איך משתתפים בטרנד ה-NFT ומהם הסיכונים שעליכם להכיר?

NFT

מאמר אורח מאת גיא בהט, יזם בתחום הבלוקצ’יין, אספן אמנות קריפטוגרפית ויועץ חדשנות לחברות וסטארטאפים.

לאחרונה התפרסמה הודעה בקבוצה כלשהי בנושא בלוקצ'יין בטלגרם שאני חבר בה. נכתב בה על הזדמנות חד פעמית להשקעה בחברה של מוסיקה ובלוקצ'יין שהרגע יצאה בהנפקת שני טוקנים חדשים, MP3 ו-MP4 – ממש כמו שמות הקבצים, כאשר הטוקנים האלו ישמשו למונטיזציה על שירים וסרטים ע"י NFTs, ויחוללו מהפכה בעולם הבידור המסורתי. 

נשמע מעניין, לא?

חיפוש קצר בגוגל הוביל אותי למבוי סתום, אין לחברה אתר בתוצאות החיפוש (האמת שיש אבל היה קשה למצוא), אין נוכחות בלינקדאין, באתר אין פירוט על הצוות ורק קישורים למדיום ולטלגרם, בקיצור נראה קצת כמו ספינת רפאים. 

האם השקעה כזו היא באמת השקעה טובה? כאן נמצאת השאלה הגדולה שעומדת במרכז הכתבה.

זכרונות מבועת ה-ICO

אם אחזור רגע לתקופה של 2017-2018, אלו מכם שהתעניינו בקריפטו עוד מאז לבטח זוכרים את ה-"ICO-BOOM". זו הייתה תקופה שבה כל חברה קיקיונית בעולם החליטה שהיא יוצאת בהנפקת מטבע דיגיטלי, הצליחה לגייס מאות אלפי ואף מליוני דולרים כנגדו.

כמובן שלא הייתה תרמית מאחורי כל חברה, אך בהחלט כמה אנשים מפוקפקים הצליחו לנצל את המומנטום הכללי בשוק, ואת העניין של הספקולנטים ואף המשקיעים הממולחים ביותר – ולהשיג רווח משמעותי ביותר בזמן קצר.

מה שקורה עכשיו עם טוקנים ייחודיים (NFTs או בסלנג 'ניפטיז') בהחלט מעורר נורות אזהרה אצל אותם האנשים שכבר חוו אכזבות ושמעו סיפורים דומים, אך לפי דעתי האישית – התקופה הנוכחית נמצאת בסימן של שינוי מהותי. מיד אסביר.

עוד חדשה מעניינת מלפני שבוע, הלהקה Kings Of Leon החליטה להוציא אלבום חדש. את האלבום היא כמובן מציעה למכירה בצורה דיגיטלית, והלהקה אף בחרה להנפיק ניפטיז במהדורה פתוחה, ככה שכל מחזיק טוקן יזכה גם באלבום ויניל פיסי שישלח אליו בדואר. 

כמעריץ של הלהקה, החלטתי לרכוש את האלבום – לא למטרת השקעה אלא כדי לראות מקרוב איך כל התהליך הזה יעבוד. אחרי הכל – אני עובד כבר כמה חודשים על פלטפורמה משלי שתציע למכירה פריטים נדירים שמגובים על רשת הבלוקצ'יין.

קניתי את הטוקן בשוק הניפטיז של OpenSea. כמובן ששילמתי עמלת גז (Gas Fee) יחסית גבוהה, שכן הפלטפורמה מתבססת על רשת אתריום, אך לאחר מספר דקות הטוקן נרכש ושלחתי אותו לארנק הדיגיטלי לאספנות שלי על הנייד (Metamask).

למה אני מספר לכם את זה?

ובכן, משלוש סיבות:

  1. אמנים מוצלחים (שלא הצליחו להרוויח כסף מהופעות וגלריות כמו שהם בדרך כלל רגילים מפאת נגיף הקורונה) מאמצים לחיקם מודלים חדשים בעזרת הניפטיז כדי לגוון את אפיקי התזרים וההכנסה שלהם.
  2. בגלל המומנטום הכללי של השוק ובגלל אותם המעריצים של האמנים והמותגים השונים, כמות האנשים שנחשפים בפעם הראשונה בחייהם לבלוקצ'יין ולטוקנים עלתה וממשיכה לעלות בקצב מסחרר (מעל 100% כל חודש) ולא מראה שום סימני עצירה.
  3. קצב הגידול הזה מכניס הרבה עניין מחודש לשוק הקריפטו ושחקנים חדשים למגרש הבלוקצ'יין – ואיתם מגיעים גם אותם אנשים שמנסים להרוויח את השקל או הדולר שלהם בצורה מהירה, ולעיתים גם חסרת אחריות ואף הונאתית.

אז איך אפשר להשתתף בטרנד, וממה להזהר?

כמו שכתבתי בעבר, קיימות מעל 10 פלטפורמות שונות שבהן ניתן לרכוש ניפטיז, כאשר רובן נמצאות באקו-סיסטם של רשת אתריום נכון לעכשיו.

כדי לרכוש ניפטיז, בדרך כלל צריך לשלם במטבע את'ר (ETH), על אף כי בפלטפורמות כגון Makersplace ו-Nifty Gateway ניתן גם לשלם בכרטיס אשראי.

מי שכבר מחזיק את'ר, כנראה גם ידע לרכוש בקלות ניפטיז – אך מי שעוד לא יודע לתפעל ארנק דיגיטלי מוזמן לקרוא כאן על הצעדים בתהליך.

חשוב לי מאוד להסביר כי ניפטיז הם בגדר נכס ספקולטיבי לחלוטין. במילים פשוטות יותר, אל תקנו במטרה למכור ברווח, שכן קשה מאוד לאמוד את ערך הניפטיז, ההיצע והביקוש להם, ואת עתידם כנכס או מאגר ערך.

אחרי האזהרה הנדרשת, אני ממליץ כמה דברים למי שכן בוחר לקנות:

  • לקנות רק מה שאוהבים, מבינים בו קצת ומזהים פוטנציאל עתידי (לצורך העניין – אמן שעוד לא קיבל חשיפה גדולה, או להקה שאתם מעריצים עם קהל גדול ומחיר יחסית נמוך).
  • להזהר מהבטחות ותרמיות שונות שמנסות לחקות את הפוטנציאל של CryptoPunks ו-HashMasks כקולקציות והלך הרוח הכללי של השוק – לצורך העניין, אפילו חלק מ-HashMasks בעצמם ירדו בערך לאחרונה. הקולקציות הללו שוחררו לשוק כמהדורה המוגבלת במספר חתיכות סופי – ממש בדומה לביטקוין שלו אספקה מקסימלית של 21 מליון מטבעות. 
  • לקרוא לעומק מי עומד מאחורי מה שאתם עומדים לקנות. החבר הכי טוב שלכם הוא גוגל, ואחריו הקבוצות בטלגרם או הדיסקורד.
  • לשקול עוד אפיקי השקעה ב-NFTs חוץ מאמנות – למשל, נדל"ן וירטואלי, חפצים פיסיים המגובים בניפטיז, אופנה וירטואלית, דומיינים, חפצים במשחקים וכו'.

"הטכנולוגיה של NFT הוכיחה עצמה"

"הטכנולוגיה של NFT הוכיחה שהיא משמשת כסקטור צמיחה של תעשיית הבלוקצ'יין ככל ששימושים מתרחבים לרישומי זהות דיגיטלית וייצוג נכסים נדירים מהעולם האמיתי"

גבורסת ג'מיני שבבעלות התאומים-משקיעים ווינקלווס

מכיוון ששוק ה-NFT יכול פוטנציאלית לשמש לכל תחום שהוא (טוקנים שמסמלים זכויות בעלות ומספר סידורי מסדרה מוגבלת) לא ניתן לדעת בוודאות מה יהיה הפרויקט הכי מוצלח בתחום.  

כרגע מסתמן כי האמנות היא ה-Product-Market-Fit הכי נכון ל-NFT. סביבת הריבית האפסית ששוררת כבר שנים אחדות ולא נראה שצפויה להשתנות בעתיד הנראה לעין, הפכה את ההשקעות האלטרנטיביות לכדאיות. אך יש לציין שזהו שוק תנודתי במיוחד כאשר ערך פריטי האספנות (NFT) נקבע ע"י הביקוש לפריטים בשוק, נדירות הפריט ואף מי היו בעליו הקודמים.

אז מה הם הצעדים הבאים למי שרוצה להשקיע ב-NFT?

  1. כל מסע של רכישה בעולם הבלוקצ'יין מתחיל בפתיחת ארנק דיגיטלי – להלן כמה אופציות פופולריות שרלוונטיות לניהול והחזקה של NFTs: הארנקים Metamask , Fortmatic, WalletConnect
  2. אחרי הפתיחה של הארנק, יש להיכנס לאחד מהאתרים שצוינו לאורך סדרת הכתבות, ולחבר את הארנק לפלטפורמה בלחיצה אחת או שתיים. מכיוון שישנן עשרות פלטפורמות ועשרות סוגי NFT שונים, לא אמליץ על אפיק אחד על פני השאר. לנוחיותכם, הנה אתר שמאגד רשימות בנושא.
  3. ברגע שהארנק מחובר וממומן בסכום שבו הניפטי מוצע למכירה, יהיה אפשר לרכוש אותו במחיר הנקוב. למי שלא יודע איך לממן ארנק – או שמעבירים מארנק אחר קיים, או שרוכשים את המטבע של הארנק עם כרטיס אשראי/העברה בנקאית דרך צד שלישי.
  4. לאחר הרכישה, עלולים להיות עיכובים קצרים – לא להיבהל. 
  5. אחרי שהטוקן נרכש, רוב הסיכויים שהוא עדיין ישב על הפלטפורמה, ולכן – מי שלא מעוניין להציע אותו בחזרה למכירה בשוק המשני – שימשוך את הטוקן לארנק שלו. מבחינה זו MetaMask מומלץ שכן תוכלו לצפות בטוקן באופן ויזואלי, בייחוד אם הוא יצירת אמנות.

אם אתם חדשים בתחום וכל השלבים הם ג'יבריש עבורכם, רצוי שתלמדו תחילה על הטכנולוגיה, שימוש בארנקים, וכדומה – שכן ישנו סיכון נוסף והוא שתבצעו טעויות יקרות בדרך.

נספחים וקישורים רלוונטיים

אנליטיקות על NFT (לא מלאות אבל מספקות תמונה חצי-כוללת)

NonFungible   – חדשות, שווקים של NFT

CryptoArt – גלריות אמנות דיגיטלית

NFTX – תעודות סל של NFT

המאמר נכתב ע"י גיא בהט, יזם בתחום הבלוקצ’יין, אספן אמנות קריפטוגרפית ויועץ חדשנות לחברות וסטארטאפים.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

גיא בהט

גיא בהט

יזם בתחום הבלוקצ'יין, אספן אמנות קריפטו-גרפית ויועץ חדשנות לחברות וסטארטאפים. ליצירת קשר: https://www.linkedin.com/in/guy-bahat-5a79a7106/
גיא בהט

גיא בהט

יזם בתחום הבלוקצ'יין, אספן אמנות קריפטו-גרפית ויועץ חדשנות לחברות וסטארטאפים. ליצירת קשר: https://www.linkedin.com/in/guy-bahat-5a79a7106/

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן