האם קאראטברס (Karatbars) היא הונאת פירמידה? סימני אזהרה גדולים נחשפים

קאראטברס זהירות

עולם המטבעות הדיגיטליים רווי בהונאות מסוגים שונים, וזה לא חדש לאף אחד. אחרי שחווינו את נסיקתן וקריסתן של הונאות כגון ביטקונקט, USI-tech, פלוס-טוקן ועוד, אנחנו כבר לא מופתעים לגלות שהונאות גדולות נוספות מסתובבות כאן לנגד עינינו.

בחודשיים האחרונים נתקלתי בשם קאראטברס (Karatbars) – חברה שעוסקת במכירת זהב, "טלפוני בלוקצ'יין", ואף הנפיקה מטבע דיגיטלי ב-ICO. קיבלתי פניות אישיות רבות הן כדי לפרסם את קאראטברס והן כהתייעצויות על איכות הפרויקט, והחלטתי לרדת לעומקו.

במאמר שלפניכם אציג את ממצאי המחקר שביצעתי וכלל: קריאה בפורומים רבים, באתרים השונים, פניה לרשויות, ארגונים ודמויות רלוונטיות נוספות. אני סבור שממצאי המחקר מהווים סימני אזהרה גדולים על קאראטברס, שלוחותיה ושותפיה, ומטרת המחקר היא לסייע לכם להחליט האם מדובר בהונאה או לא. ראוי להדגיש בשלב זה שאינני עיתונאי ואיני מתיימר גם להיות, אלא מטרתי היא לנסות לסייע בהגנה על הקהילה.

קאראטברס – החברה שמוכרת חלומות במסווה של זהב

קאראטברס אינטרנשיונל נוסדה ב-2011 ע"י הרלד סייטס בשטוטגרט שבגרמניה, והיא – לטענתה – מתמחה במכירת זהב במשקלים שנעים בין 0.1 גרם ל-6 גרם בתצורות שונות הן לשמירה על ערך והן כמתנות. לפי אתר החברה, הזהב הינו ברמת טוהר של 24 קאראט, נקנה מספקים המאושרים ע"י LBMA ומוטבע בו DNA ייחודי למניעת זיוף. כמו כן, החברה הינה חברה פרטית, ולכן לא ניתן למצוא מידע על רווחי החברה.

במרוץ השנים התפתחה החברה ופועלת לטענתה בכ-120 מדינות עם 700,000 "שותפים" (Affiliates). כעת היא מציעה מספר שירותים או מוצרים:

1. כרטיסי/מטבעות זהב

כרטיסים שנראים כמו כרטיס אשראי אך מצופים בזהב או שמוטבע בהם זהב. לטענת החברה הכרטיסים מעוצבים כך על מנת שיוכלו לשמש כאמצעי תשלום בזמני משבר, וזהו מסר שיווקי עיקרי בו היא משתמשת לקידומם. ישנם כרטיסים "קלאסיים", כרטיסים עם עיצובים "מיוחדים", כגון דגלי מדינות או עץ חג המולד – וכרטיסים לאספנים.
לפי קאראטברס, היא יצרה שותפויות רשמיות עם מועדוני כדורגל גדולים כגון ריאל מדריד ובנפיקה ליסבון על מנת להפיק כרטיסים לאספנים ולשווקם בחנויות הרשמיות של המועדונים.

קאראטבארס זהירות
תמונה: האתר הרשמי של Karatbars

2. מטבעות דיגיטליים "צמודים זהב"

בתחילת 2018 גייסה החברה 100 מיליון דולר על פני חודשיים בהנפקת טוקן ראשונית, כך לפי האתר ICOBench. המשקיעים בתמורה קיבלו 12 מיליארד מטבעות דיגיטליים שאמורים להיות צמודים בערכם לרזרבות זהב היושבות בכספות. המטבע נקרא Karatgold coin – או בקיצור KBC.
לפי הוייטפייפר של המטבע, הוא אמור לשמש כאמצעי תשלום של זהב באופן גלובלי ויכול להיות מומר בכל רגע נתון ל-CashGold, שאלו שטרות נייר שלכאורה מוטבע בהם זהב.

בנוסף, מעבר לגיוס כסף עבור המטבע שהונפק ב-2018, החברה מגייסת כעת כסף נוסף ב-ICO למטבע Karatbank Coin (בקיצור KCB) וניתן לרכוש אותו אך ורק אם מצטרפים לקאראטברס ורוכשים "חבילות" שיתוארו בהמשך. המטבעות לכאורה אמורים "להתאחד" למטבע אחד ולהיות שניהם מגובים בזהב.

