מהן פלטפורמות ה-NFT הפופולריות ביותר?

NFT

ניפטיז (או NFTs) הם טוקנים יחודיים שמושכים המון תשומת לב בתקופה האחרונה, NFT הוא טוקן יחיד מסוגו, שלא ניתן להחליפו ואינו מהווה יחידה חשבונאית כמו נכסים שאנחנו מכירים כיום בין אם זו מניה, מטבע ממשלתי, מטבע דיגטלי או סחורה כלשהי. לכל NFT יש הצפנה ייחודית עבורו בלבד, מה שהופך אותו לנכס נדיר, כלומר שיש רק אחד מסוגו, ולכן לא ניתן להעתיק אותו או לחלק אותו לתת יחידות.

They cannot be swapped like for like, as no two are alike.” – Decrypt

ניפטי הוא בעצם קוד תוכנה שיכול להכיל תמונות, סאונד או וידאו קצר – אך גם לסמל ערך של פריטים כגון קלף פוקימון נדיר, רכב או פטנט.

לניפטי יש מספר שימושים וכל הזמן נמצאים לו שימושים חדשים, היום הוא בעיקר משמש ליצירת נכסים נדירים באמנות קריפטוגרפית ומסחר בחפצי אמנות. 

במקביל לביקוש ולעניין ההולך וגובר ב-NFT קמו זירות משגשגות המאפשרות בעלות ומסחר בהם. במדריך זה נעבור הפלטפורמות הפופולריות המאפשרות מסחר ובעלות על NFT, נסביר על כל אחת מהן בנפרד, מה היא מציעה ומה חשוב לדעת במידה ונכנסים לעולם ה-NFT.

#1 אופן-סי (OpenSea)

פלטפורמת OpenSea מנוהלת ובבעלות חברת Ozone Networks Inc המאוגדת במדינת דלוור (Delaware) שבארה"ב ופועלת על פי חוקי הרגולציה של רשות הביטחון והמסחר האמריקאית.

מקימיה הם דווין פינזר שעבד בתחילת דרכו כמפתח תוכנה ב-Pinterest והקים בהמשך חברה שנמכרה ל-Credit Karma ואלכס אטאלה – עבד בפלנטיר ומכר את החברה שהקים בשם Beatport לפני שהקים את OpenSea.

לאחר סבב גיוסים בשנת 2018,החברה גייסה 2.1 מיליון דולר ע"י קרנות הון-סיכון ושנה לאחר מכן, בוצע בסבב גיוסים נוסף ע"י קרנות הון-סיכון מוכרות בתחום והפעם הצליחה לגייס עוד 23 מיליון דולר, באותה שנה החברה מודיעה שוב על סבב גיוס נוסף של 100 מיליון דולר המוערך ע"י A16Z בכ-1.5 מיליארד דולר.

OpenSea היא זירת מסחר בין בעלי ניפטיז לרוכשים הכוללת פריטים דיגיטליים כמו: אמנות דיגיטלית, פריטי אספנות, פריטי משחקים ונכסים דיגיטליים אחרים המגובים על ידי רשת הבלוקצ'יין של אתריום עליה מתבצעות 97% מהפעולות של OpenSea. כיום, OpenSea מפתחת פיצ'רים שייאפשרו לתמוך גם בניפטיז שנוצרו ברשת הבלוקצ'יין של פולקדוט.

ב-OpenSea, משתמשים יכולים לקנות ולמכור פרטי ניפטיז ולסחור בהם עם כל אחד בכל מקום בעולם. לפי OpenSea, זוהי זירת המסחר הגדולה ביותר למוצרים דיגיטליים שבבעלות המשתמש, עם מגוון רחב של קטגוריות, לרוב הפריטים. לפריטים חדשים המחירים הטובים ביותר.


המסחר בזירה מתבצע באמצעות חוזים חכמים על גבי רשת הבלוקצ'יין של אתריום. המשמעות היא שאין גוף ריכוזי ששומר על נכסים דיגיטליים ומפקח על פעולות המסחר. במקום, הפריטים נשמרים בארנק המשתמש לפי בחירתו. אם זה ארנקי מובייל, או Web3 או בתוספות לדפדפנים כמו מטאמאסק (MetaMask). אפשר למצוא ב-OpenSea מאות פרויקטים שונים כולל קלפי משחק כמו Gods Unchained ומשחקי אוספים כמו Axie Infinity ו-CryptoKitties, פרויקטים של אמנות דיגיטלית כמו SuperRare ו-Makersplace, ועד למערכות ליצירת שמות כמו ENS (ר"ת של Ethereum Name Service).

היופי ב-OpenSea היא הגישה הדמוקרטית שלה באמצעות כלי לביצוע Minting לפריטים גם למי שאינו מפתח ורגיל לבצע Minting בשגרה. השימוש בכלי זה קל ונוח, ומאפשר למשתמשים ליצור אוספים וניפטיז מבלי לרשום שורה אחת של קוד. כל מה שדרוש הוא למלא שם ותיאור, והפלטפורמה תעשה את השאר. בנוסף, ביצוע ה-Minting של NFTs מתבצע חינם, בעוד שברשתות בלוקצ'יין פופולריות כמו זאת של אתריום, העלויות גבוהות מאוד (Gas fees).

#2 אנ.בי.איי טופ שוט (NBA Top Shot)

אחת מפלטפורמות ה-NFTs שמשכו הרבה תשומת לב בקרב הקהל הרחב היא NBA Top Shot, אשר מציעה שוק מסחר בסדרות של חבילות קלפים דיגיטליות שמציגות בקובץ וידאו 'רגעים' היסטוריים מליגת הכדורסל האמריקאית המפורסמת.

הפלטפורמה היא מיזם משותף בין Dapper Labs, מפתחי CryptoKitties ואיגוד הכדורסל הרשמי של ליגת ה-NBA, שהמותגים שלהם מקדם את ערך הניפטיז בה. בדומה לאספני חבילות קלפים של שחקנים בעולם האמיתי, אוהדים יכולים לאסוף את רגעי השיא ב-NBA כקבצי וידאו על-ידי רכישתם ומסחר בהם.

אבל בניגוד לקלפים רגילים, פרטי האספנות של Top Shot, הידועים בשם Moments (רגעים), הם וידאו-קליפ דיגיטלי בלבד, שנוצר והונפק כ-NFT על גבי רשת הבלוקצ’יין Flow, והוא רשומה קבועה דיגיטלית המספקת בעלות ואת הוכחת המקוריות למחזיקים.

במהלך 2021, Top Shot כיכבה בכותרות ונכון לכתיבת שורות אלו בוצעו בה רכישות בגובה של כ-781 מיליון דולר מאז הוקמה, זאת על פי הנתונים שבאתר Cryptoslam. רגעים פופולריים נמכרו בעשרות ומאות אלפי דולרים כל אחד.

סוד ההצלחה של הפלטפורמה מלבד יוצריה Dapper Labs ושיתוף הפעולה עם ה-NBA, הוא בקלות ונוחות השימוש שלה שמורידה את החסמים למשתמשים מתחילים. 

Axie Marketplace #3

לשילוב NFTs בגיימינג יש פוטנציאל צמיחה גדול מאחר והביקוש עצום. אחת ההבטחות הגדולות הוא משחק הוידאו Axie Infinity, שממשיך לשגשג ביחד עם הטוקן שלו בשם AXS. 

זוהי זירת המסחר השניה בגודלה ל-NFTs עם נפח מסחר כולל של 3.8 מיליארד דולר וכ-11 מיליארד מכירות על פי Dappradar, נכון לכתיבת מלים אלו. את 'הפוקימונים' (האווטר) של המשחק ניתן לרכוש או למכור בזירת המסחר של Axie בלבד.

המשחק מתגמל את השחקנים בטוקנים דיגיטליים תמורת שימוש ופיתוח האקוסיסטם שלו. כך הפך לאחד הפרויקטים הרווחיים על רשת אתריום בו שחקנים רבים ברחבי העולם מרוויחים מספר דולרים ליום מהמשחק. במדינות מתפתחות זהו רווח מעל לשכר הממוצע היומי מהמשחק. 

הפרוטוקול של Axie גובה עמלות של 4.25% בכל פעם ששחקנים קונים ומוכרים את הניפטיז של המשחק. עמלות נוספות נגבות כאשר מרבים את יצורי ה-Axies במשחק ובכך יוצרים ניפטיז חדשים. העמלות נגבות בטוקנים AXS ו-SLP. 

שווקי מסחר ב-NFTs של בורסות

הבורסות המובילות בעולם המטבעות הדיגיטליים כגון בינאנס, FTX, קראקן, קוינבייס ואחרות השיקו פלטפורמות מסחר ב-NFTs בעצמן.

דרך פלטפורמות המסחר הללו ניתן לרכוש ולמכור NFTs ולעתים ישנן סדרות ייחודיות שעולות אך ורק בפלטפורמות הללו, כחלק מהרצון להיות חלק מענף ה-NFT, בורסת FTX ובורסת בינאנס יצרו מרקטפלייס משלהן בה הן מאפשרות מסחר בסוגים שונים של ניפטיז, בכפוף לחוקי הפלטפורמה.

לדוגמא, בינאנס בנתה סקשן שלם המיועד אך ורק ל-NFT, שבו אפשר לראות את היוצרים הפופולרים ואת הקולקציות שלהם לצד יצירות טרנדיות ומומלצות.

 

פלטפורמות NFT נוספות 

קיימות פלטפורמות נוספות רבות ביניהם אפשר למצוא את: 

  • Rarible, שידועה בעיקר בקהילות אמנים ומוסיקאים עם מערכת דירוג ותגמול מובנית עבורם, פריטי אספנות ותגים לאימותם
  • Mintable, היא פלטפורמת ניפטיז, התומכת ברשתות Zilliqa ואתריום ומאפשרת ליוצרי הניפטיז לקבל תמלוגים בגובה של עד 10% לארנקים שלהם. ניתן ליצור בה 3 סוגים מיוחדים של ניפטיז: מודפסים, רגילים וללא צורך בתשלום גז.
  • MakersPlace, ייחודית בכך שהיא מאפשרת שימוש בכרטיסי אשראי בשוק המשני. בנוסף קיים שירות נאמנות שמגן על היוצרים והרוכשים מהונאות. ניתן לפתוח חשבון ליצירת ניפטיז ע"י הזמנה ממשתמש רשום בפלטפורמה ועמלה ממוצעת של 15% מכל עסקה שביצעו ב-ETH. 


איכותה של זירת מסחר טובה תלוי באופן משמעותי בתוכן של יוצריה והדרישות מרוכשיה. בחירה מושכלת תתבצע לפי תחומי העניין וסוג הניפטי. למרות זאת, למתחילים הפלטפורמה של OpenSea היא המקום הטוב ביותר להתחיל איתו. 

מסחר ב-NFTs בפלטפורמות המובילות

שיגעון הניפטיז והבועתיות שבשוק הזה הביאו ליצירת מגוון פלטפורמות, סדרות מוגבלות ושירותים המושקים חדשות לבקרים. אך רכישת ניפטיז שאינם מוכרים יכולה להסתיים בהפסד למשקיע. 

למרות שרוב זירות המסחר שהוזכרו אמינות, כדאי למשקיעים לעשות את מחקר בעצמם על הפריטים אותם הם מעוניינים לרכוש. יתרה מזו, הערך של ה-NFTs קיים כל עוד יש ביקוש עבורם ויש שטוענים שערכם, לפחות של חלקם, מתבסס על תיאוריית ה-Greater fool שנפוצה מאוד בשוק הזה: כלומר אנשים קונים משהו כי הם מאמינים שמישהו יקנה מהם אותו במחיר גבוה יותר. 

לבסוף, קשה מאוד להעריך שווי של ניפטיז מאחר והם לא סחירים כמו שאר המטבעות הדיגיטליים ואינם נזילים. עם זאת, ליוצרים חובבי קריפטו ואמנות, ניפטיז מספקים פוטנציאל השתכרות משתלם. 

 

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

צוות האתר

צוות האתר

קריפטו ג'ונגל הוא בלוג ואתר חדשות שמסקר את עולם הבלוקצ'יין, ביטקוין, את'ריום ושאר המטבעות הדיגיטליים. באתר מדריכים, חדשות וסקירות שיעזרו לך להישאר מעודכן.
צוות האתר

צוות האתר

קריפטו ג'ונגל הוא בלוג ואתר חדשות שמסקר את עולם הבלוקצ'יין, ביטקוין, את'ריום ושאר המטבעות הדיגיטליים. באתר מדריכים, חדשות וסקירות שיעזרו לך להישאר מעודכן.

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

דילוג לתוכן