לראשונה מזה 4 שנים: עדכון גדול בשם 'טאפרוט' הוטמע בביטקוין

טאפרוט הוא העדכון החדש בפרוטוקול הביטקוין אשר מכיל שיפורים שיאפשרו יותר פרטיות, יותר סקלאביליות וגם יהווה תשתית לחוזים חכמים ופיתוחים נוספים
עדכון טאפרוט

טאפרוט (Taproot), העדכון הגדול ביותר מאז סגוויט (SegWit), הוא העדכון החדש בפרוטוקול הביטקוין אשר הוטמע היום, בבלוק מספר 709,632, באמצעות מזלוג רך (Soft Fork). העדכון מכיל שיפורים שיאפשרו יותר פרטיות, יותר סקלאביליות וגם יהווה תשתית לחוזים חכמים מורכבים ופיתוחים נוספים בהמשך.

טאפרוט הוא למעשה השם הכללי לעדכון המכיל בתוכו מספר הצעות לשינוי בפרוטוקול של ביטקוין. הוא הוצע לראשונה בתחילת 2018 על ידי גרגורי מקסוול, קצין הטכנולוגיה הראשי לשעבר בחברת Blockstream ואחד ממפתחי ביטקוין קור (Bitcoin Core). לאחר תהליך ארוך, בן מספר שנים, של בדיקות דיונים ופיתוחים, הוסכם להטמיע את עדכון טאפרוט בפרוטוקול.

כמו העדכונים הקודמים בפרוטוקול של המטבע הדיגיטלי המבוזר הגדול ביותר, גם העדכון הזה אינו מזלוג קשיח (Hard Fork), אשר למעשה מפצל את הרשת לשתי רשתות נפרדות, אלא מזלוג רך ששומר על המשך שרשרת בלוקים (בלוקצ'יין) רציפה אחת.

חתימה דיגיטלית של שנור (Schnorr Signature)

שרשרת הבלוקים של ביטקוין מתבססת על הצפנה של מפתחות פרטיים ופומביים כדי לוודא שרק הבעלים האמיתיים של הביטקוין יוכלו לשלוח אותו. שיטת ההצפנה בפרוטוקול הביטקוין עד טאפרוט הייתה מבוססת על עקומים אליפטיים, ועכשיו ניתן יהיה להשתמש בשיטת הצפנה שונה בשם חתימות שנור.

חתימות שנור מאפשרות קיבוץ של מספר טרנזקציות לטרנזקציה אחת בלבד. השימוש בחתימות שנור יחסוך מקום בבלוק מאחר וטרנזקציות רבות יוכלו להירשם על גבי הבלוקצ'יין כטרנזקציה אחת פשוטה.

חתימות שנור, עפ"י הערכות, לא היו חלק מהפרוטוקול המקורי של ביטקוין מאחר והן היו מוגנות בפטנט עד שנת 2008. אף על פי שביטקוין נוצר לאחר מכן, לא היה שימוש רב בחתימות שנור בספריות קוד פתוח. לאחר שפג תוקף הפטנט, החלו להשתמש בחתימות שנור בפרויקטים של קוד פתוח וכעת השיטה מוכנה להיות מוטמעת בפרוטוקול של ביטקוין.

עדכון מנגנון ההצפנה ברשת הביטקוין הוא עדכון גדול במיוחד, מאחר והרשת כולה מתבססת על מנגנון זה.

טאפסקריפט (Tapscript)

טאפסקריפט הינו למעשה שדרוג של שפת התכנות של ביטקוין. ברשת הבלוקצ'יין של ביטקוין ניתן להשתמש בחוזים חכמים פשוטים המאפשרים להגדיר תנאים מסוימים לבזבוז הביטקוין. 

התנאי הבסיסי הוא כמובן הוכחה של אחזקת המפתח הפרטי המתאים, אך ניתן לשים תנאים נוספים כמו למשל דרישה של מספר חתימות או אפשרות בזבוז רק בזמן מסוים בעתיד. כמו כן, ניתן לשלב מספר תנאים לכדי יצירת חוזים מורכבים יותר.

לדוגמה, ניתן להריץ חוזה חכם המאפשר לבזבז את הביטקוין רק במידה ויש לפחות 3 מתוך 5 חתימות, אך אם עברו שנתיים אז מספיקות 2 חתימות בלבד. ללא טאפסקריפט, כדי לבצע טרנזקציה על פי כל אחד מהתנאים האלה, יש לחשוף את כל החוזה על גבי הבלוקצ'יין. הדבר כמובן עלול לפגוע בפרטיות וגם דורש הרבה מקום (ולכן גם יותר עמלות) על גבי הבלוקצ'יין.
בזכות טאפסקריפט, המאפשר שימוש במבנה נתונים הנקרא עץ מרקל, יהיה אפשר לחשוף רק את התנאים הרלוונטיים לבזבוז הביטקוין מבלי לחשוף את כל החוזה. 

לפי הדוגמה הנ"ל, אם עברו שנתיים – יספיקו שתי חתימות כדי לבזבז את הביטקוין, ולא יהיה צורך לחשוף את כל האפשרויות הנוספות בחוזה החכם, או כמה מפתחות בכלל חתמו על החוזה מלכתחילה. 

למעשה העדכון יאפשר פיתוח של טרנזקציות מורכבות ביותר מבלי להעמיס נתונים על גבי הבלוקצ'יין, לחסוך בעמלות ולשמור על נראות אחידה של כל הטרנזקציות, בין אם הן סגירה ופתיחה של ערוצי לייטנינג (רשת הברק), חוזה חכם או סתם תשלום על כוס קפה. כתוצאה, זה גם מגביר את הפרטיות של העסקאות הללו, למשל – פתיחה של ערוץ לייטנינג לא תהיה חשופה לעיני כול.

הטמעה מורכבת בקהילת קוד פתוח

כיצד שינוי כל כך מהותי בפרוטוקול של ביטקוין יכול להתרחש ללא מזלוג קשיח המאלץ קונצנזוס מוחלט, או מאיים בפיצול הרשת כפי שקרה עם ביטקוין קאש? ובכן, כדי שהצמתים ברשת הביטקוין לא יפסלו את הטרנזקציות החדשות, גם אם הן עוד לא שודרגו, ישנה פונקציית תשלום מיוחדת המאפשרת לצומת לאשר תשלום ללא וידוא כלל.

כלומר, צומת אשר לא יעודכן בעדכון טאפרוט לא יזהה את הטרנזקציות החדשות בתור טרנזקציות לגיטימיות ולכן יתעלם מהן. אך הצמתים והכורים אשר יבצעו את העדכון יכללו את הטרנזקציות החדשות בשרשרת הבלוקים – ולאחר שהטרנזקציה נכנסה לשרשרת הבלוקים גם הצמתים שלא עברו עדכון יאשרו את הבלוק.

למעשה זהו מנגנון המיועד למנוע פיצולים ברשת מתוך ידיעה ששדרוגים יגיעו בעתיד. במקום לשלול את הטרנזקציה לחלוטין, הצמתים שלא עברו עדכון יאשרו את הבלוקים הכוללים את הטרנזקציות החדשות על בסיס האישור של הצמתים והכורים שכן עודכנו.

העדכון הזה מגיע לאחר הבעת תמיכה של רוב גדול מצד הכורים (למעלה מ-90%), ולכן האפשרות שהמנגנון ינוצל לרעה היא קטנה ביותר. בשלב זה גם למעלה ממחצית מהצמתים כבר שדרגו לגרסה העדכנית.

אף על פי שיתכן וצמתים לא מעודכנים יאשרו טרנזקציות מזויפות במידה והן נכללו בבלוק תקין, הן מהר מאוד יעברו לתמוך בשרשרת הבלוקים הארוכה ביותר המייצגת את כח המחשוב הרב ביותר. מאחר ורוב הכורים תומכים בטאפרוט, השרשרת הארוכה ביותר תיוצר על ידי הכורים המעודכנים אשר יזהו טרנזקציות שקריות ולא יכללו אותן בשרשרת.

במזלוג הרך של טאפרוט כל הצמתים (המעודכנים והלא מעודכנים) יאשרו ויסכימו על אותה שרשרת הבלוקים, וסיכויי ההצלחה שלו גבוהים במיוחד. במזלוג רך אין חובה לשדרג את הצמתים והארנקים כדי להמשיך להשתמש בביטקוין.

טרנזקציה טאפרוט

המשמעות של טאפרוט 

עדכון טאפרוט יאפשר לרשת הברק ולפיתוחים נוספים על רשת הביטקוין לשגשג. כיום ניתן לזהות בקלות שימוש בערוצי רשת הברק, אך לאחר העדכון, וככל שהשימוש בטאפרוט יגדל, יהיה בלתי אפשרי להבדיל בין טרנזקציה פשוטה לסגירת ערוץ של רשת הברק וחוזים מורכבים אחרים.

ככל שניתן לזהות הבדלים בין הטרנזקציות השונות ברשת, ביטקוין אחד עשוי להיחשב לשונה מביטקוין אחר. תחשבו שעל המזומן שלנו היה כתוב איפה הוא היה קודם לכן ובאיזה סוג עסקאות השטרות שומשו. ברגע שניתן לסמן ביטקוין אחד בשונה מביטקוין אחר, הוא עלול לאבד מהיכולת שלו להיות אמצעי תשלום לכל דבר. טאפרוט תאפשר להסתיר במידה רבה את ההבדלים בין הנראות של הטרנזקציות על גבי הבלוקצ'יין, ולחזק את המצב הרצוי בו ביטקוין אחד = ביטקוין אחד.

בנוסף, העמלות של טרנזקציות מורכבות כאלו יהיו גם הן כמו עמלה של כל טרנזקציה פשוטה אחרת. הפרטיות והעמלות הנמוכות יאפשרו ויעודדו שימוש ופיתוח נרחב יותר בחוזים חכמים על גבי ביטקוין.

אבל אולי אחד הדברים הכי משמעותיים בעדכון הזה הוא שההצלחה של העדכון עשויה לספק ביטחון שניתן לבצע שינויים מהותיים בביטקוין מבלי לפצל את הרשת. אם בעתיד, למשל, תהיה סכנה שמחשוב קוונטי יוכל לפרוץ את שיטת ההצפנה של ביטקוין – יהיה אפשר לשנות לשיטת הצפנה המוגנת למתקפות קוונטיות באמצעות מזלוג רך.

איך זה יתבטא עבור משתמשים, ארנקים, בורסות?

כדי להשתמש ביכולות הנוספות של טאפרוט על הארנקים להשתדרג ולהטמיע את העדכון. לארנקים אשר כבר משודרגים לסגוויט זה לא יהיה שינוי גדול במיוחד לשלוח ולקבל באמצעות כתובות טאפרוט, ולכן זה צפוי להתרחש די מהר. 

בזירות המסחר, לעומת זאת, הדבר עשוי להימשך זמן רב יותר בעקבות המורכבות והאחריות הגדולות, כמו גם החשש מפני רגולטורים אשר עשויים לא לקבל בעין יפה את השדרוג המגביר את הפרטיות של השימוש בביטקוין.

כתובות טאפרוט יראו שונה מכתובות הביטקוין הקודמות, כך שבשלב הראשוני יהיה ניתן לזהות מי משתמש בטרזנקציות של טאפרוט ומי לא. עם זאת, השאיפה היא שעם הזמן, לאחר שגם הצמתים, הכורים, הארנקים וזירות המסחר יתעדכנו – רוב השימוש יעשה באמצעות כתובות טאפרוט כדי שלא יוכלו להבדיל עוד בין סוגי טרנזקציות.

ביטקוין לא דינוזאור

ביקורת רבה הופנתה אל ביטקוין בתור דינוזאור זקן שאינו מתפתח, אך טאפרוט עשוי להראות לנו עד כמה חזקה, חכמה ובוגרת קהילת המפתחים של ביטקוין קור.

המרכיב החשוב ביותר בביטקוין, לצד המגבלה של 21 מיליון המטבעות שאי פעם יכרו, הוא מרכיב האבטחה. אנשים רוצים לדעת קודם כל שהביטקוין שלהם בטוח – לפני כל פיתוח של חוזים חכמים, הוזלת עמלות, סקיילביליות וכו'.

מצד שני, רבים מאמינים שכל פיתוח מהותי ומשמעותי, אשר יתגלה בעולם הכלכלה המבוזרת (DeFi) ובניסיונות של כל הפרויקטים החדשים בתחום, יוכל להיות מאומץ ומוטמע על ידי ביטקוין בבוא העת. 

במקום לעשות ניסויים מהירים אשר יסכנו את הרשת, כנראה שמפתחי ביטקוין יקחו את הזמן לבחור ולאמץ בצורה בטוחה והדרגתית את הפיתוחים הרלוונטיים. מאחר וביטקוין הוא ללא ספק המטבע הכי גדול, מאובטח ומבוזר – כלכלה מבוזרת אמיתית תוכל להתבסס עליו באופן טבעי בעתיד.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

דאיה מורטי

דאיה מורטי

דאיה הינו מורה ויוצר תוכן בתחום הקריפטו, שאוהב לחקור את התופעות הפסיכולוגיות, החברתיות והכלכליות בתחום. בשנת 2013 כתב תוכן באתר 'אלף ביט', ומאז נהנה לצפות ולהשתתף בטרנספורמציה שהביטקוין מביא לעולם. בזמנו הפנוי הוא אוהב לתרגל יוגה ומדיטציה. בעל הבלוג Bitcoin4U. לבלוג: https://bitcoin4u.co.il/
דאיה מורטי

דאיה מורטי

דאיה הינו מורה ויוצר תוכן בתחום הקריפטו, שאוהב לחקור את התופעות הפסיכולוגיות, החברתיות והכלכליות בתחום. בשנת 2013 כתב תוכן באתר 'אלף ביט', ומאז נהנה לצפות ולהשתתף בטרנספורמציה שהביטקוין מביא לעולם. בזמנו הפנוי הוא אוהב לתרגל יוגה ומדיטציה. בעל הבלוג Bitcoin4U. לבלוג: https://bitcoin4u.co.il/

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן