ענקית הטכנולוגיה גוגל מצאה את עצמה משני צדי המתרס בשתי תביעות הקשורות להונאות קריפטו דרך אפליקציות שהועלו לחנות Play שלה: בעוד החברה מתמודדת מול תביעה על סך 5 מיליון דולר בטענה שנכשלה בהסרת אפליקציה מזויפת, היא הגישה תביעה משפטית נגד מפתחי אפליקציות ומאשימה אותם בהונאות השקעה בקריפטו בהיקף נרחב.
מי שתובעת את גוגל היא תושבת פלורידה בשם מריה וקה, שלטענתה איבדה מיליוני דולרים לאחר שהשקיעה באפליקציית קריפטו מזויפת בשם Yobit Pro. וקה מאשימה את גוגל שהשאירה את ההונאה זמינה להורדה בחנות Google Play במשך שלושה חודשים גם לאחר שדיווחה עליה, והיא דורשת פיצויים בהיקף של 5 מיליון דולר.
תעשיית הבלוקצ'יין צומחת בקצב מסחרר!
הכשרה מקצועית, הסמכה רשמית
ו-Boost לקורות חיים
רוצים לשמוע עוד?👇
על פי כתב התביעה, וקה השקיעה ב-2023 כ-4.6 מיליון דולר דרך האפליקציה שהתחזתה להיות זירת מסחר במטבעות דיגיטליים. בממשק האפליקציה היא שמחה לראות שהשקעתה גדלה ל-7 מיליון דולר, אולם כאשר ניסתה למשוך את כספה היא התבקשה להפקיד 500,000 דולר נוספים עבור "מיסים" כתנאי להשלמת המשיכה. לאחר שצייתה, וקה התבקשה להפקיד 2 מיליון דולר נוספים.
"כאשר גב' וקה סירבה לשלם את הכופר הנוסף, היא קיבלה הודעות בוואטספ שכללה איומים ברצח אם לא תבצע את ההפקדה," נכתב בתביעה.
עורך הדין של וקה טוען כי היא הורידה את האפליקציה רק מכיוון שנתנה אמון בגוגל וסברה שהחברה מונעת בצורה אקטיבית מהונאות להיות זמינות בחנות Google Play. התביעה טוענת כי לגוגל לקח שלושה חודשים להסיר את האפליקציה לאחר שקיבלה תלונה מהלשכה להגנה פיננסית של הצרכן (CFPB).
גוגל עולה למתקפה נגד מפתחי הונאות
במקביל, גוגל הגישה לבית המשפט הפדרלי שבמחוז הדרומי בניו יורק תביעה נגד שני מפתחי אפליקציות, יונפנג סאן משנגז'ן שבסין והונגנאם צ'אונג מהונג קונג, בטענה כי הצליחו להעלות 87 אפליקציות מזויפות בחנות Play שלה. לטענת גוגל, אפליקציות אלו הצליחו לגנוב כספים מכ-100,000 אנשים, מתוכם לפחות 8,700 תושבי ארה"ב.
"כאשר קורבנות מנסים למשוך כספים, הם אינם יכולים לעשות זאת. הנוכלים לעתים קרובות מגיבים לניסיונות משיכת כספים בבקשות להשקעות נוספות, מיסים או עמלות, ומבטיחים שתשלומים אלה יאפשרו לקורבנות לגשת לחשבונותיהם. אבל לא משנה כמה כסף הקורבן מוסר או כמה הבטחות הנוכלים נותנים, ברגע שהקורבנות 'משקיעים' את הכסף, הוא נעלם," טוענת גוגל בתביעתה.
מקרה נוסף שנחשף בתביעה שהגישה גוגל מתאר כיצד הנאשמים השתמשו באפליקציה בשם Starlight כדי לפתות משתמשים להפקיד בה כספים. הם הבטיחו למשתמשים שיוכלו להרוויח כסף פשוט על ידי צפייה בסרטונים, אך בפועל דרשו מהם להשקיע הון התחלתי לפני שיכלו להתחיל "להרוויח".
"צוות ההנהלה" התברר כשחקנים בתשלום
האפליקציה הפכה פופולרית במדינת גאנה שבאפריקה, מה שגרם ליותר מ-6,000 תושבים לאבד את כספם שהעבירו לאפליקציית Starlight. משתמשים דיווחו כי כאשר ניסו ליצור קשר עם נציגי Starlight Project לגבי כספם, השיחות שלהם לא נענו ונציגי החברה נעלמו.
כתב התביעה של גוגל חושף את מידת התחכום של ההונאה. הנאשמים שכרו שחקנים בתשלום כדי להציג "צוות הנהלה" מזויף עבור הונאה שהתחזתה לאפליקציה בשם SkypeWallet. הנאשמים העלו ליוטיוב סרטון פרסומת שבו השחקנים הציגו עצמם כמייסדים ומנהלים בכירים של חברת SkypeCoin, שלכאורה עמדה מאחורי האפליקציה. הם הבטיחו למשקיעים תשואות יומיות של לפחות 2%, הבטחה שהתבררה כחסרת כיסוי. אותם שחקנים הופיעו גם בסרטון פרסומי של הונאה אחרת, מה שמעיד על שימוש חוזר באותם אמצעי הטעיה.
בתגובה לתביעות, נמסר מגוגל כי בחברה "לוקחים ברצינות רבה את בטיחות המשתמשים שלנו ועובדים ללא הרף כדי להגן עליהם מפני הונאות. אנו משקיעים משאבים ניכרים בזיהוי ומניעת פעילות זדונית בפלטפורמות שלנו."