ניתוח הבלוקצ'יין – כל מה שרציתם לדעת

דור שחר, אנליסט שמנתח את פעילות הבלוקצ'יין, בטור אורח שמסביר מה בכלל אומר ניתוח הבלוקצ'יין ומה יש לבחון?
בלוקצ'יין

ניתוח על בסיס אונצ'יין (On chain), הנקרא גם ניתוח על בסיס הבלוקצ'יין, מאפשר לנו להבין את פעילות המשתתפים בבלוקצ'יין על ידי ניתוח הפנקס הפתוח של המטבע הדיגיטלי. כך, ניתן להסיק ממנו מידע כדי לשפר את תהליך קבלת ההחלטות וככלי שעוזר להפריד בין הערך הספקולטיבי של המטבע לבין הערך והשירות שהמטבע מציע. 

אז שלום, שמי דור שחר, ואני מתעסק בעולם ההשקעות כבר מספר שנים. הגעתי לתחום מרקע של ניתוח טכני ומסחר יומי בשוק ההון, רכשתי ידע בהשקעות ערך, בניית תיקי השקעות והבנה של המערכת הכלכלית הנוכחית.

לשוק המטבעות הדיגיטליים נחשפתי לפני מספר שנים במסגרתם למדתי לנתח מטבעות, להבין את ביטקוין ויסודותיו – וכיצד לנתח על בסיס אונצ'יין. זה אמנם די ברור בשלב זה, אבל אני מחזיק בביטקוין כמשקיע עצמאי, מנהל החזקות ביטקוין ובקרוב אתחיל לימודי כלכלה באוניברסיטת תל אביב. 

ניתוח אונצ'יין בגובה העיניים

מטרת מאמר זה היא להסביר מהו ניתוח אונצ'יין, לפשט ולסקור מדדים מרכזיים, על מנת לאפשר לסוחר/משקיע הממוצע להשתמש כלים השימושיים הללו כדי לקבל החלטות נכונות בהתאם לתנאי השוק. במאמר אשים דגש על הפן הפרקטי: מה מטרתם של מדדים מסוימים ואיך להסיק מהם מידע שימושי.

אז מה זה ניתוח על בסיס אונצ'יין? 

תחום ניתוח אונצ'יין הוא תחום מתפתח שבוחן את הפרמטרים היסודיים של מטבעות דיגיטליים ומשפר את היכולת לנתח ולקבל החלטות השקעה או מסחר. מטבעות דיגיטליים הם נכסי ההשקעה הראשונים שבאמצעות הפנקס הפתוח שלהם, המתעד כל פעילות שנעשתה על שרשרת הבלוקים, ניתן לראות את פעילות המשתתפים בשוק, בניהם כורים, סוחרים ומשקיעים לטווח הארוך. 

מהסיבה שרב הבלוקצ'יינים של מטבעות דיגיטליים שקופים אנו יכולים להצביע ולאתר פעילויות מסוימות ברשתות הללו לנתח ולהסיק מהן מידע שבאמצעותו נוכל לקבל החלטות חכמות יותר.

עקרונות ניתוח על בסיס הבלוקצ'יין

ישנם שלושה פרמטרים מרכזיים שחשוב לשים אליהם דגש:

  1. להבין את היסודות של ניתוח האונצ'יין – מה מדדים מעריכים ומדוע הם חשובים.
  2. לאתר תזוזות של המומנטום הרחב (Macro) – לאתר סנטימנט ולהבחין בהתנהגותם של של שחקני מפתח; כורים, מחזיקים לטווח ארוך וספקולטורים. 
  3. שימוש במדדים עם אחוזי הוכחה גבוהים – מדדי מפתח שהוכיחו עצמם בעבר. 

עם המידע הזה נוכל להשוות את המציאות ומה קורה בפועל – אונצ'יין, לעומת תפיסת השוק – המחיר, לזהות חוסר איזון שיציג בפנינו הזדמנויות השקעה או מסחר. 

בנוסף לזה, חשוב לשים לב מי המשתתפים ברשת שמעניינים אותנו ואיך הם מתנהגים, כגון; לוויתנים, כורים, אתרי מסחר, סוחרים וכו'. אם נבין מה המניעים של כל אחד מהמשתתפים הללו, ואיך הפעולות או חוסר הפועלות שלהם מתועדות בבלוקצ'יין, נוכל לקבל החלטות טובות יותר משמעותית. 

הפסיכולוגיה של הרשת

כל פעולה או חוסר פעולה עשויים לגלם את פסיכולוגיית הרשת בבלוקצ'יין. דוגמאות לכך הן:

  1. משיכת מטבעות מאתרי מסחר לארנקים שאינם שייכים לזירות מסחר אחרות, משמע רצון להחזיק לטווח ארוך בארנק קר – אינדיקציה שורית.
  2. החזקה לטווח הארוך ומטבעות רבים בתרדמת (מזדקנים) משמע ידיים חזקות ממשיכות להחזיק – אינדיקציה שורית.
  3. נפח מסחר נמוך בבלוקצ'יין, משמע תועלת נמוכה או חוסר רצון להשתמש בבלוקצ'יין – אינדיקציה דובית. 

צוללים לפרקטיקה

אחד המדדים הראשונים שמטרתו הייתה להעריך את ביטקוין על בסיס 'ימי מטבע שנהרסו' שבו לראשונה נעשה שימוש בגיל של כתובות ארנק של ביטקוין. 

ניתוח און צ'יין

קרדיט על הגרף: glassnode.com

על כל יום שהמטבע אינו מבוזבז (נשאר בארנק ולא מועבר לארנק אחר) הוא צובר 'יום מטבע' אחד. לדוגמא, כאשר יש לנו 'שטר ביטקוין' (UTXO) המכיל ביטקוין אחד לאחר שעברו עשרה ימים שטר הביטקוין צבר עשרה ימי מטבע. 

מדד זה עוזר לנו להבחין אם מטבעות 'זקנים' בוזבזו או שמא מטבעות 'צעירים' בוזבזו. מטבעות 'זקנים' מוחזקים על ידי מחזיקים לטווח ארוך (HODLers), לוויתנים או 'הכסף החכם' אנשים בעלי הבנה וידע על המטבע. מטבעות 'צעירים' מוחזקים על ידי ספוקלטורים וסוחרים שמחזיקים את המטבעות לטווח קצר. לפי גילאי המטבעות המבוזבזים אנו יכולים לקבל אינדיקציות מי מהשחקנים מוכר ובהאתם לכך להבין את מצב השוק. ככל שערכי המדד גבוהים יותר משמע יותר ימי מטבע נהרסו כלומר מטבעות 'זקנים' בוזבזו, ואם ערכי המדד נמוכים משמע מטבעות 'צעירים' בוזבזו. נפרט לעומק על המדד במאמר נפרד. 

מדד מרכזי נוסף שנוצר באיזור שנת 2017 הנקרא יחס ערך רשת לעסקה – Network Value to Transaction Ratio, ובקיצור מדד ה-NVT. מדד שמסביר את מערכת היחסים בין שווי שוק המטבע לכמות העסקאות המבוצעות בו על גבי הרשת עצמה. 

כלומר, כמה השוק מוכן לשלם למען השירות העסקי של הבלוקצ'יין. מדד זה ידוע גם כיחס מחיר לרווחים (P/E Ratio) מעולם המניות, אך של מטבעות דיגיטליים. 

ניתוח און צ'יין

קרידט על הגרף: woobull.com

כאשר ערך ה-NVT גבוה, זה מצביע על כך שערך הרשת עולה על הערך המועבר ברשת. זה יכול לייצג שלבי צמיחה לגיטימיים, או בועת מחירים פוטנציאלית. לעומת זאת, כאשר ה-NVT נמוך, פירוש הדבר שערך הרשת נמוך מהשימוש המוגבר ברשת, מה שמייצג סנטימנט דובי.

מדד נוסף, חשוב, ואף מדויק יותר ממדד 'ערך רשת לעסקה' הוא 'היוון ממומש' – Realized Capitlisation.

מדד זה הוא אינדיקטור בעל הוכחה גבוהה, המספק תובנה לבסיס עלות השוק, לתנועה היחסית של מטבעות ישנים וחדשים, מהווה כלי חיוני לזיהוי שלב צבירה – Accumulation, ושלב השיא – נקודות עם ההזדמנות המרבית לאסוף ביטקוין או לממש רווחים. 

ניתוח און צ'יין

מדד שיחסית נראה פשוט אך דורש הבנה, והסקת המסקנות ממנו היא מורכבת, ולכן אפרט עליו לעומק במאמר נפרד. אך בקצרה, המדד קולט את שווי הרשת ההוגן בהתחשב בכל המטבעות הפעילים במחיר שהועברו המטבעות בפעם האחרונה. מדד זה הוא אומדן של המחיר שהשוק בכללותו שישלם עבור המטבעות הפעילים – Circulating Supply.

לדוגמא, אם מטבעות נקנו בשנת 2011 ב-5 דולר, מאז לא בוזבזו, הערך שלהם עדיין נשאר 5 דולרים. במידה וימכרו בשלב מאוחר יותר המחיר שלהם יוערך כמחיר המטבע בזמן העברה.

כך המדד מסנן מטבעות אבודים, ומשערך אך רק את ערכם של המטבעות הפעילים ונותן לנו תמונה נקייה יותר של שווי המטבעות הפעילים והמחירים שהשוק שילם עבורם.

מסע להיכרות עם ניתוח הבלוקצ'יין

אז הסברתי מהו ניתוח על בסיס בלוקצ'יין, הראיתי מספר מדדי מפתח, הסברתי עליהם ואיך ניתן להסיק מהם מידע. עכשיו נשאלת השאלה איך ניתוח על בסיס בלוקצ'יין יכול לבוא לטובת משקיעים או סוחרים.

אז כפי שציינתי, ניתוח על בסיס בלוקצ'יין מאפשר לצופים לראות את מאחורי הקלעים של המטבע, מה קורה בפועל ומדוע המטבע מתנהג כפי שהוא מתנהג. ניתוח זה עוזר להבין את הרציונל מאחורי תנודות המחיר ולשים בצד את הרגש והספקולציה. שימוש בניתוח זה, הצלבה של מספר מדדים והסקת אינדיקציות מהם יכול לתת תמונה שקופה יותר שתעזור למשקיעים להבין לאן פני המטבע מועדות ואיזה החלטות לקבל בהתאם. 

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

דור שחר

דור שחר

חוקר ביטקוין וניתוח על בסיס הבלוקצ'יין, משקיע ומנהל החזקות ביטקוין. למעקב בטוויטר: https://twitter.com/dorinvesting
דור שחר

דור שחר

חוקר ביטקוין וניתוח על בסיס הבלוקצ'יין, משקיע ומנהל החזקות ביטקוין. למעקב בטוויטר: https://twitter.com/dorinvesting

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

Blockchain Expert 

מקומות אחרונים להכשרה מקצועית עם הסכמה רשמית

מבצע מחירים מיוחד לפסח

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

הצטרפו למהפכה ושדרגו את הקריירה שלכם!

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן