הסערה החדשה: NFTs על רשת הביטקוין מתסיסים את הקהילה

פרויקט בשם Ordinals מאפשר להטמיע תמונות וקבצים קטנים בבלוקצ'יין של ביטקוין; כן, הפורנו כבר הגיע גם כן.

טוקנים ייחודיים (NFTs) כבשו את המיינסטרים בסערה בשנת 2021 לאחר שצברו אימוץ נרחב סביב קולקציות כגון הקופים המשועממים (Bored Apes), או CryptoPunks. קהילת הביטקוין האדוקה, אשר במשך שנים רבות מזהירה מהונאות ומשימושים ספקולטיביים במטבעות דיגיטליים, הייתה ביקורתית מאד כלפי תמונות JPG שנמכרו במאות אלפי, ואף מיליוני דולרים.

אך עכשיו, פרויקט NFT חדש בשם אורדינלס (Ordinals) שהושק ב-21 בינואר הצליח "להשתחל" לביטקוין בזכות שני השדרוגים האחרונים שבוצעו בפרוטוקול בשנים 2017 ו-2021, סגוויט (Segwit) וטאפרוט (Taproot) בהתאמה.

תמונות JPG כעת מוטמעות בקלות-יחסית ישירות על הבלוקצ'יין של ביטקוין כאם מדובר בהעברה של מטבעות, והתמונות הללו – ששוקלות מאות קילובייט (KB) תופסות נפח גדול בבלוקים של ביטקוין – על חשבון עסקאות.

בקרב בקהילת הביטקוין ישנם קולות שקוראים לצנזורה של העסקאות הללו, אשר חוטאות למטרת רשת הבלוקצ'יין של ביטקוין, ואף מציינים כי מדובר במתקפה על הרשת המבוזרת.

"אני דווקא אוהב את 'השונאים'," אמר מייסד Ordinals, קייסי רודרמור. "כאילו, הם גורמים יותר לאנשים אחרים לשמוע על הפרויקט יותר מכל אחד אחר."

NFTs על ביטקוין

רודרמור, לשעבר תורם קוד ב-Bitcoin Core – קהילת הפיתוח המובילה של ביטקוין, פיתח את Ordinals כמערכת שמטרתה לאפשר את הפיכתם של יחידות הביטקוין הקטנות ביותר – Satoshis (על שם סטושי נקמוטו, ממציא הביטקוין), למערכת רישום בה כל יחידת ביטקוין מכילה מספר סידורי ייחודי משלה, שניתן לעקוב אחריו גם בהמשך הדרך.

להזכירכם, ביטקוין אחד מתחלק ל-100,000,000 יחידות כאלו.

כלומר Ordinals מאפשרת למשתמשים להעביר יח' ביטקוין שכוללות פיסת מידע כגון תמונה או וידאו. התהליך של הטמעת התמונה או הוידאו ביח' הביטקוין נקרא Inscription ("חריתה").

בניגוד לפתרונות NFTs אחרים על ביטקוין כגון אלו שמתאפשרים על ידי שרשרת-הצד Stacks, המשמשת כפתרון שכבה-שניה ועל כן לא קורה על רשת הביטקוין עצמה, במקרה של Ordinals – זה אכן המצב.

קופים על ביטקוין
הקופים הגיעו לביטקוין? NFTs על Ordinals.

האם Ordinals ייקר את עלות השימוש בביטקוין?

אחת מהביקורות הגדולות על הפרויקט מטעם ביטקוינרים היא הבזבוז של שטח אחסון.

להזכירכם, רשת הבלוקצ'יין מורכבת משרשרת של בלוקים. כל בלוק הינו מאגר מידע, ובביטקוין – כל בלוק מוגבל בנפח המידע שניתן לאחסן. נפח הבלוק הממוצע עומד כרגע על כ-1.4 מ"ב (Megabyte), שהם 1,400 ק"ב (Kilobyte) או 1,400,000 בייטים (Bytes).

עמלות השימוש בביטקוין נמדדות עפ"י יח' סטושי (0.00000001 ביטקוין) לבייט. ניתן להקביל זאת לעלות למ"ר בדירה בשכירות או ברכישת נדל"ן.

ככל ש-NFTs יוטמעו בביטקוין והנפח שיתפסו ינוע בין העשרות למאות KB, המשמעות היא שהנפח הזמין לעסקאות ביטקוין סטנדרטיות יקטן, ומכאן שהתשלום עבור מקום בבלוק יגדל – וייתכן שאף משמעותית.

עמלות ביטקוין NFT
עמלות הביטקוין באחוזים מתוך סך התגמולים לבלוק. מקור: Hashrate Index

רודרמור טוען אחרת. "השימוש בנפח הבלוק הוא ככל הנראה בעל ההשפעה הנמוכה ביותר ביחס לשימושים אחרים בביטקוין. צמתים מלאים [מחשבים שמריצים את התוכנה במלואה] מורידים אמנם את המידע, אך מאותו רגע מתעלמים ממנו."

לדבריו, לחריתות אין דרישות אקסטרה מבחינת משאבים. אם לא די בכך, הוא טוען כי זה חיובי למודל האבטחה של ביטקוין: "דבר אחד שאנשים לא מבינים הוא שעל מנת שביטקוין יהיה מאובטח, הבלוקים מוכרחים להיות מלאים. אם לא, לאף אחד אין סיבה לשלם יותר מהעמלה המינימלית ביותר כדי שהעסקאות שלהם יעברו."

מפתח הביטקוין המוכר פיטר טוד אומר ש"Ordinals זה טיפשי" וכי "תמיד היה ניתן להטמיע מידע כזה בביטקוין כל עוד אתה מוכן לשלם עבורו את העמלות. Taproot לא שינתה זאת."

אך המפתח דניס פורטו טוען אחרת: "השדרוג של Taproot הפך את גודל הטרנזקציה עצמה לחסר הגבלה, פרט לכך שהטרנזקציה מוכרחה להיות קטנה מגודל הבלוק."

לבסוף, רודרמור מוסיף כי החזון שלו הוא שהפרויקט יהיה "אמנות כיפית" ושהוא מקווה שהוא יוביל לכך שיותר אנשים ילמדו על ביטקוין וירצו להריץ צומת מלא בעצמם, שכן על מנת לבצע חריתה – מוכרחים לעשות זאת."

כן, יש כבר פורנו

אחד מהדברים הראשונים שינסה רודרמור לתקן הוא את סינון הצגת ה-NFTs עצמם באתר Ordinals שהינו היחיד כרגע שמציגם. בעוד שלא ניתן למנוע להעלות את התמונות עצמן לרשת הביטקוין, כן אפשר לצנזר את התצוגה שלהם אצל צדדים שלישיים.

ב-2 בפברואר, באופן לא מפתיע כלל, עלתה תמונה בשם goatse כחריטה מספר 668 ב-Ordinals. התמונה, בה נראה אדם שמשחק עם פי הטבעת שלו, כיכבה בדף הראשי במשך חצי שעה עד שהוסרה התצוגה שלה.

"הדרך היחידה כרגע לעשות זאת, היא ידנית," מסר רודרמור, עד שיטמיע מערכות מודרציה מסודרות.

בינתיים, הסערה נמשכת ברשתות החברתיות בדגש על טוויטר – שם מצד אחד ביטקוינרים מעבירים ביקורת על הפרויקט ומצד שני תומכי אתריום מעבירים ביקורת על הביקורת של הביטקוינרים.

בין אם Ordinals ימשיך לתפוס ולעורר עניין ב-NFTs על ביטקוין או לא, דבר אחד בטוח הוא שתרבות קהילת הקריפטו תשתלב מתישהו בקרוב בלימודי אנתרופולוגיה וסוציולוגיה באוניברסיטאות.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.
בן סמוחה

בן סמוחה

בן 32, בוגר תואר לכלכלה וניהול מאוניברסיטת 'בן גוריון', וכעת מרצה באוניברסיטה. בן הקים את CryptoJungle וקהילת 'מדברים קריפטו', שיחדיו מהווים גוף התוכן, האקדמיה והקהילה המובילים והגדולים בישראל. בנוסף, נמנה בין מייסדי עמותת Blockchain B7, ויועץ חיצוני לארגונים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין.

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן