את הרציונל להשקעה בביטקוין בהתחשב בהם. הרציונל מתמקד בגיוון תיק ההשקעות, בפתיחות המשקיעים להגדלת סיכונים, ושוב מחדד את הסיכונים הטמונים במדיניות של בנקים מרכזיים וממשלות.
למשל, הוא מתמקד בקורלציות בין התשואה היומית של ביטקוין לבין השקעות מסורתיות ואלטרנטיביות מינואר 2015 ועד היום. נמצא שהקורלציה הממוצעת עומדת על 0.11 (בציר שנע בין 1- הקורלציה הפוכה, 0 – אין קורלציה ו-1 – קורלציה מלאה). כלומר לביטקוין כמעט "לא אכפת" מה קורה בשווקים המסורתיים והאלטרנטיביים. הוא עושה מה שבא לו, וזה חיובי מאד לגידור תיקי השקעות.
טיפה בדלי
בהמשך הדוח מציינת המחברת, ראש מחלקת המחקר של פידליטי ריאה בוטוריה, את צעדיהן של חברות ציבוריות כגון מיקרוסטרטג'י (Microstrategy) וסקוור (Square) אשר רכשו ביטקוין בשווי עשרות ומיליוני דולרים.
חלק מעניין לא פחות עם זאת, הוא ההשפעה של הוספת ביטקוין לתיק ההשקעות. פידליטי מדדו את תשואת תיקים מסורתיים (של 60-40) מ-2015, ולאחר מכן מדדו את השפעת הוספה של 1, 2 ו-3 אחוזי ביטקוין בתיק. התוצאות, שכמובן לא יפתיעו אתכם, היו הגדלה משמעותית של התשואה השנתית.
"שווי השוק של ביטקוין הוא טיפה בדלי ביחס לשווקים אותם יכול להחליף (כגון אמצעים לשמירה על ערך, השקעות אלטרנטיביות ורשתות תשלומים)", אומר הדוח. "אם ביטקוין ישתלט על 5% משוק הנכסים האלטרנטיביים לפי חישובם של ה-CAIA, שווי הרשת יעמוד על 670 מיליארד דולר. אם ישתלט על 10%, יהיה מדובר ב-1.3 טריליון דולר." בכדי לסבר לכם את האוזן, רשת הביטקוין מוערכת כיום בפחות מ-200 מיליארד דולר.
אין ספק שדוחות כאלה, לצד צעדים אקטיביים שננקטים ע"י משקיעים מוסדיים ותאגידים, מחזקים את שינוי התפיסה שחווה ציבור "הכסף החכם" לעבר ביטקוין. עכשיו רק נותר לקוות שהציבור יתעורר גם הוא, ובהקדם.