בנק ההשקעות גולדמן זאקס, אחד הגופים המשפיעים ביותר בוול סטריט, מתכנן להשיק שלושה מיזמי טוקניזציה חדשים עד סוף שנת 2024. המהלך מגיע על רקע התעניינות גוברת מצד גופי פיננסים מסורתיים ולקוחות מוסדיים בפוטנציאל הגלום בטכנולוגיית הבלוקצ'יין.
מת'יו מקדרמוט, ראש תחום הנכסים הדיגיטליים הגלובלי בגולדמן זאקס, מסר בראיון לאתר Fortune כי המיזמים יתמקדו בשוק האמריקני ובשוק החוב האירופי. לדבריו, החברה מתכננת ליצור שווקים לנכסים מסורתיים שעברו טוקניזציה (RWA Real World Assets), תוך שימוש ברשתות בלוקצ'יין פרטיות.
"אנחנו רואים פה הזדמנות לשפר את מהירות ביצוע העסקאות ולגוון את סוגי הנכסים הזמינים כבטוחות", אמר מקדרמוט.
שוק של טריליוני דולרים בפוטנציאל
גולדמן זאקס מצטרפת לשורה של ענקיות פיננסים מסורתיות שנכנסו לתחום הקריפטו בשנים האחרונות, ובהן בלקרוק, פידליטי אינטרנשיונל ופרנקלין טמפלטון. ביולי 2023 התייחס לארי פינק, מנכ"ל ענקית ההשקעות בלקרוק, המנהלת על פי ההערכות יותר מ-10 טריליון דולר, לנושא ואמר כי להערכתו, טוקניזציה של נכסים וניירות ערך "תוביל למהפכה במגזר הפיננסי".
גם בישראל ישנם כמה פרויקטים ופיילוטים לבחינת היתכנות של הנפקת נכסים מסורתיים על הבלוקצ'יין במעורבות של גופים ממשלתיים:
באוקטובר 2022 משרד האוצר ובורסת תל אביב הודיעו כי הם בוחנים היתכנות של הנפקת אג"ח דיגיטלית מבוססת בלוקצ'יין בישראל. הנפקה זו נעשתה בשיתוף פעולה עם חברות כמו Fireblocks ו-VMWare, במטרה לבחון את השימוש בטכנולוגיית הבלוקצ'יין לשיפור תהליכי המסחר והסליקה.
כמו כן באוגוסט 2023 יצאה רשות מקרקעי ישראל במכרז לאיתור חברת טכנולוגיה המתמחה בתשתיות בלוקצ'יין, על מנת לבחון אפשרות של הנפקת נדל"ן כטוקנים.
חברות ייעוץ מובילות כמו מקינזי ו-Boston Consulting Group צופות כי שוק ה-RWA העולמי עשוי להגיע לשווי של טריליוני דולרים עד 2030. עם זאת, האתגרים הרגולטוריים עדיין משמעותיים, במיוחד בארה"ב.
הקרן של בלקרוק על אתריום עברה את החצי מיליארד דולר
מקדרמוט ציין כי גולדמן זאקס עובדת עם רשתות בלוקצ'יין סגורות מאז 2021, ובעבר החברה כבר שיתפה פעולה עם הבנק האירופי להשקעות (EIB) בהנפקת איגרות חוב בהיקף של 100 מיליון אירו וכן עם הרשות המוניטרית של הונג קונג בטוקניזציה של אגרות חוב ירוקות.
גולדמן זאקס בחרה בשלב זה להתמקד בשימוש ברשתות בלוקצ'יין פרטיות במקום ברשת בלוקצ'יין מבוזרת כמו אתריום, וזאת בעיקר בשל שיקולים רגולטוריים. בכך היא הולכת בעקבותיו של ענק בנקאות אמריקני אחר – ג'יי פי מורגן, שהקים ב-2021 את רשת הבלוקצ'יין הפרטית Onyx. ביוני השנה בחרה חברת ההשקעות פידליטי אינטרנשיונל ב-Onyx כתשתית עבור הקמת קרן כספית.
ענקית ההשקעות בלקרוק לעומת זאת בחרה להקים קרן כספית דיגיטלית בשם BUIDL (BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund), דווקא על רשת אתריום הציבורית והפתוחה. תשתית הבלוקצ'יין של אתריום מאפשרת לקרן להציע נזילות ושקיפות בעסקאות, ומספקת גישה חדשנית לניהול והשקעה בנכסים דיגיטליים. לאחרונה, היקף שווי הנכסים המנוהלים בקרן BUIDL הגיע ללמעלה מ-500 מיליון דולר.