[easy-social-share buttons=”facebook,twitter,linkedin,mail,whatsapp” counters=1 counter_pos=”hidden” total_counter_pos=”leftbig” style=”button” url=”https://www.cryptojungle.co.il/coins/ripple” twitter_user=”gocryptojungle”]
ריפל (XRP) או פשוט “Ripple” הוא אחד מן המטבעות הקריפטוגרפים הפופולאריים ביותר בעולם כיום, ולמרות זאת, מאוד יכול להיות שלא שמעתם עליו עד היום.
ההבדל המהותי בינו לבין שאר המטבעות בשוק הוא שמדובר לא רק במטבע (Ripple XRP המכונה לעיתים פשוט Ripple), אלא גם ברשת של פרוטוקול להעברת תשלומים (RippleNet) כשכל ההעברות של המטבע נעשות בצורה מבוזרת.
כיום ישנם יותר ממאה מוסדות פיננסים ברחבי העולם אשר עושים שימוש בפרוטוקול של RippleNet, אשר מטרתה העיקרית היא להוות תחליף למערכות SWIFT מסורתיות ולהחזקת כמויות גדולות מאוד של מט”ח על ידי הבנקים.
https://www.youtube.com/watch?v=Q2YHhLkOO9g
מאגר המידע של המטבע נסמך על רשימה של משתמשים בשם Unique Node List המשמשים בתור מאמתים (Validators) של תהליך ההעברה. כל המשתמשים צריכים להסכים כי ההעברה בטוחה על ידי קונצנזוס. נכון להיום, ה-Validators נבחרו ע”י ריפל החברה בע”מ. עם זאת, החברה הבטיחה כי בעתיד יהיה מעבר ל-Validators מצדדים שלישיים על מנת לבזר את מאגר המידע. מעבר לכך, תהליך ההעברה נעשה דרך שערים (Gateways) באופן הבא:
נניח שיש לנו את שער A ואת שער B: המשתמש הראשון מפקיד כסף בשער A ומשער A עוברת פקודה לשער B לרשום את הכסף אצל המשתמש השני. למעשה הכסף עצמו לא עובר באופן פיזי, אלא רק הרישום שלו, כך ששער B מעביר כסף מהמאגר המקומי שלו אל המשתמש שנמצא בו. ההעברה בין שני השערים תתקזז כאשר משתמש משער B יעביר כסף לשער A וחוזר חלילה.
לא תמיד קיים אמון בין שני השערים בנקודות הקצה, ולכן עשויים להצטרף שערים נוספים שישמשו כמתווכים בדרך.
כאן מגיע החלק המעניין: בפועל לא תמיד קיימים שערים שסומכים זה על זה, ולכן אפשר להחליף כל דבר במספר קבוע של XRP, בין אם מדובר בדולרים ובין אם מדובר בזהב. האלגוריתם גם יכול לחשב את מסלול החליפין הזול ביותר בין מטבעות שונים וכך להפחית את העמלות בדרך.
טרנד חיפוש בגוגל ב-3 חודשים האחרונים
על ציר הזמן:
לפי מיקום:
בניגוד לרוב המטבעות כיום, המטבעות עצמם – כמאה מיליארד – נוצרו לפני ההשקה שלו ולכן לא ניתן לכרות אותם ומספרם נותר קבוע (מה שעשוי להוות חיסרון עבור מי שהתרגל להרוויח ממודל הכרייה הזה). מתוך 100 מיליארד המטבעות הקיימים, 38% נמצאים בסירקולציה, ואילו היתרה מוחזקת בידי ריפל החברה, ותשוחרר בצורה הדרגתית בהמשך.
כל חודש יתווספו מיליארד מטבעות XRP לסירקולציה, אשר נכון להיום מופקדים בחשבון נאמנות. המטבעות שייצאו לסירקולציה אך לא ייעשה בהם שימוש יוחזרו חזרה לחשבון הנאמנות, כך למשך 54 חודשים.
שווי השוק של המטבע XRP חווה עלייה גדולה בתקופה האחרונה, והוא מתעדכן עבורכם בזמן אמת בצד שמאל למעלה.
מערכת ה-Ripple המקורית נוצרה על ידי בחור בשם ריאן פוגר אי שם ב-2004. בשנת 2012 כריס לארסן וג’ד מקלאב לקחו את העיקרון של המטבע והפכו אותו לחלק מהחברה שלהם, Ripple Labs Inc. הם אף הצליחו לגייס הון ראשוני מקרנות הון סיכון מוכרות ונחשבות כמו Google Ventures ו-Pantera. כפי שכבר צוין, אט אט הם הצליחו לשכנע עוד ועוד מוסדות פיננסים להשקיע במיזם שלהם ולמשוך תשומת לב של מומחים ועיתונאים בתחום הפיננסי כגון בלומברג.
https://www.youtube.com/watch?v=vsEVF4LV_gI
מכיוון שהמטבע מהווה גם רשת תשלומים, ההעברות עצמן הן מהירות מאוד, כ-4 שניות בלבד לכל העברה גם אם מדבר בהעברה חוצה גבולות. XRP הוא גם מטבע עם סקלביליות גבוהה, כך שניתן לבצע באמצעותו 1,500 העברות בשנייה.
יתרון נוסף הנובע מאופיו של המטבע הוא עמלות העברה נמוכות יחסית, מה שיכול לחסוך לבנקים ולמשתמשים בו עד כ-60% בעלויות העסקה (עפ”י האתר הרשמי של ריפל).
בנוסף לשני היתרונות האלו, ישנו גם יישום מיוחד בשם Bitcoin Bridge שמאפשר לשלם בביטקוין לאנשים אחרים גם אם אין לצד שמחזיק בריפל ביטקוין, מה שכמובן מגביר את האטרקטיביות של המטבע. היישום נוצר בשיתוף עם זירת המסחר Bitstamp.
לבסוף, סוגיה חשובה נוספת בעיקר עבור הבנקים היא שמבחינה טכנית, ניתן לעדכן את שרתי הריפל בזמן אמת מבלי לפגוע בהעברות שמרחשות באותו זמן על גבי הרשת.
באופן מעט אירוני, החיסרון העיקרי של המטבע נובע מן היתרונות שלו: דווקא מכיוון שהוא נועד לזרז העברות בנקאיות ולשרת מוסדות פיננסים, יש רבים הרואים בו את ההפך הגמור ממה שהמטבעות הקריפטוגרפים מייצגים.
למרות זאת, מנכ”ל ריפל בע”מ, בראד גארלינגהאוז טוען כי XRP ושני המטבעות המובילים האחרים (ביטקוין ואית’ריום) בהחלט יכולים לחיות ולהתפתח זה לצד זה מכיוון שלכל אחד מהם מטרה אחרת שמאחוריה עובדת פילוסופיה שונה.
עוד חסרון שמעורר לא מעט טינה הוא שהחברה שעומדת מאחורי המטבע ייצרה את כל המטבעות לפני ההשקה שלו ועדיין מחזיקה ביותר ממחצית מהם, מה שלמעשה יוצר שליטה ריכוזית של החברה במטבע שלה עצמה. באופן תיאורטי היא תוכל להציף את השוק ולשלוט בהיצע כפי שנוח לה באותה הרגע. זאת הסיבה אגב שהתחייבה ריפל החברה בע”מ להחזיק את המטבעות שבשליטתה בחשבון נאמנות.
החיסרון אולי המרכזי ביותר, הוא החיסרון הרגולטורי. למעשה, אין כמעט מדינה אחת בעולם המאפשרת לבנקים ולמוסדות הפיננסים בה להחזיק במטבע קריפטוגרפי בחוק. כלומר, המוסדות הללו אשר מעוניינים להשתמש במטבע XRP, נכון להיום לא יכולים לעשות זאת – ועד שלא יהיה שינוי רגולטורי, זה גם לא ישתנה והם יצטרכו להשתמש במערכת RippleNet בלבד.
המטבע XRP הוא מטבע יחסית ותיק, ולכן דרכי רכישתו הן די מגוונות. עם זאת, במיוחד לאור הביקוש ההולך וגובר למטבע המדובר ולשוק בכלל, ישנם הרבה חסמי כניסה כגון תהליכי אימות וזיהוי המשתמש, או עמלות גבוהות.
חשוב לדעת שבפעם הראשונה שפותחים ארנק התומך במטבע, ישנה עמלה פתיחת ארנק בגובה של 20 מטבעות XRP, כך שעליכם לבדוק היטב איזה פתרון מתאים לכם על מנת שלא לשלם עמלה כפולה.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]
[easy-social-share buttons=”facebook,twitter,linkedin,mail,whatsapp” counters=1 counter_pos=”hidden” total_counter_pos=”leftbig” style=”button” url=”https://www.cryptojungle.co.il/coins/ripple” twitter_user=”gocryptojungle”]
[/box]
7 תגובות
שלום רב,
מתעניין ברכישת מטבע ריפל.
אשמח ליצירת קשר טלפוני להסבר.
תודה,
איל 052-2784968
יש לי מטבע ריפל שמור בלדג׳ר. כיוון ששמעתי שהיתה פריצה. מעולם לא פתחתי את הלדג׳ר הזה.
האם יש אפשרות להעביר את המטבעות בצורה בטוחה?
היי דני,
הלדג’ר לא נפרץ, אלא מה שנפרץ הוא מאגר המידע. כלומר נחשפו כתובות אי-מייל של לקוחות החברה, ועבור חלק גם פרטים אישיים נוספים כמו שם וכתובת.
אין מה לחשוש בכניסה לארנק, רק עליך להיזהר מאי-מיילים של פישינג. רצוי שתקרא את זה: https://www.cryptojungle.co.il/ledger-leak-everything-you-need-to-know
בן
שלום
איפה אני בודק כמה ריפל יש לי בארנק (שמתי לפני כמה שנים בארנק קר)
תודה
היי יעקב,
עליך להתחבר לארנק ולהיכנס ליתרה שלו.
שאלה מאד כללית לצערי.
בברכה,
בן
שלום,
רכשתי לפני חודש מטבע את’יריום דרך ארנק Edge והשארי אותם שם.
היום רכשתי מטבע ריפל דרך ארנק Edge .
לא העברתי אותם לאף אתר כמו בינאנס או בסט אוף גולדס.
מה המשמעות של זה? האם הכסף הלך עלי? האם חייב להעביר אותם לאחד האתרים שהזכרתי? אם כן למה? איך עושים את זה?
אשמח שמישהו יצור איתי קשר להסבר
050-5838485
ארנק Edge הוא מקום בטוח להחזיק בו את המטבעות, ואין צורך להעביר לבורסה כמו בינאנס.
בדרך כלל התהליך הוא הפוך (קונים בבינאנס/ביטס אוף גולד ומעבירים ל-Edge).
רק שים לב, חשוב מאד לגבות את המפתח הפרטי (דקה 7 בסרטון בערך). גם לריפל וגם לאתריום וגם לביטקוין או כל מטבע שיש לך באפליקציה.
בן