מאז שנכרה מטבע הביטקוין הראשון בתחילת 2009 עוד ועוד מטבעות דיגיטליים נוצרו, צברו מומנטום ועניין, רובם קרסו ונעלמו אבל גם היו כאלה ששרדו והניבו רווחים יפים למשקיעים בהם.
זמן קצר אחרי שאתריום הצטרף לחגיגה ב-2015 הוא סומן כמטבע הדיגיטלי מספר שתיים המובהק של ביטקוין, ומאז שמר על מעמדו ככזה. בעיני רוב שוק הקריפטו עולם המטבעות הדיגיטליים מתחלק לשניים: ביטקוין ואתריום מצד אחד, וכל השאר מצד שני.
לכן בעוד שכמעט לא תמצאו בורסה או זירת מסחר בקריפטו שאין בה אפשרות לרכוש ביטקוין ואתריום, להשיג מטבעות דיגיטליים אחרים יכול להיות קצת יותר מאתגר. לכן כתבנו עבורכם מדריך ייעודי לקניית מטבעות דיגיטליים שאינם ביטקוין או אתריום.
קנייה ומכירה של מטבעות דיגיטליים
אז מהם השלבים לרכישת מטבעות שאינם ביטקוין או אתריום?
- וודאו כי ברשותכם ארנק קריפטו התומך במטבע הספציפי אותו אתם מעוניינים לרכוש
- אתרו את כתובת הארנק אליו אתם מעוניינים לשלוח את המטבעות (תחת לשונית ה-receive)
- גשו לאחת מזירות המסחר ובחרו את הכמות אותה אתם מעוניינים לרכוש
- הזינו את כתובת הארנק שלכם ואת פרטיי התשלום הרלוונטים והמטבעות יגיעו לארנקכם
קניית מטבעות דיגיטליים שאינם ביטקוין או אתריום
ישנן 4 אפשרויות מובילות לרכישת מטבעות שאינם ביטקוין או אתריום: דרך חלפן בצורה ישירה, דרך זירת מסחר, באמצעות ביטקוין ואתריום או ישירות אל מול אנשים פרטיים.
שימו לב, בכל אחת מהאפשרויות שיצוינו לפניכם תיאלצו לעבור תהליך שנקרא "הכר את הלקוח" (Know your customer) ובו תזדהו אל מול החלפן או זירת המסחר דרכו תרכשו. הסייג יהיה ברכישה מאנשים פרטיים, בו ככל הנראה תזדהו אל מול המוכר לצורכי גישור על אמון אך לא מתוקף החוק.
קניית מטבעות דיגיטליים בצורה ישירה
אם ברצונכם לרכוש מטבעות בצורה מהירה ונוחה, עליכם לקחת בחשבון שהעלות תהיה גבוהה יותר. ברוב המקרים האפשרויות הנוחות ביותר יהיו באמצעות כרטיס אשראי, תהליך שכרוך בעמלות סליקה והמרות מט"ח שבמקרים מסוימים יכולות אף להגיע גם ל-8% עמלה.
להלן האפשרויות לקנייה מהירה ונוחה של מטבעות דיגיטליים:
רכישת מטבעות דיגיטליים דרך ביטס אוף גולד
ביטס אוף גולד הינה חברת חלפנות ישראלית עבור עולם המטבעות הדיגיטליים. ניתן לרכוש דרך החברה בנוסף לביטקוין ואתריום, גם לייטקוין ואת המטבע היציב USDC. החברה נחשבת אחת מהוותיקות והמוערכות ביותר בארץ, ורכשה את אמינותה במשך יותר מ-10 שנות פעילותה ותרומתה לקהילת הבלוקצ'יין הישראלית. החברה פועלת תחת רישיון ופיקוח של רשות שוק ההון והביטוח.
- ניתן לרכוש בכרטיס אשראי החל מסכום של 500 שקל (לפי שער יציג בעת הרכישה).
- סכום המקסימלי לרכישה באשראי הוא 10,000 שקל (לפי שער יציג בעת הרכישה).
- עמלת רכישה באשראי מורכבת מעמלת שירות + 3.5% עמלת סליקה.
- עמלת השירות משתנה בהתאם להיקף הפעילות שלכם – ככל שגובה העסקה גדל כך העמלה קטנה, ונעה בין 1.95% עמלה לעסקאות של עד 20,000 שקל ל-1.20% לעסקאות של מיליון שקל ויותר. נפח העסקאות לטובת חישוב העמלה מחושב אחת לשלושה חודשים.
- הרכישה צפויה להימשך עד שעתיים (במהלך ובכפוף לשעות העבודה).
- שער הרכישה ייקבע באופן אוטומטי לאחר קבלת אישור העסקה מ-Nuvei/Simplex.
היכנסו לאתר ביטס אוף גולד ובחרו את המטבע אותו תרצו לרכוש (ביטקוין, אתריום, לייטקוין או USDC או אתריום), הזינו את סכום הרכישה בשקלים, ובחרו ב'כרטיס אשראי'.
כעת, יופיע לפניכם מסך ההרשמה. הזינו את פרטיכם המלאים וודאו כי הם מדויקים. לאחר מכן, וודאו באי-מייל שלכם את שם המשתמש שיצרתם.
יש להדגיש שבמהלך ההרשמה עליכם להעלות תעודה מזהה שלכם. חברת ביטס אוף גולד תאשר את התעודה המזהה, בתהליך אוטומטי.
לאחר שהזדהיתם, גשו לארנק הביטקוין, לייטקוין או האתריום שפתחתם בשלב הראשון, והזינו את כתובת הארנק תחת "כתובת הארנק שלך".
כעת, הזינו את פרטי האשראי שלכם ובצעו את התשלום.
ביטס אוף גולד גם מספקת שירותי אחזקה (Custody) עבור המטבעות הדיגיטליים שנרכשים דרכה, בשיתוף עם חברת BitGo Trust האמריקאית. תוכלו לרכוש דרכם מטבעות ולהמשיך להחזיק אותם אצלם עד שתרצו למכור או למשוך אותם לאחזקה עצמית בארנק קר.
רכישה דרך הוריזון שחם
בית ההשקעות הוריזון מבית אלטשולר שחם הוא גוף חלפנות ישראלי נוסף הפועל תחת פיקוח רשות שוק ההון והביטוח. דרך שירותי החברה ניתן לרכוש מלבד ביטקוין ואתריום רק שני מטבעות דיגיטליים נוספים – אוואלנצ' (AVAX) ולייטקוין (LTC).
השירות של הוריזון מאפשר לבצע את הרכישה לארנק דיגיטלי ייעודי, קר או חם, כלומר שהמטבעות הדיגיטליים נמצאים בבעלות הלקוח. עם זאת, על הארנק להיות חדש ו'נקי' – כלומר אין לאחד את המטבעות שנרכשו עם מטבעות שנמצאים בארנק קודמים – שכן רק כך תוכל החברה לשמר את הגשר למערכת הבנקאית.
בנוסף, ניתן לבחור בשירות משמורן צד ג'. במקרה כזה, החברה נעזרת בחברה אמריקנית בינלאומית מפוקחת ומוכרת בשם BitGo לטובת אחסון המטבעות בצורה מאובטחת. במידה ובחרתם לסמוך על שירות המשמורן, תחויבו אחת לרבעון בדמי ניהול בגובה 0.06%.
עמלות הרכישה דרך הוריזון נעות בין 3.5% ל-5.5%, בהתאם להיקפי הפעילות.
למדריך המלא – איך לקנות מטבעות דיגיטליים דרך הוריזון מבית אלטשולר שחם
בורסת ביטוסי (Bit2C)
ביטוסי הינה בורסה ישראלית של מטבעות דיגיטליים המאפשרת קנייה ומכירה של מטבעות דיגיטליים שונים.
בורסת קראקן (Kraken)
קראקן הינה בורסה אמריקנית מהמובילות בעולם, היא נחשבת מפוקחת על ידי הרשויות ובעלת מוניטין של אמינות וציות לרגולציה הנדרשת.
זירות מסחר הן פלטפורמות אשר מחברות בין קונים למוכרים וגובות עמלה עבור גישור האמון. ישנן זירות מסחר שמאפשרות רכישה של מטבעות אחרים מלבד ביטקוין ואתריום, באמצעות דולר, אירו או שקל.
להלן האפשרויות:
- זירת המסחר הישראלית ביטוסי (Bit2C) – ביטוסי הינה זירת המסחר הוותיקה בישראל ופועלת מאז 2013. מלבד ביטקוין ואתריום, היא מאפשרת בפלטפורמה רכישה של לייטקוין והמטבע היציב USDCהעמלות במסחר בבורסה הינן נמוכות (1%), אך ישנן עמלות משיכה והפקדה שאינן מגולמות במחיר. הכנו עבורכם את המדריך המלא לזירת המסחר ביטוסי, כולל סרטון היכרות מקיף.
- בורסת קראקן – היא אחת מזירות המסחר הפופולריות למסחר במטבעות דיגיטליים, הבורסה מציעה עמלות נמוכות, אפליקצית מובייל טובה וכלים לסוחרים מתקדמים. קראקן היא אחת מהזירות הותיקות בשוק, אשר הוקמה בשנת 2011 ומבוססת בארה"ב. למדריך המלא לזירת המסחר קראקן
- זירת המסחר בייביט – בורסה לנגזרים פיננסיים של מטבעות קריפטוגרפיים המתמחה במסחר של חוזים עתידיים והראשונה שקוראת תיגר על הדומיננטיות בשוק של Bitmex. היא נוסדה בסינגפור בסוף 2018 ע"י בן ז'ואו (Ben Zhou), בעל עבר עשיר בתעשיית הפינטק, ומנוהלת על ידו. המדריך המלא לבורסת בייביט
- בורסת קוקוין – בורסת קוקוין (KuCoin) נוסדה במהלך 2017, ומאפשרת מסחר בלמעלה מ-200 סוגי מטבעות דיגיטליים. נכון לכתיבת מילים אלו, בורסת קוקוין ממוקמת במקום ה-5, לפי הדירוג של Coinmarketcap לזירות מסחר, ובמקום ה-13 מבחינת נפח המסחר היומי. למדריך המלא לזירת המסחר קוקוין
- זירת המסחר בינאנס (Binance) – לאחרונה החלה זירת המסחר בינאנס לאפשר קנייה בכרטיס אשראי לא רק של ביטקוין ואתריום, אלא גם של מטבעות נוספים. לפי הודעות החברה, בזמן הקרוב מאגר המטבעות שניתן לרכוש באשראי אף צפוי לגדול. על הנייר, העמלה הכרוכה במקרה זה תהיה 3.5%, אך בפועל היא תצא גבוהה יותר. לרשותכם הכנו את המדריך המלא לזירת המסחר בינאנס.
קניית מטבעות באמצעות ביטקוין או אתריום
ניתן לרכוש מטבע דיגיטלי שאינו ביטקוין או אתריום, באמצעות ביטקוין או אתריום עצמם. הכוונה היא שעל ידי רכישה של ביטקוין או אתריום תחילה ניתן להיחשף למאגר רחב יותר של מטבעות בזירות המסחר שציינו דלעיל, וברוב המקרים גם בעמלות נמוכות יותר.
לדוגמה, ניתן יהיה לרכוש ביטקוין דרך זירת המסחר הישראלית ביטוסי, להעבירו לזירת מסחר בינלאומית אחרת כגון בינאנס, ושם לבצע את הרכישה.
איך יודעים היכן המטבע שאני מחפש נסחר?
מטבע הביטקוין נוצר בתחילת שנת 2009, ומאז התווספו לשוק המטבעות הדיגיטליים אלפי מטבעות. כיצד תוכלו לדעת היכן המטבע שאתם מחפשים נסחר?
ובכן, האתר CoinMarketCap מספק בדיוק את המידע הזה. כל שעליכם לעשות להיכנס לאתר, לחפש את המטבע שאתם צריכים וללחוץ על לשונית 'Markets'. שם, תוכלו לראות את כל זירות המסחר אשר מאפשרות מסחר במטבע המסוים שחיפשתם. אם אינכם מכירים את האתר, אתם מוזמנים להרחיב עליו במדריך המלא של CoinMarketCap שהכנו עבורכם.
כך זה ייראה עבור המטבע לינק למשל:
סיכום
כעת אתם יודעים כיצד ניתן לרכוש מטבעות דיגיטליים שאינם ביטקוין או אתריום.
עליכם לזכור שאחזקת מטבעות דיגיטליים בזירת מסחר איננה דבר בטוח לעשות, במיוחד אם הנכם מתכוונים להחזיק את המטבעות לתקופה ארוכה. עבור כמות גדולה, מומלץ להעביר את המטבעות שלכם לארנק חומרה ייעודי. במידה ואתם מעוניינים בארנק תוכנה בלבד, ארנק טראסט (Trust) הינו ארנק המאפשר החזקה בטוחה של רוב המטבעות הפופולריים, אך במידה והמטבע אותו אתם מחפשים לרכוש אינו נתמך על ידי הארנק, רצוי שתחפשו ארנק מומלץ.