סיכונים בהשקעה בקריפטו – איך לא לאבד את המכנסיים בהשקעה בקריפטו

ערן מרון, שופך אור על הסיכונים שצריך להכיר לפני שמשקיעים במטבעות דיגיטליים וכיצד ניתן לצמצם אותם על ידי מספר חוקים פשוטים.
ניהול סיכונים בקריפטו

בין אם אתם משקיעים שנים בבורסה והחלטתם להיכנס לקריפטו. אתם סטודנטים ושמעתם שזה זמן טוב לשים קצת כסף בביטקוין מהחבר'ה, או שאתם כבר 'משחקים' כמה חודשים בקריפטו ובינתיים עשיתם מלא כסף – זה לא ממש משנה. קריפטו או נכסים דיגיטליים פתחו המון אופציות לאחסן כסף, להשקיע כסף, וכמובן – גם להפסיד כסף. 

כמו כל פלטפורמה שמערבת הרבה כסף –  יש לא מעט סיכון.

בשלב זה בטח קראתם כבר עשרות סיפורים על מיליונרים שעשו את הכסף שלהם בזה שהם קנו דוג'קוין שניה לפני שהכל עלה ועכשיו נוסעים במזרטי ושותים שמפניה, או מושגים כמו HODL ו-Diamond Hands. הבעיה העיקרית היא שעל כל סיפור על מיליונר קריפטו יש עשרות סיפורים על אנשים שניסו לעשות כסף קל והפסידו הכל. 

הסיכונים בשוק הקריפטו

אז למה בעצם קריפטו כל כך מסוכן? ובכן, מאותה סיבה שקריפטו הוא כלי מעולה – חופש. מחזיק קריפטו יכול להעביר כסף מהר ממקום למקום בעולם בלי שידעו מי הוא, ובלי ברוריה מהבנק שתצטרך חמישה טפסים בפקס כדי להעביר את הכסף. אבל זה מה שעושה אותו מסוכן: הכל דיגיטלי, אין שטרות ואין קבלות, ואם מישהו לקח לכם את הכסף באיראן – לכו תדברו עם הרשויות.

 בואו נעשה קצת סדר ונבין מהם הסיכונים העיקרים בקריפטו: 

הונאות 

יש אינסוף דוגמאות להונאות, החל מהונאות ענק כמו שני האחים ב-AfriCrypt שברחו עם שני מיליארד דולר של כספי בורסה, דרך פרויקטים שמציעים החזר של 300% ונעלמים עם הכסף, ועד לדברים יותר טריוואלים כמו בחור שמוכר לכם USDC והמטבע לא מגיע. 

במיוחד בישראל, שהתחום לא מוסדר בצורה נאותה, אנחנו רואים כר פורה להונאות – כי איפה שיש בלאגן יש אנשים שמנצלים את זה.

רגולציה 

המילה שמפחידה את כולם. כשאתם הולכים לבנק להפקיד את הכסף והבנק אומר לכם לא. יש חשש אמיתי שיום אחד הבורסה שבה אתם משקיעים תהיה לא חוקית כמו שבינאנס (Binance) כבר לא יכולים לפעול באנגליה, מה שאומר שהיכולת שלכם לגשת לכסף עשויה להיות מוגבלת.

בעיות תשתיות

זוהי כנראה הבעיה הגדולה ביותר למשקיע הסביר. האתר שבו השקעתם לא מאובטח וגנבו לכם את הכסף, או לדוגמא פרויקט שהיה 'הדבר הבא' קורס בגלל שהם שכחו לשים תנאי חשוב בחוזה הדיגיטלי. בעיות בקוד ימשיכו ללוות אותנו כל עוד ישנם פרויקטים חדשים. 

חשיפה למטבע

כשהמטבע יורד 99%, אחרי שהוא עלה 1000%. זה חלק מההשקעה ב-altcoins. דוגמא אחת היא ההתרסקות של Titan Coin ב-99%, שגרם ל"כריש" והמיליארדר מארק קיובן להפסיד כמעט את כל מה שהשקיע. למרות שהמטבע היה לגיטימי, הרעיון שמאחוריו היה ראשוני ומעולם לא נבדק עד אז. 

לא לעשות דברים לפי הספר

למרות שזה די דומה לסיבות אחרות, זה רלוונטי לאנשים שמנסים לעשות דברים מהר מדי ומפסידים את הכסף. טעויות טיפשיות שנובעות מזה שהמערכות לא מגבילות אנשים שעושים פעולות לא סטנדרטיות. קל לדוגמא להעביר את כל הכסף לארנק של מישהו אחר בטעות, או לדוגמא לאבד את הסיסמא לארנק שלך, וכמה שזה נשמע מטופש – זה קורה ללא מעט אנשים.

איך לצמצם סיכונים

  1.     פחות אנשים שנוגעים בכסף שלכם – ארנק קר יותר טוב מאתר אינטרנט, defi ללא staking יותר בטוח מלעשות staking.
  2.     יותר גדול, יותר טוב – אתרים עם מיליארדי דולרים של אנשים אחרים אומרים שכנראה יותר אנשים בוטחים בהם ועשו את שיעורי הבית. מטבע עם יותר אנשים מאחוריו יהיה פחות מסוכן. קהילה גדולה אומר יותר יציבות.
  3.     יותר היסטוריה, יותר טוב – ככל שבורסה, מטבע וכו' נמצאים יותר זמן הם כנראה יותר בטוחים, ניסו לפרוץ אליהם יותר, יש להם תמריץ לא לברוח עם הכסף.
  4.     תיכנסו למים לאט – אם אתם לא מבינים בדיוק במה אתם משקיעים, תקראו או תצפו בסרטון, תקחו קורס חינמי למתחילים או תמצאו חבר שיסביר לכם. חושבים שאתם מבינים? תתחילו בסכום קטן ותתקדמו משם. זה הרבה פחות נורא להפסיד 1,000 לעומת 100,000 ושיעור הרבה יותר זול.
  5.     תנסו להבין כמה מסוכן מה שאתם עושים –החלק הכי מסובך בהימנעות מסיכון, הוא להבין כמה מסוכנת ההשקעה. התחלה טובה היא להשתמש בעקרונות 1-3, ברשימה. לדוגמא: הכי מסוכן – השקעות שאתם לא מבינים, בתחום חדש מאוד, בפלטפורמה לא מוכרת. הכי בטוח – השקעה בביטקוין בארנק קר. כל השאר יהיו באמצע.
  6.     אל תשקיעו את כל הכסף שלכם בדברים מסוכנים – זה נשמע בסיסי, אבל רואים את זה הרבה. אחרי שבכל זאת החלטתם להשקיע בקריפטו תחליטו כמה מהכסף שלכם אתם מוכנים לסכן, ובאיזה דרגת סיכון – כמה יכאב לכם להפסיד חצי מהכסף שהשקעתם? כמה יכאב לכם להפסיד הכל?
  7.     זו לא בושה לבקש עזרה – אתם לא מומחי קריפטו. גם מומחי קריפטו הם לא מומחי קריפטו. התחום הוא עצום וכל יום יש פרויקטים חדשים וטכנולוגיות חדשות. אם אתם לא מבינים משהו, יש אינסוף פורומים לשאול, תמשיכו כל הזמן ללמוד ולקרוא.
  8.     תפזרו את ההשקעה – זה נכון במיוחד בהשקעות בסיכון גבוהה, נסו לפזר את ההשקעות בין פרויקטים ככה שאם יש פריצות או הפסדים אתם לא מפסידים הכל. זה פחות תופס לאנשים שרוצים לקנות אתריום וביטקוין ולהחזיק בארנק קר.
  9.     תעשו דברים לפי הספר – כשאתם מעבירים כסף בין חשבונות תמיד תעבירו העברה קטנה לפני. אל תנסו לחסוך על ארנק זול. אל תקנו מטבעות מאנשים ברחוב. גם אם אתם מקצוענים תמיד תבדקו את עצמכם עשרים פעם כדי לא לאבד את הכסף בטעות טיפשית.

לסיכום

הציטוט "אתם יכולים להפסיד את הקרב אבל אל תפסידו את הלקח" מתאים לכאן – אם תדבקו בעקרונות שהוצגו תקטינו משמעותית את הסיכון שלכם לאבד את ההשקעה. כדי ללמוד את מה שנשאר אתם פשוט צריכים להיכנס למים ולהשקיע. אבל בזהירות. 

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

ערן מרון

ערן מרון

בוגר MIT ואוניברסיטת תל אביב. מתמחה באנליטיקס, אסטרטגיה ותפעול. שותף בקרן גידור המתמחה בנכסים דיגיטליים. כותב על קריפטו ומנהל קהילת קריפטו בסיליקון ואלי. בעבר מנהל תוכניות אסטרטגיות בטסלה, ויועץ אסטרטגי לקרנות Private Equity ו-S&P 500.
ערן מרון

ערן מרון

בוגר MIT ואוניברסיטת תל אביב. מתמחה באנליטיקס, אסטרטגיה ותפעול. שותף בקרן גידור המתמחה בנכסים דיגיטליים. כותב על קריפטו ומנהל קהילת קריפטו בסיליקון ואלי. בעבר מנהל תוכניות אסטרטגיות בטסלה, ויועץ אסטרטגי לקרנות Private Equity ו-S&P 500.

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן