המדריך המלא לקבלת ביטקוין ומטבעות דיגיטליים בעסק

קבלת ביטקוין כתשלום

עולם המטבעות הדיגיטליים עדיין צעיר, והרבה סוגיות בו טרם התבהרו – במיוחד עבור מי שאינו בקי ומתעדכן באופן שוטף בחדשות בתחום. לאחרונה, מורגשת עליה בכמות השאלות מצד בעלי עסקים ויזמים, הנוגעות לקבלת תשלומים בביטקוין ומטבעות דיגיטליים נוספים בעסק.

שאלות כגון מה עליהם לעשות על מנת לקבל ביטקוין בעסק, כיצד להוציא חשבונית כאשר מתקבל התשלום באמצעותו תמורת שירות, איזה מס חל על מטבעות דיגיטליים ואיך ניתן לקבל תשלום אוטומטי במטבע דיגיטלי בחנות האינטרנטית שלהם היו הנפוצות במיוחד.

אלו באמת שאלות טובות, שכן עד לא מזמן הייתה אי-בהירות כיצד עסק צריך להתנהל. לכן בחרתי להכין את המדריך הבא – שיעשה עבורכם סדר. במאמר אשתדל לענות על כל השאלות הרלוונטיות לבעלי עסקים בתחום. כך, אני מקווה, אוכל להקל עליכם בקבלת ביטקוין ומטבעות דיגיטליים כאמצעי תשלום בעסק שלכם.

למה לקבל ביטקוין ומטבעות דיגיטליים כתשלום?

ישראלים מאמצים קידמה, זו עובדה, ולכן לא מפתיע שישראל היא מקום ראשון בעולם בשיעור הרוכשים באינטרנט. כ-95% מהישראלים רוכשים מוצרים ושירותים באינטרנט. יתרה מכך, כל 2 שניות ישראלי רוכש באופן מקוון – רכש סחורות ושירותים המצטבר לשווי מיליארדי דולרים. ישראלים לא רק אוהבים לקנות באינטרנט, אלא גם למכור. לפחות 8,000 ישראלים מוכרים באופן קבוע באינטרנט ומתפרנסים מזה.

קניות אונליין
תמונה: אלעד גולדנברג

אם יש לכם עסק, בין אם מקוון ובין אם פיזי, אין זה משנה מה אתם מוכרים. גם אתם יכולים לצעוד לעבר העתיד, לקחת חלק בתעשיית המטבעות הדיגיטליים. כך, במקביל לקבלת תשלומים בכסף פיאט (דולר, שקל), תוכלו לאפשר ללקוחותיכם לשלם בדרך נוספת – באמצעות ביטקוין או מטבעות דיגיטליים אחרים.

ישנן מספר סיבות שבעקבותיהן תהיו מעוניינים לקבל תשלום באמצעות מטבעות דיגיטליים. ראשית, מכיוון שישנם לא מעט ישראלים אשר מחזיקים בהם, ואתם תוכלו לאפשר להם לבזבז אותם אצלכם. התשלום בביטקוין כיום זול יותר מתשלום באמצעות כרטיס אשראי, כך שמדובר בחיסכון עמלות סליקה עבורכם כבעלי עסקים (במידה ותחליטו שלא להמיר). שנית, בעקבות ה"הייפ" שישנו סביב המטבעות הדיגיטליים. הוספת אפשרות לתשלום במטבעות דיגיטליים יכולה לסייע לפרסום, ואף להבליט אתכם ביחס למתחריכם.

שלישית, העולם צועד לעבר מטבעות דיגיטליים. כיום, מאות אלפי בעלי עסקים מקבלים תשלום באמצעותם ברחבי העולם, כולל במדינות כגון יפן, אוסטרליה וארה"ב. אם אתם חובבים קדמה וטכנולוגיה, זוהי ככל הנראה ההזדמנות שלכם להקדים את כולם בישראל. הסיבה האחרונה מתחברת יותר לאידיאולוגיה: על ידי מתן אפשרות תשלום בביטקוין תוכלו לקחת חלק בקידום כלכלת המטבעות הדיגיטליים, ולסייע בהפיכתם ממכשיר השקעה ספקולטיבי, למכשיר מסחרי-כלכלי.

אז איך לקבל ביטקוין ומטבעות דיגיטליים כתשלום בעסק?

קבלת מטבע דיגיטלי בעסק היא תהליך לא מורכב כלל. כפי שהתרגלנו לכך שניתן לשלם בשקלים במספר דרכים (אשראי, שיקים, מזומן והעברה בנקאית), כך ניתן גם להתרגל למטבעות דיגיטליים.

תהליך ההטמעה בעסק מורכב ממספר שלבים טכניים, אך לפני כן ישנם כמה דברים שצריך לדעת. בעולם של כסף פיאט, כל התקבולים בעסק סופם להגיע אל הבנק. בביטקוין לעומת זאת, אין בנק, משום שאין מתווך פיננסי ביניכם (בעלי העסקים) לבין לקוחותיכם. לכן עלינו לפתוח ארנק דיגיטלי ייעודי, שהוא מקביל עבורנו לחשבון הבנק.

השלב הראשון – פתיחת ארנק דיגיטלי

ארנק דיגיטלי הוא תוכנה או מכשיר מאובטח, השומר בתוכו את הגישה אל המטבעות הדיגיטליים שלנו. ישנם ארנקים לטלפון החכם ולמחשב, אשר כיום נחשבים ידידותיים עבור המשתמש הפשוט. כמו כן, ישנם ארנקי חומרה (מעין דיסק און קי) המוגדרים כ"ארנק קר", כלומר ארנק שאינו מחובר לרשת האינטרנט. ארנקי חומרה מאפשרים שמירה בטוחה יותר על המטבעות, במיוחד לאורך הזמן, וכיום מציעים גם הם ממשק משתמש יחסית נוח, אך פחות. ארנקי חומרה גם עולים כסף, בסכומים שנעים בין 300 ל-550 ₪.

לנוחיותכם, אני מצרף כאן את המדריך המלא לארנקים דיגיטליים של CryptoJungle, אשר מכיל את כל המידע שעליכם לדעת על ארנקים דיגיטליים, ויעזור לכם להבין אותם לעומק ובצורה פשוטה. כמו כן, המדריך הנ"ל מכיל את הארנקים שעליהם אני ממליץ, ביניהם גם ארנק אלקטרום. בתוכנת המחשב של אלקטרום ניתן להוסיף פרטים כמו שם לקוח, סכום בשקלים ופירוטים נוספים לעסקה.

עם זאת, בהזדמנות זו כן אבקש להדגיש שלוש נקודות חשובות הנוגעות לארנקים:

  1. חשוב מאד להפריד בין ארנק עסקי לבין ארנק פרטי (יורחב בהמשך).
  2. לא לפתוח ארנקים ללא צורך. הסיבה לכך היא שהארנק של העסק הוא המקביל לחשבון בנק העסקי, ופתיחה מרובה של ארנקים עלולה לגרום לבלאגן חשבונאי.
  3. אם ברצונכם לשמור על פרטיות לקוחותיכם יתר על המידה, רצוי שתחליפו כתובות ארנקים בין לקוח ללקוח (שימו לב, החלפת כתובת אינה משמעותה ארנק חדש, אלא ניתן לעשות זאת בתוך הארנק הקיים).

מתוך הנחה שהעסק שלכם כבר פעיל ושיש לו תיקים ברשויות, ברגע שיש לכם ארנק דיגיטלי ניתן לקבל אליו תקבולים בביטקוין (או כל מטבע אחר בהתאם לארנק הייעודי שלו), ולנהוג בו כאילו היה חשבון בנק לכל דבר. את התקבול מקבלים על ידי שליחת המטבע מארנק הלקוח אל הכתובת הציבורית של הארנק שלכם.

השלב השני, חלק א' – קבלת התשלום בעסק פיזי

לאחר גמר מתן השירות או העברת הסחורה, תישלח על ידיכם (בעל העסק) בקשת תשלום סטנדרטית ללקוח הכוללת את השורה הסופית בש"ח מתורגמת בנוסף לביטקוין. מסמכים כגון דרישת תשלום, חשבון עסקה או חשבונית עסקה (מסמכים מקבילים) אינם חייבים בניהול ספרים, לכן ערכו את הבקשות האלו לנוחיותכם (ראו דוגמה בסוף). עם קבלת דרישת התשלום, הלקוח יעביר לארנקכם את המטבע ובכך מסתיים תהליך המכירה.

הדוגמה לעיל היא על עסק פיזי, לכן תהליך המכירה או הגביה הוא אישי עבור כל לקוח ולקוח, ולכן תצורת הגביה המופיעה לעיל מספיקה, זאת אומרת שכל לקוח מקבל טיפול נפרד בנושא גביה.

לדוגמה, אם הנכם בעלי מסעדה – כאשר לקוח מבקש חשבון ולשלם בביטקוין, ניתן לצרף לו (לבחירתכם) פתק נוסף אשר מכיל את עלות הארוחה בביטקוין וכתובת ארנק (כולל קוד QR) לביצוע העסקה. כאמור, אין זו חובה מבחינה חשבונאית אך זה יקל עליכם אם מדובר בעסק בעל לקוחות רבים.

השלב השני, חלק ב' – קבלת התשלום בעסק מקוון

אם יש לכם עסק מקוון כמו חנות אינטרנטית, או נקודת מכירה מקוונת, תצורת הגביה המוזכרת לעיל אינה מתאימה לכם. לא ניתן להתחשבן עם עשרות אנשים הפונים אליכם מסביב לשעון שכן זה לא יעיל כלל. לכן, כפי שבקבלת תקבולים בשקלים אנו משתמשים בספקי סליקה שונים עבור התקבול, בתוכנה מותאמת עבור התיעוד האוטומטי, ובתוכנה נוספת להפקת מסמכי המכירה הרלוונטיים – כך נעשה גם בעסק מקוון המקבל מטבעות דיגיטליים.

ישנן מספר תוכנות המבצעות את פעולות הטיפול בגביה, הסליקה, התיעוד והרישום, עבור מטבע הביטקוין ואף עבור מטבעות נוספים. לדוגמה, תוכנת BTCPAY היא תוכנת קוד פתוח ולא גובה עמלות עבור שירותיה (ובשל כך ייחודית מבין מתחרותיה). היא יחסית נוחה למשתמש הלא-טכנולוגי, והיא נמצאת בשימוש נרחב. כמוה יש עוד הרבה תוכנות דומות (בתשלום), וניתן להרחיב עליהן בפוסט על המדריך המלא לתוכנות סליקת מטבעות דיגיטליים (יעלה בקרוב).

BTCPAY מאפשרת לפתוח חנות אינטרנטית אשר התמחור בה הוא בכסף פיאט (שקל, דולר). עם זאת, בכל רכישה של מוצר או שירות, ינותב הלקוח (לבחירתו) למסכי תשלום ייעודיים לביטקוין, כולל התממשקות ותשלום ישירות לארנק שלכם בממשק גרפי ידידותי. ניתן למשוך פלט תיעוד עסקאות מסודר, ואף להגדיר באמצעות API הוצאת חשבונית אוטומטית על העסקה ושליחתה ללקוח. לתוכנות מסוג זה אפשרויות רבות ומגוונות. אמנם נדרש מעט מאמץ טכני בהקמה, אך לאחר מכן התפעול השוטף פשוט. מכאן ואילך תהליך המכירה יהיה אוטומטי, וכך גם הוצאת החשבונית וקבלת הביטקוין לארנקכם.

שלב ג' – תיעוד והוצאת מסמכי המכירה

לאחר שביצענו מכירות בעסק וקיבלנו ביטקוין לארנק הייעודי של העסק, נעבור אל השלב הבא על תיעוד והוצאת מסמכי המכירה. כעסקים שמקבלים תשלום במטבעות דיגיטליים, עליכם לוודא שיהיה תיעוד נאות לעסקה ושיצאו מסמכי מכירה כנדרש על פי חוק. הכוונה, בעיקר, היא שתצא חשבונית וקבלה ללקוח.

עד לשלב זה, ההתנהלות היא יחסית רגילה (זהה למה שהכרתם). משלב זה עם זאת, צריך  להסביר מהי מהות העסקה שבה קיבלנו ביטקוין. קבלת ביטקוין בעסק היא אינה עסקת מכר רגילה, וזאת כי מס הכנסה מגדיר מטבעות דיגיטליים כנכסים, ולא כמטבעות. למעשה, מכירת מוצר או שירות בתמורה למטבע דיגיטלי היא עסקת חליפין (ברטר) של שירות תמורת נכס, או נכס תמורת נכס, על כל המשתמע מכך.

על קבלת מטבע דיגיטלי יש להוציא קבלה רגילה עם התיעוד הנדרש על פי מס הכנסה, בתוספת ציון הסכום שקיבלתם מן המטבע – וזאת מיד עם קבלתו לארנק. הערך הוא כמובן שווי השירות או המוצר בשקלים (או דולרים), אך איך נתמחר את הביטקוין שניתן עבורו?

ובכן, לשם כך עליכם להחליט מה ברצונכם לעשות עם הביטקוין שקיבלתם. האם אתם מעוניינים לפדות אותו מיד לשקלים, או שמא לשמור אותו כביטקוין בארנק של העסק?

טיפ! – ישנן תוכנות להוצאת חשבוניות המוציאות חשבוניות הנקובות בביטקוין וכוללות כבר את ציטוט המחיר.

במידה ובחרתם לפדות אותו מיד לשקלים (ניתן לבצע זאת באמצעות נותני שירותי המרה בישראל), תוכלו להוציא חשבונית ישירות בש"ח, ולא להתייחס כלל לכך שקיבלתם תקבול בביטקוין. הסכום השקלי שקיבלתם בתמורה (ללא הוצאות ההמרה) יהיה הערך השקלי שיש לרשום בחשבונית. לפי מס הכנסה, יש לכם עד שבועיים להוציא את החשבונית מיום ביצוע העסקה, ועל כן, בהתאמה, יש עד שבועיים להמיר ולקבוע מחיר בש"ח לביטקוין על גבי החשבונית.

במידה ותעדיפו לשמור את המטבע אצלכם, מבלי לפדותו, יהיה עליכם להוציא חשבונית ולנקוב בה את הכמות לתשלום ממנו, לפי שער הביטקוין הממוצע במשך השבועיים הקודמים את מועד הוצאת החשבונית. כלומר החישוב הינו השער הגבוה בשבועיים הללו בתוספת השער הנמוך, חלקי שניים. עליכם יהיה לתעד ציטוט מחיר ממקור מידע מהימן כגון מדד הממוצעים BitcoinAverage ולהשתמש באותו מקור מידע בעקביות – לתמחור עסקאות עתידיות. כמו כן, חשוב שתכירו ששמירת הביטקוין אצלכם מעבר לטווח השבועיים ומכירתו בעתיד תחייב במס רווחי הון (או לחלופין, מגן מס), וזאת במידה ויהיו הפרשי שערים בין השער הממוצע שחושב דלעיל, לבין שער המימוש (במידה ותמכרו, מתישהו, את הביטקוין).

דוגמה לדרישת תשלום בביטקוין

לצורך הדוגמה, נניח שאתם יועצים בתחום מסוים וסיימתם ביקור אצל אחד מלקוחותיכם. אתם מעוניינים לקבל את התשלום בביטקוין, לכן אתם שולחים מייל לדרישת תשלום עם הנוסח הבא (או לחלופין מדפיסים):דרישת תשלום ביטקוין

סיכום

כעת אתם יודעים כיצד עליכם לקבל ביטקוין ומטבעות דיגיטליים כאמצעי תשלום בעסק פיזי או מקוון. חשוב להדגיש, שכיום ביטקוין הינו המטבע הדיגיטלי הזמין ונפוץ ביותר, ולכן נוח יותר לקבלו כאמצעי תשלום ביחס למטבעות אחרים. עם זאת, ליתר המטבעות הפופולריים ישנם ארנקים ייעודיים משלהם אשר יאפשרו לכם בתהליך זהה לקבלם כאמצעי תשלום גם כן – וההתנהלות החשבונאית במקרה כזה, זהה לחלוטין.

במידה ויש לכם שאלות, הרגישו חופשי להשאירן כאן בתגובות ואסייע בשמחה. כך או כך, כיום רצוי לזהות את מגמות העתיד הפיננסי שלנו ולכוון את עסקינו לכיוונם. לכן מן הראוי שתצטרפו למהפכת המטבעות הדיגיטליים ונצלו אותה כדי להציע ללקוחותיכם את כל המגוון שניתן, וליהנות מהתהליך.

הכותב הינו שותף במשרד ויצמן אהרנפלד – רואי חשבון ויועצים, משרד המתמחה במיסוי פעילויות במטבעות דיגיטליים בישראל.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

חנן אהרנפלד

חנן אהרנפלד

שותף במשרד ויצמן אהרנפלד - רואי חשבון ויועצים, משרד המתמחה במיסוי פעילויות במטבעות דיגיטליים בישראל
חנן אהרנפלד

חנן אהרנפלד

שותף במשרד ויצמן אהרנפלד - רואי חשבון ויועצים, משרד המתמחה במיסוי פעילויות במטבעות דיגיטליים בישראל

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן