קרנות סל וקרנות נאמנות על ביטקוין: המדריך המלא למשקיעים

מבט מקיף על אפשרויות ההשקעה העקיפה בביטקוין דרך מכשירים פיננסיים מסורתיים
קרנות סל על ביטקוין Bitcoin Spot ETF

שנת 2024 מסמלת אבן דרך משמעותית בשוק הקריפטו העולמי, עם אישורן של קרנות סל המאפשרות התחשבנות ישירות בביטקוין (Spot Bitcoin ETFs). האישור שניתן לרשום למסחר קרנות סל לביטקוין מהווה צעד חשוב בהעמקת הלגיטימציה הציבורית כלפי המטבע הדיגיטלי המהפכני, ופתח אפשרות להפיכת הביטקוין לאפיק השקעה מקובל בקרב משקיעים מסורתיים כמו תאגידים, בנקים גדולים, גופים מוסדיים כמו חברות ביטוח וקרנות פנסיה, ואפילו קרנות עושר לאומיות.

בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים ומוסדות הבינו שביטקוין ומטבעות דיגיטליים כאן להישאר. התעשייה בוגרת ובשלה יותר, ממשיכה לגדול בקצב מהיר, הרגולציה והחקיקה במדינות שונות מתחילה לסגור את הפער בין היכולת של הרשויות לפקח ולהתמודד עם התחום ובין הקצב המהיר של התפתחות הטכנולוגיה, ותעשיית הקריפטו כולה מושכת הרבה תשומת לב מהשחקנים הגדולים ששינו את גישתם בנוגע לשוק המטבעות הדיגיטליים בכלל ולביטקוין בפרט. 

עם זאת, יש עדיין משקיעים שאינם מעוניינים להיכנס ללימוד מעמיק על ביטקוין ולהבין מה עומד מאחורי הפרוטוקול של ביטקוין, או חוששים להתעסק ברכישת המטבע עצמו, באחזקה עצמית באחסון קר, בניהול ארנק דיגיטלי ובאבטחתו באופן עצמאי. אלא הם רק רוצים להיחשף למחיר הביטקוין דרך השווקים המסורתיים כדי להנות מהעליות שמנבאים לו. 

לכן, החלטנו לרכז עבורכם את אפיקי ההשקעה בקרנות ותעודות סל על ביטקוין, ובקרנות נאמנות על המטבע המבוזר. אלו כמובן מסתמכים על צד שלישי, אך מושפעים ישירות או חלקית ממחיר הביטקוין ומהסנטימנט שסובב את שוק המטבעות הדיגיטליים. 

חשוב לציין כי בהתאם לתנאי האתר, אין לראות בכל מה שנכתב כאן כהמלצה או ייעוץ השקעות, אלא אתם פועלים על פי שיקול דעתכם בלבד.

ישנם מספר הבדלים שחשוב לדעת בין החזקה עצמית של ביטקוין, השקעה דרך קרנות נאמנות, השקעה בקרן ותעודת סל או השקעה במנייה ספציפית. 

השקעה עצמית דורשת התעסקות רבה יותר אך בעלות אבסולוטית על הביטקוין. שירות שנעזר בצד שלישי עם זאת, אינו מצריך את ההתעסקות, אך מגיע עם דמי ניהול גבוהים, תנודתיות ובעלות עקיפה.

מהי קרן סל לביטקוין  ולמה היא חשובה?

קרן סל המאפשרת התחשבנות ישירות בביטקוין (Spot Bitcoin ETF) היא קרן המאפשרת למשקיעים להחזיק בחשיפה ישירה למחיר הביטקוין דרך מוצר השקעה הנסחר בבורסות המסורתיות. בניגוד לקרנות שמתבססות על חוזים עתידיים, Spot Bitcoin ETFs מבוססים על אחזקה ישירה של ביטקוין בידי החברות המנפיקות, מה שמעניק למשקיעים חשיפה ישירה למחירו.

האישור של קרנות סל לביטקוין בשנת 2023 על ידי ה-SEC (הרשות לניירות ערך האמריקנית) מהווה שינוי מהותי במערכת היחסים בין שוק הקריפטו לשוק המסורתי. מדובר בפריצת דרך המייצרת שקיפות, יציבות ורגולציה מחמירה יותר בתחום הקריפטו.

עד לתחילת המסחר בקרנות סל (ETFs) המאפשרות התחשבנות ישירות בביטקוין, משקיעים שהתעניינו בחשיפה לביטקוין נאלצו להסתפק בקרנות נאמנות, מכשירים פיננסיים נגזרים, או קרנות סל המבוססות על חוזים עתידיים, אשר לא העניקו חשיפה ישירה למחירו האמיתי של הביטקוין ולעיתים היו כרוכים בפרמיות גבוהות ובמגבלות רגולטוריות.

עכשיו, עם תחילת המסחר בקרנות סל המאפשרות התחשבנות ישירות בביטקוין, משקיעים יכולים לקבל חשיפה למחיר הביטקוין בצורה פשוטה ונגישה יותר, ללא צורך במתווכים מורכבים או בנגזרים, מה שמחזק את הגשר בין שוק הקריפטו לשוק הפיננסי המסורתי.

אלה הקרנות שהונפקו על פי הסימולים (טיקרים) שהוצמדו להן וגובה דמי הניהול שלהן*:

  • IBIT של בלקרוק – 0.25% דמי ניהול, או 0.12% לשנה הראשונה או עד 5 מיליארד הדולרים
  • FBTC של פידליטי – ללא דמי ניהול עד סוף יולי 2024, לאחר מכן 0.25%
  • BITB של ביטווייז – ללא דמי ניהול לששת החודשים הראשונים או עד מיליארד דולר, 0.20% לאחר מכן
  • HODL של ואן-אק – 0.25%
  • ARKB של 21 Shares וארק – ללא דמי ניהול לששת החודשים הראשונים או עד מיליארד דולר, 0.21% לאחר מכן
  • BTCW של ויסדום-טרי – ללא דמי ניהול לששת החודשים הראשונים או עד מיליארד דולר, 0.30% לאחר מכן
  • BTCO של אינווסקו/גלקסי – ללא דמי ניהול לששת החודשים הראשונים או עד 5 מיליארד דולר, 0.39% לאחר מכן
  • BRRR של ולקירי – ללא דמי ניהול לשלושת החודשים הראשונים, 0.39% לאחר מכן
  • EZBC של פרנקלין טמפלטון – 0.29%
  • DEFI של Hashdex – דמי ניהול של 0.90%
  • GBTC של גרייסקייל – 1.5% דמי ניהול.

*נכון לספטמבר 2024

בנוגע ל-GBTC, קרן הנאמנות שלה הומרה לקרן סל ובכך סגרה את הדיסקאונט – הפרשי המחירים בין שווי נכסי הביטקוין הנעולים לבין מחיר הקרן. מבחינת מי שכבר מחזיקים במניית GBTC ההמרה התבצעה אוטומטית, ודמי הניהול הופחתו ב-0.5% ל-1.5%. יש להביא בחשבון גם שהמרת האחזקה בקרן הנאמנות לאחזקת קרן סל מהווה אירוע מס.

איפה קונים קרנות סל על ביטקוין?

ניתן לקנות קרנות סל (ETFs) דרך כל שירות ברוקראז' המאפשר מסחר במניות, וגם דרך חשבון בנק אם הבנק שלכם מאפשר גישה לשוקי ההון ולמסחר בקרנות סל. חשוב לוודא שהבנק או שירות הברוקראז' המסוים תומך בסוג הקרנות שברצונכם לרכוש, שכן ייתכן הבדל בזמינות קרנות סל ספציפיות בין שירותים שונים.

ניתן לרכוש קרנות סל על ביטקוין דרך אינטראקטיב ברוקרס, דרך הקישור הזה תוכלו לזכות גם בהחזר עמלות של עד 50 דולר, בתוקף עד 3 חודשים מיום פתיחת החשבון ומותנה בהפקדה ראשונית של מינימום 3000 דולר.

השקעה בקרנות ותעודות סל אחרות על ביטקוין

קרנות ותעודות סל מסוימות יכולות לכלול בתוכן מספר רב של חברות מתחום מסוים ומאפשרות פיזור וגיוון של ההשקעה. בחלק מתעודות הסל ההשקעה הינה חשיפה למחיר הביטקוין בשל האחזקות של הקרן בחברות המחזיקות במטבעות כמו מיקרוסטרטג'י או חברות כריית ביטקוין דוגמת מרתון דיגיטל (הנסחרת תחת הסימול MARA), וחלקן עוסקות יותר בפיתוחים הטכנולוגיים בתחום הבלוקצ'יין. 

למען הסר ספק גם הן לרוב מושפעות במידה מסוימת ממחירו של הביטקוין. במידה ומשקיע מאמין בעתיד תעשיית הבלוקצ'יין ומעוניין להיחשף לפוטנציאל בדרך, אקרא לזה בעדינות בדרך ה"סולידית" יותר מאשר השקעה במטבע עצמו ו/או שירותי נאמנות. 

נכון לסוף שנת 2024, ישנן מספר רב תעודות סל כאלה הנסחרות בבורסה האמריקאית:

(Amplify Transformational Data Sharing ETF (BLOK

קרן הסל BLOK המנוהלת באופן פעיל ושואפת לספק תשואה על ידי השקעת לפחות 80% מנכסיה בניירות ערך של חברות המעורבות באופן פעיל בפיתוח ושימוש בטכנולוגיות הבלוקצ'יין ושיתוף מידע.

הקרן מנהלת למעלה מ-712 מיליון דולר פנומנלית ומציגה מתחילת השנה תשואה פנומנלית של יותר מ-24% ותשואת דיבידנד שנתית של כ-0.64%. דמי הניהול בה הם 0.7%.

(Reality Shares Nasdaq NexGen Economy ETF (BLCN

קרן הסל BLCN הכוללת בתוכה מספר חברות מובילות עם פוטנציאל עתידי למעורבות רבה יותר בתחום הבלוקצ'יין כמו פייפאל, סקוור, מיקרוסופט, ג'י.פי מורגן צ'ייס, סמסונג וחברות כרייה נוספות. מידת המחויבות והמשאבים שהחברות מקצות לפיתוח ויישום בתחום הבלוקצ'יין הינו הקריטריון המרכזי הקובע באילו חברות תשקיע הקרן. 

הקרן מנהלת בסביבות ה-66.7 מיליון דולר עם תשואה של 6.38% מתחילת השנה ותשואת דיבידנד של כ-0.72%. דמי הניהול בה הם 0.68%.

(First Trust Indxx Innovative Transaction & Process ETF (LEGR

קרן הסל LEGR מציעה חשיפה לחברות המעורבות ב-3 דרגות שונות בתחום הבלוקצ'יין. הראשונה היא שכבה של חברות המפתחות טכנולוגיה ומוצרים בצורה פעילה, השנייה היא שכבה של חברות המאמצות ומשתמשות בטכנולוגיית הבלוקצ'יין והשלישית והאחרונה כוללת חברות שהודיעו כי הן מתכוונות להשתמש ולאמץ בעתיד את הטכנולוגיה אך כיום אינן משתמשות בה, החשיפה נעשית במידה שווה. 

הקרן מנהלת למעלה מ-45 מיליון דולר ומציגה תשואה שנתית של כ-12% מתחילת השנה ותשואת דיבידנד של כ-2.45%. דמי הניהול בה הם 0.65%.

(Innovation Shares NexGen Protocol ETF (KOIN

קרן הסל KOIN מתמקדת בחברות ובתעשיות העוסקות בטכנולוגיית הבלוקצ'יין. מדד הקרן בוחר חברות עם הקשרים החזקים ביותר לבלוקצ'יין באמצעות אלגוריתם מיוחד שמסתמך על רשתות חברתיות ומאגרי מידע ציבוריים. החברות מחולקות לארבע קטגוריות: מקבלי תשלום מטבעות קריפטוגרפיים, כרייה, ספקי פתרונות, וחברות המשתמשות במטבעות קריפטוגרפיים. כל קטגוריה מכילה עד 15 חברות.

הקרן מנהלת כ-33.28 מיליון דולר, הציגה תשואה של 6.88% השנה ודמי הניהול בה גבוהים יחסית ועומדים על 0.95%.

סיכום

עם התפתחות שוק הקריפטו והגברת הלגיטימציה של ביטקוין בעיני המשקיעים המסורתיים, נפתחו אפשרויות חדשות להשקעה עקיפה במטבע הדיגיטלי המוביל. קרנות הסל החדשות המאפשרות התחשבנות ישירה בביטקוין (Spot Bitcoin ETFs) מהוות פריצת דרך משמעותית, המאפשרת למשקיעים לקבל חשיפה למחיר הביטקוין דרך מכשירים פיננסיים מוכרים ומפוקחים.

לצד קרנות אלו, קיימות גם אפשרויות השקעה בקרנות ותעודות סל המתמקדות בחברות הפועלות בתחום הבלוקצ'יין והקריפטו. אלה מציעות חשיפה רחבה יותר לתעשייה, תוך פיזור הסיכון בין מגוון חברות וטכנולוגיות.

חשוב לזכור כי כל אפיק השקעה נושא עמו יתרונות וחסרונות. בעוד שהשקעה עצמית בביטקוין מעניקה בעלות מלאה על הנכס, היא דורשת ידע טכני והתמודדות עם אבטחה. מנגד, השקעה דרך קרנות סל או קרנות נאמנות מפשטת את התהליך, אך כרוכה בדמי ניהול ובתלות בגורם שלישי. על המשקיעים לשקול את מטרותיהם, רמת הסיכון הרצויה, והידע הטכני שלהם בבואם לבחור את אפיק ההשקעה המתאים להם בעולם הקריפטו המתפתח.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

דור אופיר

דור אופיר

ביטקוינר, מגיע מעולם ניהול פרויקטים בשיווק דיגיטלי, בעל רקע מעולם הכלכלה ובשנים האחרונות גם מתעשיית הקריפטו. דור מאמין שהאינטרנט בשילוב תעשיית הבלוקצ'יין והקריפטו יובילו את העתיד הכלכלי והפסיכולוגי של האנושות בדורות הבאים. https://twitter.com/Dor_Ophir
דור אופיר

דור אופיר

ביטקוינר, מגיע מעולם ניהול פרויקטים בשיווק דיגיטלי, בעל רקע מעולם הכלכלה ובשנים האחרונות גם מתעשיית הקריפטו. דור מאמין שהאינטרנט בשילוב תעשיית הבלוקצ'יין והקריפטו יובילו את העתיד הכלכלי והפסיכולוגי של האנושות בדורות הבאים. https://twitter.com/Dor_Ophir

Blockchain Expert

מלא את הטופס ויועץ לימודים
במכללה לבלוקצ'יין יחזור אליך בהתאם

בהשארת פרטייך את/ה מאשר/ת קבלת חומר פרסומי, שיווקי ועדכונים חדשותיים

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

דילוג לתוכן