טירוף הטוקנים הייחודיים (ניפטיז, Non Fungible Tokens או בקיצור NFTs) ממשיך במרץ רב, ועוד סלבריטאי מצטרף למועדון מחזיקי הניפטיז ה"יוקרתיים". כוכב ה-NBA, סטפן קרי, הוא המפורסם האחרון שהצטרף לחגיגה בכך שרכש יצירה מתוך סדרת ניפטיז בשם Bored Ape Yacht Club.
קרי שם את התמונה בתור תמונת הפרופיל בחשבון הטוויטר שלו. הוא רכש את הניפטי שלו אתמול ב-55 מטבעות ETH, בשווי של 180 אלף דולר סך הכול, ואף הצטרף לקבוצת ה-Discord של הפרויקט.
קופים משועממים
בדומה לסדרת הניפטיז קריפטופאנקס (CryptoPunks), סדרת הקופים המשועממים, מורכבת אף היא מ-10,000 תמונות המיוצרות בצורה רנדומלית מתוך למעלה מ-170 תכונות שונות, כולל: הבעות פנים, צבעי פרווה, לבוש ועוד. הקוף של קרי נחשב נדיר במיוחד מאחר ורק ל-5% מהקופים יש פרווה כחולה, ורק 1% מהם לובשים טוויד.
לסדרה למעלה מ-5,000 מחזיקים, והמחיר הנמוך ביותר כיום עומד על כ-25 אתריום בשווי של למעלה מ-80 אלף דולר. מאז השקת הפרויקט לפני ארבעה חודשים, נמכרו Bored Apes בשווי כולל של כ-400 מיליון דולר, מה שהופך את הפרויקט לחמישי בגודלו בתחום הניפטיז.
נראה שאנשים רבים בוחרים לרכוש ניפטיז יקרים, במקום למבורגיני למשל, כדי להפגין את העושר שלהם. אך מלבד זאת, רכישת הניפטי הזה מעניקה גם גישה למועדון חברים בלעדי למחזיקיו.
על פי האתר של הפרויקט, חברי המועדון יזכו לגישה להטבות לחברים בלבד. בנוסף, אזורים באתר של הפרויקט מוגבלים רק למי שחותם דיגיטלית עם ארנק Metamask המחזיק באותו הזמן את אחד הניפטיז של הקופים מהסדרה. עוד הפתעות צפויות בהמשך.
אף על פי שזה לא נראה משמעותי במיוחד, האפשרות ליצור כרטיסי כניסה באמצעות החזקת NFTs הוא רק דוגמה אחת לשימוש אמיתי בניפטיז. הרבה פיתוחים קהילתיים, הומניטריים וטכנולוגיים צפויים לנו בהמשך, כאלה שכרגע עוד קשה לנו אפילו לדמיין.
חשבו, לדוגמה, שיום אחד אפשר יהיה להניע את הרכב רק אם מחזיקים את הניפטי של בעלות על הרכב. במקרה כזה, מכירת הבעלות על הרכב תהיה פשוטה כמו למכור את המפתחות שלו.
אך כעת נראה שהשימוש העיקרי הוא בידור ומשחקים. הפתעה ראשונה מהקופים המשועממים: הפרויקט הודיע שכל מי שמחזיק קוף מהסדרה יוכל להשתמש בכלי מסוים כדי ליצור ממנו קוף רנדומלי חדש. מי אמר שכסף לא גדל על עצים?
מכירות בלמעלה ממיליארד דולר על פלטפורמת Opensea
הניפטיז של הפרויקט נמכרים ברובם על פלטפורמת המסחר בניפטיז Opensea. הפלטפורמה, אשר שולטת בתעשיית הניפטיז על אתריום, רשמה נפח מסחר בשבוע האחרון של 1.14 מיליארד דולר, יותר מפי 2.5 מאשר בכל חודש יולי. למעלה מ-98 אחוז מהמסחר בניפטיז על אתריום מבוצעים דרך פלטפורמה זו.
גם פרויקט קריפטופאנקס ממשיך לצבור תאוצה. המחיר הנמוך ביותר לניפטי אחד עולה במהירות, וכעת עומד על כחצי מיליון דולר. קריפטופאנקס הוא הפרויקט השני בתחום אשר עבר את נפח המסחר של מיליארד דולר. הפרויקט הראשון שעשה זאת הוא משחק הקריפטו המפורסם Axie Infinity, אשר עבר את נפח המסחר של מיליארד דולר ב-8 באוגוסט, וכעת עומד על למעלה מ-1.6 מיליארד דולר.
מתוך אתר cryptoslam
בועה שסופה להתפוצץ?
אין ספק ששוק הניפטיז נמצא בבועה מפותחת ביותר, אך בועה יכולה להימשך זמן רב ולהמשיך לגדול. ההייפ של הניפטיז נמשך ואנשים יוצרים קהילות ופרויקטים בינלאומיים חדשים סביבם. קשה לדעת מתי ואיך יתרחש הפיצוץ הגדול ואילו פרויקטים יצמחו וישרדו גם לאחר הפיצוץ.
קחו למשל את פרויקט EtherRock אשר מציע ניפטיז של ציורים פשוטים של אבנים למכירה. אבן מספר 38 נמכרה בשווי של למעלה ממיליון וחצי דולר השבוע.
מה שכל כך "נדיר ומיוחד" בפרויקט הזה הוא שבמקום 10,000 יחידות כמו בסדרות הנ"ל, היוצר הגביל את הסדרה ל-100 יחידות בלבד. עד כאן נשמע חכם, לא?
רק דבר אחד פרח מזכרונו של המפתח. גרסה מוקדמת של הפרויקט נזנחה על ידו מאחר והיה בה באג שאיפשר לכל אחד להנפיק כמה אבנים שהוא רוצה. לפני מספר שבועות, מפתח אחר הקים לתחייה את הגרסה האבודה, ועכשיו כל אחד יכול להנפיק לעצמו כמה אבנים שהוא רוצה מאותה הסדרה בדיוק.
אם זה היה גורם לאיבוד אמון מוחלט בפרויקט והנפקה אינסופית בחינם זה היה נשמע שפוי. אבל מה שקרה זה שהמותג החדש משך אליו כבר משקיעים רבים ואף מפורסמים, אשר רוכשים את הניפטיז של האבנים הללו גם כן.
בהתחלה הפרויקט מותג בתור EtherRock המקוריים, אך המפתח של EtherRock הוביל להורדת הפרויקט מ-Opensea. כעת הפרויקט נקרא We Like The Rocks.
אחד המחזיקים של האבנים החדשות שקמו לתחייה, כולל את אבן מספר #0, השווה את זה למציאת ציור של ליאונרדו דה וינצ'י זרוקה בפח… אז נראה שבאג שמאפשר לנכס הנדיר לא להיות כל כך נדיר גם לא יהיה מה שיפוצץ את הבועה.