NFT: המדריך המלא לטוקנים הדיגיטליים הייחודיים

מה זה NFT

שוק ה-NFTs (ר"ת Non-Fungible Token ובעברית טוקנים שאינם ברי-חלופה, ייחודיים) נסק בשנת 2021 עד לשיעור של 18.5 מיליארד דולר בנפחי המסחר וכבש את העולם בסערה.

זו הייתה צמיחה מסחררת בת אלפי אחוזים, שכן בשנת 2020 נפחי המסחר עמדו על כ-350,000 דולר בלבד – והצמיחה הזו הביאה עמה גל חדש של מתעניינים בשוק הקריפטו. 

קולקציות אמנות דיגיטלית מובילות שזכו להצלחה מסחררת כמו קריפטו-פאנקס Cryptopunks ומועדון הקופים המשועממים (ר"ת Bored Ape Yacht Club) הגיעו למחירים אסטרונומיים בעקבות הביקוש הרב, ובין היתר גרמו להגירה רחבה של חברות ומשפיענים אל תוך המרחב – ביניהם הראפר סנופ-דוג, המנחה אלן דג'נרס והדיג'יי סטיב איוקי, כולם השיקו קולקציות משלהם וגרפו רווחים.

בנוסף, המון ידוענים רכשו קוף NFT בעצמם: ג'סטין ביבר רכש את קוף משועמם מס' 3001 עבור מחיר אסטרונומי של 500 אתריום (אז בשווי 1.29 מיליון דולר) – 300% יותר מהמחיר המשוער של אותו קוף. הזמר פרסם באינסטגרם את תמונת קוף ה-NFT שלו.

גם כוכב ה-NBA סטף קרי רכש קוף NFT, עבור 55 אתריום (180 אלף דולר בערך), הראפר אמינם, המנחה ג'ימי פאלון – ועוד.

אז למרות שאת שנת 2022 שוק ה-NFT פתח בירידות משמעותיות הן במחירי ה-NFTs עצמם והן בנפחי המסחר בהם, הגיע הזמן לעשות עבורכם סדר: מה זה בכלל NFT, מדוע הם מעוררים סערה שכזאת, איך קונים ויוצרים NFT, מהם השימושים של NFT, על מסים והונאות בתחום – ולאן פונה עתיד תעשיית ה-NFT?

במידה ואתם מעדיפים וידאו:

ללמוד לסחור ולהשקיע בשוק הקריפטו – כמו מקצוענים

למימוש הטבה חד פעמית ופרטים נוספים 👇

ההיסטוריה של NFT

הטוקן הייחודי הראשון נוצר על-ידי האמן "קווין מקווי" בשנת 2014 ונקרא קוואנטום "Quantum", אך את הכניסה האמיתית לתודעת הציבור עשו סדרת החתולים הקריפטוגרפיים הראשונים העונים לשם  Hello CryptoKitty, אפליקציה מבוזרת חדשה שנוצרה על גבי רשת אתריום שעשתה גלים באותה תקופה, אך טרם נשאה את השם NFT.

תחום ה-NFT צבר את ההתלהבות הרבה ביותר בשנת 2021, כאשר חברות גדולות החלו להיכנס לתחום. האוספים המפורסמים של קריפטופאנקס ומועדון הקופים המשועממים יצרו את סמל הסטטוס סביב בעלות על טוקן NFT נדיר.

גם תחום הגיימינג החל להשתלב יד ביד עם תעשיית ה-NFT כשהחברה הראשונה שחקרה את עולם ה-NFT בהקשר של
קריפטו גיימינג הייתה Decentraland. כאן, גיימרים יכלו להשתמש בחפצי משחק כ-NFT ולהפיק מהם ערך באמצעות מסחר והחלפה, משחקים כמו Axie Infinity צברו פופולריות אדירה ברחבי העולם בזמן קצר.

מה זה בר חליפין?

כפי שצוין לעיל, NFT הינו טוקן שאינו בר-חליפין (Non-Fungible) – כלומר טוקן שאין שני לו והוא ייחודי מסוגו.

על מנת להמחיש את ההגדרה בצורה טובה יותר, ניקח את כסף הפיאט שלנו כאנלוגיה: ניתן לראות את השטרות והמטבעות אצלנו בארנק כברי חליפין מפני שהם אותו דבר, ישנו קונצנזוס בין אנשים  ביחס לערך שטר של 100 שקלים, ואותו שטר זהה לשטרות אחרים ומהווה את אותו הערך ללא ייחודיות מסוימת.

אז זו המשמעות של בר-חליפין – אובייקט, שירות או כל דבר בעצם שיש דבר מקביל וזהה לו עם אותם ערכים ומשמעויות בדיוק ושניתן להחליף ביניהם ללא העברות נוספות מפני שהם בדיוק אותו הדבר.

אך מה קורה אם אתם רוצים להחליף חפצים?

לצורך הדוגמא, שני אנשים רכשו את אותו התיק ובודקים האם התיקים ברי-חליפין. הם משווים ביניהם ועל-פניו נראה שניתן להחליף ביניהם מפני שהם זהים – אך מסתבר שתיק א' מכיל חתימה ישירות מהמעצב – הם לא ברי חליפין.

ברמה האינהרנטית מדובר על תיקים זהים – אותה רמת גימור, אותו צבע, אותו גודל, אותם פונקציות ותאים נסתרים, אך ישנו איזשהו אלמנט המייחד את תיק א' (קרי, טוקן ייחודי), המעניק לו נופך וערך שונים.

ללמוד לסחור ולהשקיע בשוק הקריפטו – כמו מקצוענים

למימוש הטבה חד פעמית ופרטים נוספים 👇

מה זה NFT?

אז מה זה NFT ואיך הדינמיקה הזו מתרגמת לעולם ה-NFT?

לכל NFT ישנו סט נתונים ייחודי שיושב מאחורי הקלעים (קוד התוכנה של ה-NFT) אשר מבדיל אותו מכל שאר הטוקנים, גם אם הם זהים לו בכל אספקט אחר (לדוגמה, קולקצית 100 פרטי אומנות זהים חזותית אך עם שינויים קלים, יהוו בפועל 100 טוקנים יחידים במינם).

כל סט נתונים כזה מציג את הבעלות עבור האובייקט אותו הטוקן מייצג – הטוקן יכול לייצג בעלות למגוון רחב של דברים בעולם הוירטואלי (תמונות, וידאו, דמויות או נדל"ן, משחק, שירים ועוד) או להיות מקושר ולהציג בעלות או אסמכתא לפרטים ממשיים במרחב הקינטי, כמו כלי תחבורה, נדל"ן, תעודות ועוד.

זאת ועוד, במידה והמספר הסידורי של טוקן (חלק מהקוד) מראה שהוא הראשון בסדרה שנוצר, הבדל קטן זה, כמו באומנות פיזית (מקור אל מול העתק), יכול ליצור משוואה שבה הטוקן הזה שווה ערך יותר ביחס לאחרים.

כאן חשוב לציין את חוסר הבהירות המשפטית האופפת את התחום. אסור לגרוע מחשיבותם של זכויות קניין, זכויות יוצרים וזכויות מסחריות – בעלות דרך NFT אינה ערובה לכל סוג של בעלות על כלל הפרויקט עצמו או על שימושים מסחריים בפריט; כלומר ה"מונטיזציה" העיקרית אותה תוכלו לבצע היא פעולות קנייה ומכירה בצורה שנחשבת כספקולטיבית.

מהם מאפייני ה-NFT?

ל-NFT יש מספר מאפיינים מיוחדים שהופכים אותו לייחודי:

היוצר היחיד של ה-NFT

כאשר NFT נוצר, היוצר שלו "יחתום" עליו על ידי אינטראקציה עם חוזה חכם, כלומר, היוצר ייזום אירוע בבלוקצ'יין, שיאפשר החתמת זמן ויצירת ה-NFT בצורה בלתי ניתנת לשינוי.

כדי לתת הקבלה לעולם הפיזי -ניתן לחשוב על כך כחתימה של צייר על קנבס. חתימה זו מאפשרת להבחין בין המקור לבין העותקים.

המזהה הבלתי ניתן לשינוי של ה-NFT

המקבילה למספר תעודת הזהות של ה-NFT היא המזהה שלו. שהוא רצף זה של מספרים או אותיות, בלתי ניתנים לשינוי ובלתי ניתנים לשכפול שיקושרו אל אותו NFT בצורה ציבורית ושקופה (ברוב המקרים).

התוכן של ה-NFT

בצד התוכן ישנם פורמטים מגוונים: זה יכול להיות תמונה, סרטון, מסמך  או כל דבר אחר.

ברוב המקרים, התוכן של ה-NFT לא יהיה ניתן לעריכה. עם זאת, במקרים מסוימים, עשוי להתבצע שינוי בתוכן. הבעלים אכן יכול להכשיר אותו ולהזין מידע "על ה-NFT" שעל הבלוקצ'יין. לדוגמה, אפשר להחזיק NFT התואם לאובייקט פיזי ולהתאים את התוכן של ה-NFT למצבו הנוכחי בהתאם לבלאי שלו.

איך קונים NFT?

מדובר על תהליך הבנוי ממספר שלבים, תחילה עלול להרתיע אך כעת נסביר בפשטות על כל השלבים:

  • פתיחת ארנק חם – ראשית תצטרכו ארנק דיגיטלי שיאחסן עבורכם את המטבעות הדיגיטליים – לארנק תהיה "כתובת" ציבורית אליה ארנקים אחרים יכולים לשלוח מטבעות, ו-Seed phrase (לקט מילים אקראיות שמיוצרות במעמד פתיחת הארנק) שחשוב מאוד לשמור במיקום פיזי ולא לשתף עם אף אחד. לקט מילים זה מעניק גישה לארנקכם מכל מקום ומהווה גיבוי לסיסמא.

ישנם כמה ארנקים פופולריים במיוחד שניתן להוריד מחנויות היישומים, כמו מטא-מאסק (MetaMask), וניתן לבדלם על-פי מגוון סיווגים כמו האם הוא קוד פתוח/סגור, תואם לכל הבלוקצ'יינים, דפדפן/נייד ועוד פרמטרים.

מטאמאסק
  • קניית קריפטו – לאחר שפתחתם ארנק תצטרכו לרכוש מטבעות קריפטו שבעזרתם תרכשו את ה-NFT. לארנק תשלחו מטבעות שרכשתם בזירת מסחר ריכוזית (קריפטו.קום, בינאנס). את המטבע הדיגיטלי אותו תבחרו לרכוש, יש להתאים להיכן ה-NFT נמצא. במידה וה-NFT יושב על אתריום, אז תצטרכו לקנות את המטבע ETH. לאחר הרכישה, יש למשוך את המטבעות לארנק.
  • חיבור למרקטפלייס – כעת, יש לכם ארנק ובו במטבעות, ואתם מוכנים לקנות NFT.

תוכלו להתחבר למגוון רחב של שווקים – ישנם כאלה המכילים NFT מאוד מסוימים כמו כאלה מעולם הגיימינג או הספורט.

אם תרצו להתחיל עם שוק פופולרי וכללי תוכלו לחבר את הארנק ל-OpenSea או רריבל (Rarible).

  • לקנות / למכור – פתחתם ארנק דיגילי, הפקדתם בו קריפטו, וחיברתם את הארנק הזה לפלטפורמת המסחר ב-NFT הרלוונטית עבורכם – כעת כל שנותר לכם לעשות זה לצאת לעשות סקר שוק, לבחון מה הם הטרנדים ואיפה המציאות; או לחילופין סתם לרכוש פריט שנראה לכם.

שימו-לב ששימוש בישומיים האלה כרוך בהיענות למדיניות הפלטפורמה ובתשלום עמלות.

ללמוד לסחור ולהשקיע בשוק הקריפטו – כמו מקצוענים

למימוש הטבה חד פעמית ופרטים נוספים 👇

איך נוצר NFT?

פעולת היצירה של NFT נקראת מינטינג (Minting), זו פרוצדורה המקשרת בין סט מסוים של נתוני ה-NFT עצמו שמכיל את השם, הסמל, וה-Hash (ה"כתובת" היחודית) – לבין אובייקט דיגיטלי מסוים כמו קובץ תמונה, לצורך העניין הציוץ הראשון של ג'ק דורסי בטוויטר.

כמובן שכדאי לקשר לדבר שיש לכם זכויות אחזקה בו, אחרת אתם לוקחים ריזיקה בסיכון משפטי.

לאחר שבחרתם את זירת המסחר ב-NFT שבה תרצו לעשות מינטינג, תצטרכו לעלות את הקובץ שאותו תרצו להמיר ל-NFT, ולממן את העסקה בעזרת אתריום (או מטבע אחר, תלוי הבלוקצ'יין שתשתמשו) מהארנק החם שלכם.

כעת כל שנותר לעשות הוא לבחור את מודל המכירה הרצוי, לדוגמה מחיר קבוע או מכרז.

למה צריך NFT?

ישנם מספר שימושים אפשריים של הטכנולוגיה, חלקם כבר ממומשים וחלקם עוד יושבים במגירה, בואו נחקור אותם:

העצמת אומנים עם NFT

עולם ה-NFT מאפשר לאומנים להיות הבעלים הבלעדי של התוכן אותו הם יוצרים ולתקשר ישירות מול המעריצים ללא שימוש בגורם מתווך שנוגס בשולי הרווח, כמו חברות הפקה, חברות טכנולוגיה ועוד – דבר המאפשר נתיב מוניטיזציה ברור ומהיר עבור עבודתם, וחיבור ישיר ומהיר לקהל שלהם..

אומנות NFT זו למעשה דרך מבוזרת יותר, המעצימה את האומנים, מעניקה להם יותר חופש יצירתי ביחס לטיב יצירותיהם והלכה למעשה מעלה את הרווח השולי ואת הערך שמקבלים המשתמשים מצד אחד והאומנים מצד שני.

NFT וגיימינג

הרבה נאמר על קריפטו גיימינג, ועל תעשיית ה-P2E, אך איך NFT נכנס לתמונה?

לגיימרים רבים קשה להתעלם מהוריאציה המבוזרת (לכאורה) של התעשייה, מפני שגם כאן יש הליך דה-מונופוליזציה והענקת יותר כוח עבור הצרכן.

לדוגמה, גיימרית עמלה שעות על מנת להשיג דמות נדירה, כשהגיעה לנקודה הזו היא מקבלת NFT שמהווה כאסמכתא לאחזקה שלה את הדמות, וכעת הדינמיקה משתנה ל"אני בעלת הדמות" מאשר "אני ויוצרי המשחק בעלי הדמות" – יש לה יותר אוטונומיה ושליטה, וכעת היא תוכל להיכנס לשוק של המשחק ולמכור את ה-NFT שבבעלותה דרך הבלוקצ'יין.

בנוסף, נפתח הצוהר עבור מפתחים שונים ליצור נקודות השקה בין משחקיהם, מפני שישנו הבלוקצ'יין כמכנה משותף – קרקע משותפת עליה ניתן לסחור בפריטים בין המשחקים.

קולקציות NFT מובילות

ישנן קולקציות אומנות NFT שהפכו להיות מילים נרדפות לתחום, ביניהן:

הקופים המשועממים

הפרויקט שמהווה חלון הראווה לתחום, קולקציה זו שהושקה בזמן המגמה השורית של 2021 וישנם כ-10,000 פריטים. התמונות מציגות, כפי שניחשתם, ציורים של קופים בתצורות שונות – עם כובע, פיצה, בגדי מלח, חייל… קצרה היריעה מלפרט על כולם.

שימו-לב לנתון הבא: בזמן ההשקה המחיר ל-NFT של קוף היה 190 דולר, נכון לאוגוסט 2022, המחיר נסק אל 120 אלף דולר, וגבוה כל הזמנים היה באפריל 2022 – מעל ל-400 אלף דולר לקוף NFT יחיד. ובקבוצת המחזיקים נמנים ידוענים כמו אמינם, פריס הילטון, ג'ימי פאלון, סנופ דוג ועוד…

אם אתם תוהים מדוע המחיר האמיר לגבהים כאלו, אז התשובה הקצרה היא מפני שמדובר בשוק ספקולטיבי שתפס מומנטום. בנוסף, יוצרי הקולקציה הצליחו למצב את הפרויקט כסמל סטטוס ובגלל זה המחיר נשאר במחוזות המחיר הגבוהים, ומגנט לקהילתו ידוענים שעקבו אחר הטרנד.

יתרה מזאת, במרץ 2022 הקבוצה השיקה את המטבע הוירטואלי APE, אם כי עשתה זאת דרך ה-DAO (ארגון אוטונומי מבוזר) שלה – ככל הנראה כדי להימנע מבעיות עם הרשות לניירות ערך האמריקאית (SEC).

קריפטו פאנקס (Cryptopunks)

קולקציה על רשת אתריום שנוצרה אי-שם בשנת 2017 על-ידי סטודיו בשם לארווה לאבס (Larva Labs), ונרכשה על-ידי יוגה לאבס (Yuga Labs) בשנת 2022. כמו הקופים המשועממים, יש 10,000 קריפטו פאנקס המציגים תמונות JPEG פיקסלים 24X24, של דמויות אנושיות, זומבים, חייזרים וכדומה.

ב-6 ביולי 2017, פאנק חייזר מספר 3100 נמכר עבור 8 אתריום. באותו הזמן המחיר הדולרי עבור הטרנזקציה היה 2,000 דולר לערך; ארבע שנים לאחר מכן במרץ 2021, אותו פאנק נמכר במחיר של 4,200 אתריום – מחיר הנאמד בכ-7.58 מיליון דולר.

נכון לאוגוסט 2022, מחיר הרצפה של הקולקציה הוא 120 אלף דולר, וגודל השוק הינו 680 אלף אתריום הנאמדים ב-1.2 מיליארד דולר.

עומר אדם – The OA Project

יש גם פרויקטים כחול לבן – הזמר עומר אדם השיק ביוני השנה מועדון חברים מבוסס על NFT.

מטרת הפרויקט הייתה לאפשר ל-18 מחברי המועדון לזכות בכרטיס כניסה זוגי למופע של ניקי ג'אם ועומר אדם בפארק הירקון (המופע כבר התקיים), ולקבל הטבות נוספות.

השימוש בטוקן הייחודי פתח אפשרות לאמנים ליצור מערכות יחסים עמוקות יותר עם מעריציהם. מזווית אחרת יש שגורסים שמדובר בגימיק חסר שימוש למעריצים ושבסך הכל מדובר בניצול ציני של ההייפ וההתלהבות.

ללמוד לסחור ולהשקיע בשוק הקריפטו – כמו מקצוענים

למימוש הטבה חד פעמית ופרטים נוספים 👇

פלטפורמות NFT מומלצות ופופולריות

אופן-סי (OpenSea)

הזירה הפופולרית בתחום, המסחר בה נעשה בעזרת חוזים חכמים על גבי הרשת של אתריום, וה-NFT מוחזק בארנק החם של הסוחר.

בנוסף, OpenSea מנגישה את פעולת המינטינג גם עבור מי שאינו מתכנת אך כן מעוניין ליוצר טוקן ייחודי והפעולה מתבצעת בחינם.

אנ.בי.איי טופ שוט (NBA Top Shot)

מיזם משותף בין איגוד הכדורסל הרשמי של NBA, מפתחי CryptoKitties ו-Dapper Labs היושב על בלוקצ'יין בשם Flow.

בזירה זו תוכלו למצוא קבצים דיגיטליים שמציגים רגעי וידאו אגדיים מליגת הכדורסל הטובה בעולם, ומעניקים הוכחת בעלות על קטעי הוידאו.

במרץ 2021 זירת המסחר הנישתית הגיעה לווליום מסחר חסר תקדים של 45 מיליון דולר, אם כי נכון לאוגוסט 2022 הווליום הממוצע הוא נמוך מכך בכמה וכמה מונים.

סוגי בורסות ושווקי NFT

שוק ריכוזי

שוק הנשלט על-ידי חברה או גוף עסקי המסוגלים לבחון עסקאות; לצנזר אומנות; לחסום משתמשים; להחזיק בנכסי משתמשיהם וכל שאר כלי השליטה אשר גוף יחיד ניחן בהם מחד, ומאידך שווקים אלו יכולים להנות מנזילות גבוהה יותר ושקט רגולטורי.

שווקים אלו לרוב גם מאפשרים ללקוח להירשם די בקלות ולהנות משיטת תשלום ידידותיות יותר, לרבות דרך האשראי.

ישנן כמה פלטפורמות NFT ריכוזיות אשר נפתחו על-ידי הבורסות המובילות בתחום הקריפטו, כמו בינאנס, FTX, קוינבייס וקראקן. אלו רצו גם לקחת חלק מהמגמה ובנו חלקים יעודיים באתריהם אשר שם ניתן לסחור ב-NFTs וגם להיחשף לקולקציות אומנות NFT אקסקלוסיביות להם.

שוק מבוזר

אי-אפשר לדבר על קריפטו ו-NFT מבלי לדבר על מוטיב הביזור.

ככלל אצבע, סוג שוק זה מעניק לסוחרים אבטחה גבוהה יותר מפני שאין נקודת כשל בודדת (במידה וארכיטקטורת הביזור איכותית); עמלות נמוכות יותר (אין מתווך); שקיפות גבוהה יותר ואולי גם אפשרות לקחת חלק בממשל הגוף.

עם זאת, הליך קניית ה-NFT בשוק זה תדרוש אוריינטציה טכנית גבוהה יותר ושימוש בארנק קריפטו חם על מנת להעביר מטבעות לפלטפורמה (לבחור ארנק התומך ברשת עליה ה-NFT יושב).

המובילה בקטגוריה זו היא זירת המסחר OpenSea, אשר רשמה נפח מסחר של מעל ל-2 מיליארד דולר ומעל למיליון משתמשים פעילים (נכון לתחילת 2022), אולם גם חטפה ביקורות בעבר על כך שאינה באמת מבוזרת.

חשוב להבין שככל הנראה אין באמת פלטפורמה עם ביזור טהור – אומנם הן יושבות על תשתית מבוזרת (בלוקצ'יין), אך שומרות לעצמן את הזכות לצנזר תכנים ומשתמשים.

שווקי NFT על-פי נישה

מעבר לסיווגים שצוינו לעיל, ישנם עוד דגשים כאשר מחליטים עם איזו זירת-מסחר לעבוד:

  • נישה – ישנם עשרות רבות של פלטפורמות וחלקם מתעסקים בסוגים מסוימים של נכסים (אומנות NFT, ספורט, משחקים וכו'…) לכן חשוב לברור מבין ההיצע את הזירה הרלוונטית עבור צורכיכם.
  • מוניטין ופופולריות – אתם תרצו לסקור את העבר של הפלטפורמה, האם יש ביקורות שליליות, האם היו פרצות אבטחה? וגם לראות שיש מספר משתמשים פעיל מספק כדי שיהיה מי שיקנה את ה-NFT שלכם!

הונאות וסיכונים של NFT

מרחב ה-NFT רווי סיכונים והונאות,שרבים מהם מנצלים את תמימות המשתמשים, חוסר ההבנה של התחום, ואת ההתלהבות סביבו. ישנן מספר הונאות נפוצות: 

משיכת שטיח (Rug pull)

למושג זה מספר כובעים, בכלליות הוא מעיד על סיטואציה שבה יוצרי פרויקט בורחים עם הרווחים ומשאירים את המשקיעים ללא היזמים שיריצו את הפרויקט קדימה עם שיווק ופיתוח עסקי, דבר זה אינו בהכרח לא חוקי (אך מן הסתם אינו אתי) אך קשה לעקוב אחרי יוצרי הפרויקט במקרה וזהותם אנונימית.

לעומת זאת, ישנו סוג לא חוקי של משיכות שטיח שבו היזמים אוסרים טכנית את מכירת הפריטים, גונבים את כל נזילות הפרויקט, ומשאירים את המשקיעים בלי דבר.

מסחר מכובס/מדומה (Wash trading) 

אחד מהאלמנטים המסוגלים לעלות את ערכו של נכס דיגיטלי הוא ווליום המסחר שלו – אם יש הרבה העברות בין ידיים, זה מעיד על פריט נחשק עם נפח מסחר ומומנטום.

ב"מסחר מכובס" הכוונה לווליום מסחר סינטטי הנעשה על-ידי מחזיק יחיד אשר קונה ומוכר לעצמו דרך ארנקים ומשתמשים שונים על מנת לזייף את תחושת הנחשקות הזו ובכך הוא גם מעלה את המחיר. כשהמשקיע התמים נכנס לבועה הזייפן מוכר לו במחיר מופקע ומפסיק את הטרנזקציות – מה שגורם לסטגנציה ואף לנפילה בשער ה-NFT.

מדובר על מניפולצית שוק ותיקה המגיעה מן השווקים הפיננסים המסורתיים, ותקפה גם בשוק ה-NFT.

פישינג (Phishing)

במרמה זו השרויה במגוון תחומי חיים, הנוכלים בדרך כלל יתחזו לגוף לגיטימי – שיש לו שליטה או אחזקה מסוימת בנכסיכם – ויבקשו מכם פרטים באופן ישיר או ינסו לדלות בעקיפין פרטי כניסה למשתמש.

לדוגמה – קיבלתם מייל שנראה שהגיע מזירת מסחר ה-NFT שבה אתם משתמשים, הטקסט בהול ומצווה עליכם לפעול מהר ולשנות את סיסמתכם לפלטפורמה מפני שהמשתמש נמצא בסכנה, יש גם לינק.

בלינק אתם נכנסים לאתר שזהה ויזואלית לפלטפורמה, מקישים את הנתונים, וכעת יש לסקאמרים את פרטי הכניסה שלכם.

ללמוד לסחור ולהשקיע בשוק הקריפטו – כמו מקצוענים

למימוש הטבה חד פעמית ופרטים נוספים 👇

מיסים ו-NFT

מיסוי NFT הוא אזור מעט ערטילאי – כיום רשות המיסים אינה משתפת הנחיות נהירות עבור גביית מסים על NFT, אך כן ניתן לסווג את הפעילות לשלושה חלקים:

סוחרים ומשקיעים (קנייה ומכירה)

  • כפופים למס רווחי הון של 25%
  • תהליך חישוב רווח הון ודיווח התזרים למס הכנסה דומה לסוחרי הקריפטו
  • כאשר NFT נרכש על-ידי מטבע קריפטו זה נחשב אירוע מס

נותני שירות בתעשיית ה-NFT

  • בעלי עסקים ונותני שירות כמו תכנות, אמנים, מעצבים, משווקים וכו'…
  • חייבים במס כהכנסה עסקית – מע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי

יוצר ומוכר NFT

  • בדומה לנותני שירות, מדובר בהכנסות מעבודה לכן חייבים בתשלום קשת המיסוי השלמה

עתיד ה-NFT 

תעשיית ה-NFT נמצאת בהילוך אבולוציוני גבוה, היא משתנה מדי יום, טרנדים באים והולכים, שימושים שונים נבדקים ורעיונות נולדים ומתים.

למרות שתיאורטית נוכל להגיע לדמוקרטיזציה של מידע, החלשת מונופולים, מעבר לדרכים מבוזרות יותר של הצבעה, אישור בעלות, החזקת מסמכים וזהות, צריך לזכור גם את הגופים הריכוזיים המהווים אנטיתזה לאידאת האידיליה המבוזרת, חוסר הוודאות המלחיץ שמאפיין את התעשייה, ושפע הונאות ה-NFT והקריפטו שגבו מיליארדי דולרים ממשקיעים.

מחד, הסקפטים טוענים שמדובר בשוק בועתי, מניפולטיבי, ספקולטיבי ומסוכן שמטרתו היחידה היא התעשרות מהירה וניצול "כסף טיפש".

מאידך, אלו שמצדדים ותומכים בתעשייה ובטכנולוגיה, רואים בה את הפוטנציאל לשינוי סדרי עולם, וטוענים שעם האיטרציות, המרחב הזה יהיה מלוטש, איכותי ותורם יותר לאנושות.

מה שנותר לקוות הוא שהשניים צודקים בנבואתם.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

עדן לפידות

עדן לפידות

עדן משקיע ולומד את שוק המטבעות הדיגיטליים מזה שנתיים, מעריץ חסר תקנה של עולם הכלכלה, סקפטי וסקרן לגבי העתיד המוניטרי של הכלכלה העולמית. כותב ב- modafinilintegrity.com
עדן לפידות

עדן לפידות

עדן משקיע ולומד את שוק המטבעות הדיגיטליים מזה שנתיים, מעריץ חסר תקנה של עולם הכלכלה, סקפטי וסקרן לגבי העתיד המוניטרי של הכלכלה העולמית. כותב ב- modafinilintegrity.com

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

דילוג לתוכן