סדרת הראיונות בג'ונגל חוזרת כדי שנכיר את המומחים הישראליים שמובילים את התעשייה בארץ ובעולם. ביניהם נמנה גם רועי שיינפלד, מייסד ומנכ"ל חברת Breez אשר מפתחת פתרונות תשלומים על גבי רשת הביטקוין.
שיינפלד מתארח בצורה תדירה בעיתונות העולמית כמו גם בפודקאסטים וערוצי YouTube מוכרים, ונחשב למומחה ברשת הברק.
ספר קצת על עצמך בבקשה 🙂
אני המייסד והמנכ"ל של חברת בריז הבונה מערכת תשלומים מהירה בביטקוין תוך שימוש ברשת הברק. התחלתי בהייטק לפני שנים רבות כמפתח תוכנה ואח"כ נמשכתי לתפקידי ניהול מוצר, בעיקר בצד הטכני. משם כבר התקדמתי לתפקידים יותר ניהוליים ויזמות. לפני בריז הייתי שותף מייסד וה-CTO של חברת הרמוני המפתחת מוצרים לשיתוף מידע פנים ארגוני.
מה שבעצם אני עושה בכל הקריירה המקצועית שלי הוא לקחת טכנולוגיות מורכבות ולהנגיש אותם לשימוש "המשתמש הפשוט". בהרמוני בנינו מוצרים המאפשרים לעובדים בארגון לייעל את תהליכי העבודה תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, אבל בלי לשנות הרגלים, להמשיך לעבוד כרגיל עם האימייל ועם הכלים שהם מכירים. בבריז אנחנו מאפשרים למשתמשים לא טכניים וללא ניסיון קודם לחוות את מלוא העוצמה של רשת הברק.
כיצד נחשפת לביטקוין ושוק המטבעות הדיגיטליים?
נחשפתי לביטקוין בשנת 2013. עקיבה, השותף שלי קרא את הווייטפייפר של סאטושי, נדלק והדליק גם אותי. כשנכנסתי לתוך הטכנולוגיה פשוט הבנתי שיש פה משהו מהפכני שמשנה את הכסף כפי שאנחנו מכירים אותו ופוטנציאל לשנות את העולם לטובה.
בעיניי, היכולת להעביר כסף בין שתי ישויות בלתי תלויות, ללא צורך באמון בין הצדדים, היא יכולת שעוד קשה אפילו לתפוש את ההשלכות שלה. כל המערכות הכלכליות הקיימות, כולל הנפקת כסף ע"י המדינה והמערכות הבנקאיות השונות, נוסדו בגלל הצורך באמון. כשהקריפטוגרפיה מייתרת את הצורך הזה, אפשר לדמיין עולם הרבה יותר בריא ומבוזר מבחינת מוקדי הכוח.
עבור מי שאינו מכיר – ספר בבקשה מהי רשת הברק
רשת הברק היא שכבה נוספת מעל שרשרת הביטקוין המאפשרת למשתמשים בה להעביר ביטקוין ביניהם בצורה מהירה, תוך מספר שניות, במקום לחכות לאישור השרשרת שיכול לקחת דקות רבות, שעות ואפילו ימים. בצורה זו גם ניתן להעביר תשלומים קטנים ביותר תוך תשלום של עמלה מזערית. רשת הברק בעצם הופכת את ביטקוין למטבע שניתן להשתמש בו לתשלומים בחיי היום-יום.
החידוש ברשת הברק אומר דבר פשוט בעצם: לא כל העברת כספים צריכה להתפרסם בשרשרת הביטקוין. אלא, אם אני מבצע העברה עם גורם ידוע מראש, מספיק ששני הצדדים ישמרו את האינפורמציה על ההעברות. בצורה זו אפשר לבצע העברות רבות בין הצדדים מבלי לחכות לכריית הבלוקים בשרשרת (לפחות 10 דקות, להזכירכם).
ההעברות הן עדיין העברות ביטקוין לכל דבר ועניין, אך יפורסמו לשרשרת רק (ואם) יש מחלוקת בין הצדדים, או שלפחות אחד מהצדדים מעוניין להפסיק את ההתקשרות.
מהו ארנק Breez ומדוע בחרת לפתח אותו דווקא על רשת הברק?
ארנק בריז הוא ארנק המפשט את השימוש ברשת הברק ובעצם מאפשר לכל אחד, גם ללא ידע מוקדם על ביטקוין, להשתמש בביטקוין כצורת תשלום. היום בריז הוא כבר לא ארנק פשוט, הוא ממשק לכלכלת ביטקוין.
לדוגמא, יש בו קופה רושמת המאפשרת לסוחרים לקבל ביטקוין. כל אדם בעולם בעצם יכול להוריד תוך כמה דקות את בריז למכשיר שלו, ולהתחיל לקבל תשלומים על גבי רשת הברק ללא צורך בחשבון בנק… התשלומים עוברים ישירות מהקונים אל המוכרים ללא התערבות של גורם מתווך.
בריז מאפשר "להזרים" תשלומים בזמן אמת ליוצרי תוכן. לדוגמא, יש לבריז נגן פודקאסטים מובנה. כל פודקאסטר יכול לרשום את הפודקאסט שלו ולהופיע בבריז. המשתמשים בבריז "מזרימים" סאטושיס (יחידות הביטקוין הקטנות ביותר) ליוצרי הפודקאסט בזמן אמת, תוך כדי ההאזנה.
זוהי יכולת מהפכנית שיכולה לזעזע את כל המודלים הקיימים של צריכת תוכן. מצד אחד, לא צריך להירשם לשירותי תוכן לשלם תשלום חודשי. מצד שני, גם לא צריך להסתמך על מודל של חסויות או פרסומות. הפודקאסטרים בעצם מתרגמים את התוכן שלהם לכסף בצורה ישירה, ללא מתווכים.
יש לנו הרבה פודקאסטרים בכל רחבי העולם שזוהי ההכנסה העיקרית שלהם. אני מזמין אתכם לקרוא ראיון שערכנו עם פודקאסטר מנמיביה (!) לאחרונה, המספר על החוויה שלו עם בריז.
את כל השימושים הללו לא ניתן לממש על גבי שרשרת הביטקוין בגלל האיטיות האינהרנטית שלה ובגלל יוקר השימוש בה. אפקטיבית, ניתן לאפשר את חוויית השימוש של בריז רק על גבי רשת הברק – שכבר משנה את החיים של אנשים רבים ברחבי העולם ומאפשרת להם חירות כלכלית.
במה אתם מתמקדים כיום, ומהם הפיצ'רים שצפויים בקרוב?
אנחנו מתמקדים בשני מישורים. האחד, הוספת יכולות אפליקטיביות שיעשירו את חווית המשתמש, לדוגמא: האפשרות להרוויח ביטקוין דרך האפליקציה. המישור השני הוא להיות מוכנים לסדרי גודל הרבה יותר גדולים של כמות משתמשים. אם אנחנו רוצים שביטקוין יהיה באימוץ נרחב, צריך לבנות פלטפורמה יציבה וסקלאבילית.
לפני כחודשיים הכירה אל סלבדור בביטקוין כהילך חוקי, וניכר שהאימוץ הנרחב במדינה הוא דווקא על רשת הברק. תוכל להרחיב על המשמעויות עבור Breez, כיצד לדעתך ייראו הצעדים הבאים של אל סלבדור, והאם לדעתך מדינות נוספות ינקטו באותה מדיניות?
אל סלבדור הוא מקרה בוחן מרתק לרשת הברק וביטקוין בכלל בכמה מובנים. קודם כל, רשת הברק היוותה גורם משמעותי בהחלטה של אל סלבדור לאמץ את ביטקוין כהילך חוקי. יש בחור מדהים, גולש מקליפורניה, בשם מייקל פטרסון שלפני כמה שנים הגיע לכפר קטן, אל זונטה באל סלבדור, והתחיל לשכנע את אנשי הכפר לקנות ולמכור את המוצרים שלהם בביטקוין על גבי רשת הברק. היום מכנים את אל זונטה "חוף הביטקוין" והוא מושך אליו תיירי ביטקוין מכל העולם.
אל סלבדור החליטו לאמץ את ביטקוין גם בגלל הכפר הזה שהראה שאפשר להשתמש בביטקוין כמטבע בחיי היום-יום. הם גם החליטו לפתח ארנק ממשלתי רשמי שישמש את התושבים. הארנק הזה הוא כמובן אינו פרטי והמשתמשים בו אינם שולטים בביטקוין שלהם, לכן עם הזמן אני חושב שיותר ויותר אנשים יעברו לארנקים כמו בריז שאינם דורשים אמון, מספקים פרטיות רבה יותר ומאפשרים שימושים מתקדמים יותר ברשת הברק.
אני גם חושב שההכרה של ביטקוין כהילך חוקי הוא דרמטי ויוביל מדינות אחרות לפחות להתחיל להתממשק עם ביטקוין. אנחנו כבר עדים לאפקט דומינו מסויים כשפרגוואי ומדינות נוספות במרכז ודרום אמריקה דנות בגלוי על אימוץ המטבע. אבל צריך גם לזכור שמה שקרה באל סלבדור היה "סערה מושלמת": אין להם מטבע מקומי, הגיע נשיא צעיר בלי פחד לעשות שינויים או לזעזע את המערכות הקיימות ורשת הברק כבר היתה בשימוש די נרחב. זה לא דומה למה שקורה במדינות אחרות.
אנחנו עדים לאימוץ נרחב של מטבעות דיגיטליים ולחזרתו של הנראטיב שביטקוין מיושן, לא יעיל, וכי מטבעות אלטרנטיביים יחליפו אותו. אני משער שאתה לא מסכים עם הטיעונים הללו, ואשמח אם תרחיב את דעתך בנושא
אני רואה אימוץ נרחב של מטבעות דיגיטליים אחרים רק בשביל "לעשות כסף" בצורה ספקולטיבית. אותי זה לא מעניין. אני רוצה לראות כסף "טוב" מחליף כסף "רע" וכרגע רק ביטקוין מסוגל להשיג את המטרה הזו.
השימוש ברשת הברק הוא שימוש אמיתי, לא ספקולטיבי. אנשים משתמשים בה לקנות מוצרים, לשלוח כסף לחברים, לשמוע פודקאסטים, להרוויח כסף ממשחקים. הרשת גם הולכת וגדלה בצורה משמעותית בזמן (הרשת הציבורית חצתה את רף המאה מיליון דולר רק לאחרונה) וככל שנפתח יותר יישומים על גביה כך גם היא תמשוך משתמשים נוספים.
מה לדעתך האלמנטים החשובים ביותר בתעשייה שיש להתמקד בהם ולפתח אותם?
מבחינה טכנית, יש עדיין הרבה עבודה שעדיין צריך לבצע כדי לייצב את רשת הברק ולהפוך אותה לאמינה ושמישה יותר. יחד עם זאת, יש הרבה יישומים שכבר עכשיו אפשר לבנות ולצאת איתם לשוק. אני חושב שעכשיו צריך "לחתור למגע" מהיר עם השוק, לאסוף פידבק ולשפר זה הדבר הכי חשוב שצריך להתמקד בו כעת. במקביל, צריך הסברה, כי בסוף נצטרך להגיע לאינטראקציה עם הכלכלה הישנה.
מעבר לרשת הברק, ישנם פרויקטים נוספים הקורמים עור וגידים שיאפשרו לבנות מוצרים של כלכלה מבוזרת על גבי שרשרת הביטקוין. פרויקט אחד שאפשר לציין הוא Sapio של ג'רמי רובין הבונה שפה שתאפשר יצירת חוזים חכמים בצורה קלה יותר.
מבלי לזלזל בתעשיית הקריפטו, אני חושב שיש הבדל תרבותי משמעותי בין ביטקוין לכל השאר. הפרויקטים בביטקוין (ברובם) מנסים לייצר ערך אמיתי, לטווח ארוך, בראיה באמת להחליף ולשנות את הכלכלה המסורתית. בחלקים אחרים, הדגש הוא ביצירת ערך מיידי, לרוב ספקולטיבי שלא יהיה לו השפעה על חיי היום-יום שלנו בעתיד.
עבור הגולשים החדשים בתעשייה – מה הטיפים הטובים ביותר שתוכל לתת להם בצעדיהם הראשונים?
אל תיכנסו לעולם הזה בשביל "לעשות מכה". תתמקדו בפרויקטים שנותנים ערך אמיתי ויכולים לשנות את המציאות כפי שאנו מכירים אותה. יש הרבה רעש, אז תמצאו מקורות מידע אמינים ואל תפחדו לצלול למאורת הארנב.
שמחתי לארח אותך רועי! המון בהצלחה וכמובן שנתעדכן בהמשך.
תודה רבה בן, שמחתי להתארח גם אני 🙂