אונצ׳יין (On-chain) – מדריך מסכם לתחום ניתוח הבלוקצ'יין המרתק

מדריך אונצ'יין

עם עלייתו של ביטקוין ועלה גם תחום שנקרא ׳ניתוח על בסיס השרשרת׳ – On-chain Analysis, שאותו נכחתם להכיר במגוון רחב של כתבות וסקירות שוק שפורסמו בשנה האחרונה.

רבים מאיתנו יודעים שיש לביטקוין ׳פנקס פתוח׳ (Open Ledger) שמכיל את כל העברות בשרשרת הבלוקים, לפיכך השם On-chain. העברות הללו גלויות וניתן לפנח אותן, להסיק מהן נתונים ולעשות להם ויזואליזציה לכדי גרפים. כיום ישנם מגוון רחב של גרפים הנוגעים לאונצ׳יין שנבנים על ידי חברות פרטיות ואנליסטים.

איך הכל התחיל

באזור שנת 2013 החל התחום להתפתח וצבר תאוצה בשנת 2017 והיום מהווה חלק בלתי נפרד מארסנל הכלים לניתוח ביטקוין ומטבעות נוספים

התחום נותן מבט לתוך הקרביים של השוק ומגלה לנו מידע מעניין על התנהגות משתתפי השוק. מידע זה יכול לספק אינדיקציה שאינן קיימות בשוק המסורתי ולאפשר לנו המשקיעים / סוחרים, לקבל החלטות השקעה או מסחר נכונות יותר.

בתור מישהו שעוסק בתחום בערך שנה וחצי, הגעתי למסקנה שהתחום רלוונטי בעיקר לטווח הארוך-בינוני, כאשר אפשר גם ליישם אותו בטווח הקצר.

זאת בעצם מטרת הכתבה הזאת, להציג בפניכם מספר מדדי מפתח המיועדים לשימוש לטווחי זמן שונים, זאת על מנת לאפשר דריכת רגל קלה ונוחה למתעניינים חדשים בתחום. 

הטווח הארוך-בינוני

הטווח הארוך-בינוני מתייחס למספר חודשים עד שנים. כפי שציינתי, זה טווח הזמן הרלוונטי ביותר לתחום האונצ׳יין. 

המדד הראשון שאציג תחת טווח הזמן הזה הוא ׳האספקה המוחזקת על ידי מחזיקים לטווח ארוך׳. אתזכר שמחזיקים לטווח ארוך הם אלה שמחזיקים מטבעות עם למעלה מ-155 ימי מטבע. 

הם לרב משתתפי שוק מנוסים שחוו מחזור שוק אחד, שתיים או אפילו יותר והם יודעים לנווט בשוק בצורה מקצועית. 

התנהגותם יכולה לספק לנו אינדיקציה על איך כדאי לנו לפעול.

ניתן לראות שבכל מחזור שוק, כאשר מחזיקים לטווח ארוך הגיעו לרוויית איסוף מטבעות והחלו למכור את אחזקותיהם זאת הייתה אינדיקציה חזקה לכך שמגמת עלייה רחבה לפנינו. ההפך הוא הנכון כאשר הם מתחילים לרכוש שוב מטבעות.

המדד השני תחת טווח הזמן הזה הוא ׳גלי החזקה׳ HODL Waves, שסקרתי באופן ספציפי בכתבה נפרדת.

בקצרה, המדד מקטלג מטבעות בהתאם לגיל שלהם (ימי המטבע שהם צברו), כאשר מטבעות ׳זקנים׳ מבוזבזים מתאפסים ימי המטבע שהם צברו והם חוזרים להיות מטבעות ׳צעירים׳.

ולהפך, כאשר מטבעות צעירים צוברים ימי מטבע הם ׳מזדקנים׳ לתוך רצועות גיל מבוגרות יותר.

בהסתכלות על המדד הייתי ממליץ לבטל את מטבעות בעלי גיל של למעלה מ-10 שנים, בין שבע לעשר שנים, זאת מהסיבה שמטבעות בעלי גילאים כאלו שלא זזו הם לרב מטבעות שאבדו ולכן אין לקחת אותם חלק מניתוח השוק. מצד שני יש לבטל גם מטבעות בעלי גיל של 24 שעות, מהסיבה שהם לרב קשורים לפעילות שוטפת של הרשת ולא למחזיקים לטווח ארוך (משקיעים) / קצר (סוחרים).

בנוסף לזה אפשר לחלק את רצועות הגיל לקטגוריות, כאשר מטבעות בני יום עד שלושה חודשים נחשבים כמוחזקים על ידי מחזיקים לטווח קצר, ומטבעות בני שישה חודשים עד 7 שנים מוחזקים על ידי מחזיקים לטווח ארוך. 

בעת מגמת עלייה ניתן לשים לב כי רצועות הגיל של מחזיקים לטווח קצר עולות באופן חד כלפי מעלה, זאת מהסיבה שמחזיקים לטווח ארוך מוכרים חלק מהאחזקות שלהם – אותם מטבעות זקנים שהם מחזיקים הופכים להיות צעירים שוב. מצד שני אנו רואים ירידה ברצועות הגיל של מטבעות השייכים למחזיקים טווח ארוך. 

מדד נוסף תחת טווח הזמן הנוכחי נקרא ׳מחיר ממומש׳ – Realized Price, מדד חשוב שמציג את המחיר הממוצע שבו משתתפי שוק רכשו את המטבעות שלהם לאורך כל חייו של ביטקוין

המדד לאורך לרב ההיסטוריה של ביטקוין סיפק אינדיקציות להזדמנויות קנייה מצויינות, זאת כאשר המחיר נמוך מהמדד. משמע המחיר של ביטקוין נמוך הממוצע ההיסטורי שבו משתתפי השוק קנו ביטקוין. וזאת הזדמנות קנייה מצויינת כפי שניתן לראות במדד. 

הוספה למדד מדד-אח שאני יצרתי הנקרא ׳יחס מחיר ממומש לחיות׳ (Realized Price-to-Liveliness Ratio), שמודד את כמות ׳ההחזקה׳ (HODLing) בשוק ביחס למדד מחיר ממומש. 

המדד מספק נקודות תמיכה והתנגדות למגמה הרחבה של ביטקוין, ובנוסף מספק אינדיקציה ראשונית לתחילתו של שוק דובי, זאת כאשר המחיר שובר מתחת למדד והמדד הופך לשמש כקו התנגדות. 

ניתן לקרוא לעומק על המדד בכתבה הזאת – Realized Price-to-Liveliness Ratio

מדד שאיתו אסיים את הטווח הארוך-בינוני נקרא ׳שווי שוק לערך ממומש׳ – Market Value to Realized Value. המדד מורכב משווי השוק של ביטקוין (Market Cap) ומשווי שוק הממומש (Realized Cap) שלוקח בחשבון רק את המטבעות הפעילים (מתעלם ממטבעות אבודים / ישנים). ערך ממומש משמש גם כערך ההוגן של ביטקוין (Fair Value).

כאשר שווי השוק עולה בהרבה מעל השווי הממומש ערכי המדד יעלו, וזה יעד על שיא מקומי / שיא מחזור שוק אפשרי ומספק אינדיקציית מכירה. ולהפך הוא הנכון, כאשר שווי השוק יורד מתחת לשווי הממומש (השווי ההוגן של ביטקוין) ערכי המדד ירדו, וזה יהווה אינדיקציית קנייה.

סיכום הטווח הארוך-בינוני

מספר המדד שהוצגו לעיל הם בין המדדים העיקריים והחשובים שיש לשים לב אליהם. הם מאפשרים לנהל פוזיציות, ולהבין מתי הגיע הזמן לקנות ולחזק את האחזקות ומתי הזמן להיפרד מחלק מהאחזקות במחירים גבוהים. כפי שציינתי, תחום האונצ׳יין שימושי יותר לטווח הארוך-בינוני ולכן אני ממליץ ליישם אותו בטווח זמן זה. 

מה גם שרב מדדים ארוכי הטווח מתבססים על התנהגותם של משתתפי שוק מנוסים יותר שמנהלים את הפוזיציות שלהם על בסיס הטווח הארוך-בינוני ובאמצעות אונצ׳יין מתאפשר לנו לעקוב אחריהם, ולפעול כמוהם באמצעות אינדיקציות מדדים שונים.

הטווח הקצר

השוק של ביטקוין מורכב ממשתתפי שוק שונים, בין אם אלה משקיעים העוסקים בטווח הארוך-בינוני, ובין אם אלה סוחרים, ספקולנטים ומשתתפי שוק חדשים וחסרי ניסיון העוסקים בטווח הקצר. 

הטווח הקצר כשמו כן הוא מתייחס לאותם משתתפי שוק עם הסתכלות קצרת טווח, באותה הנשימה מאפשר לנו לקבל מידע מאונצ׳יין לגבי העתיד לבוא בזמן הקרוב. 

הראשון והחשוב שאתחיל איתו הוא ׳יחס רווח מטבעות שהועברו׳ – Spent Output Profit Ratio.

המדד מספק הסתכלות כוללת על הרווח או ההפסד של השוק.

מומלץ לעבוד עם הגרסה המתואמת של המדד, מתעלמת מכל העברות עם גיל של מתחת שעה. בנוסף הייתי ממליץ להשתמש בממוצע אקספוננציאלי כדי שהמידע יהיה חלק יותר ויתן רלוונטיות גבוהה יותר לימים האחרונים.

כאשר ערכי המדד עולים משמע שיותר רווח ממומש בשוק. כלומר, יותר מטבעות נמכרים ברווח או רווחים גדולים יותר ממומשים. כאשר ערכי המדד יורדים פחות רווח ממומש עד לכדי מצב שבו המדד הופך שלילי ומעיד על מימוש הפסדים. 

קו ה-1 משמש כנקודת האיזון ( Break-Even), והוא למעלה משמש כקו התנגדות / תמיכה בהתאמה. 

לדוגמא, כאשר המחיר עולה, אך המדד שובר מתחת לקו ה-1 והקו הופך לאזור התנגדות משמע שכנראה שבטווח הקצר מחיר ירד. 

ניתן להעמיק את הקריאה וההבנה על המדד בכתבה הזאת של גלאסנוד.

המדד הבא נקרא ׳תרדמה׳ והוא חלק מנישת אונצ׳יין של מדדי ׳אורך חיים׳ שמספק מידע מעניין בנוגע לטווח הקצר.

המדד מציג את הגיל ממוצע של המטבעות המועברים בשוק, במדד זה הייתי ממליץ להשתמש בממוצע נע רגיל של שבוע על מנת להחליק את המידע.

כאשר ערכי המדד עולים משמע שיותר מטבעות מבוזבזים ו/או מטבעות בעלי גיל גדול יותר מתבזבזים. עלייה בערכי המדד מסמלת על עליות לטווח הקצר, ולהפך. יש לפרט מדוע אך לא אכנס לזה עכשיו.

מדד נוסף שימושי לטווח הקצר וגם לטווח הארוך-בינוני הוא מדד שנקרא ׳רווח/הפסד נטו לא ממומשים׳ – Net Unrealized Profit/Loss. המדד מציג את היחס בין הרווח שלא ממומש על ידי משתתפי השוק לבין ההפסד שלא ממומש על ידי משתתפי השוק.

כאשר רמת ה-0.25, 0.5 ו-0.75 מהוות רמות תמיכה והתנגדות, לטווח הקצר והארוך-בינוני.

במידה והמדד קרוב לאחת מהרמות הללו, יש אפשרות לצפות להתנגדות או תמיכה, כאשר שבירה כלפי מעלה מהווה אינדיקציה שורית להמשך עליות ושבירה כלפי מטה מהווה אינדיקציה דובית להמשך ירידות. 

מדד אחרון שאיתו אסיים את טווח הזמן הקצר הוא מדד מומנטום שנקרא – Market Realised Gradient שיש לו שלוש וריאציות, 140 ימים המשמשת לטווח ארוך, 28 ימים המשמשת לטווח בינוני – קצר ו-14 ימים המשמשת לטווח הקצר. 

כאשר אני ממליץ להשתמש ב-28 ימים מפני שהוא מספק מידע לטווח הקצר וגם האינדיקציות שלו אמינות יותר.

למדד שני שימושים עיקריים, הראשון הוא לעקוב ולראות מומנטום חיובי עולה יחד עם עליית מחירים, ולזהות הסתפעות (Divergence) בין המדד למחיר, ישנם דוגמאות של שניהם בתמונה.

דוגמא להסתפעות היא כאשר המחיר עולה אך המומנטום יורד, משמע כוח הקנייה שדחף את המחיר כלפי מעלה הולך ודועך (מומנטום יורד) וסביר שלא יהיה מספיק כוח קנייה שיחזיק את המחירים הגבוהים לעוד הרבה זמן והמחירים צפויים לרדת. 

סיכום הטווח הקצר

כפי שהצגתי, ישנם מדדי אונצ׳יין המשמשים לטווח הקצר ומספקים אינדיקציות שימושיות ומעניינות המאפשרות לקבל החלטות מסחר טובות יותר. כאשר משתמשים באונצ׳יין לטווח הקצר, אני ממליץ לשלב זאת יחד עם ניתוח טכני, על מנת שתחום אחד יאושש את השני.

סיכום המדריך

תחום האונצ׳יין נותן לנו מבט למאחורי הקלעים של שוק, זאת בשונה מהשוק המסורתי. הוא מאפשר לנו לראות איך ׳הכסף החכם׳ פועל ולקבל אינדיקציות על פי התנהגותו. גם כן הוא מאפשר לנו לראות איך משתתפי השוק הרגישים יותר לשינוי מחירים מתנהגים (סוחרים ומשתתפי שוק חדשים). 

כפי שניתן לראות בדוגמאות לעיל, לתחום יש בשר והוא מספק אינדיקציות לגביי מצב השוק לאורך כל ההיסטוריה של ביטקוין. 

יש את אלה שיסתמכו עליו כעל כלי הניתוח היחיד שלהם, אך אני הייתי ממליץ לשלב אותו ביחד עם שיטות ניתוח נוספות. 

התחום טומן בחובו פוטנציאל אדיר; מאינדיקציות מסחר וניהול פוזיציות עד הסתכלות והבנה על בריאות השוק.

מקורות מידע שימושיים:

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

דור שחר

דור שחר

חוקר ביטקוין וניתוח על בסיס הבלוקצ'יין, משקיע ומנהל החזקות ביטקוין. למעקב בטוויטר: https://twitter.com/dorinvesting
דור שחר

דור שחר

חוקר ביטקוין וניתוח על בסיס הבלוקצ'יין, משקיע ומנהל החזקות ביטקוין. למעקב בטוויטר: https://twitter.com/dorinvesting

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן