עריכה: פלטפורמת OpenSea ביטלה את תוכנית ההנפקה בעקבות הביקורת החריפה מהקהילה שלה.
OpenSea, פלטפורמת המסחר המובילה לטוקנים ייחודיים (Non Fungible Tokens או NFTs / ניפטיז), מתכננת לצאת להנפקה ציבורית, לפי דבריו של מנהל הכספים הראשי החדש בחברה, בריאן רוברטס. בתפקידו הקודם רוברטס כיהן במשך כ-7 שנים בתור מנהל הכספים הראשי של חברת Lyft ועזר בהנפקה הציבורית שלה. אתמול, בראיון לבלומברג, רוברט אמר שהוא מתכנן לעזור בכך גם ל-OpenSea.
"כשיש לך חברה שגדלה מהר כמו זו, אתה צריך להיות טיפש כדי לא לחשוב על הנפקה ציבורית עבורה," אמר רוברטס, והוסיף: "זה יתקבל היטב על ידי השוק הציבורי בהתחשב בגדילה שלה." אף על פי שיתכן והוא צודק בנוגע לציבור הרחב, נראה שרבים מהמשתמשים הפעילים ב-OpenSea אינם מרוצים מכך.
התנגשות בין תרבויות
בעקבות הידיעה, רבים מהמשתמשים החלו להביע ביקורת בנוגע לכוונת הפלטפורמה לצאת להנפקה ציבורית בטענה שזו לא הדרך הנכונה עבור חברת קריפטו אמיתית. מייסד DeFiance Capital, ארתור שאונג, כתב בחשבון הטוויטר שלו: "דמיינו שאתם פלטפורמת המסחר הכי גדולה ומצליחה של ניפטיז ובכל זאת אתם בוחרים לצאת להנפקה ציבורית במקום להנפיק טוקן," והוסיף את ראשי התיבות NGMI (לא הולכים להצליח / Not going to make it).
הרעיון של הנפקת טוקן במקום הנפקה ציבורית אינו משהו חדש בתחום. הפלטפורמה המתחרה לניפטיז Rarible, למשל, השיקה את המטבע RARI ומעניקה אותו ליוצרים ואספנים אשר משתמשים בפלטפורמה. חלוקת טוקנים היא פעולה יחסית נפוצה בתחום המטבעות הדיגיטליים בתור אמצעי לעידוד משתמשים חדשים וותיקים להצטרף אל הפלטפורמה ולהישאר פעילים בה לאורך זמן, כמו גם לאפשר להם רמה מסוימת של השפעה על הפלטפרומה.
מנכ"ל Rarible, אלכסיי פאלין, אמר בראיון ל-Decrypt: "יש לנו גישות מעט שונות משל OpenSea. אנחנו מנסים להיות חברה ילידית של ווב 3.0 – מבוזרת עד כמה שנוכל." המטבע RARI מעניק למחזיקים, בין היתר, זכויות הצבעה על הצעות המשפיעות על פיתוח הפלטפורמה.
מפתח ויועץ של ארגונים אוטונומיים מבוזרים (DAOs), קופר טורלי, כתב בחשבון הטוויטר שלו: "הנפקה ציבורית של חברות קריפטו לעולם לא תהיה הגיונית בעיניי. תנו בעלות לקהילה אשר הופכת אתכם לבעלי ערך. טוקנים ינצחו מניות בכל פעם."
התחרות ממשיכה
פלטפורמת הניפטיז OpenSea הוקמה בשנת 2017 והיא הפלטפורמה הראשונה מסוגה על גבי רשת אתריום. נפח המסחר הכולל בפלטפורמה, אשר רק לפני שלושה חודשים עמד על כמיליארד דולר, עומד כעת על למעלה מ-10 מיליארד דולר.
לפי הפלטפורמה, היא מציעה למכירה למעלה מ-80 מיליון ניפטיז עבור למעלה מ-700 אלף משתמשים. על פי דו"ח של Chainalysis, למעלה מ-80 אחוז מעסקאות הניפטיז השנה הגיעו ממשקיעי ריטייל, והמדינה עם הכי הרבה משתמשים ב-OpenSea היא ארה"ב.
למען הסר ספק, חברת OpenSea לא הצהירה שאין בכוונתה להשיק טוקן או לעשות איירדרופ (Airdrop) בעתיד, אך רבים מתייחסים אל ההנפקה הציבורית הצפויה לפלטפורמה בתור סימן שהיא הולכת בדרך אחרת. יתכן שאם החברה תראה שמשתמשים רבים עוזבים אותה לטובת פלטפורמות המעניקות תמריצים טובים יותר למשתמשים, היא תשיק טוקן משלה כדי לעודד את המשתמשים להצטרף ו/או להישאר בה.