קאראטברס זהירות
תמונה: האתר הרשמי של Karatbars

3. KaratCoin Bank

בנק שהקימה לכאורה החברה בפלורידה, ארה"ב, ומפוקח ע"י הרשויות. KaratBank – מעבר להיותו בנק פיזי, אמור גם לתפקד כרשת בלוקצ'יין שאף מאפשרת למדינות ולחברות להנפיק מטבע יציב צמוד-זהב משלהן ולהחזיק את הזהב בכספות של קאראטברס. עפ"י המודל, 50% מההכנסות ממכירת המטבע אמורות להיות מיועדות לרכישת זהב והיתרה להשקעה חוזרת בחברה ומשכורות.

4. טלפון בלוקצ'יין, Impulse K1

החברה משווקת את מה שהיא מגדירה כ"טלפון הבלוקצ'יין הראשון" על אף שמשה חוגג וסירין לאבס הישראליים יחלקו איתה על הטייטל. לטענתה היא משתמשת בפרוטוקול ייחודי שנקרא Voice over Blockchain והטלפון מספק פרטיות. כדי להסביר כיצד הטלפון עובד ובנוי, הם העלו את הסרטון הבא (שבעיניי לא מסביר כלום אך ארשה לכם לשפוט בעצמכם) והטלפון צפוי להיות מושק בספטמבר 2019.

מעבר לכך, קאראטברס לכאורה מספקת גם שלושה שירותים/מוצרים נוספים:

  1. K-Merchant – מערכת תשלומים לבעלי עסקים לצרכי קבלת תשלומים במטבעות דיגיטליים.
  2. KaratBit Exchange – בורסה למסחר במטבעות דיגיטליים וזהב.
  3. כספומטים ייחודים ל-CashGold.

קאראטברס: נורות האזהרה

ברשותכם, אחלק את נורות האזהרה לשניים: הקטנות, והגדולות. הקטנות מורכבות הן מקווי דמיון שקיימים בין קאראטברס לבין הונאות דומות שהתרחשו בעבר (ולא מזמן) והן מנושאים שקשה משמעותית יותר להוכיח אך עדיין ראויים לציון. הגדולות לעומת זאת, הן שמאפשרות לראות את התמונה הגדולה יותר בבהירות.

אתחיל עם הקטנות.

מודל השיווק של Karatbars

קאראטברס משתמשת במודל שיווק שנקרא שיווק רשתי, ובאנגלית: Multi-Level Marketing. המודל הינו מודל פירמידה בהגדרה אשר מתגמל "חברים" עבור גיוס/קנייה של "חברים" חדשים, ועל כל גיוס/קנייה שאותם "חברים" יבצעו בעצמם. שימו לב שברוב המקרים בשיווק רשתי הגון, התגמול הוא עבור שיווק מוצרים או שירותים, אינו כרוך בקניית המוצר מראש, והתגמול אינו ממשיך על פני "מגויסים" חדשים נוספים.

כיצד הפירמידה בנויה בקאראטברס, ואיך הם מתחמקים תדמיתית מההגדרה כפירמידה?

בהרשמה לקאראטברס ניתן לבחור בין מספר אפשרויות, שבכולן המודל מושתת על גיוס אנשים חדשים (לקוחות ושותפים) ורווחים המבוססים על הפעולות שלהם.

הראשונה נקראת "The Unilevel Plan". בתכנית זו, שמיועדת בעיקר לשותפים החינמיים, ניתן להזמין אנשים חדשים הן כלקוחות (שיקנו מוצרים/שירותים של החברה) והן כשותפים (חינמיים או בתשלום) ולהרוויח עמלות משתנות על כל קניית או מכירה של זהב שהם מבצעים. העמלות נעות בין 0.5% ל-6%, אך תלויות בסכומים אשר יוציאו/יכניסו האנשים שתחתיכם. כלומר, על מנת להרוויח הרבה כסף בתכנית זו – צריכים לגייס המון אנשים, או שהמעט שגייסתם ישקיעו המון כסף.

לשותפים חינמיים, כמו גם לשותפים המשלמים, היא מציעה תמיכה גדולה: בניית דף נחיתה (אתר אינטרנט) עם חנות, מצגת הסברה ואמצעי שיווק נוספים. על ידי הצעת תכנית חינמית קאראטברס מצליחה להדוף ביקורות על היותה הונאה שכן הונאות פירמידה לרוב משויכות עם חובת קנייה/השקעה ראשונית מצד המגויסים החדשים. עם זאת, הרווחים המוצעים לשותפים חינמיים נמוכים במיוחד, ולהערכתי מדובר באסטרטגיית "רגל בדלת" אשר מטרתה למשוך אנשים רבים יותר פנימה.

בקאראטברס יש לא פחות משש אלטרנטיבות מובנות נוספות ליצירת רווחים, שכולן כרוכות בגיוס חברים חדשים. אך על מנת להיחשף לכל אחת מהאפשרויות הללו, תיאלצו לקנות בעצמכם חבילה שנעה בין 150 לאלפי מטבעות יורו. כל חבילה, לכאורה, אמורה לכלול גם זהב. כלומר, אפשרות זו להגדלת הרווחים אינה קיימת עבור שותפים חינמיים, ועשויה להוות תמריץ עבורם לרכוש לאחר הרשמתם החינמית.

למשל, בחבילת Bronze שעולה 150 יורו תקבלו 0.1 גרם זהב (בשווי של $4.8 דולר נכון לכתיבת מלים אלו), אמצעי שיווק, ומטבעות KCB בשווי של 165 יורו. נורת אזהרה נוספת שנדלקת כאן היא שלפי החבילה עצמה – ברגע שאתם קונים אותה, אתם אמורים להרוויח פעמיים: גם באמצעות קבלת 0.1 גרם זהב פיזי, וגם על ידי קבלת מטבעות דיגיטליים בשווי שעולה על מחיר החבילה עצמה. בעיניי, לא ייתכן שזהו מודל בר-קיימא.

בנוסף, מדי תקופה מציגה קאראטברס "חבילות רווח" (הן באמת נקראות ככה) זמניות, בהן אתם אמורים לקבל יותר מטבעות עבור אותם מחירים. כלומר ההבטחות חסרות הבסיס האמיתי לגיבויין ממשיכות להינתן.

תמחור יתר

נכון לכתיבת מלים אלו, מחיר הזהב הינו $48.67 עבור גרם אחד 24 קאראט (האיכות שלכאורה נמכרת בקאראטברס), ולפי שער זה מוכרות את הזהב שלהן חברות גדולות ובעלות מוניטין בכל רחבי העולם. בעוד ששטרות ה-CashGold נמכרים ביחס יחסית הגון עם פרמיה של כ-20%, הכרטיסים אשר עיקר שוויים הינו בזהב – מתומחרים ב-40% או 50% יותר.

ייתכן שזו דרכה של קאראטברס להמשיך את ההונאה למשך תקופה ארוכה יותר, אם כי זוהי פרשנות אישית. אסביר: בהונאת פירמידה/פונזי, הצטרפות של משקיעים/קונים חדשים היא זו שמממנת את רווחי הוותיקים. שלב הקריסה מגיע כאשר לא מצליחים לגייס אנשים חדשים להונאה, והוותיקים מפסיקים לקבל את רווחיהם. בשלב זה, מייסדי ההונאה בורחים עם כמה שיותר כסף, על חשבון כל המשתתפים.

אך במקרה של קאראטברס, מדובר בשכלול. במקום לשלם את רווחי הוותיקים אך ורק מכספים חדשים, הם משלמים אותם גם מפערי ארביטראז' (ניצול הפרשי המחירים של הזהב). כך, ההונאה נמשכת זמן רב יותר, מכיוון שכסף רב יותר זורם פנימה.

הפעילות השיווקית של החברה

בחלק זה, שעדיין נחשב כנורת אזהרה קטנה לפי ההגדרה דלעיל, אתייחס לפעולות בהן נוקטת החברה על מנת למצב עצמה כחברה אמיתית ולא כהונאה. המאפיינים של הפעילות השיווקית, מעבר למודל הפירמידה עצמו, מזכירים באופן דומה להחריד הונאות כגון ביטקונקט (בתחום הקריפטו) ו-You Should Be Here (מחוצה לו).

בחודש יוני 2019 יצא דוח מקיף של Global Invest Report (חלק 1, חלק 2) על עמקי ההונאה וההטעיה של קאראטברס. בעוד שהייתי מאד רוצה להתייחס לדוח כולו, אשלב את עיקריו וביחד עם ממצאי המחקר שלי.

סרטוני תדמית מזויפים
מי מאיתנו לא אוהב לראות סרטוני תדמית? בין אם מדובר במכשיר האייפון החדש או בסרטון תדמית של העיר תל אביב, האיכות שבה המסרים מועברים שואבת אותנו פנימה ובעיקר מסיטה את תשומת הלב שלנו מהשאלות החשובות שצריכות להישאל.

קאראטבארס משתמשת בעשרות סרטוני תדמית כאלה. בינואר השנה עלה סרטון "ברכות מטעם המנכ"ל הרלד סייטס". בחלקו הראשון של הסרטון מצולם קטע מריאיון טלוויזיוני שהשתתף בו הרלד. הבעיה היא שהערוץ הטלוויזיה אליו התראיין לא קיים בהונג קונג, אין היה מדובר ב"חדשות מתפרצות" כפי שהסרטון מתאר, והצילום של הריאיון בכלל נלקח מריאיון שנערך עם "Free Moderator", כלומר עיתונאית עצמאית (לכאורה) שהוזמנה למשרדי זירת המסחר Coinsuper כדי לראיין את המנכ"ל ונציג זירת המסחר. הסתכלות מעמיקה יותר מגלה שלאורך הפגישה אין שום סממן של Coinsuper, כך שגם מיקום הפגישה מוטל בספק.

קאראטברס זהירות
מנכ"ל קאראטברס, הרלד סייטס. מקור: Karatbars YouTube

השימוש במראיינת חיצונית כ-Free Moderator אינו הראשון ואינו האחרון. סרטון תדמית נוסף צולם בהונג קונג, לכאורה במהלך ביקור בכספת שמורה היטב שמאחסנת את 1.4 טון הזהב של החברה. לביקור מצטרפת מראיינת חיצונית שמוגדרת כ-Free Moderator ואשר מצטרפת לקריאות "Fly to the moon" כשמדברים על ערך המטבע. בעריכה ובימויו של הסרטון מדגישים את המאבטחים על מנת להמחיש את רמת האבטחה, וזהב מפוזר בכל מקום – הן כשטרות CashGold והן כמטילים. סרטון נוסף שהועלה מאותו היום, מתחיל שוב בקדימון של ערוץ חדשות פיקטיבי. בסרטון ניתן לראות את המנחה מדגישה עד כמה הזהב יהיה בטוח, ואז מתבלבלת ואומרת להרלד "תודה שבחרת לאחסון את הזהב שלנו בבנק הזה".

https://www.youtube.com/watch?v=tmpndhxpFdE

חיפוש קצר בגוגל אחרי המנחה, חביארה יאם יאם (Xaviera Yam Yam), מציג וולגרית ב-YouTube עם 43 עוקבים שמעלה סרטונים כמו "איך אני מכינה את הקפה שלי" מוייאטנם. את המנחה מהסרטון הראשון לא הצלחתי למצוא לצערי, אך אני יכול רק לשער שמדובר במקרה דומה.

כמו כן, על אף הסרטון ולמען הסר הספק: אין שום סימוכין רשמי מבודק חיצוני אמין ומאומת על כך שקאראטברס אכן מחזיקה זהב בכמות שמתקרבת ל-1.4 טון כפי שהם מציגים בסרטונים.

כתבות ממומנות אגרסיביות ושותפויות מזויפות
קאראטברס דואגת לשווק את עצמה היטב באמצעות כתבות ממומנות (Press Releases / Sponsored Posts) באתרים גדולים על מנת לבנות לעצמה מוניטין ולייצר סביבה אמון. האדם הממוצע אינו יודע להבחין האם מדובר בכתבה בתשלום או כתבה אותנטית, ולכן אוטומטית סומך על התוכן. מספר דוגמאות ניתן לראות באתרי קריפטו הגדולים ביותר כגון NewsBTC, CoinTelegraph ו-CCN. הכתבות עצמן כתובות בצורה אותנטית כאם כתב של האתר כתב אותן בעצמו, אך למעשה מדובר בכתבה ממומנת לחלוטין כפי שהגילוי הנאות ותיוג ה-"Sponsored" מציינים.

אך מה שעוד יותר מעורר אמון בחברה הוא ה"שותפויות" שהיא "יוצרת" עם חברות גדולות כגון חברת השילוח FedEx או מועדון הכדורגל ריאל מדריד. בכל הזדמנות של החברה – או בעיקר שותפיה העסקיים (כלומר החברים בפירמידה) – מציגים עצמם כשותפים לדרך של הנ"ל ועוד, על מנת לבסס את החברה כאיכותית. כי הרי, אם החברה שותפה של FedEx וריאל מדריד, מי אנחנו שנטיל בה ספק?

פניתי הן ל-FedEx והן למועדוני הכדורגל ריאל מדריד ובנפיקה ליסבון.

מ-FedEx נמסר לי שהיא "אינה נמצאת בשותפות עסקית עם חברת קאראטברס, ומדיניות החברה היא לא למסור מידע על לקוחותיה". אם עליי לפרש זאת על פי דעתי האישית, המשמעות היא שקאראטברס משתמשת ב-FedEx לטובת שילוח הזהב בתור לקוחה מן המניין, אך מציגה את חברת FedEx בתור שותפה רשמית.

ריאל מדריד נכון לעתה אישרה כי "לפני מספר שנים קיבלה קאראטברס אישור להשתמש במותג זמנית, אך הרישיון פג", והוסיפה כי המקרה נמצא בבדיקה מקיפה במחלקה המשפטית של המועדון. מבנפיקה ליסבון טרם התקבלה תשובה רשמית.

קאראטברס זהירות
מקור: דף הפייסבוק הרשמי של Karatbars

כנסי 'הייפ' בכל העולם
דימיון נוסף להונאות קודמות ניתן למצוא בכנסי ה'הייפ' שהחברה עושה בכל העולם. מאות משווקים של קאראטברס משלמים כסף על מנת לקחת חלק באירוע, וכדי לראות את המנכ"ל צועק Buzzwords כמו "בואו לעשות כסף" ו-"חופש כלכלי".

בכנס האחרון שנערך בלאס ווגאס ביולי השנה, הזמינה קאראטברס את גוון סטפני (לשעבר הזמרת המובילה בלהקה No Doubt) והבטיחה המרה של 100 מטבעות KBC לגרם שלם של זהב, בדמוי CashGold. לצורך ההמחשה: מדובר ב-100 מטבעות בשווי כולל של 2.3$ שמומרים בהבטחה לגרם זהב בשווי $4.867! כמו כן, ב-CashGold לא ניתן להשתמש בשום מקום כאמצעי תשלום. ישנן שתי דרכים להמיר את מטבעות ה-KBC לגרם זהב. האחת היא ע"י הגעה עצמית למשרדי החברה בשטוטגרט, ואילו השניה היא באמצעות כספומטים מיוחדים. תוהים איפה הכספומטים? עפ"י מנכ"ל החברה הם יופצו אך ורק באוקטובר.

בנוסף, לאור ההבטחה של קאראטברס, לקראת הכנס השער של KBC עלה במאות אחוזים. אך כבר ביום הכנס שווי המטבע נחתך במעל 60%, וכיום הוא נסחר בשער של 2 סנט למטבע, ירידה של 83%!

https://youtu.be/cFEP7Tg0qpc?t=71

הכנסים הללו, מבחינה שיווקית, יוצרים תחושת שייכות ומשפחתיות גדולה עבור המשווקים של החברה. מסיבה זאת ניתן לראות כמה משווקי קאראטברס מחוברים רגשית לחברה ומגנים עליה בחירוף נפש למרות כל סימני האזהרה.

קאראטברס – נורות האזהרה הגדולות

עד כה נורות האזהרה שפירטתי הן הקטנות יותר כאמור. כעת, אעבור לנושאים החשובים יותר.

מכרות זהב שלא קיימים?

על פי קאראטברס, ברשותה שתי מכרות זהב: במדגסקר ובגינאה. במכרה שבגינאה, קאראטברס מחזיקה לא פחות מ-700 טון זהב לטענתה. עם זאת, בהצהרה רשמית של שר המכרות והגיאולוגיה ברפובליקת גינאה, הוא מעריך את כל הזהב במדינה ב-700 טון, כולל הרזרבות. בנוסף, אין שום אזכור לרישיון כרייה של חברת קאראטברס או סניף שלה באתר הממשלתי. ניסיתי ליצור קשר עם משרד המכרות והגיאולוגיה במדינה, עד כה ללא מענה.

בנוגע למכרה במדגסקר, קאראטברס טוענת שהמכרה נקרא "פורט דופין" (Fort Dauphin) וקיימים בו רזרבות זהב בשווי 1.2 מיליארד דולר. גם במקרה זה אין שום רישום של רישיון כרייה או בעלות מכרה בידי קאראטברס או אחת משלוחותיה עפ"י המשרד הממשלתי האמון על מכרות במדגסקר. מעבר לכך, פניתי רשמית למשרד וזוהי התשובה שקיבלתי:

"אנחנו מצטערים להודיע לך שלא קיים מכרה זהב בשם "פורט דופין" במדגסקר, ואין לחברת קאראטברס אישורי כרייה במדגסקר".

קאראטברס זהירות
מתוך ה-Whitepaper של Karatbank Coin

זיופי מסמכים ובדיקות חיצוניות

קאראטברס לא נחה סביב שיווק המכרה המזויף במדגסקר. היא שכרה לכאורה מאמת חיצוני עבור המכרה על מנת שיוכל לחתום ולוודא שהיא כורה ומחזיקה בזהב. הבוחן החיצוני, Markus Mincker Auditors, הוא לכאורה בוחן ניטרלי מגרמניה. עם זאת, פרט לשחקן כדורגל מן העבר אין שום אזכור שלו ברשת, ופרט לעבודה שביצע עבור קאראטברס אין שום רישום של בדיקות נוספות שביצעו הוא או משרדו.

במסמך הוא מציג רישיונות להחזקת זהב שכביכול שייכים לקאראטברס, אך בדיקה מעמיקה מראה שמדובר ברישיונות של חברה אחרת, וכלל מדובר ברישיונות לכריית אורניום, אבני ספיר ועוד – אך לא זהב. הבדיקה ממשיכה ומראה תמונה מזעזעת: המסמך כולו זויף והועתק. החוקר מ-Global Invest Report מצא את המסמך המקורי משנת 2010 שהוכן ע"י סבטלנה בורנס משוויץ. קטעים הועתקו בשלמותם, מילה במילה, במסמך של מרקוס מינקר ואילו חלקים מסוימים שונו על מנת להתאים את המסמך למדגסקר.

קאראטברס זהירות
השוואה בין המסמכים

במסמך, ניתן לראות גם את הזלזול שבזיוף. בעמוד 66 מתוארת טבלה 18 שמציגה את מחיר המטבע הדיגיטלי KBC ומעריכה אותו בהערכת חסר של 87.64 אחוזים. רק שהטבלה היא בכלל מהשנים 2004 ל-2010, בהן כמובן המטבע לא היה קיים, המקור המצוין בה הוא בורסת HitBTC אשר הוקמה רק בשנת 2014, והמחירים בציר ה-Y מצוינות במאות – בעוד שהמטבע מעולם לא עבר את מחיר ה-13 סנט למטבע.

קאראטברס זהירות
מקור: Karatbars Valuation

אם לא די בכך, איתרתי את בורנס – העורכת המקורית של המסמך, והיא מאשרת שהמסמכים שמציגה קאראטברס אכן הועתקו בשלמותם וכי היא בוחנת את צעדיה בנידון.

בנק בפלורידה? חשבו שנית

קאראטברס טוענת שבבעלותה רישיון בנקאות במיאמי, פלורידה ושבבנק זה אמורים לשבת עיקרי רזרבות הזהב של החברה. ובכן, בדיקה מראה שכלל לא רשום בפלורידה בנק או יישות פיננסית שנקראת קאראטברס, קאראטגולד, או KC Bank – כפי שהחברה עצמה קוראת לו. התקשרתי ישירות למשרד הפיקוח על רגולציה פיננסית בפלורידה (FLOFR) שם נאמר לי במפורשות שלא רק שלא קיימת יישות שכזאת, אלא שאינני גם הראשון שמתקשר לוודא את זה. התעקשתי ושאלתי האם בכדי להיות בנק בפלורידה מוכרחים לעבור דרכם (או שישנה אלטרנטיבה) ונאמר לי שללא יוצא מן הכלל, כל בנק בפלורידה מוכרח להיות רשום אצלם.

בתגובה רשמית לאחר שיח עם דוברות ה-FLOFR נמסר לי: "המשרד לפיקוח על רגולציה פיננסית בפלורידה נמצא בחקירה פתוחה בנושא". בשלב זה, זוהי התגובה היחידה שנמסרה לי מהם, אך אעדכן.

הנפקת הטוקן הראשונית

בעיות רבות צפות סביב ה-ICO שביצעה קאראטברס, אך אתמקד בשתיים עיקריות:

  1. ב-Whitepaper של המטבע Karatgold Coin, בסעיף 1.1, רשום כי המטבע הדיגיטלי של קאראטברס מבוסס על טכנולוגיית הבלוקצ'יין וצמוד בערכו לזהב פיזי השמור בכספות בתצורת שטרות CashGold, ושניתן להמיר את המטבעות ל-CashGold בכל עת – שטרות שלא מקובלים בשום מקום כאמצעי תשלום וניתן להמירם אליהם אך ורק דרך הכספומטים של החברה. עם זאת, בסעיף 2.3.4 שבעמוד 13, רשום גם הציטוט הבא:
    "The KaratGold Coin is a speculative coin. Although the proceeds from the sale of the KaratGold Coin shall mainly be used for the purchase of CashGold, the KaratGold Coin is not pegged to the purchased CashGold. Therefore, the development of the value of the KaratGold Coin is not related to the CashGold.
    A total loss of the money invested in the KaratBank Coin cannot be excluded." כלומר רשום מפורשות שמדובר במטבע ספקולטיבי שערכו אינו צמוד בשום צורה ל-CashGold!
  2. המשקיעים ב-ICO של המטבע KBC יכלו להרוויח 5% עמלה ע"י משיכת משקיעים חדשים. מעבר לכך, כל השקעה ב-ICO מגיעה עם "חברות שנתית חינמית" לפי גודל ההשקעה. אם תשקיעו 1,000 יורו, תקבלו רק שנה אחת חינם. אך אם תשקיעו 5,000 יורו, כבר תקבלו שנתיים וכן הלאה. זהו ה-ICO היחיד, למיטב ידיעתי, שהתנהל בצורה כזאת.

האזהרות – קנדה, נמיביה והולנד נגד קאראטברס

במרץ 2014 הזהירה רשמית הרשות המפקחת על הפעילות הפיננסית של קוויבק על פעילות חברת קאראטברס, עם חשד גדול שמדובר בהונאת פירמידה. חודש לאחר מכן, אסרה הרשות על קאראטברס לפעול בשטחי המדינה, וזו בתמורה ערערה על ההחלטה.

שנתיים לאחר מכן, הסתיים המשפט עם רגשות מעורבים: מצד אחד ניצחון של הרשות ע"י מתן קנסות (זניחים) על פעילות לא חוקית הן לחברת קאראטברס והן למשווקיה. מאידך, הוועדה הבוחנת החליטה לבטל את איסור הפעילות במדינת קנדה.

מיד עם האזהרה בקוויבק, הצטרפה גם הרשות ההולנדית למערכה והזהירה נגד קאראטברס וכי ישנו חשש שמדובר בהונאה, אך לא אסרה על פעילות החברה.

בנמיביה הכריז השנה הבנק המרכזי שחברת קאראטברס היא הונאת פירמידה. בהודעה לציבור מטעם סגן יו"ר הבנק קזמביר זמבורוקה, הכיר בחברה כארגון שעובר על החוק ומבצע הונאה. כמו כן, נפתחה חקירה כנגד פעילות החברה במדינה ופורסם איסור לפרסמה או לעבוד איתה.

"האטרקציה המרכזית של משתמשים חדשים בקאראטברס היא לא הרכישה של כרטיסי הזהב, אלא התשוקה להרוויח כסף באמצעות גיוס חברים חדשים למודל העסקי", הוא אמר והוסיף: "המוצרים צריכים להיות מקור ההכנסה העיקרי, והעמלה צריכה להיות בהתאם למוצרים שנמכרו – ולא בהתבסס על מספר החברים החדשים שגויסו, וזהו המקרה כיום".

לסיכום

לאור הממצאים שהצגתי כאן, אני מעריך שהסבירות שקאראטברס, בדומה לביטקונקט ו-USI tech, הונאה – היא גבוהה. עם זאת, אני ממליץ שתמשיכו את המחקר בעצמכם ותחליטו עבור עצמכם, שכן אינני יועץ השקעות אלא יכול אך ורק להביע את דעתי.

פניתי לחברת קאראטברס עם הממצאים, אך טרם נמסרה תגובה.

לבסוף, זכרו לקרוא את המאמר שמסייע בזיהוי הונאות בעולם המטבעות הדיגיטליים על מנת שתוכלו לפתח מגננות בעצמכם.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.
בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן