הרשות לני"ע האמריקנית ותעשיית הקריפטו: מאבקי הכוחות עולים מדרגה

מנכ"ל גרייסקייל, מנכ"ל BlockFi וקוינבייס ממשיכים להיות בקדמת המאבק נגד יו"ר הרשות לני"ע החדש, גארי גנסלר, שמעלה הילוך
גרייסקייל

בזמן ששוק המטבעות הדיגיטליים ממשיך לצמוח ולהתפתח בקצב מסחרר, הרגולטורים בעולם בכלל ובארה"ב בפרט ממשיכים לנסות להבין איך לגשת אל התופעה הלא מוכרת והחדשה הזו. כדי לא לפגוע בחלק הלגיטימי של התעשייה, יהיה עליהם לפלס את הדרך ולמצוא דרכים להבחין בין הונאות, חברות לגיטימיות אך ריכוזיות, פרויקטים מבוזרים באמת וכל מה שביניהם.  

בעדות שכתב גארי גנסלר, יו"ר הרשות לני"ע האמריקנית (ה-SEC), אותה הוא צפוי להציג מחר בפני ועדת הבנקאות של הסנאט האמריקני, הוא טוען שתחום המטבעות הדיגיטליים הוא בשלב זה "כמו המערב הפרוע". "סוג הנכסים הזה שופע זיופים, הונאות, וניצול לרעה באפליקציות מסוימות," הוסיף.

גנסלר מדגיש את החשיבות של ההגנה על המשקיעים הפוטנציאלים, אך יש להניח שקיים גם חשש מצד ה-SEC שמתן חשיפה לביטקוין עבור המשקיעים המסורתיים עשוי להשפיע בצורה משמעותית על כל שוק המניות באופן שקשה לצפות מראש. 

עדות גנסלר

שינוי הטון ב-SEC?

בשבוע שעבר דיווחנו על האיום של ה-SEC על זירת המסחר קוינבייס (Coinbase) בנוגע לשירות ההלוואות המתוכנן שלה, במה שנראה כמו עליית מדרגה מצד הרגולטור האמריקני. 

חלק מהשאלות העיקריות אשר עדיין עומדות ללא תשובה קשורה למתן הלוואות במטבעות דיגיטליים בכלל ומטבעות יציבים (סטייבלקוין) בפרט. האם מתן הלוואות במטבעות דיגיטליים יחשב כמכירה לא חוקית של ניירות ערך? האם מטבעות יציבים יוגדרו כנייר ערך על ידי ה-SEC ו/או האם המטבעות היציבים כפופים לפיקוח של הרשות?

עוד אין לנו תשובות ברורות לשאלות אלו. יש להניח שחלק מהתשובות יתקבלו רק בבית המשפט במידה ואכן יוגשו תביעות בין ה-SEC וחברות כמו קוינבייס ובלוקפיי (BlockFi). חלקיקי רמזים ניתן למצוא, כמו למשל בעדות של גנסלר בה מטבעות יציבים כונו "מטבעות בעלי ערך יציב". מינוח זה דומה יותר למונח "קרן ערך יציבה", המתייחס לסוג קרנות אשר מפוקחות על ידי ה-SEC.

על פי קייטלין לונג, מייסדת בנק הקריפטו אוונטי (Avanti) שהוקם בוויומינג, האזכור של "קרן ערך יציבה" באופן מילולי בו הוצג בעדות עשוי להכניס את הסטייבלקוינס תחת פיקוח SEC ומביא עמו צרות חדשות ל-USDT ודומיה.

בזמן שה-SEC מאיימים על קוינבייס בנוגע להשקת שירות ההלוואות שלהם, חברות כמו בלוקפיי כבר נותנות שירותי הלוואות דומים בארה"ב. אך מאחר ואין בהירות רגולטורית בנושא, מדינות מסוימות בארה"ב חסמו את שירותי ההלוואות הללו. מנכ"ל החברה, זאק פרינס, מבקש מה-SEC להתערב בסוגייה כדי שהיא לא תישאר נתונה להחלטה שרירותית של כל מדינה ממדינות ארה"ב בנפרד.

ביקורת גם מצד Grayscale

מנכ"ל חברת ניהול הנכסים גרייסקייל (Grayscale), מיכאל סוננשיין, העביר ביקורת על האישור המצופה מצד הרשות לניירות ערך האמריקנית בנוגע לקרנות סל (ETF) על ביטקוין.

לאחר שנים של דחיית הבקשות בנושא – בחודש אוגוסט רמז גארי גנסלר כי ה-SEC פתוחה לרעיון של קרנות סל על ביטקוין. במידה וקרנות סל יאושרו, יהיה קל למשקיעים מסורתיים לקבל חשיפה לביטקוין בצורה דומה לרכישת מניות, אם כי הביטקוין עצמו לא יהיה בשליטתם הישירה של המשקיעים.

אמנם גנסלר אמר שהם פתוחים לקרנות סל, אך הוא הדגיש שהם מתכוונים בעיקר לקרנות סל של חוזים עתידיים בביטקוין הנסחרים בבורסת CME. כלומר, סבירות גבוהה היא שקרנות הסל הראשונות שיאושרו על ידי ה-SEC יהיו קשורות לשוק החוזים העתידיים ולא קרנות סל המגובות באופן ישיר ומלא בביטקוין.

כבר בשנת 2016 חברת גרייסקייל, המציעה מסחר בקרן נאמנות של ביטקוין בשם GBTC ומחזיקה ביטקוין בשווי מיליארדי דולרים, הגישה בקשה לקרן סל על ביטקוין מה-SEC. מאז הצטרפו בקשות רבות נוספות ואף אחת מהן עוד לא אושרה בארה"ב. לעומת זאת, ביבשת אמריקה כבר אושרו קרנות סל על ביטקוין במדינות קנדה וברזיל. 

קרן סל על ביטקוין, בחוזים עתידיים

סוננשיין אמר כי העדפת חוזים עתידיים ע"י ה-SEC היא כמו העדפה של ילד אחד על פני ילד אחר. לדבריו: "לקחת עמדה שאומרת 'אני יותר בטוח עם קרן סל המבוססת על נגזרים של ביטקוין' משמעותה שאתה אומר שאתה מרגיש בנוח עם השוק עליו הנגזרים מבוססים."

ההעדפה של ה-SEC כנראה קשורה לחוקים מהמחצית הראשונה של המאה הקודמת. חוק משנת 1940 דורש הגנה גבוהה יותר עבור משקיעים בסוגי קרנות המבוססות על חוזים עתידיים מאשר הדרישה בחוק משנת 1933 העוסק בקרנות סל רגילות המקושרות לשוק המניות. לטענת גרייסקייל, שום דבר לא מונע מה-SEC להוסיף את הדרישות הנוספות מהחוק של 1940 לקרנות סל על ביטקוין.

בנוסף, סוננשיין אמר כי יהיה הרבה יותר יקר לייצר קרנות סל המקושרות לחוזים עתידיים, מה שיוסיף עלויות למשקיעים. כמו כן, שוק החוזים העתידיים הוא מורכב ורוב המשקיעים לא ירצו להכנס אליו בשביל לקבל חשיפה לביטקוין.

למרות הביקורת, ה-SEC קיבלה פניות רבות בנוגע לאישור קרנות סל המבוססות על חוזים עתידיים. עם זאת, לא ידוע האם ומתי הן יאושרו.

האם קרן סל טובה לביטקוין?

רבים בעולם הקריפטו מצפים בכיליון עיניים לאישורי ה-SEC, בתקווה שהאישורים יגבירו את הלגיטימציה העולמית והאמון שיש בביטקוין, כמו גם שקרנות הסל על ביטקוין יאפשרו לכספים רבים לזרום וליצור לחץ קנייה ולהעלות את המחיר. 

לעומת זאת, יש הרואים במהלך כזה דווקא סכנה לביטקוין, בכך שכוח רב מדי יגיע לגופים ריכוזיים אשר יוכלו להשפיע על עתידו של המטבע הדיגיטלי המבוזר כמו גם לבצע מניפולציות בשוק.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

דאיה מורטי

דאיה מורטי

דאיה הינו מורה ויוצר תוכן בתחום הקריפטו, שאוהב לחקור את התופעות הפסיכולוגיות, החברתיות והכלכליות בתחום. בשנת 2013 כתב תוכן באתר 'אלף ביט', ומאז נהנה לצפות ולהשתתף בטרנספורמציה שהביטקוין מביא לעולם. בזמנו הפנוי הוא אוהב לתרגל יוגה ומדיטציה. בעל הבלוג Bitcoin4U. לבלוג: https://bitcoin4u.co.il/
דאיה מורטי

דאיה מורטי

דאיה הינו מורה ויוצר תוכן בתחום הקריפטו, שאוהב לחקור את התופעות הפסיכולוגיות, החברתיות והכלכליות בתחום. בשנת 2013 כתב תוכן באתר 'אלף ביט', ומאז נהנה לצפות ולהשתתף בטרנספורמציה שהביטקוין מביא לעולם. בזמנו הפנוי הוא אוהב לתרגל יוגה ומדיטציה. בעל הבלוג Bitcoin4U. לבלוג: https://bitcoin4u.co.il/

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

Blockchain Expert 

מקומות אחרונים להכשרה מקצועית עם הסכמה רשמית

מבצע מחירים מיוחד לפסח

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן