ביטקוין נע למטה ולמעלה במחזורי שוק, בין אם הם צמודים ל-'חצייה' שמתרחשת כל ארבע שנים שבמסגרתה כמות הביטקוין המיוצרים כל יום נחצית בחצי ובין אם לא. כל אחד ממחזורי השוק בעבר הסתיים בשיא שלאחריו הייתה תקופת ירידות הנקראת גם 'שוק דובי'.
סיכון רזרבה – Reserve Risk
מדד 'סיכון רזרבה' הוא מדד מחזורי שעוקב אחר איזון התגמול-סיכון ביחס לביטחון והשכנוע של מחזיקים לטווח ארוך להחזיק את המטבע.
המדד מספק יכולת מדידה של היחס בין המחיר הנוכחי של המטבע (התמריץ למכור) לבין השכנוע של מחזיקים לטווח ארוך להחזיק את המטבע (עלות ההזדמנות של אי מכירה).
העקרונות העיקריים העומדים מאחורי המדד:
- כפי שציינתי בכתבות קודמות, כל מטבע שלא מבוזבז צובר ימי מטבע. בהתאם לכמות ימי המטבע שהוא צבר ניתן להסיק את כמות הזמן שהמטבע 'ישן' (לא מבוזבז). עקרון זה עוזר להעריך את השכנוע של מחזיקים לטווח ארוך להחזיק את המטבע – ככל שיש יותר מטבעות שישנים הרבה זמן משמע שמחזיקים לטווח ארוך מוכנים להמשיך להחזיק ואינם מעוניינים למכור.
- ככל שמחיר המטבע עולה, התמריץ של מחזיקים לטווח ארוך למכור ולממש רווחים עולה גם כן. לכן, אנו נוטים לראות מחזיקים לטווח ארוך מממשים רווחים ככל שהשוק השורי מתקדם.
- מחזיקים לטווח ארוך הידועים גם כ-'ידיים חזקות' עלולים להתנגד למכור וההתנהגות הכוללת הזאת מגבירה את כמות המטבעות הלא מבוזבזים מה שמכונה כ- 'בנק החזקה' (HODL Bank).
- 'סיכון רזרבה' מודד את היחס בין התמריץ למכור (המחיר הנוכחי של המטבע) לבין 'בנק ההחזקה'. במילים פשוטות, המדד מודד את היחס בין התמריץ למכור לבין החוזק של מחזיקים לטווח ארוך (HODLers) להתנגד לתמריץ למכור ולהמשיך להחזיק.
ניתן לראות כי המדד נע בהתאמה עם שיאים של מחזורי השוק, תקופות של ירידות ותחילת שוק שורי וזיהה אותם בצורה די מדויקת.
אינדיקציות המדד
ערכי מדד נמוכים
- מתרחשים כאשר השכנוע של מחזיקים לטווח ארוך להחזיק את המטבע גבוה, ׳בנק ההחזקה׳ גדל, והמחיר נמוך. לפיכך, יש יחס תגמול-סיכון אטרקטיבי.
- ערכי מדד נמוכים יכולים לאותת על הערכת שווי נמוכה. זוהי תופעה שיכולה להימשך תקופה ממושכת. צבירה של מטבעות והתבגרותם עלולה לקחת זמן ולכן המדד לרב יסמן שפל יחד עם סיום תקופת הירידות של שוק דובי ולקראת תחילתו של שוק שורי.
- תקופות של הערכת שווי נמוכה הן לרב ארוכות ומאפיינות את החצי השני של השוק הדובי ומתמשכות עד לחצי הראשון של השוק השורי.
ערכים של המדד מתחת ל-0.0026 לרב מאפיינים תקופות של הערכת שווי נמוכה בהתבסס על היסטוריית המטבע.
ערכי מדד גבוהים
- מתרחשים כאשר השכנוע של מחזיקים לטווח ארוך נמוך, ׳בנק ההחזקה׳ פוחת והמחיר גבוה, לכן יחס תגמול-סיכון אינו אטרקטיבי.
- ערכי מדד גבוהים יכולים לאותת על הערכת שווי גבוהה התופעה הזאת לרב מהירה וקצרת טווח. מחירים גבוהים מהווים תמריץ למכור את המטבע ולבזבז מטבעות ׳זקנים׳ עם ימי מטבע רבים. לפיכך, המדד לרב בעליות חדות בין אמצע לסוף השוק השורי וחוזר לירידות מיד לאחר השיא של מחזור השוק.
- תקופות של הערכת שווי גבוהה הן לרב קצרות טווח וחדות, בשל התמריץ של מחזיקים לטווח ארוך לממש רווחים ולבזבז מטבעות ׳זקנים׳.
ערכים של המדד מעל 0.0200 מאפיינים תקופות של הערכת שווי גבוהה בהתבסס על היסטוריית המטבע ולרב מתרחשים בשיאים של מחזורי שוק.
יש לתת את הדעת שהמדד נתון לשינויים אקספוננציאלים. לכן, יש להסתכל עליו בגרף לוגריתמי.
מדוע המדד יורד?
ירידות מחירים יהוו השפעה ניכרת כלפי מטה על המדד מאחר ומחיר המטבע משמש כמונה בחישובו. שווקים דוביים יביאו לירידה משמעותית בערכי המדד. לפי הגרף למטה, באזורים האדומים ניתן לראות את התקופות שבהן למחיר יש את ההשפעה הגדולה ביותר על ירידות ערכי המדד.
׳בנק החזקה׳ בערכים גבוהים או מתגברים יפחית את המדד בצורה יותר עדינה, מכיוון שבנק ההחזקה משמש כמכנה בחישוב המדד. משמע, יהיה צורך במחירי מטבע גבוהים כדי ליצור תמריץ מספק למחזיקים לטווח ארוך למכור מטבעות זקנים ולממש רווחים.
כאשר המטבע נמצא בתקופות של איסוף מטבעות או בתקופה הארוכה של החזקה, הדבר מביא לכך שימי מטבע מעטים נהרסים ולפיכך גדל ׳בנק ההחזקה׳. כך, בנק ההחזקה הופך להיות בעל משקל כבד יותר בחישוב יחס המדד, ולפיכך יהיו ביטחון ושכנוע גבוהים יותר. הסיבה היא, שיהיה צורך במחירים גבוהים יותר כדי לאזן את היחס ולתמרץ את המחזיקים לטווח הארוך למכור מטבעות.
אזורים הצהובים בגרף למטה מראים תקופות בהן המחיר מדשדש ו׳בנק ההחזקה׳ בעל ההשפעה הדומיננטית על המדד.
התנהגות שכזו נפוצה לקראת סופם של שווקים דוביים ולקראת תחילתם של שווקים שוריים.
מדוע המדד עולה?
עליות מחירים יהוו השפעה ניכרת על המדד המסיבה שהמחיר מהווה את המונה בחישוב יחס המדד. לפיכך, עליות מחירים יעלו את ערכי המדד.
ערכים נמוכים או ירידה בערכי בנק ההחזקה יעלו את ערכי המדד באופן אקספוננציאלי בשל הסיבה שבנק ההחזקה משמש כמכנה וירידת ערכו מתרחשת לרוב עם עליות מחירים. מאחר שעולה מחיר המטבע שהוא המונה, ובו-זמנית בנק ההחזקה יורד שהוא המכנה, ערכי המדד יעלו באופן ניכר. משמע, ישנו תמריץ כלכלי למחזיקים לטווח ארוך לממש רווחים ולבזבז מטבעות ובכך להקטין את ׳בנק ההחזקה׳.
שלא כמו שינויים בערכי המדד כלפי מטה שיכולים להיות ארוכים ואיטיים, ההשפעה של המחיר על עליית ערכי המדד יכולה להיות אקספוננציאלית ומהירה בשל כמה סיבות:
- עליית מחירים מגדילה את המונה מה שגורם לעלייה ישירה בערכי המדד.
- עליית מחירים יוצרת מוכרים נוספים מאחר שלכל מחזיק לטווח ארוך יש מחיר מסוים שבו הוא מוכן למכור ולממש רווחים.
- מכירת מטבעות זקנים מתרחשת כאשר מחזיקים לטווח ארוך מממשים רווחים ומוכרים מטבעות עם ימי מטבע רבים מה שגורם לימי מטבע רבים להיהרס.
לסיכום
במאמר זה נגעתי במדד נוסף מקטגוריית ׳אורך חיים׳ מדד שנמצא גם בקטגוריית ׳ממדי שוק׳ ומספק אינדיקציות בנוגע לתקופות בהן המטבע נמצא בהערכת שווי גבוהה או נמוכה. הסברתי על מדד, האינדיקציות שהוא מספק והמידע שניתן להסיק ממנו.