עולם המטבעות הדיגיטליים ממשיך לחוות טלטלות עזות. ביטקוין (BTC) איבד מאז תחילת החודש 40% מערכו ונכון לכתיבת שורות אלו שער הביטקוין עומד על 19,465 דולר.
על רקע זה, חברות כריית ביטקוין ברחבי ארה"ב מוצאות עצמן פועלות בשוליים צרים ביותר ועומדות בפני סיכון להמשך פעילותן במידה ולא יוכלו לעמוד בהתחייבויות הכספיות שלהן.
חרב המינופים
במהלך השנה שקדמה למצב השוק הנוכחי, כורי ביטקוין ברחבי ארה"ב (שעל פי הערכות מהווים כ-40% מפעילות הכריה בעולם) לקחו הלוואות כדי לממן את ההתרחבות המהירה שלהם שניזונה מתנאי שוק אופטימיים. הן העדיפו למנף את הפעילות שלהן ולהסתמך על הלוואות במקום לממן את הגידול בפעילות באמצעות מכירת ביטקוין.
צלילת מחיר הביטקוין, העליה הצפויה במחירי החשמל והריבית הגבוהה על ההלוואות (כ-11% ריבית שנתית) מקשים על חברות הכרייה לעמוד בהחזר ההלוואות ועלולים להוביל לאפקט שרשרת לאור החשיפה המוגברת של חברות הקריפטו וקרנות ההון סיכון שהעניקו את אותן הלוואות.
מודל העבודה של חברות הכריה
חברות הכריה מסתמכות על הדינמיקה של שלושה גורמים מרכזיים כדי לייצר רווח – מחיר הביטקוין, מחיר החשמל ומחיר ציוד הכריה.
כאמור, ביטקוין איבד למעלה מ-42% מערכו מאז תחילת החודש. מחירי החשמל בארה"ב אמורים להיות מוכפלים הקיץ בהשוואה לאותה תקופה בשנה שעברה. אשר לציוד – לפני האירועים שהובילו למצב השוק הנוכחי, כמו קריסת טרה לונה וחדלות הפרעון של צלזיוס נראה היה כי חברות הלוואת קריפטו דוגמת BlockFi, NYDIG ו-Babel Finance, שמחו לסייע לחברות הכריה ברכישת ציוד כריה חדש.
יצרני ציוד הסכימו לספק לחברות כריה ציוד חדש בתמורה להפקדת 30% עד 50% מערכו וחברות הכריה הבטיחו לשלם את היתרה בעזרת הביטקוין שיכרו בהמשך. בנוסף, החברות לוו מזומנים כדי לכסות את התקורה שלהם, כלומר את כלל ההוצאות העסקיות העקיפות שאינן קשורות לפעולת הכריה עצמה, והשתמשו בציוד שלהן כבטחונות, כמובן בהסתמך על כך שמחיר הביטקוין ימשיך לעלות.
הסיכון למלווים
מצב שבו חברות הכריה מתקשות לעמוד בהחזר ההלוואות שלקחו חושף את המלווים לסיכון. טוד אסה, מייסד שותף בקרן הגידור לכרייה, HashWorks, אמר כי התחושות כרגע קשות וכי במחיר הנוכחי של ביטקוין נותרו שוליים מאד צרים לפעילות. במידה וחברות כריה לא יוכלו לעמוד בהחזר ההלוואות שלהן, המלווים עלולים למצוא את עצמם עם נכסים שלא ניתן להנזיל אותם, כלומר עם ציוד כריה שמפסיד כסף בכל רגע שבו הוא אינו מחובר לחשמל. השוק המשני מוצף בציוד יד שניה שהגיע מכורים סינים ולדוגמה, Hashworks הציעה לאחרונה מכונות כרייה הנחשבות למובילות בתחום, מסוג Bitmain S19j Pros במחיר של 4,400 דולר ליחידה, אשר נמוך ב-65% ממחיר המחירון שלהן.
שלשום (ו') דווח כי חברת Babel Finance, שכאמור העניקה אף היא הלוואות לחברות כריה, נקלעה לקשיי נזילות ובתגובה עצרה משיכות ופדיון של נכסים דיגיטליים על ידי לקוחותיה.
פתרונות אפשריים
ג'וריקה בולוביק, האחראי על תחום הכרייה בחברת Foundry Digital, אשר בין השאר מעניקה הלוואות לחברות כריה ועוסקת בסטייקינג (Staking), אמר כי על מנת לעמוד בהחזר ההלוואות חברות הכריה יאלצו להשתמש ברזרבות המזומנים שלהם, אם בכלל נותרו להן כאלה. ללא רזרבות החברות יאלצו למכור את הביטקוין שלהן.
הוא הסביר כי במקרים בהם חברת כריה אינה יכולה לעמוד בהחזר ההלוואה, Foundry משתלטת על פעילות הכריה שלה וממשיכה לכרות ביטקוין בכמות שמאפשרת את החזר החוב כולו. אלא שלא כל החברות העוסקות בהלוואות לכורים מצוידות בידע ובנסיון לעשות זאת.
המשך הירידה בכוח החישוב
על רקע מצבן העגום של חברות הכריה, כוח החישוב ברשת הבלוקצ'יין של ביטקוין, כלומר כמות החישובים לשניה שהרשת מסוגלת לבצע, ממשיך לרדת. לכוח החישוב של הרשת חשיבות רבה משום שהוא משפיע על רמת האבטחה שלה. כוח החישוב הוא פונקציה של כמות הכורים ברשת ולאור העובדה שחברות כריה כמו גם כורים יחידים הפועלים באופן פרטי ובאמצעות בריכות כריה משותפות, נאלצים להפסיק את פעילותם, כוח זה מצטמצם. ואכן, בשבוע האחרון נרשמה ירידה של 17% בכוח החישוב של הרשת.
לפני כחודש, הודיעו כורים גדולים, מבוססים וותיקים יותר, שהתמודדו בעבר עם מצבי קיצון, כי אינם מתרגשים ואף מגבירים את פעילותם.